Какво представлява инженерната плоча? Характеристики, достойнства и начини на оформяне

Инженеринг подови дъски

Съвременният пазар на подови настилки непрекъснато се обновява с нови материали, които по техническите и оперативни характеристики надвишават старите. Сред тях има уникални покрития, които бързо печелят популярност. Тази категория включва, например, инженерна дъска. Има много противоречиви слухове за това, така че има смисъл да се разбере по-подробно този въпрос. Ние ще се занимаваме с плюсовете и минусите на материала, а също така ще обсъдим начините за неговото полагане.

Какъв е инженерният съвет?

Този подов материал е структура, състояща се от два слоя:

  1. Долната е основата. Той е изработен от шперплат с дебелина 15 мм, а суровината за него е бреза.
  2. Най-горният слой е нарязан фурнир. В този случай могат да се използват всички дървесни видове от традиционен до екзотичен.

Ако сравним инженерната дъска например с паркет или масив по отношение на разходите, разликата ще бъде незначителна. Но в същото време материалът на първия етаж е няколко пъти по-силен и по-надежден. Освен това производителите все повече започнаха да правят това покритие от ценни дървесни видове с отлични експлоатационни характеристики.

След като подреждането по формата на такова дъно не се различава от масива, но обслужва много пъти по-дълго. Освен това, материалът може да се върти и да се лакира, като го прави много пъти. Ние добавяме, че инженерната дъска може да бъде поставена на системата "топъл под", който не може да бъде направен с масив от дърво.

Производство на инженерни плоскости

Производството на тази настилка използва традиционна технология и високо прецизно оборудване. Първият етап е производството на нарязан фурнир или, както казват експертите, ламели, които впоследствие се залепват върху шперплат с дебелина 15 или 18 милиметра. За лепене се използват специални състави на базата на PVA лепило.

Производство на борда

Производство на материали

След това върху панелите, приготвени по този начин, се зацепва заключващата шайба на жлеба. Тогава скобата се отстранява, след което цялата ламела се покрива с UV лак. Лакът се нанася най-малко на 5 слоя. Между другото, някои производители използват UV масла вместо лак, които по никакъв начин не са по-ниски от гледна точка на техническите параметри.

Заключването на панелите позволява използването на технологията, чрез която е монтиран ламинатът. Това е, използвайте плаващ метод, когато не са необходими лепилни съединения. Вярно е, че е необходим субстрат, който ще скрие незначителни нередности на гениталната основа.

Формат на инженерния съвет

Този материал за подови настилки е по-дълъг и по-широк от дървените дъски. Това се дължи на факта, че не е възможно да се направи широка дъска от масивна дървесина. В края на краищата, намирането на голямо дърво е много трудно. Коефициентът на линейно разширение на дървото също има значение. Между другото, този показател се различава при различните породи.

Необичаен формат

HofParkett съвет

Например конвенционалното дърво при 1 влажност променя размера си с 0,25. Това е особено вярно в отоплителния сезон, когато влажността в помещенията пада рязко. И, съответно, влажността на дървените подове пада. Между плочките за подова настилка се образуват процепи. Лесно е да се изчисли, че при ширина на дъската от 150-200 милиметра, при намалена влажност, могат да се формират пролуки до 3 милиметра.



Това няма да се случи с инженерната дъска, защото този слоест материал, който се основава на шперплат, също е многопластова текстура. И както знаете, продуктите за издуване не се влияят от влажността и не променят размера си.

И сега за формата. Това подово покритие не е ограничено по размер. Например, ширината до 500 милиметра - днес не е проблем. И колкото по-широк е продуктът, толкова по-лесно е да го поставите на пода.

Начини на полагане

Ако говорим за това къде можете да поставите инженерния етаж, няма ограничения в това отношение. Но по-често се използва в местата, където е невъзможно или трудно да се монтират дъски от масивна дървесина. Например, бетонна замазка без закъсняла конструкция, сутерен или система "топъл под".

Стилизиране на рибената кост

Опция за стилизиране

Сега за начините на инсталиране. Има два от тях - плаващи и лепкави. Да започнем с първия. Неговите предимства са:

  • Ниска цена на инсталационните работи.
  • Не използвайте допълнителни материали за изравняване и закрепване. Например шперплат и лепилни разтвори. И това е значително намаляване на стойността.
  • Висока скорост и лесна инсталация.
  • С помощта на такъв под, товарите за цялата площ са равномерно разпределени.
  • Удобно ходене на такава повърхност.
  • Можете да ремонтирате, просто да демонтирате капака, да го използвате другаде.

Вторият метод е много по-сложен, но трябва да се използва, ако инженерната дъска покрива голяма площ. За тази цел е необходимо да се използват лепилни състави с висок коефициент на еластичност. В допълнение, експертите твърдят, че такова подово покритие може да се полага на твърди основи, завършени с други материали. Например, върху керамични плочки или паркет.

Монтаж върху шперплат

Много специалисти използват този метод, като го разглеждат по-добре. За начало сексуалната база трябва да бъде изравнена и закоравена. След това се полага шперплат с минимална дебелина 12 мм. Между другото, ако шперплат се намира на бетон основа, след това се полага в един слой се използва. Ако подовете имат лагера, шперплатът се полага в два слоя. Освен това трябва да е устойчива на влага.

Принцип на свързване

Присъединяване към две дъски

За покриване на основата се използват листове от 50 × 50 или 75 × 75 сантиметра. За да ги постави е необходимо наразбежку на половината лист на вида на зидане. Необходимо е да се оставят технологични пропуски между панелите в случай на температурно разширение. Монтирайте шперплата към основата с лепило за паркет и дюбели с винтове. В това състояние, шперплат трябва да лежи в продължение на 5 дни. След това материалът е неизбежен. Това е необходимо, за да се премахнат замърсяванията и да се премахнат малки разлики в равнината.

Сега, по целия периметър на помещението на нивото на инсталацията на подовата настилка, се инсталират и фиксират специални клинове, които определят технологичната пролука между стената и подовия материал. Ясно е, че това ще компенсира разширяването на материала, което се дължи на промени в влажността и температурата.

Препоръчва се за фиксиране използването на полиуретанов адхезивен състав като най-надежден и издръжлив. Лепилото се нанася с помощта на назъбена мистрия върху гърба на инженерната плоскост или на основа от шперплат. Между другото, лепилото от предната страна трябва незабавно да се отстрани с разтворител. За допълнително закрепване, експертите препоръчват използването на специални винтове от марката Dribo или Spax, или можете да нанесете паркет нокти. Когато процесът приключи, трябва да затворите стаята и да не я въведете в продължение на 3-4 дни.

Заключение по темата

Инженерните плоскости имат голям брой предимства. Това, разбира се, е материал с висококачествени характеристики. Но е необходимо да се отбележат неговите предимства на дизайна. На пазара можете да вземете този материал по такъв начин, че да е подходящ за всеки интериор. Това опростява работата на дизайнера и в същото време подобрява възможностите за правилен подбор.

За всички качества и свойства този подови покрив надхвърля масива, но в същото време е по-евтино. И какво още ви е необходимо, за да получите красив и издръжлив под, спестявайки ви пари! все още спаси.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерни видове подови настилки и техните характеристикиМодерни видове подови настилки и техните характеристики
Паркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капакаПаркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капака
Характеристики на инженерната дъска, свойства и разлики от паркетаХарактеристики на инженерната дъска, свойства и разлики от паркета
Предимства и недостатъци на подове от коркПредимства и недостатъци на подове от корк
Къде и как мога да купя масивна дъскаКъде и как мога да купя масивна дъска
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Масивна настилка от дървоМасивна настилка от дърво
Как да изберем паркет за вашия домКак да изберем паркет за вашия дом
Дървени подовеДървени подове
Видове паркетВидове паркет
» » Какво представлява инженерната плоча? Характеристики, достойнства и начини на оформяне
© 2021 BggeHat.com