Стъклото за камината е топлоустойчива, огнеупорна, топлоустойчива

Огнеупорното стъкло за камина е друга новаторска стъпка в производството и прилагането на всички известни материали. В оригиналната си форма продуктът представлява лист от керамика с повишена устойчивост, при който коефициентът на линейно разширение е максимално близо до нула. Съвременните производители правят стъкло, което може да издържа на температури до 750 ° С.

При избора на материала за камината основният критерий, въз основа на който дадена марка се предпочита, е термичната стабилност. Струва си да се научим да различаваме закаленото стъкло и огъня. Разликата е, че първият вид материал има повишено ниво на якост, но не винаги издържа на високи температури. Все пак, ако купите термоустойчив продукт, който е бил охладен, то е много по-добре и по-лесно да се толерира температурните промени.

Камина с една каменна стена
Оригиналната структура, гледана от три страни

свойства

Основната задача на материала е да издържи на топлинните удари. Стъклото за камина от този тип има относително ниска степен на температурно разширение.

Най-трайните и висококачествени продукти, които могат да издържат на най-високите възможни температури, близо до 1000 градуса С, са кварцови стъкла. Но също така е добра идея да имате материал като боросиликат.

В зависимост от размера на крайния продукт, изискванията за пренос на топлина на повърхността и желаното качество, химическият състав ще се промени, а с него и цената на стъклото.

За да се повиши устойчивостта на високи температури, всеки продукт се подлага на специално третиране и след това може да се нарече горещ. В допълнение към това се прилагат и някои химически компоненти, извършващи огнеупорно полиране, което позволява премахване на всички незначителни дефекти.

Малка био-камина на масата
Настолна био камина

Някои производители прилагат инфрачервена обвивка към продукта. Този слой няма да бъде напълно видим за окото на човек, но ако има отражение на топлината в камината, което допринася за изгарянето на сажди, които се намират върху него. Резултатът е чиста термична чаша с красива гледка към пламъка. Въпреки това, в повечето случаи е необходимо да се извърши такова напръскване при поискване.

Наскоро в производството на огнеупорно стъкло бяха използвани иновативни технологии. Благодарение на тях изходът не е просто продукт, който може да издържа на високи температури, той е също така безопасен, способен да абсорбира шум, тонизиран или ламиниран, ако има такава поръчка от клиента.

Ако направите внимателно сравнение на стъклени изделия от обикновени материали и топлоустойчиви, става очевидно, че първият тип, под въздействието на огън, вече в рамките на половин час ще достигне температура от 500 ° C градуси. В този случай стъклото за печката на втория тип камина, за същия период от време на излагане на температурата, няма да загрее повече от 250 ° C градуса, или дори по-малко.

Касетъчна камина със стъклена врата
Касетъчна камина със стъклена врата

В съвременните магазини не само топлоустойчиво стъкло е представено, вече има широка гама от продукти от топлоустойчива и невероятно силна керамика, която има много нисък температурен коефициент на разширение. Трябва да се знае, че стъклата, направени по поръчка, са не само защитни, но и функционални, както и декоративен елемент.

Характеристики на подобни продукти



Благодарение на високото ниво на устойчивост на температури и не по-малко сила, стъклото за камини помага да се реализират повечето стилистични идеи и дизайнери.

  • Къщите в модерен стил често са украсени с огнища, изцяло изработени от този материал, поставени в центъра на стаята, като по този начин акцентират вниманието и го превръщат в кулминация на дома.
  • Що се отнася до пластиката на стъклото за печки и камини, тези свойства помагат на собствениците на жилища да оформят огнището, където не е планирано предварително, например, ако къщата е била издигната отдавна и ремонтите са започнали само наскоро.

Съществува обаче един съществен недостатък за такива продукти, но е с голямо тегло. Но дори и тук занаятчиите се опитаха да намерят изход и следователно, ако продуктът е направен по поръчка, съчетавайки в правилните пропорции количеството стъкло и метал, конструкцията може да бъде оборудвана със специални повдигащи механизми. Те са сравнително лесни за използване, не правят много шум, което е значително предимство.

Фабрична версия на вратата на камината
Фабрична версия на вратата на камината

Що се отнася до камини от затворен тип, основната им характеристика са вратите на пещната пещ, в тях е вградено топлоустойчиво стъкло. В зависимост от посоката на дизайна и стилистичната идея тя ще действа като основен декоративен елемент на цялата структура.

Въпреки това, именно защото, че стъклото е монтирано на вратата, Вътре в камината се съхранява повече топлина, подобрява се сцеплението и няма вероятност въглищата или задухата да паднат. Такива предимства не могат да се похвалят с откритите видове продукти.

В повечето случаи за камини се използва еднослойно огнеупорно стъкло, тъй като вътрешните температури все още не са толкова високи, че да прибягват до инсталирането на други видове материали. Но ако има желание или нужда, тогава има и многослойни очила, които могат да издържат 1000 градуса.

Спецификации на материалите

Ако искате да изберете огнеупорни очила за вашата камина, тогава винаги трябва да вземете под внимание няколко технически аспекта преди закупуването.

  1. На първия етап е необходимо да се разбере кой продукт има ограничителната температура на отоплението. Недопустимо е да се купува стъкло, при което индикаторът е по-нисък от температурата вътре в пещта.
  2. Следва дебелината и якостта. Естествено, колкото по-високи са цифрите, толкова по-добри са например продуктите, при които е необходимо да се използва стъкло с дебелина 4 мм.
  3. Топлинно устойчивото стъкло за камината е различно, а експлоатационният живот и продължителността му директно зависи от това, какво ще бъде максималната температура в пещта. При 600 ° C животът на материала може да бъде няколко хиляди часа по време на периода на горене. За да не се надвишава нормата, не трябва да се използва голям обем въглища и дърва за огрев за работа с пещи и камини, което ще позволи да се избегне повишено сцепление.
Масивна камина
Масивна конструкция на камина

Как да се грижим

Термо стъкло, както и всеки друг материал, може и ще бъде замърсено. На първо място, това ще зависи от какъв модел камина е инсталиран в къщата. Факт е, че различните варианти на продуктите се различават в степента на замърсяване.

Производителите посочват друга точка: топлоустойчивото стъкло ще се замърси в по-голяма или по-малка степен в зависимост от това колко силна е тягата в пещта и какво гориво се използва. Ако се използва дървен материал или дървени въглища, които отделят характерни смоли, тогава продуктът ще се замърси много бързо.

Що се отнася до грижите за стъклото, всичко тук е съвсем проста. Този материал не е причудлив, затова може да се почисти със силата на обикновен мек парцал и чиста вода. Можете да използвате специални средства за премахване на сажди, тогава процесът ще бъде много бърз и прост. И още нещо, трябва да почистите повърхностите само в охладено състояние, в противен случай може да бъдете ранени.

Камини със стъклени врати и други елементи от този материал идеално се вписват в различни интериори. Дори и да не можете да намерите продукт в магазина, подходящ по размер, винаги има възможност да го направите по поръчка и да се насладите на красотата на огъня през стъклото.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Плочка за декорация на камини и печки, основните й сортовеПлочка за декорация на камини и печки, основните й сортове
Камини печкиКамини печки
Как да направите био камина със собствените си ръцеКак да направите био камина със собствените си ръце
Как да направите камина врата, как да направите сами работатаКак да направите камина врата, как да направите сами работата
Врати за камини, които могат да избират стъкло, метал или чугунВрати за камини, които могат да избират стъкло, метал или чугун
Сортове от стъклени камини, тъй като те създават за тях огнеупорно стъклоСортове от стъклени камини, тъй като те създават за тях огнеупорно стъкло
Каква е стойката под камината и за какво са те?Каква е стойката под камината и за какво са те?
Видове и дизайн на камини в модерен стилВидове и дизайн на камини в модерен стил
Как да напиша камина във вътрешността на хай-тек стил, прости препоръкиКак да напиша камина във вътрешността на хай-тек стил, прости препоръки
Приложение на течно стъкло в строителствотоПриложение на течно стъкло в строителството
» » Стъклото за камината е топлоустойчива, огнеупорна, топлоустойчива
© 2021 BggeHat.com