Уплътнителните шевове между отделните панели предпазват дома ви от студ и течения

Собствениците на апартаменти в панелни жилищни сгради с пристигането на зимни студове започват да усещат в домовете си висока влажност и студ. Това явление се причинява от разрушаването на слой от уплътнителен материал, положен между плочите, от които се произвеждат такива сгради. Този проблем може да бъде решен чрез фиксиране на междупланинговите връзки.

Затваряне на празнините - защо се прави?

По време на строителния процес всички фуги между плочите на панелната сграда са задължително запечатани. Това елиминира опасността студеният въздух и влагата да проникнат през шевовете в жилищните помещения. С течение на времето опакован уплътняващ слой започва да се разпада, което води до появата на празнини между плочите. В такива случаи е необходимо повтаряне (често наричано вторично) уплътняване на проблемни вътрешни панели. Само по този начин можете да спасите апартамента си от кондензация и вечна влажност.

Уплътняване на вътрешните панели - предпазва дома ви от студ и течения

Вторичното запечатване се извършва в присъствието на течения в жилищни помещения, кухини между плочи, в случаите, когато се появяват плесени по стените на апартамента. Запечатващите фуги могат да се извършват както отвън, така и отвън. Теоретично е възможно да извършвате такива операции със собствените си ръце. В същото време е наистина възможно да се създаде външен печат за себе си само за апартаменти, разположени на първия етаж на къщата. Ако жилището се намира на по-високо ниво на сградата, стигнете до панелите и обработвайте шевовете отвън, без да включвате специално оборудване, а обучените майстори няма да работят.

Но със ставите в апартамента можете да разберете себе си, независимо от какъв етаж е. От особеностите на подобна работа ще говорим по-нататък, описвайки материалите, използвани за запечатване на шевовете, технологията и финишността на запечатването. След това със сигурност можете да се справите с празнотата между плочите в дома си без помощта на специалисти.

Изберете материала и разберете технологичните нюанси

За да се запечатат ставите, има смисъл да се използват материалите, препоръчани от специалистите. Те включват:

  • специални маски;
  • уплътнители;
  • монтажна пяна;
  • уплътнителна лента.

Изборът на уплътнителен материал трябва да бъде решен по наистина отговорен начин. Същевременно отчита нивото на унищожаване на пространството между панелите. Ако старият шев има леки дефекти, възстановяването му изисква минимални сили. Трябва да обезмаснем проблемната област, да я оставим да изсъхне и след това да я лекуваме с водоустойчив мастик на базата на силикон.

Ако старият шев се характеризира с по-сериозни недостатъци, ще трябва да го отворите до 20-40, да премахнете прах и трохи. Почистете по този начин празнотата, обезмасляваме и след това им даваме добро проветряване (12-20 часа). След това запълваме помещението с уплътнение, поставете тръбната полиетиленова изолация в последната. Следващата стъпка е цялостното удавяне на получения слой и изравняването му. След това изчакаме, докато новото пълнене на ставата напълно се втвърди и обработваме втвърдената връзка с мастика.

В случаите, когато влошаването на запечатващия слой е катастрофално, ще има повече работа. Трябва да отворим шева, да отстраним износената изолация от него и парчета от стари уплътнения, малки частици от отломки и прах, да се третираме според описаната по-горе схема. Почистеното и обезмаслено пространство с големи размери (слотове с широчина повече от 0,5 мм) е най-добре запечатано с монтажна пяна. Лесно се подава в пролуките, бързо се вкопчва и се втвърдява. Пяната запълва празнините между плочите. И излишните части от него след сушене лесно се нарязват с нож. Над ремонтираната част на плочата в края на операцията поставяме слой от шпакловка.

Издуването на сериозни шевове в панелна къща обикновено се извършва с монтажна пяна Polimerfleks или неговия аналог. Мастикът също не взема никакви. За уплътняване на фугите между плочките се използват композиции, изработени от каучуково-битумни материали, колофон, полиизобутилен, азбест, смола, например Espogerm. Важно е в мастика да има антисептик!

Уплътняване на вътрешните панели - предпазва дома ви от студ и течения



Обърнете внимание! Популярните маски Elastopaz и Germabutil-C не се използват за запечатване на фуги в сградата. Те са предназначени за работа на открито. Такива съединения са предназначени специално за защита на стените от негативните ефекти на ултравиолетовото лъчение.

Като уплътнител, поставете пастата Elastomiks. Вместо това се допуска използването на друг полимер-битумен състав, който има висока устойчивост на температурни промени и влажност. Още един нюанс. Уплътняването на фугите в панелните къщи обикновено се извършва с тръбен нагревател vilaterm. Възможно е обаче да се работи с пяна-уретанови продукти под други марки. Всички те позволяват качествено запечатани шевове и предпазват стените на апартамента от влага, а самите жилища от топлинни загуби.

Уплътняване от собствената си сила - апартаментът отново е топъл!

Провеждаме запечатващи операции на няколко етапа. На първо място, ние се сдобихме с необходимото оборудване. Ние се интересуваме от ремонт на панелни къщи с помощта на шпатула, метална четка, метла, лъжичка, гъба, избрани материали (изолация, пяна и др.). На първия етап от събитието изваждаме всички неща от стаята, премахваме старото покритие от стените (иначе няма да стигнем до шевовете). Ние обработваме фуги съгласно една от описаните по-горе схеми.

След това премахнете всички боклук (след почистване на шевовете ще бъде много), прахосмукачка на стаята. Важно! Уверете се, че правите мокро почистване на закрито. Тогава праховите частици не се утаяват върху обработените стави и няма да усложнят процеса на запечатването им. Освен това правим изолацията на шевовете. Според технологията, тя може да бъде изпълнена по две схеми:

  1. 1. Заваряваме ставите. Незабавно инсталирайте тръбен нагревател в все още не втвърдената пяна. Тази техника се препоръчва за големи пропуски.
  2. 2. Монтирайте изолацията в ставите и издухвайте тръбите с монтажна пяна. Тази технология се нарича топъл шев.

И в двата случая, след монтажа на тръбите и пяната, обработваме шева с мастика и го маскирайте с покритието.

Уплътняване на вътрешните панели - предпазва дома ви от студ и течения

Когато се прилага уплътнител към обработената връзка, трябва да се спазват няколко правила. Ние ги описваме. Първо, съставът се прилага по цялата дължина на ремонтираната зона с една непрекъсната линия. Ръчно, такава операция не е лесна (особено ако домашният работник се занимава първо с уплътняването). Специалният пистолет помага за улесняване на процеса. Нарича се инсталацията. Поставихме контейнера за уплътнител в пистолета. Натиснете спусъка и постигнете перфектно гладка непрекъсната линия.

На второ място, желателно е първо да се запечата херметичният състав в кухини, които не са забележими, когато влизат в стаята. Така че можем да получим ръка на незабележими места и след това да запълним слотовете на други сайтове. Като цяло това не е толкова важно. В края на краищата ние ще прикрием връзката след това. Но е по-добре да направите точно това. Излишният уплътнител се отстранява без затруднения от стената с парцали, напоени с вода.

Третият важен момент. Ако във вътрешността на панелите има джобове, ние ги обработваме по специална технология. Първо, изчистваме проблемите. След това ги изсушете с горещ пистолет (ако този инструмент не е на разположение, оставете ставите да изсъхнат за 3 дни). След това слагаме шевове Antiplesen или друг биоциден състав.

Остана последният етап на запечатване на шевовете - завършване на ремонтираната повърхност. Има няколко опции. Но най-често занаятчиите у дома налагат на обработените стави мрежа за боядисване. И после ги мазират стените. Не е необходимо да записвате в мрежата. Без него има голяма вероятност за напукване на измазаната повърхност.

Както виждате, запечатването на вътрешните панели в апартамента не е толкова сложна процедура. С правилната подготовка можете да го направите сами, без да поканите майстори.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Херметически за пластмасови прозорци избираме композиции за външни и вътрешни работиХерметически за пластмасови прозорци избираме композиции за външни и вътрешни работи
Затопляне на фасади с полистирол, минерална вата или penokleksom?Затопляне на фасади с полистирол, минерална вата или penokleksom?
Характеристики на разширителните фуги в основитеХарактеристики на разширителните фуги в основите
Osb спецификации за печки, ревюта, приложение в фасадни работиOsb спецификации за печки, ревюта, приложение в фасадни работи
Фибро-циментови плочиФибро-циментови плочи
Стенни стоманобетонни панелиСтенни стоманобетонни панели
Вътрешни преградиВътрешни прегради
Завършване на къщата с екологично чисти влакнесто-циментови панелиЗавършване на къщата с екологично чисти влакнесто-циментови панели
Изграждане на вътрешни преградни стени от плоскости и бетонни плочиИзграждане на вътрешни преградни стени от плоскости и бетонни плочи
Климатични системи в жилищни помещенияКлиматични системи в жилищни помещения
» » Уплътнителните шевове между отделните панели предпазват дома ви от студ и течения
© 2021 BggeHat.com