Паважната плоча на павета е технология на подреждане

Сляпа монолитна или сглобяема конструкция с ширина 1-2 метра, обграждаща периметъра на сградата. Наличието на слепи зони около къщата значително увеличава експлоатационния живот на стоманобетонните основи, предотвратява влиянието на валежите върху основата и намалява дълбочината на замръзване на почвата.

Завършена площадка за настилка на тротоарни плочи

Завършена площадка за настилка на тротоарни плочи

Статията представя инструкция, след която ще можете да направите правилната плочка от плочките със собствените си ръце. Ще разгледаме изискванията, които трябва да бъдат спазени от отпечатъка, и материалите, които се използват за неговата организация.

Защо се нуждаем от сляпа зона?

Слепият район около къщата не е задължителен конструктивен елемент на сградата, но ако искате напълно да изключите влиянието на негативните фактори върху основата, няма да бъде излишно.

Самоизработката на слепи зони изпълнява три функции:

  • декоративни;
  • защита на субстрата от вода;
  • намаляване нивото на замръзване на почвата.

Влагата е основната причина за унищожаване всички стоманобетонни основи. Влизайки в микропорите на бетона, той замъглява материала, което води до появата на пукнатини и деформации върху него. Щорите в този случай предотвратяват импрегнирането на почвени слоеве, които влизат в контакт с основата на къщата, атмосферни валежи и вода, образувана в резултат на топене на сняг.

Слепият район около къщата, изработен от тротоарни плочи

Слепият район около къщата, изработен от тротоарни плочи

Дълбочината на замръзване на почвата пряко влияе на силата на натоварванията, упражнявани върху основата от пробиването на почвата. Полагане е свойството на земните маси да се увеличават по размер в резултат на кристализацията на съдържащата се в тях влага. Клодираната почва изтласква основата от земята, което може да доведе до неравномерни деформации и разрушаване на стените на къщата.

Има два вида разбиване - тангенциално и вертикално, което има най-голям разрушителен товар върху основата на къщата. Вертикалното пробиване е натискът на почвата върху поддържащата част на основата отдолу нагоре. Ако дълбочината на замръзване на почвата е над долната точка на основата, тогава вертикалните натоварвания на основата напълно липсват.

Изисквания за стойка

Въз основа на дизайнерските характеристики на слепи зоната се класифицират в две категории:

  • Монолитни (бетонни, асфалтови) и сглобяеми (от плочки или камък);
  • изолирани и без топлоизолация.

По-лесно е да направите конкретна зона със собствените си ръце, но такава конструкция няма декоративна стойност, докато слепота на тротоара оказва положително влияние върху външната страна на къщата - сградата получава естетически, завършен вид.

Всеки вид слепи зони трябва да бъде оборудван със следните изисквания:

  1. сляп размер площ е избран за изчисляване на ширината на емисиите от покрива стената на дома плюс 30 см, но тя не може да бъде по-малко от 90 см. Имайте предвид, че ще бъде използван като otmostka път за ходене из къщата, което е неудобно да се направи с малка ширина на конструкцията.
  2. Слепият район трябва да има наклон от стените на къщата, който е необходим, за да може дъждовната вода да бъде отклонена от гравитацията. Оптималното отклонение е височина разлика от 5 см между външните контури на сляпата област.
  3. Това води не изтича в земята точно зад сляп областта, на външната структура на лентата необходимо да се организира изпускателния отвор, който е жлеб или бетонирани положени в земята сегмент на надлъжната пластмаса или азбестоцимент тръбата.
  4. Щориите трябва непрекъснато да обграждат целия периметър на къщата, не се допускат счупвания в лентата в ъглите на сградата.

Слепи дизайн и избор на материали

Типичният дизайн на слепи зоната се състои от две части - подложната възглавница и лицевият, твърд слой, над който протича буря.

Основният възглавницата има няколко функции, тя уплътнява почвата, предотвратяване свиването сляп площ под външно натоварване, и служи като слой подравняване, чрез който предната повърхност се дава желания наклон.

Подреждането на плочките със собствени ръце се извършва с помощта на 4-слоен подлежащ слой, който можете да видите на диаграмата по-долу.

Схема на плочките

Схема на плочките



В този случай междинният слой на геотекстилите е необходим, за да се предотврати насипването на чакълестия слой с пясък, което може да възникне, когато водата прониква във вътрешността на шевовете. Трошен камък може да се използва вторично или варовик, притежаващ клас на якост над M600.

Препоръчителната дебелина на подложната възглавница е 30 см, 10 от които падат върху глина, 10 см на чакъл и 5 см на два слоя пясък. Дълбочината на изкопа за поставяне на слепи зоната около къщата се изчислява така, че повърхността на плочката да се издигне над нивото на земята с 2-3 cm.

Ако имате намерение направете загрята слепи със собствените си ръце, слой от изолация трябва да се положи върху върха на развалините. Изолираните слепи зони се изработват от екструдирана полистиролова пяна с плътност над 50 кг / м2.

Няма ограничения при избора на плочки за слепите - можете да използвате обичайните павета или керамични плочки с всякаква форма и размер, които ви подхождат.

Задната част на тротоара (видео)

Осъществяване на сляпа площ от плочки със собствените си ръце

За да направите сляпа зона около къщата на плочата, ще ви трябва следните материали:

  1. Клей, натрошен камък, пясък.
  2. Облицовка на плочки и тротоари.
  3. Цимент M200-M300 - за подготовка на бетон, необходим за монтаж на бордюра.
  4. Арматура или дървени клечки, въже - за маркиране на контурите на слепи зоната.
  5. Хидроизолационен материал - пергамент, стъклена изоин (рубероид не се препоръчва).
  6. Геотекстил.

Също така получавайте инструменти. Монтаж на слепия зона с ръцете си изисква - уплътняването, шлифовъчни машини и кръгове бетон (за рязане на плочки), нивото и рулетка, кофи, лопати, гумен чук, както и способността за вземане на бетон или цимент миксер.

Преди да започнете подреждането на слепите, проверете мазето на сградата. Ако е повреден - пукнатини или дупки, те трябва да бъдат затворени с циментов разтвор или смес от цимент и лепило.

Етапи на работа

Слепият участък от тротоарни плочи със собствени ръце е оборудван според следната технология:

  1. Маркирането на слепи зоната се извършва с помощта на армировъчни пръчки и конструктивен кабел. Необходимо е да се измери разстоянието от стената на къщата, равна на ширината на сляпа зона, и то на етикет на екстремни контура голови колчета на стъпки от 2 метра един от друг и ги свързва с шнур. Помислете за допълнителни 10 см ширина, които ще са необходими за монтиране на бордюра.
  2. На маркирани периметъра около къщата копаене окоп дълбочина от 30-35 см. Цялата идентифицирани необходимостта да се изкорени от корени на растения, че в бъдеще те няма да са унищожили сляпа зона.
  3. В долната част на изкопа се образува слой от глина с дебелина 10 см, уплътнението се уплътнява с ръчна подложка и се изравнява с височина, различна от външната страна на изкопа.
  4. Повърхността на глината е покрита с хидроизолационен материал. За всеки изолационен контур се прави страничен огън с височина 5 см, фиксиран върху основата на основата с течни нокти.
  5. На хидроизолацията се поставя слой пясък с дебелина 5 см, подкосъмът се навлажнява с вода и се забива под наклона.
  6. На върха на пясъка се прощава геотекстил, а след това - 10 см от щампован чакъл и вторият слой геотекстил;
  7. На външния контур на изкопа е монтирана тротоарна настилка, която се поставя върху течен бетон. Проверете равномерността на стените и нивото на бордюра, трябва да стои перфектно равномерно.
  8. Последващ слой от подложка се формира - смес от цимент и пясък (съотношение 1 към 4) с дебелина 5 см, върху която ще бъдат положени плочките.

След това започва да се поставят плочките. Първият ред от плочки се инсталира от ръба - от бордюра или от основата на къщата. Полагане се извършва от ъгловата част на слепите. Ако работите с плочки за първи път, препоръчваме използването на пластмасови кръстове, които да направят същата дебелина на връзките много по-лесни.

Подреждане на плочки

Подреждане на плочки

Полагането започва от само себе си. Плочките се монтират на място и се забиват в подложката с помощта на гумен чук, изравняването се извършва чрез светлинно потупване по краищата на плочката. Всяка следваща плочка е подравнена на тази, която вече е инсталирана, равномерността на повърхността се проверява от нивото на балончето.

На граничната линия и на основата на къщата, по време на процеса на полагане, се образуват свободни клетки, в които плочките отговарят на размера. Подрязването се извършва с помощта на българския и диамантения кръг, спазвайки всички правила за безопасност.

Всеки 1-2 стр. М. Полагането е прекъснато и преплитащите шевове са запечатани със смес от пясък и цимент M400 (съотношение 1 към 3). След като се формира стадий, повърхността му трябва да се излива с вода от маркуч с дюза за пръскане, което ще осигури монолитна структура.

След като изчакате един ден, проверете шевовете между плочките, на някои места ще трябва да добавите циментов пясък и отново да навлажнете слепите. Когато поливате, не подавайте вода от маркуча с джет, тъй като силното налягане може да отклони цялото запълване от вътрешните шевове.

За да направите сляпа зона около къщата с ръцете си, ще трябва да прекарат 2-3 дни, но като следвате плана си, можете не само да осигури защита от фондация дъждовни води, но и украса на фасадата на сградата, което му архитектурно съвършенство.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Щори в къщата го правете сами с спазването на откъси и други изискванияЩори в къщата го правете сами с спазването на откъси и други изисквания
Избор на основата за заобикалящата средаИзбор на основата за заобикалящата среда
Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?
Как да премахнем водата от основата на къщата?Как да премахнем водата от основата на къщата?
Определете причините за повреда и поправете слепи зоната около къщатаОпределете причините за повреда и поправете слепи зоната около къщата
Защо се нуждаете от конкретна сляпа зона около къщата и как да я направите сами?Защо се нуждаете от конкретна сляпа зона около къщата и как да я направите сами?
Стенен монтажСтенен монтаж
Начини за създаване на сляпа зона около къщатаНачини за създаване на сляпа зона около къщата
Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?
Видове и особености на основите на кокилиВидове и особености на основите на кокили
» » Паважната плоча на павета е технология на подреждане
© 2021 BggeHat.com