Защо се нуждаете от конкретна сляпа зона около къщата и как да я направите сами?

Щори са надежден начин за защита на основата от дъждовни и наводнени води. Ако в същото време покритието му е същото или съвършено комбинирано с материала, от който е направен тротоарът или гаражният вход, то бетонната област става важен декоративен елемент.

Слепи зона около къщата

Слепи зона около къщата

Тя подчертава стила на къщата. Допълнителна атракция за потребителите се добавя към него, тъй като е възможно да се направи такава повърхност със собствените си ръце.

Целева сляпа зона

Монтажът около сградата на слепи зоната на бетон (или сляпа площ без бетон) е един от последните видове строителни работи, извършвани успоредно с изграждането на външни стълбища около къщата.

С помощта на висококачествена зона за слепи се появява отводняване от стени и основи у дома. Ако липсва бетонната зона за слепи (или слепи зоната на други материали) около сградата и сградата е тясно свързана с морава или цветно легло - вероятността за овлажняване на стените и основата се увеличава. В допълнение, кореновата система на дървета или храсти, разположени по стените на къщата може да бъде заплаха за основата на структурата.

Да, нормално утаяване също ще бъде проблем. Влагата, която се съдържа в земята, ще бъде безпрепятствено да се свърже с фондацията - което ще ускори процеса на нейното унищожаване и ще изисква ремонт.

По-рано слепият район е направен от глина със собствени ръце. За да направите това, те просто изкопали не много дълбок изкоп по периметъра на сградата, напълнил го с глина, която след това била набита със склон от стените. Пресованият материал се навлажнява, като по този начин се създава водоустойчив филм.

Сега бетонът се използва като основен компонент. Бетонирането дава възможност за получаване на цялата повърхност без пукнатини и пукнатини, което е допълнителна защита за неизолирана основа. Ако основата на конструкцията е конструирана правилно, вместо бетон, могат да се използват павета, развалини или плочки.

Бетонна настилка с път

Бетонна настилка с път

Експертите препоръчват да се слепи от бетона около сградата, дори ако крайното покритие не остане. За да се гарантира, че вашето жилище без проблеми и унищожение "оцелява" през зимата, най-добре е да го направите преди началото на студеното време.

Основни функции:

  • декоративен, защото слепият район дава усещане за пълнота на екстериора на къщата;
  • защитни, защото уред за слепи зони около жилищната сграда или в предната част на гаража надеждно защитава конструкцията от земята и дъждовната вода. Ако има бурен душ, слепият район ще поеме водата в канализационната система и ще ви освободи от необходимостта да поправите основата;
  • Защитен като стабилизиращ елемент в земята около основата на конструкцията. С други думи, дебелината на съществуващата сляпа бетонна площ позволява на почвата да не се задушава и в същото време не позволява на големи живи организми да се доближават до основата, причинявайки му вреда;
  • поради наличието на защитна конструкция по периметъра на къщата, степента на замръзване на почвата намалява, което има положителен ефект върху температурния режим вътре в сградата;
  • намаляването на замръзването на земята минимизира отока му, което може да се отрази отрицателно върху целостта на основата на къщата.
Схематично устройство на бетонната зона на слепите

Схематично устройство на бетонната зона на слепите

Просто казано, слепият район около къщата работи по същия принцип като снежен слой за зимни растения. Той не изпуска топлината, действайки в обратна посока с обикновения етаж на дома.

Видове слепи зони

Ако трябва да направите сляпа зона с бетон - има няколко решения. В зависимост от избрания метод - прогнозата ще се различава. Видовете са както следва:

  1. Изграждането на защитна щора от бетон или по-скоро от бетонни павета. Това е най-честият вариант. Има много различни цветове, вариращи от сиво до жълто. Такава плочка може да бъде под формата на правоъгълник, но може да има заоблени ръбове. Дебелината на бетонната щора в тази версия варира от 4 до 10 сантиметра, ширина - от 6 до 20. Правилно подбрана марка, клас и състав на бетона за слепи зони го прави устойчив на ниски температури и на значителни температурни колебания.
  2. Каменни каменни плочи, чиято популярност се дължи на създаването на натуралистичен вид. Също така се произвежда в няколко цвята и всяка керемида може да бъде отрязана или нарязана.
  3. Асфалтобетонната настилка ще даде възможност да се спести, тъй като оценката за нейната организация ще бъде най-малката от всички представени видове. Такова запълване прави възможно да се осигури 100% водоустойчивост. Качественият бетон за слепи зони трябва да има клас не по-нисък от B15. В този случай минималната дебелина е най-малко пет сантиметра. Като се има предвид външната неприятност на този материал, асфалтобетонната настилка около къщата се нуждае от допълнително декориране. Това може да се направи с камъчета. Подходящи и декоративни плочки.
  4. Плочки за тротоар за слепи зони. Предимството на тази опция е лесното заместване на отделните елементи със собствените си ръце. Плочките са квадратни със страни 35, 40 и 50 сантиметра и правоъгълни с размери от 100 до 50 сантиметра. То може да бъде различно по отношение на цвета и естеството на повърхността.
  5. Щори без бетон, където основният компонент е натрошен камък. Най-икономичната опция за терен с издигната вода. Правете го със собствените си ръце е най-лесно: маркираната линия е изпълнена с плътен слой от натрошен камък на няколко слоя (всеки слой е различна част) и е потъпкан.

Как е уредено?



Устройството на сляпата област е доста проста и изливането може да бъде направено от самия себе си, дори и само по себе си. Това е изкопа до дълбочина до половин метър, която се изкопава по периметъра на сградата. Ширината на слепите трябва да съответства на следната пропорция: да надвишава размерите на покрива до 20 сантиметра.

Освен това се образува топлинна празнина, отделяща слепите от основата. За конструкцията му се използва каучукова смес и няколко слоя покривен материал. Това трябва да се направи, за да се осигури топлоизолация.

След това изкопът е облицован с полипропиленово фолио, което осигурява хидроизолация. Във формираното корито се поставя една "възглавница" от пясък и развалини, пропорционално един към друг.

Слоевете се редуват, което позволява не само да се опрости и намали цената на щорите на устройството, но и да се увеличи неговата ефективност. По този начин се формира минимална оценка за максимална производителност.

След това можете да продължите директно към изливането на най-горния слой. Пропорциите на конкретното решение се избират въз основа на марката. Например, за да получите бетон от клас 500 от цимент, трябва да вземете цимент, пясък и трошен камък в съотношение 1: 5.8: 8.1.

Замразен бетон в кофража

Замразен бетон в кофража

Така че решението не се разпростира извън предвидените граници и слепите са плоски - по периметъра се образува плесен. Тя може да бъде направена от обикновени дъски (основното е, че те са равномерни и нямат дупки и големи слотове). За да се създаде кофража, дъските се изкопават в земята на крайната линия - така че разтворът да не се разпространява допълнително и се втвърдява в затворено пространство.

Покритието може да бъде направено от три типа:

  • твърда, изработена от бетон или асфалт, последвана от гладене на повърхността;
  • полу-твърда, с възглавница от голям брой слоеве и декоративни настилки (павирани плочи, калдъръмени камъни и т.н.);
  • меко - насипно състояние от развалини (слепи зони без бетон).

Всяка сляпа зона в своя дизайн се състои от два слоя:

  • подчертаване (създава основа);
  • покриване (осигурява водонепропускливост).

В ролята на основния слой могат да действат геотекстил, рубероид или обикновен полиетилен (ако оценката трябва да бъде възможно най-икономична). В последния случай марката на материала трябва да бъде най-издръжливата, гъста и полиетиленова - използвана в няколко слоя.

Етапи на работа (видео)

Ремонт на слепи зоната

В случай на правилен структурен дизайн на основата, смола и слепи зоната на сградата, проблеми с изграждането няма да възникнат за дълго време. Въпреки това не е необичайно за неправилно избрана марка бетон, нейния клас, да причини видими пукнатини или други повреди по повърхността на отпечатък.

В този случай трябва да направите ремонт на увредена бетонна зона на слепи. Оценката обаче за нея няма да бъде голяма и самият ремонт може да бъде направен от собствените си ръце:

  1. Малките пукнатини се маскират с разтвор от цимент в съотношение едно към едно с пясък.
  2. Пукнатини със среден размер се изрязват до пълната дълбочина и се почистват от замърсители. След това, те трябва да бъдат пълни с мастика и пясък, или по-добре - да се направи малко конкретно решение, и се налива пукнатина.
  3. В случай на значително разрушаване на слепи зоната, ремонтът се извършва с помощта на бетон. Запълването на слепи зоната с разтвора се извършва след почистване и грундиране. Пропорциите на сместа трябва в идеалния случай да бъдат същите като тези, използвани за създаване на слепи зони - за да се направи повърхността еднородна.

Ремонтът е най-ефективен през есенно-пролетния период, когато открито е достатъчно готино. Направете това не е трудно със собствените си ръце. Ако има неотложна нужда от ремонт на щорите през лятото, след това изберете за тази ранна утрин преди топлината, защото под горещия слънце ще се намалят значително бетонните пукнатини, а техният качествен ремонт ще бъде изключително проблематичен.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как правилно да се отцежда?Как правилно да се отцежда?
Snip ii-3-79 строителна топлинна техникаSnip ii-3-79 строителна топлинна техника
Скелета за скелетаСкелета за скелета
Как да извършите укрепването на основите на къщата?Как да извършите укрепването на основите на къщата?
Щори в къщата го правете сами с спазването на откъси и други изискванияЩори в къщата го правете сами с спазването на откъси и други изисквания
Как да премахнем водата от основата на къщата?Как да премахнем водата от основата на къщата?
Определете причините за повреда и поправете слепи зоната около къщатаОпределете причините за повреда и поправете слепи зоната около къщата
Паважната плоча на павета е технология на подрежданеПаважната плоча на павета е технология на подреждане
Стенен монтажСтенен монтаж
Начини за създаване на сляпа зона около къщатаНачини за създаване на сляпа зона около къщата
» » Защо се нуждаете от конкретна сляпа зона около къщата и как да я направите сами?
© 2021 BggeHat.com