Подготвяме подовата настилка за ламинат трябва да е плоска

Подготовка на пода за ламинат

Днес ламинатът се превърна в един от най-популярните подови настилки. За цената, разбира се, това е отлична алтернатива на паркета, но някои от неговите модели, да речем, не са евтини. И ще бъде обидно, ако такъв красив финиш материал внезапно се скърши, или ще има празнини между панелите, а дори още по-лошо, ако се счупи. Цялата причина е неравномерна основа, върху която се планира да се постави покритието. Ето защо, преди да започнете инсталацията, е необходимо да подготвите пода за ламината. Ще обсъдим подробно как да го правим правилно.

Веднага направете резервация, че в жилищни помещения, в основни линии, два вида на подови настилки се използват - бетон и дървен под. Ясно е, че всеки има нужда от своята специфична технология за изравняване. Ето защо ние ще разгледаме всеки поотделно.

Подравняване на бетонния под

Не е тайна, че бетонната плоча на пода, която се използва като основа на пода в много жилищни сгради, има напълно равна повърхност. Дори много неравномерно. Ето защо е необходимо не само да се приведе в съответствие, но и да се укрепи. Как може да се направи това?

Най-лесният вариант е да запълнете циментовата замазка. Можете да го подготвите сами, като смесите двата основни компонента - цимент и пясък в съотношение от 1 до 3. И можете да си купите в магазина за строителство готов сух микс. На цена ще бъде по-скъпо, но качеството му е ясно по-високо поради факта, че във фабриката всички компоненти са смесени в точни пропорции. Тази смес остава само разредена с вода и се разбърква добре. Инструкциите за приготвяне на разтвора са на опаковката на хартиената торбичка. Така че с това ще се справите без проблеми. Да речем за третия вариант - те са самонивелиращи се подове. В този случай не използвайте полимерна версия, а изберете смеси на циментова основа.

Сега се връщаме към въпроса как да осъществим процеса на изравняване със замазка. Всичко започва с проучване на бетонен под за дефекти. Открит - незабавно ги запечатва. Решението за замазка е идеално за това. След това цялата площ на пода трябва да бъде покрита с хидроизолационен материал.

Бих искал да направя едно отклонение, което се отнася до хидроизолацията. В процеса на полагане на ламинат задължително се използва допълнителен материал - субстрат. Използва се за скриване на малки разлики в равнината на гениталната основа. Не сте разочаровали - дори и след изливането на замазката има вероятност вашият етаж да не е точно на нивото.

В допълнение, субстратът може да изпълнява няколко допълнителни функции - хидроизолация, звукоизолация и топлоизолация. Така че, ако приложите, например, субстрат от експандиран полистирол, тогава можете да откажете от хидроизолацията на бетонната основа.

Как да запълним правилно замазката

Направете равна повърхност с помощта на замазка не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. За да се постигне максимален резултат, без факетите в този процес е абсолютно необходимо. Затова се нуждаете или от дървени ламели, или от метални профили. Във всеки случай, след като втвърдяващият слой се е втвърдил, маяците се демонтират и местата за тяхното монтиране се запълват с разтвор за замазка.

Така че ние създаваме маяци в една хоризонтална равнина и ги фиксираме към основата на пода с гипсов разтвор. Той бързо грабва, но в същото време е надежден приспособление. Някои филистимци задават въпроса: възможно ли е да закрепите маяците с самобръчкови винтове? Не правете това, защото разрушаването им може да се превърне в истинско изтезание.

Някои съвети за правилното настройване на фаровете. На първо място, на противоположните стени се монтират два екстремни елемента. Между тях опъвайте нишки, които ще определят равнината на изливане. Сега трябва да подравните тези два сигнала, така че всички нишки да останат в една и съща хоризонтална равнина, след което можете да поставите междинни сигнали, като ги подредите по протежение на нишките.

Вторият се отнася до разстоянието между маяците. Няма определени размери, но експертите препоръчват едно правило да покрие разстоянието между трите маяка. Това е оптималният размер, с който е много по-лесно да работите.

Така че, маяците са инсталирани и подравнени, разтворът е готов, така че можете да го излеете между профилите и да ги нивелирате. Обърнете внимание, че разтворът се излива в себе си. След като целият етаж е затворен, трябва да имате време да изсъхне. Това обикновено отнема 2-3 дни. След това маяците трябва да бъдат демонтирани и изляти с едно и също решение на мястото, където са разположени.



При това условие, замазката трябва да стои няколко седмици, през която циментовата каша събира своята реколта. Обърнете внимание на едно обстоятелство, което се отнася до готови сухи смеси. Всеки производител на опаковката посочва колко дни трябва да изсъхне дъската. Това зависи от пластификаторите и другите компоненти, добавени към сместа.

Използване на закъсняла структура

Инсталиране на дневника

Подготовка на дървен под за ламинат

Ако разликата в равнината на бетонната основа не е в съответствие с потапянето, тогава в този случай е необходимо да се използват трупи и силен плосък изравняващ материал. Обикновено за това се използва шперплат. Как се осъществява този процес?

Първо, са инсталирани изоставания. За това се използват дървени греди, чието напречно сечение се определя от няколко параметъра, но главно височината на таваните. Колкото по-нисък е таванът, толкова по-малък може да бъде монтиран участъкът от изоставането. Границата на намаляване е 45 × 45 милиметра. Разстоянието между закъсненията се определя от размерите на шперплата. Ако не надвишава един метър, то под него има три разстояния - една в средата и две в краищата.

В този процес, както в случая с инсталирането на маяци, е необходимо внимателно да се пристъпи към изравняване на всички изоставания в една хоризонтална равнина. Понякога е много трудно да се направи това, защото равномерността на бетонната плоча оставя много да се желае. За да направите това, обикновено се използват дървени подложки, които се намират под закъснения на едно или друго място. Подравняването се извършва на ниво сграда или правило с ниво. Както и при предишната технология, за първи път са изложени два крайни лъча, нишките се простират между тях, след което се монтират междинни елементи.

Как да се фиксира забавяне на конкретна основа? Има няколко опции:

  1. С помощта на дълги винтове за самобръсначка. За тази цел се пробива прозрачна дупка в лъча, върху нея се правят маркировки и се правят допълнителни отвори за пластмасови дюбели. За тях са фиксирани самоизрязвания и изоставания.
  2. Използвани малки парчета дърво, които са инсталирани отстрани на изоставането. Първо, тези тюлени са прикрепени към пода, а самият лаг е вече прикрепен към тях. Такива крепежни елементи трябва да бъдат направени няколко по цялата дължина на изоставането, например на всеки 80-100 сантиметра.
  3. Използват се метални ъгли, които се закрепват към пода с самонарезни винтове и лъчът се закрепва към тях с винтове с по-малка дължина.

Коя опция да изберете, решете за себе си. Всички те са удобни и не много сложни. Има и друг начин за инсталиране и изравняване на регистрационните файлове - самонивелиращи се изоставания. Това са готови продукти, които са снабдени със специални метални щандове със сглобено съединение в конструкцията. С негова помощ можете да вдигате или спускате краищата на дневника, като по този начин създавате подравняване. В този случай опорите са прикрепени към пода, а трупите са прикрепени към техните краища.

Монтаж на шперплат

Подово покритие с шперплат

Монтаж на шперплат

Шперплатовите листове се подреждат в унисон. По този начин се постига еднакво разпределение на товарите върху цялата дървена конструкция. Това е много важен момент. Но запомнете няколко нюанса:

  • Листовете са разположени на малко разстояние от стените. Обикновено един сантиметър е достатъчно. Това се прави, за да може шперплатът да диша.
  • Между листовете се установява и празно пространство от 1 см. Причината е същата.
  • Пропуските трябва да бъдат запечатани с шпакловъчен материал.
  • Повърхността на шперплата се обработва с горещо ленено масло.

Ако силата на такъв етаж нещо, което не ви харесва, тогава можете да изложите изравняване материал в два слоя. Но не забравяйте, че вторият слой трябва да бъде компенсиран.

Изравняване на дървения под

С дървена основа, не по-малко проблеми. За да я приведете в съответствие, можете да използвате два метода. Първият - с помощта на шперплат. Тази операция е точно същата, както е описано по-горе. Втората е обичайното полиране на дъската.

Помислете за втория вариант. На първо място, е необходимо да се извършват дефекти във всички елементи на дървена конструкция - ние разбираме дъски и трупи. Елементите с ниско качество ще трябва да бъдат демонтирани и заменени с нови. Слотовете между плочките за подова настилка трябва да бъдат запечатани, след което подът е полиран със специално оборудване (шевна машина). След това основата се обработва с ленено масло или грунд.

Трябва да кажа, че този метод не винаги постига необходимия краен резултат. Ето защо, първият вариант е по-добър.

Заключение по темата

Както можете да видите, подготовката на пода преди полагането на ламинат не е лесна задача, но не е толкова трудоемка. Ето защо дори и начинаещ може да се справи с този процес. Вярно е, че ще има нужда от информация за етапите, които се провеждат. Ето защо тази статия може да бъде взета за инструкция за изпълнение.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подовете станаха много еластичниПодовете станаха много еластични
Как правилно да се изгради ламинатКак правилно да се изгради ламинат
Изравняване на пода за ламинирани тайни за качествена работаИзравняване на пода за ламинирани тайни за качествена работа
Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Ламинат за настилкиЛаминат за настилки
Предимства и недостатъци на ламинатПредимства и недостатъци на ламинат
» » Подготвяме подовата настилка за ламинат трябва да е плоска
© 2021 BggeHat.com