Как да направите заземяване на бойлер със собствените си ръце

Както знаете, всеки домакински уред с висока електрическа мощност изисква заземяване. Обикновено това става чрез свързване на специален контакт към изхода и щепсела. Но ако това е бойлер, то може би има и специален терминал. Как да направите заземяване на бойлер със собствените си ръце в апартамента и в дачата и ще бъдете разказани в тази статия.


Как да заземете бойлер в апартамент?


Заземяването на бойлерите е необходимо не само за да се гарантира безопасността на живота и здравето на вашите близки, но също така и за устройството да продължи възможно най-дълго. При липса на заземяване е вероятно какво ще се случи на фаза закриване и ток на утечка, освен това, си струва да припомним, че водата, преминаваща през нагревателния елемент съдържа електрически заряди. (Виж също: Как да инсталирате бойлер със собствените си ръце)

И ако свържете бойлер с метални или металопластични тръби, той ще се натрупва сам по себе си скитащи течения, заедно с такси. Такъв процес може да причини преждевременна корозия на стените на нагревателното устройство и отстраняването му от работното състояние.

Заземяването на бойлера в апартамента е, както следва:



  • Проверете тялото на бойлера - почти всяко такова устройство, което работи с електричество, има комплект за свързване на заземяващата система. Тя включва не само вилица, но и гайка и шайба с шайби.

  • Проверете електрическата мрежа, водеща от разпределителното табло, разположено на пода, за да свържете всички метални части към заземяващата система.
  • (Виж също: Как да изберем електрически бойлер)
  • Монтирайте гнездо със заземяващ елемент на разстояние най-малко 50 см от бъдещото местоположение на бойлера. В този случай смятайте, че трябва да е над нивото на пода не по-малко от 80 см.


Заземяване на бойлера в апартамента



  • Прокарайте трижилния кабел от разпределителното табло към контакта. Проводниците в телта могат да бъдат медни, препоръчителното напречно сечение е 1,5 мм. Ако е възможно, направете скрито полагане на кабела, като предварително сте проникнали през пода и / или стените. Въпреки това, е напълно допустимо да се простира, като го обвивка в специална пластмасова корито.

  • След като кабелът е опънат, разделете проводниците на двата края, за да ги свържете към разпределителя и гнездовите клеми.
  • (Виж също: Кои бойлери са най-надеждни)
  • Сега можете да започнете процеса на свързване на изхода. Кабелните проводници се различават по цвят, така че бъдете внимателни.

  • Дезактивирайте апартамента и свържете проводниците към изхода, като наблюдавате цвета.

  • Свържете проводниците към разпределителното табло. Когато заземите заземителния проводник, използвайте специален болт.

  • След като всички кабели са закрепени, включете разпределителната автоматика и проверете изхода с индикатор за наличието на напрежение в него.
  • (Виж също: Свързване на бойлера с вашите ръце)
  • Ако бойлерът има отделна система за заземяване, свържете кабела директно към специалния терминал на корпуса му.


Защо имам нужда от бойлер в страната?


Бойлерът във вилата може да има много ценности: с него не само може да се направи душ, но и да се мият съдовете, да се мият, да се почистват. За какви цели обаче няма да се нуждаете от топла вода, днес нейната непрекъсната наличност в селска къща вече не е лукс, а съвсем обикновен удобство.

За да се осигурят най-удобните условия за отдих в това отношение, електрическият бойлер е най-добрият. Те могат да бъдат толкова различни в подредбата си, като например Ariston - водни нагреватели от хоризонтален тип или вертикални - като Gorenije. (Виж също: Как да свържете бойлер)

Аристон - хоризонтален бойлер

Електрически нагреватели за вода - най-оптималния устройството, за да се гарантира вила или селска къща с гореща вода: На ток, във всяка къща, благословия на цивилизацията не доставят за в бъдеще, като дърва за огрев или купуват бутилки (газ), но с помощта на електрическа енергия водата се загрява достатъчно бързо. Освен това процесът на отопление не изисква допълнителен контрол от лицето.



Електрически бойлери се предлагат:



  • Кумулативно (водата се натрупва в отделен резервоар и се отоплява там, един от които - електрически бойлери Baxi);

  • (водата се натрупва и загрява в резервоара с помощта на десет). Колкото по-голямо е налягането на водата, толкова по-хладка става);

  • (водата се излива в банката ръчно, за разлика от първите два вида, след което ще трябва да изчакате известно време, докато се нагрее до желаната температура).


Последният тип бойлери вече е станал доста рядък в магазините наскоро, но все още мнозина продължават да ги използват, тъй като все още има много малко централизирано водоснабдяване в селата и селата.

За да изберете правилния Електроводонагревателя за вила или селска къща на това е необходимо да се вземе предвид как точно ще се използва най-много, колко много хора ще го и по кое време на годината, както и колко сте готови да похарчите за да я използват.

От всичко това зависи от местоположението му, бъдещите му измерения, обем, начин на свързване, мощност и много други характеристики. Бойлерите Clage са най-компактните, те са предназначени за малки семейства и имат малки размери. От по-големите, заслужава да се споменат StiebelEltron и Superlux.

Бойлер Clage


Как да заземете бойлер в селска къща в открито пространство?


За да заземете бойлера в страната, това ще отнеме много по-малко време и усилия, отколкото ако го правите в редовен градски апартамент. На първо място, вие, разбира се, ще трябва да го инсталирате според инструкциите, да вземете място, твърда повърхност, крепежни елементи и начин на закрепване. Най-надеждните места за монтиране на бойлер са панелните или тухлени носещи стени.

След монтирането на бойлера е възможно да се започне процесът на заземяване. Ако бойлерът е планирано да се сложи на улицата, да се представи навес над него, така че устройството не е изложена на външни атмосферни влияния (преки слънчеви лъчи, дъжд, градушка). За правилното заземяване на бойлера, стоящ в предградията, следвайте стъпките в следния ред:



  • Не по-малко от 5 метра от къщата и не е твърде далеч от таблото копае ров под формата на равнобедрен триъгълник е на дълбочина от около 0.5 м.

  • Във всеки ъгъл на триъгълника, изкопайте в електродите. Средната дължина обикновено е около 2 м. Като заземителни елементи е възможно да се използват стоманени профили, ъгли, пръти, тръби и други подобни метални предмети. Диаметърът на пръчките трябва да е най-малко 1,5 см, ако са ъгли или тръби, дебелината на стената трябва да е поне 0,4 см.

  • След като електродите са инсталирани, свържете ги един към друг по протежение на изкопа с метален профил с дебелина от 0.4 см. На места се нанася заваряване. От същия профил направете проводник, който ще доведе от земята към разпределителното табло.

  • Прикрепете проводника, водещ към екрана към лентата. Използвайте болтове за това закрепване. Проводникът трябва да бъде направен от мед, алуминий или стоманена тел. Дебелината му трябва да варира в зависимост от проводимите характеристики на всеки тип метал. На входа на щита има специална гума от мед или стомана. Той може да се намира както вътре в дозатора, така и извън него.


Заземяване на бойлера във вилата



  • След като завършите инсталацията, внимателно поставете заземената земя с гъста почва. Ако е достатъчно мека, използвайте камъни или остатъци от груба фракция.

  • След изсипването, измерете съпротивлението на цялата верига. Ако стойността не е повече от 4 ома - направихте всичко правилно.


След като полагате земната верига, излейте вода в бойлера и проверете неговата работа. Не забравяйте, че не можете да стартирате устройството без течност - можете да разрушите нагревателния елемент.


Съвет на специалистите



  • уверете се, че заземителните превключватели не са корозирали и ръждясали, използвайте поцинкован профил и също имат достатъчно голямо напречно сечение;

  • не инсталирайте заземителния контур на местата, където се полага тръбопроводът (газ, топлина, вода - няма значение);

  • Поставете електродите по-ниски от земята, които обикновено замръзват в тази област. Дължината на електродите може да бъде до 3 метра;

  • колкото по-дълъг е електродите, толкова по-голямо е разстоянието между тях;

  • според нормите закрепването между профила и електродите се допуска само чрез заваряване;

  • Заземяването не трябва да е достъпно за деца и домашни любимци.


Заземяването на течащ бойлер, или склад или нагревател за насипни товари, е доста лесен процес. Най-важното е да знаете основните принципи на заземяването и да ги следвате непоколебимо. В този случай, ако земята се извършва по всички правила и използване на подходящи материали за тази цел, а след неговата функционалност и надеждност, което трябва да се притесняваш е все още много, много дълго време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите бойлер със собствените си ръцеКак да направите бойлер със собствените си ръце
Как да инсталирате бойлерКак да инсталирате бойлер
Как да инсталирате бойлер със собствените си ръцеКак да инсталирате бойлер със собствените си ръце
Как да свържете бойлерКак да свържете бойлер
Как да свържете котела с електричествоКак да свържете котела с електричество
Ремонт на бойлери със собствени ръцеРемонт на бойлери със собствени ръце
Как да свържете бойлерКак да свържете бойлер
Как да инсталираме бойлер в банятаКак да инсталираме бойлер в банята
Заземяване в апартамента със собствени ръцеЗаземяване в апартамента със собствени ръце
Свързване на електрическия бойлер към отоплителната системаСвързване на електрическия бойлер към отоплителната система
» » Как да направите заземяване на бойлер със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com