Септична яма от бетонни пръстени

Най-простото решение в подреждането на канализацията за вашия собствен дом е създаването на септична яма самостоятелно. Конструкцията е изпълнена от бетон и се състои от две части.

Направете го достатъчно проста и в резултат на това можете да спестите парите си.

Устройството на септична яма от бетонни пръстени

Устройството на септична яма от бетонни пръстени

Септичен резервоар, състоящ се от две части, е доста практичен и позволява рециклиране на отпадъците. Две части от структурата комуникират един с друг. Всяка от частите изпълнява своята специфична функция. В първата част канализацията и отпадни води от канализацията директно от къщата. Тогава те се защитават, т.е. твърдите вещества се утаяват до дъното в утайка, а останалите преминават през инсталираната тръба към втората част. Утайката трябва да се почиства периодично. Във втората част на строителството отпадъците се филтрират и могат да бъдат използвани отново, без да се разрушава екосистемата.

Отпадъците се филтрират през чакъл. Той е много силен и не позволява неразтворими елементи да проникнат в земята. Благодарение на филтрацията, канализацията намалява количеството на мръсните отпадъци, така че септичната струя може да бъде по-рядко почиствана. Затова спестявате пари от обаждането на екипа на канализационната мрежа.

Монтаж на бетонни пръстени. Плюсове и минуси

Септичните резервоари на бетоновите пръстени имат своите положителни и отрицателни страни. Плюсите включват ниска цена, издръжливост, устойчивост на подвижна почва, възможност за преработка на отпадъчни води, лекота на използване и дълъг живот. В студения сезон, бетонните пръстени не изтласкват земята, както често се случва със своите пластмасови колеги. От минусите ние отбелязваме, че когато инсталирате септичния резервоар, трябва да наемете тежко оборудване, в противен случай няма да можете да го инсталирате. Но тъй като това е еднократна процедура, тя ще говори за това минус като ирелевантно.

Друг недостатък е, че септичната яма на бетонни пръстени изисква голяма площ, която не винаги е възможна в малки частни парцели. В последния случай е необходимо да се инсталират други канализационни системи. С течение на времето всяко нещо става негодно за употреба. Така че ще бъде със септична яма, защото при дългосрочното функциониране на септичната яма ще се появят пукнатини по стените на резервоарите, което допринася за тяхното снижаване на налягането. Избягвайте това не се случва, единственото решение е да се поправят или подменят пръстените напълно. Този период обаче може да бъде отложен за значително време. Достатъчно е да се грижите за дизайна и да го поддържате навреме. За да се избегнат неприятните миризми, които могат да се появят около структурата, достатъчно е да се използват различни биологични препарати, които могат безопасно да бъдат закупени в най-близките магазини.

Бактериите ще подпомогнат разграждането на органичните съединения, но няма да унищожат бетонната повърхност на септичния резервоар.

Обем на септичния резервоар

Ако планирате да построите септична яма от бетонни пръстени със собствени ръце, чиято схема включва изчисляване на необходимия обем, започнете от следните фактори:

  • броят на хората в семейството, за които се инсталира строителството;
  • обем на човешките отпадъци на ден;
  • времето, за което отпадъците се рециклират.

В интернет има различни таблици, на които е лесно да се движите. Така че, средно за три дни на човек е необходимо да се поставят 600 литра отпадъци. Тази цифра трябва да се умножи по броя на хората в семейството и да се добави към получения резултат още 20 резерви, т.е. всяко семейство има различни ситуации, както и всяко семейство води с различен начин на живот, например, някой често посреща гости в дома им, така че да се избегнат възможни проблеми с канализацията, по-добро оформление в бюджета по-голям обем на септична яма.

За семейство от 4 души минималният септичен резервоар трябва да бъде 2,4 кубически метра.

Когато инсталирате септична яма, трябва да знаете нивото на подземните води във вашия район.

Ако инсталирате септична яма от бетонни пръстени при високо ниво на подпочвените води, веднага планирайте дренажа.

Септично местоположение

Когато създавате проект, септичен резервоар трябва да бъде поставен в зона, където е невъзможно да се проникне в мръсни канали в чиста вода, предназначена за пиене. Необходимо е септичната ямка да се монтира на правилното място в съответствие с нормите на SanPiN и SNiP. Те предписват как да инсталирате правилно септичния резервоар, за да не повредите екосистемата. Важен момент - техниката на канализацията трябва да има добър достъп до септичния резервоар.

Монтаж на септична яма

Монтаж на септична яма

Подготвителна работа



Самостоятелното сглобяване на септичния резервоар от бетонни пръстени не е възможно. Вземете помощниците си, ако искате да инсталирате септична яма от бетонни пръстени със собствените си ръце или да поръчате доказано строители със своето оборудване. На строителните пазари се продават различни бетонни пръстени. Какво да изберете - зависи от вас, но не забравяйте, че височината на пръстените е еднаква и е 90 см, докато диаметърът на пръстените варира, така че обемът на пръстените е различен.

Изхождайте от факта, че обемът на септичния резервоар е вграден във вашия проект. Също така, цената на пръстените зависи от техния обем. Ако подпочвените води в района са разположени високо, по-добре е да си купите пръстен на по-голям диаметър, а след това, за да се постигне желания обем, ще трябва да се използва по-малко на пръстените, и следователно по-малко да се копае дълбоко. За да инсталирате септична яма трябва да купите полипропиленови тръби с диаметър 110-120 мм, тръби за преливници, чакъл, пясък. Системата за филтриране във втората част на септичния резервоар се извършва чрез постепенно полагане на 3 слоя трошен камък. Смесите между бетонните пръстени трябва да бъдат запечатани с монтажна пяна. Не забравяйте да се подготвят за необходимите работни инструменти: лопата, ниво, чук, стълба, кофа, въже, шпатули и четките.

Монтаж на септична яма. изкоп

Странно, тъй като може да звучи, но най-добре е да инсталирате септична яма в горещината или в студа.

Първо, е необходимо да се изкопае изкоп за два резервоара в съответствие с проекта. Работата по земя може да се извърши ръчно с помощта на лопата или да поръчате екскаватор, който изкопава изкопите многократно по-бързо и също така помага за повдигане на издигнатата почва от вашия сайт. Трябва само да изравните стената на ямата с лопата. Изкопайте окопите под тръбите под подземните води във вашия район. Дъното на окопите трябва да бъде изравнено до нивото на сградата, добре подложено и покрито с пясък, което ще бъде поставено канализационни тръби. С разкопаната изкоп, подобна работа се извършва: нивелирайте, махнете и направете 20-сантиметрова пясъчна възглавница.

След това дъното на ямата се изсипва с прясно приготвена циментова замазка, докато е по-добре да се направи подсилена рамка. Бетонната замазка трябва да бъде с диаметър 30 ​​cm по-голям от планирания бетонен пръстен. След като приключите, трябва да се остави да изсъхне напълно. Това ще отнеме до 4 седмици. За да продължите с монтажа на бетонни пръстени, това е възможно само ако замазката е суха. Въпреки това, ако не искате да чакате дълго, тогава можете да помислите за закупуване на пръстени с монтирани бетон дъното. Те могат да бъдат закупени в заводи за стоманобетонни продукти.

С помощта на кран, пръстените се зареждат в ямата, като се поставят едно до друго. Самите пръстени са фиксирани с метални скоби, а връзките са запечатани с монтажна пяна или бетонов разтвор.

Хидроизолация на септична яма

Както беше посочено по-горе, структурата трябва да бъде запечатана. Това трябва да се прави както вътре, така и извън ставите. Възможно е да добавите течно стъкло към бетоновия разтвор в пропорционално съотношение, за да укрепите водоустойчивостта. Не добавяйте течно стъкло повече от 25, можете да получите директно пропорционален резултат. Някои строители не използват течно стъкло, вместо това обработват фуги с битумен мастик или импрегниране на дълбоко проникване.

При завършване на хидроизолацията е необходимо да се направи бетонно покритие с люка и самите резервоари да бъдат изолирани от полистиролова пяна отгоре.

Монтиране на втория резервоар. Инсталиране на филтъра

При монтажа на втория резервоар използваме една и съща схема за монтиране, както в случая на първото отделение. Единствената разлика е в конструкцията на филтъра, който е инсталиран на дъното. Пясъкът се излива върху 20 cm от натрошен камък и внимателно се набива. За да се гарантира, че процесът на набиване е по-добър, възглавницата периодично се излива вода. Ако земята започне да се движи, възглавницата няма да позволи на резервоара да се разхожда.

Между двете части на септичния резервоар е необходимо да се направи преливане. Преливане вход разлика във височината на първата и втората част на септичен резервоар трябва да продължи 20 см. Преливната тръба е за вграждане чай, който няма да позволи проникването на твърди отпадъци във втората част на септичен резервоар.

Получената структура отново се проверява за якост, плътност и други подобни. и заспивайте, като използвате пясък с глина в съотношение 1: 1. Това ще даде на септичната яма допълнителна хидроизолация.

Ако сте нови в строителството, по-добре е да се свържете с строителна компания, за да инсталирате септична яма от бетонни пръстени на базата на "до ключ". Цената на такива работи не е много висока.

Така че септичната яма е инсталирана. Сега те могат безопасно да го използват. Необходимо е да запомните, че е по-добре да поддържате структурата по-често, отколкото да се обадите на поправките след това. Когато използвате септична яма, не изхвърляйте груби предмети в канализацията. Бактериите, които живеят в септична яма, не харесват гъби, домати, коса, така че се грижи предварително, че тези предмети не попадат в канализационните тръби. За да инсталирате септична яма трябва да отделите достатъчно енергия, но си заслужава. В допълнение, този дизайн не е толкова скъп, така че инсталирането на септична яма от бетонни пръстени ще спести вашите финанси.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите канализация в частна и селска къщаКак да направите канализация в частна и селска къща
Компресор за септична ямаКомпресор за септична яма
Септична яма от бетонни пръстениСептична яма от бетонни пръстени
Септична яма 2Септична яма 2
Септик БялСептик Бял
Септик с биофилтър, биосептиченСептик с биофилтър, биосептичен
Септик СцитиянСептик Сцитиян
Септично резервоарно устройство и монтажСептично резервоарно устройство и монтаж
Септична медузаСептична медуза
Как да изберем септична яма за лятна резиденцияКак да изберем септична яма за лятна резиденция
» » Септична яма от бетонни пръстени
© 2021 BggeHat.com