Подготовка стени преди залепване тапет е лукс или необходимост?

Необходимо ли е да подредите стените преди да рисувате тапета? Този въпрос често се изисква от собствениците на апартамента на прага на ремонт. Ремонт на къщата винаги е много работа и караница. Дори работниците да го направят, майсторите също имат какво да размишляват.

Имате ли нужда от грунд преди тапетиране?

Правилно организираният процес е половината от резултата. В същото време искате да спестите, без да правите ненужна работа. Процесът на обновяване на стените (лепене на тапети) се състои от няколко етапа. Старият тапет или покритието трябва да бъде отстранено, а след това повърхността е подготвена за залепване на нови тапети. В този случай възниква въпросът: "Необходимо ли е допълнително грунд?". Нека да го разберем и да разберем правилния отговор.

Настилка за стени

Настилка за стени

Понякога бригади от работници са готови да изпълнят дори допълнителен етап на ремонт, за да получат голямо плащане. Но откъде знаеш колко е необходим грунд? Може би тази стъпка в края може да бъде пропусната? Трябва ли да се грундира стените преди тапетиране? Днес има много възможности за завършване на стените, но тапетите са все още популярни не само в жилищни сгради, но и в офиси. При подготовката на стените не спирайте разгорещеното дебат - някои смятат, че подготовката е необходим процес, други казват, че това е загуба на време.

Подготовката на стените на първо място предотвратява преждевременния пилинг на тапета. В крайна сметка ще бъде много жалко, че работата, която е била изразходвана, когато собствениците вече са се успокоили до края на ремонта ще забележи, че тапетът, залепен с такава усърдие, отстъпление или балон на някои места. Такава "изненада" ще развали всяко настроение. След залепването на тапетите - това са допълнителни разходи и време. Трябва ли да зареждам стените преди залепване на тапета, опитайте се да обясните в следващия параграф.

Причините за подготовката са полезно ноу-хау

Ето няколко причини, които благоприятстват "подправянето":

  1. 1. Като импрегнираме повърхността на стените с грунд, създаваме свързващ ефект за субстрата, намалявайки образуването на прах, разпада се.
  2. 2. Покритието с грунд премахва гъбичките и плесените, предотвратява тяхното по-нататъшно развитие и разпространение.
  3. 3. Основата се подсилва благодарение на свързващия ефект на грунда, който запълва микроструктурите.
  4. 4. Прилепването се увеличава, повърхността е правилно свързана към тапета.
Покритието с грунд премахва гъбичките и плесените

Покритието с грунд премахва гъбичките и плесените

Така че въпросът за грунд не бива да се оспорва. Остава само едно уточнение - колко пъти повърхността трябва да бъде грундирана? За оптимална адхезия - няколко пъти, тъй като колкото по-голяма е дебелината на основния слой, толкова по-добра е адхезията на тапетите към стените. Но и тук е необходима мярка - в крайна сметка необоснованото прилагане на ненужни слоеве на фондацията ще доведе до прекомерна консумация на материали и допълнителни безполезни разходи. Потреблението се отчита при използване на материала на 1 квадратен метър. Видовете състав се различават в зависимост от функциите, качеството, плътността, но средно тази стойност за грунда варира от 100 до 350 мл на квадратен метър. Разликата е повлияна от състоянието на повърхността за обработка.

Защо стените на стените преди залепване на тапета, ние се справихме малко. Сега възниква въпросът, толкова по-добре става това. Отговорът предполага себе си - подобна на лепило почва. Той се отнася до най-непретенциозните материали за всеки тип повърхност. Съвременните производители предлагат и други групови състави, които се избират в зависимост от специфичната повърхност. При избора на композицията трябва да вземете под внимание условията, при които ще се използва тази стая, при каква температура и влажност. Но трябва да започнете с тапет лепило.

Как да нанесете импрегниране върху стени - препоръки на експерти

Как да зареждат стените преди тапетиране, ако лепилото не винаги пасва под формата на основата за подготовка на стените? Съществува специален състав на лепилото и дали може да се използва като почва, е написан в инструкциите на опаковката. Когато купувате лепило, трябва да вземете предвид този момент. Същите инструкции ще ви покажат как да я приложите и как да го засадите. Освен това опаковката обикновено се посочва в каква област се изчислява капацитетът. Може би за стените ви ще ви трябват няколко пакета.

Грундиране с ролка

Грундиране с ролка

Какво друго можете да направите за подготвяне на стени? Отличен доказан акрилен материал, който включва латекс и акрил, със степен на увеличаване на адхезията. Има много видове акрилни грундове и можете да изберете този, който е най-подходящ за вашия вид стени, помещения и условия на околната среда. Това импрегниране може да се използва и преди залепване на стъклени стени и нетъкани тапети. Акрилната импрегниция най-добре ще се прояви на равномерни стени, обработени с гипс. Предимството на акрилен грунд - без остра неприятна миризма, бързо и дълбоко проникване, способността да изсъхне в най-кратки срокове - 4-5 часа, които ще извършват довършителните работи много по-бързо.



Какво друго може да бъде грунд? Ако имате въпрос за поставяне на тапети върху дървени стени, препоръчително е предварително боядисване на алкидния грунд. Алкидният състав е добре съвместим с дървото, създава идеална адхезия след нанасяне. Покритието изсъхва за 15 часа. Друг вариант - глиптиране, е предназначен за дърво и метал. По-малкото от това импрегниране е дълъг период на сушене (ден). Съществуват ограничения и за условията на приложение - намалена влажност в помещението. По този начин, грунд в най-малко един слой е незаменимо условие за издръжливостта на следващите работи. Залепването може да се извърши само след като слоят се изсуши напълно.

Основните етапи на работа:

  1. 1. стената се почиства от предишния слой - в случая от стария тапет;
  2. 2. Повърхността на стената трябва да бъде изравнена, ако има хълмове и грапавост;
  3. 3. Ако стените не са измазани, ще са необходими мазилка и замазка;
  4. 4. пукнатините и дупките трябва да бъдат запечатани;
  5. 5. всички предишни слоеве трябва да изсъхнат напълно;
  6. 6. Грундът се нанася с последния слой преди поставянето на тапета;
  7. 7. Нанесете импрегниране с валяк или четка.

Как да контролираме процеса - аспекти на работата

Така че е необходим грунд. Самата процедура не дава абсолютна гаранция, че тапетът няма да бъде отлепен. Това също зависи от качеството на тапета и от силата на лепилото. Но можем уверено да кажем, че отказът за импрегниране на стените с грунд ще доведе до падането на тапета и необходимостта от повторно залепване. Грундирането трябва да бъде предшествано от друга важна подготвителна работа, те зависят от вида на повърхността. Например, старите стени се нуждаят от shpaklevke, съединител. При повредени стени, затворете всички пукнатини и дупки, изравнете площта.

Приложение на грунд с четка

Приложение на грунд с четка

Гипсокартон трябва да се третира с шпакловки, без да се провали. Може да се изненадате, защото повърхността на гипсокартона е толкова добра. Но въпросът е, какво тапет искате да промените по-рано, отколкото губят свойствата на сухото строителство. В този случай, премахване на стария тапет ще бъде, само откъсване частично и гипсокартон, което означава, че повърхността ще бъде развалена. Ако има шпакловка върху основата, ще бъде по-лесно да предпазите стените от повреда. Завършете грундиране - крайния акорд, което ще позволи на стените максимално ниво, за да се гарантира предотвратяване на влага, бактерии, гъбички, за да се осигури здравината на свързване към повърхността на тапет.

Избираме грунда в зависимост от типовете стенни повърхности и условията на околната среда - температура, влажност. Работата по нанасянето на почвата трябва да се извършва само след като гипсът е напълно изсушен и тапетът е залепен - само след изсъхването на последния слой импрегниране. Времето за сушене, състава и консумацията на материалите са описани в инструкциите на опаковката на определен фабричен персонал. За всички стени можете да използвате лепило, алкидна основа е подходяща за дърво, а глиптирането е подходящо за метал. Ако имате гладка повърхност на бетонна стена, но цвета му е твърде мрачно, използвайте преди грундиране шпакловка бял цвят към сиво оцветяване на бетон не е блестеше през тапет.

Можете да запишете върху грунд чрез закупуване на сухи смеси, но те трябва да се разреждат с вода, като се спазват правилните пропорции. Сухите смеси може да не винаги прилягат на определена повърхност. Освен това подготовката за употреба изисква допълнителни инструменти, което отнема повече време. По-удобно е закупуването на готови формулировки в течна форма. Тогава обработването на стените ще отнеме по-малко време.

Моля, имайте предвид, че разходът на грунд се базира на 1 кв. М и се прилага само един слой.

Ако планирате два или три слоя, трябва да помислите за това, когато купувате материала. Друга важна точка. Въз основа на потреблението на сместа за грундиране е възможно да се изчисли кой тип ще бъде най-икономичен. Може би супермаркетът предлага ниска цена за грунд, но е достатъчно за по-малка площ от по-скъпата смес. Провеждане на проста математика, можете да разберете колко кутии с един грунд ще отидат в зоната на покритие на два пласта, които вие ще да се мотае тапет.

За да направите грундиране, е достатъчно да получите подходящ състав и валяк за оцветяване или четка. Нанасянето се извършва на цялата повърхност. Работете внимателно, така че всеки сантиметър от района да е грундиран. След молбата очакваме сушенето (както е посочено на опаковката) и можете да продължите с лепенето на тапети от всякакъв вид - хартия, нетъкан текстил, фибростъкло. С поставянето на тапети, в съответствие с елементарните правила, можете да се насладите на резултата от много години, като спестите време и не харчите допълнителни пари. В крайна сметка спестяването на довършителни работи винаги води до лошо качество и двойни разходи за материали и заплащане на работниците.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да лепене тапет за рисуванеКак да лепене тапет за рисуване
Какво първо - опъвам таван или тапет инсталиране и залепванеКакво първо - опъвам таван или тапет инсталиране и залепване
Как да лепене тапети на таванаКак да лепене тапети на тавана
Как да лепене тапети на тавана - препоръкиКак да лепене тапети на тавана - препоръки
Мога ли да тапет на моя тапет?Мога ли да тапет на моя тапет?
Изборът на тапети и тяхното залепванеИзборът на тапети и тяхното залепване
Как да избера най-подходящия тапет?Как да избера най-подходящия тапет?
Как да тапет тапетКак да тапет тапет
Тапетиране на собствените си ръцеТапетиране на собствените си ръце
Разполага с подготовката на стени за течни тапетиРазполага с подготовката на стени за течни тапети
» » Подготовка стени преди залепване тапет е лукс или необходимост?
© 2021 BggeHat.com