Избираме MDF цокъла, който трябва да знаете?

Високи подови первази

Плъзгащата се дъска е елемент, който завършва всякакви довършителни работи. Тъй като тази част е важна част от бъдещия интериор, е необходимо да се подходи внимателно към него, като се проучи цялата гама, представена на строителния пазар. Като правило, производителите на подови настилки предлагат MDF первази като универсален материал, подходящ за повечето проекти. Това е евтин, стилен и практичен елемент, който дава подови настилки с пълен облик.

За структурата на цокъла и неговите предимства

МДФ се произвежда на базата на фини дървесни частици. Материалът е подобен на обикновена ПДЧ, която е направена от пухкави и след това пресова дървесни влакна. Но за разлика от частиците, материалът, наречен MDF, е по-екологичен. В края на краищата в процеса на неговото производство не се използват вещества като фенол и епоксидна смола, а новият състав е линил. Процесът на пресоване се осъществява чрез вакуумен метод.

От предната страна, специален завършващ слой е залепен върху основата на продукта - текстурирана хартия, импрегнирана с бои. Тази технология премахва възможността за отлепване на горния слой по време на работа. След това върху хартията се нанася меламиново покритие, което надеждно предпазва бъдещата перваза от въздействието на влагата и образуването на силни замърсители върху нея. Такива продукти често се срещат под името "ламиниран плинт".

В допълнение, такъв продукт не избледнява, дори когато удари яркото слънце, а горният слой не привлича прах. Това е особено вярно в случая, когато сега се използва модулното бяло MDF.

Заслужава да се отбележи, че този материал е добре почистен и не изисква специални грижи въпреки ниската му цена. Единственият му недостатък е голямата чупливост. Това означава, че според производителите се характеризира с недостатъчна способност да се противопоставя на повредите на повърхността. Внимателното отношение към финала може напълно да премахне този недостатък.

Външен вид и размери

По отношение на външния вид на цокъла, произведен от MDF, може да се каже, че той може да бъде напълно различен цвят, от чисто бяло до черно. В допълнение към едноцветен цвят направили тези декоративни елементи с имитация на естествена дървесина на ценни и редки видове, както и рисунки на децата въпроси, които са идеални за декорация на пода в детски ясли и детски градини.

В своята форма первазната дъска може да бъде права и оформена на височина от 40 мм до 120 мм. Дължината на една лента може да достигне 3 метра, в зависимост от производителя.

В допълнение към външните свойства, первазът има друго неоспоримо предимство, което се крие в неговата способност да скрива комуникациите. Това включва различни кабели и кабели, които са в изобилие в модерен апартамент. Това се дължи на наличието в вътрешния канал на продукта, където са положени жиците.

Голямо разнообразие от продукти позволява използването им при проектирането на подови настилки - паркет, дървен под, килим, ламинат и дори плочки.

Как да изберем цокъл?

Plinth Quick Step MDF Стандарт

Изберете цокъл според размера и материала

При избора на перваза от MDF, първо трябва да обърнете внимание на формата и цвета. Нюансите на тези довършителни материали могат да бъдат много различни - от бели меки и имитират естествената текстура от дърво или камък до най-ярките и оригинални. Много често производителите на ламинат или паркет предлагат пълна подова настилка и цокъл, така че всичко идеално се вписва заедно. Това е много удобно, защото купувачът не трябва да прекарва времето си в търсене на довършителни елементи. В някои случаи, за да се направи стаята по-ярка и оригинална, се използват контрастни нюанси на корицата и цокъла.

Според правилата за проектиране, MDF первазите и рамковите подови настилки трябва да съответстват на цвят или да се различават по един тон. В някои от помещенията елементите на декорацията се комбинират с цвета на крилото или кутията на вратата. Съществуват и производители, които предлагат первази за боядисване, така че потребителят избира подходящия нюанс за себе си на специална таблица RAL.

Подовата настилка MDF може да има перфектно плоска форма, правоъгълна или фигурна. Добре избраният елемент ще придаде на интериора изискан вид. Изборът на този или на този вариант на плинт, заслужава да се запомни, че височината му зависи от височината на помещението и вратите. Ако този размер на помещението е повече от три метра, тогава елементът на пода трябва да е с височина над 5 сантиметра. И напротив, при ниски тавани первазът се избира по-малък.

Закрепване на плинт

В процеса на инсталиране на первази, не можете да правите без такива атрибути като закрепващи летви, ключалки, скоби и други средства, което ви позволява лесно и бързо да фиксирате материала около периметъра на пода. В допълнение към подреждането със скоби има монтажни методи, използващи дисперсно лепило или винтове. Шапките на последните са маскирани със специални пластмасови подложки или са запечатани с мастик.

Когато избирате един или друг начин за монтаж, не забравяйте да помислите как ще демонтирате по-късно завършващия елемент, ако е необходимо. Най-лесният начин да го извадите от баровете и много по-трудно да се отдели от стената, ако е бил залепен, особено по отношение на "течни пирони". Най-важното в този случай е да не се повреди подовата настилка.

Закрепване на лепило

Как да лепирам цокъл

Лепило за плинт

Най-лесният начин да фиксирате основата с течни нокти или лепило. Но този метод се използва за ламели, които нямат канал за закрепване. Основното условие тук е идеално равна повърхност на стените. Лепилото трябва да се полага върху равнината на основата, която ще бъде в контакт с повърхността на подовата настилка и стената по време на монтажа. И лепилото трябва да лежи плоска и непрекъсната линия.

След като лепилото се разпредели на гърба на основата, елементът трябва да бъде прикрепен към стената и веднага да бъде отстранен, така че да остане известно количество лепило. След около 6-7 минути барът е прикрепен към стената и е притиснат здраво, като се държи за няколко минути. Отстранете остатъците от лепилото от подсилващата се дъска и веднага ги извадете с парцали.

Монтиране на винтове за самозатягане

Много често се използва методът на закрепване чрез използване на самобръчкови винтове с дюбели.

В този случай трябва да пробиете дупка в стената, в която след това поставете щепсела, за да осигурите максимално сцепление. И тогава в него завийте винта. Но преди това е необходимо да маркирате фиксиращите точки. За да направите това, лентата се нанася върху стената и маркерите се пробиват с тънък шев, преди коприната да влезе в стената. В тези точки, пробийте дупки, където след и поставете дюбели. Тогава лентата с планираните точки от шипа се поставя върху стената и се фиксира с винтове в дюбела. Стъпалото на дюбелите е приблизително 40-50 см.

Закрепване на скоби

Монтиране на клипове

Монтаж на MDF первази

При фиксиране на перваза на релси или скоби процесът е както следва. До стената на разстояние 50 сантиметра една от друга, трябва да прикрепите самите клипове или релси, като използвате дюбели и винтове за това.

Поставете всички налични проводници в стаята - от телефона, интернет, телевизора - до специални канали. Необходимо е да направите това възможно най-плътно, така че первазът да може лесно да се монтира.

Не е много трудно да натискате лентата, докато щракне, за да я поставите на място, като същевременно постигнете идеалното съответствие на закрепващите канали на лентата и скобите.

За да монтирате продукта от MDF в ъглите на стаята и точно свързване на детайлите, первазната дъска трябва да бъде поставена с помощта на стол.

При монтаж със собствени усилия трябва внимателно да прочетете инструкциите, предоставени от производителя. В крайна сметка, ако елементът е неправилно фиксиран, не е невъзможно да се повреди както цокъла, така и ключалките. Използвайте само подлежащи на поддръжка компоненти, за да постигнете добър резултат.

Боядисване на цокъл

През последните години, первази са много популярни. В този случай собственикът на жилището може да им даде цвят. Въпреки гладката повърхност, която е характерна за такива продукти, живописта им не може да бъде наречена проста. В края на краищата, поради пореста структура на материала в процеса на боядисване, купчината от горния слой се издига и дава на продукта не съвсем чист външен вид.

За да се избегне това, е необходимо да се използва специален грунд и повдигната купчина за отстраняване на шлайфането. Нивелиращият грунд се нанася най-малко на два слоя с междинно смилане, за да се постигне последващо равномерно оцветяване.

Етапи на цветарството

Боядисване на цокъл

След като грундът изсъхва върху MDF перваза, се прилага композицията на багрилото, която е едновременно защитна и декоративна функция. Технологията на боядисване на тези декоративни елементи има своите особености. Сянката на первазите се избира според цветовия стандарт RAL. По този начин материалът може да бъде боядисан в сянка, която е възможно най-близо до основния цвят на подовата настилка или други интериорни елементи. Или, напротив, изберете контрастиращ цвят, с който можете изгодно да подчертаете оригиналната форма на основата и усъвършенстването на декорацията на стаята.

За да украсите спалня или хол, препоръчваме да изберете пастелни нюанси, докато при декорирането на детската стая трябва да предпочитате ярки цветове, подходящи за дизайна на стаята.

заключение

MDF цокълът е оптималното решение за рамкиране на пода от ламиниран паркет или паркет, както и за завършване на завършването на стените, покрити с панели на базата на MDF. Закрепването на този довършителен материал не е лесна работа за начинаещ в строителната индустрия, тъй като в процеса ще са необходими известни познания за тънкостите на инсталацията. Ето защо, ако не сте добре подготвени в процеса на полагане на подобен завършек, тогава е по-добре да поканите професионалисти, които гарантират бързина и качество на инсталацията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Плочки от порцелан от камък за пода 600х600 е вашият правилен изборПлочки от порцелан от камък за пода 600х600 е вашият правилен избор
Редактирането на перваза е крайното докосване при полаганеРедактирането на перваза е крайното докосване при полагане
Епоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полаганеЕпоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полагане
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Бамбукови настилкиБамбукови настилки
Дъски от частициДъски от частици
Как да изберем материалите за перваза на прозореца?Как да изберем материалите за перваза на прозореца?
Как да изберем паркет за вашия домКак да изберем паркет за вашия дом
Дървени подовеДървени подове
Традиционен дървен материал за строителни материалиТрадиционен дървен материал за строителни материали
» » Избираме MDF цокъла, който трябва да знаете?
© 2021 BggeHat.com