Шлифовъчна машина за полиране на паркет

Всички собственици на паркет рано или късно са изправени пред проблема с избора на шлифовъчна машина, която да се грижи за нея. По принцип това е много надеждно и трайно подово покритие. Но, както и много други, изисква специални грижи и спазване на правилата за работа. В тази статия, нека да поговорим за това как да полираме паркета със собствените си ръце, като използваме специално оборудване.

Експлоатация на паркет

Паркетът изисква спазване на определени правила и условия на работа, което значително удължава живота му. Нека разгледаме основните.

Температура и влажност

Експлоатация на паркетПаркетът е много чувствителен към влажността и вътрешната температура. Той трябва да работи при температура в диапазона от 14 - 24 ° С. Влажност в този случай не трябва да надвишава 40 - 60. Тези параметри гарантират абсолютната влажност на паркета в областта от 9 +/- 3. Голяма роля играе промяната в микроклимата по време на сезонната промяна.

През лятото относителната влажност на въздуха се повишава на 60, което води до увеличаване на размера на ламелите на паркета. Това причинява екструдиране на лак и шпакловка от слотовете, както и повдигане на ръбовете на паркетните релси. За да сведете до минимум нежеланите влияния, трябва да изключите климатика или да включите отоплението. За измерване нивото на относителната влажност се използва термохигрометър.

През зимата се наблюдава обратната картина: влажността пада до 45 ° С, което води до напукване, появата на пукнатини. За да го изгладите, трябва да намалите температурата и да вдигнете влажността. За тези цели се използват един и същ климатик и отворени резервоари с течност.

Неспазването на тези правила може да доведе до влошаване на състоянието на пода, тук идва на спасителната полираща машина. При използването му може своевременно актуализиране на горния слой лак паркет, което значително подобрява неговата устойчивост на външни негативни фактори и защита срещу непредвидени ремонти.

Почистване на пода

Почистване на подаЗащитата на паркета от влага, драскотини и мръсотия осигурява слой лак, който се нанася върху него. Нанасянето на лак често се извършва ръчно, което води до образуването на малък брой малки мехурчета. Това няма особен ефект върху защитните свойства на лак, но по време на употреба лакътът постепенно се изтрива и нивото на защита пада. За да избегнете този негативен феномен, препоръчваме да нанесете лак с полираща машина, което прави това по-внимателно и равномерно в сравнение с ръчния метод.

Мръсни обувки, мебелни крака, други предмети също имат отрицателен ефект върху лаковото покритие. Всичко това изисква използването на специални защитни и декоративни продукти за грижа за паркет. Те намаляват отрицателното въздействие на външните стимули и запазват целостта на лак за по-дълго време.

Но независимо от това колко правилно е грижата, периодично е необходимо да се полира паркета, когато се извършват реставрационни работи. Той се произвежда на няколко етапа, помислете за основните.

Възстановяване на паркет

С течение на времето паркетът губи предишната си красота: блясъкът се губи, дървото става по-тъмно, се появяват драскотини. Време е да започнете да го поправяте. По принцип паркетът се полира средно на всеки 5 години.

Външна инспекция

Първо, трябва да определите степента на влошаване на паркета. За да направите това, извадете всички мебели от стаята, извадете цокъла. Понякога первазите са закрепени с нокти, в този случай е по-добре да не ги отстранявате, за да не разваляте подовата настилка без специални нужди.

Необходимо е внимателно да се провери цялата повърхност на паркета за сериозни дефекти.

Те включват:

  • Счупени летви;
  • Повдигането на ръбовете на някои ламели над другите;
  • Големи отклонения.

Възстановяване на паркетАко недостатъците са малко и имат местен характер, те могат да бъдат внимателно елиминирани, като се заменят повредените и бедните ленти с последващо регулиране на пролуките. С голяма част от това е препоръчително да се направи пълна подплата на паркета.

Подготовка на субстрата

Така че, беше решено напълно да се постави паркетът. Вече го премахнахте напълно и какво следва? Наистина, на първо място е необходимо да се грижим за нейната качествена основа.

Първо трябва да изравнявате пода, това е направено, както при всеки друг вид работа, така че няма да отидем в подробности. Единственото нещо, което си заслужава да се спомене, е, че не е достатъчно да се направи пода дори на ниво, той също трябва да бъде гладък. В това ще помогнем на мозаечна машина за шлайфане.

Нейната пряка цел е изравняване, смилане и полиране на бетонни повърхности. Трябва да се отбележи, че по време на експлоатацията му се разпределя голямо количество прах и стандартната торбичка за събирането му не е достатъчно ефективна. Най-малкият и следователно най-опасният лесно се промъква през стените му и влиза в горните дихателни пътища. За да се избегне това и да се предпазите, да получите нормален респиратор, той лесно може да се справи с задачата.

Полагане на паркет



След разглобяването на основата можете да продължите с поставянето на паркета. Например, с използването на лепило.

Трябва да се има предвид, че е забранено използването на лепило на водна основа, тъй като това ще доведе до непосредствена деформация на покритието. Затова не унищожавайте всичките си усилия в самото начало на работата.

Предварително е необходимо да се оформят целия етаж в стаята с помощта на шперплат или ПДЧ. Закрепване на листа с дюбели по периметъра със стъпка около 20 см и една в средата. Между листовете трябва винаги да оставите празнина от около 1 см, за да компенсирате възможните деформации, когато температурата в помещението и влажността се променят. Препоръчва се повърхността да се третира с дървен материал. Това ще им даде необходимата гладкост.

Лепилото се нанася върху цялата повърхност на шперплата или паркетни дъски с тънък, равномерен слой. Излишъкът се премахва. Ако лепилото удари предната страна на дъските, незабавно го избършете със суха, чиста кърпа. Свързването на паркета е направено по стандартната схема "шпак-канал", която не бива да води до особени трудности дори за началните строители. Всичко е интуитивно ясно. Полагане се извършва както на диагонал, така и по помещение.

Диагоналното опаковане започва от всеки ъгъл на стаята, надлъжно - от стената срещу входа. Диагоналното подреждане изглежда по-добре с порядък, но с инсталацията му, отпадъците значително се увеличават. В допълнение, това е по-трудоемко предвид необходимостта от по-често използване на паркетни дъски.

Видеоклип на минута: Процесът на смилане


Шлайфане на паркет

Следващият етап е точно тази работа. След това се нуждаете от подов шлайф. И веднага възниква въпросът: "Къде мога да го получа?". Опции, всъщност, много: можете да си купите, да поискате време с приятели, под наем. Всичко зависи от вашето въображение и наличните материални средства.

Шлайфане на паркетШлайфане паркет собствени ръце - доста време отнема процес, изпълнявани на етапи. Първата стъпка е да премахнете стария слой лак. Тя може да се произвежда ръчно, но е по-малко ефективна и по-изморителна в сравнение с машинния метод, при който се използват дървообработващи машини. Това е много шумен процес, така че няма да е излишно да уведомяваме съседите и да се съгласяваме с график за предстоящата работа с тях.

Въпреки факта, че машините са оборудвани със сакове за събиране на дървесен прах, напълно се отървете от него, все още не успяват. Следователно е необходимо да се вземат всички неща от стаята предварително, колкото е възможно по-често да се проветрява стаята, и е по-добре да не затвори прозореца изобщо. Няма да е излишно да си купувате и специална защитна маска или по-добре респиратор.

В зависимост от дебелината на лаковия слой, процедурата се повтаря 3 до 5 пъти. За тази цел се използват барабанни машини с груб шмиргел. За постигане на по-фин и висококачествен резултат е подходяща повърхностна шлайфмашина. Основната му задача е да премахне ивиците и да направи паркета гладък след първия етап на грубо шлайфане.

Смилането започва с диагоналното движение на стаята и в двете посоки. Първо, те произвеждат грубо шлифоване с голяма шлифовъчна хартия. Това ефективно премахва стария лак слой, както и малки дефекти и нередности. На последния етап се използва най-малката шлифовъчна хартия за постигане на гладкост паркет и е разрешено движение по линията на полагане. Необходимо е да се уверите, че съседните песни се застъпват помежду си с 5 см. Машината трябва да се движи гладко по дървото. Това ще определи еднородността на резултата.

На първо място, те се смилат в централната част на помещението, без да се докосват до пространството до стените и под радиаторите. Движението на шлифовъчните машини трябва да се извършва стриктно по посока на дървесните влакна. Краткосрочният трафик е допустим напречно с промяна на посоката. Ако има паркет в паркета, смилането се извършва от усукваща спирала.

Крайният етап е повърхностна шлайфмашина за обработка на труднодостъпни повърхности в близост до первази и под отоплителни радиатори.

Отваряне с лак

Това е последният тип работа с подова настилка, която дава блясък, красота и изтънченост. Получете по-добър резултат, който ще ви помогне да полирате машината, която, за разлика от ръчния метод, прилага лак по-старателно и равномерно по цялата повърхност на пода.

Преди да извършите тази работа, е необходимо всички прахове и прах да бъдат почистени внимателно от всички повърхности с прахосмукачка. По-малката вятърът духа прах се издига във въздуха, и след това продължава по време на покритата повърхност на лака, което е основната причина за хълмове на пода. След като завършите работата, лакът трябва да се остави да изсъхне.

След нанасянето на първия лак, е необходимо да се извърши междинно шлайфане с повърхностен шлифовъчен инструмент с фино шлифоване. Машината трябва да се премества възможно най-бързо с най-малко налягане, за да се постигне най-голяма плавност. Трябва да внимаваме да не прекаляваме и да не премахваме лак напълно, в противен случай тези места по-късно ще се различават по цвят и ще приличат на петна.

Преди да приложите втория слой лак, трябва да поемем една и съща прахосмукачка и да премахнем целия прах, останал след междинното смилане на първия слой. Трябва да се внимава прахът да не се вдига във въздуха, тъй като това ще доведе до по-нататъшни дефекти. Нанесете следващите слоеве лак с полиращи машини трябва да бъде, придържайки се към интервал от един ден. След като приключите с полирането, не е необходимо да влизате в стаята за поне 4 дни.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Почистване на паркетПочистване на паркет
Възстановяването на паркета насочва блясъка и актуализира подаВъзстановяването на паркета насочва блясъка и актуализира пода
Как да поставите топъл под паркет на ръцетеКак да поставите топъл под паркет на ръцете
Полагане на паркет парчеПолагане на паркет парче
Тониращият паркет е оригиналното решение за дизайна на вашата стаяТониращият паркет е оригиналното решение за дизайна на вашата стая
Избелването е нов начин за възстановяване на паркетаИзбелването е нов начин за възстановяване на паркета
Паркет и описаниеПаркет и описание
Как да ремонтирате паркета самостоятелноКак да ремонтирате паркета самостоятелно
Паркет за къщатаПаркет за къщата
Колоездене паркет собствени ръцеКолоездене паркет собствени ръце
» » Шлифовъчна машина за полиране на паркет
© 2021 BggeHat.com