Възстановяването на паркета насочва блясъка и актуализира пода

Разнообразието от подови покрития е невероятно. Сега се произвеждат много от най-необичайните и интересни опции, различаващи се забележителни свойства на здравина, както и благоприятна цена. Въпреки това, паркет съвет е приоритет при закупуване от много хора. Едно от важните предимства на паркета е, че то може да бъде напълно възстановено и ремонтирано. Повече за това - в нашата статия.

Актуализиране на паркета - анализ на ситуацията

За дълго време паркетът се счита за най-трайното, висококачествено и надеждно покритие. Сред основните си положителни качества може да бъде идентифицирана екологична безопасност от най-високо ниво, както и естетически външен вид, създавайки атмосфера на топлина, комфорт и уют в стаята. Но дори и най-трайният и устойчив на износване паркет губи своя блясък с течение на времето, с драскотини, чипове и пукнатини, видими с просто око. Лакът не може да блести толкова ярко, дори на слънце.

Възстановяването на паркета трябва да се извършва с очила, ръкавици и респиратор

Възстановяването на паркета трябва да се извършва с очила, ръкавици и респиратор

Това са всички последици от естественото износване, така че трябва да сте предварително подготвени за това. Но не вземайте прибързани решения за инсталиране на нов паркет. Това е изпълнено с огромни финансови разходи, тъй като изисква разрушаване на стари табла, купуване на нови, подготовка на основата за работата и, разбира се, стилизиране. Времето за извършване на всички тези операции също ще отнеме много. Възстановяването на паркета позволява не само да ремонтирате подовата настилка със собствените си ръце, но и да спестите прилична сума пари. В допълнение, резултатът от свършената работа ще ви хареса много, много дълго.

Въпреки това, във всички случаи подовата настилка не подлежи на възстановяване. Необходимо е внимателно да проверите пода, да го разгледате и да го анализирате. Ако дъските като цяло оцелееха доста добре, можете да опитате да актуализирате външния вид на пода. Сред тези дъски може да се припише паркет, покритието на което вече е доста износено и износено, но основата е все още силна и силна. Дори ако някои от баровете се отдалечат от основата, това няма да бъде голям проблем, тъй като прикачването им няма да бъде трудно дори за начинаещия, да не говорим за опитни майстори. Между другото, ако сте отегчени със старата картина на пода, пак имате нужда от цялостно обновяване на борда. Няма нищо трудно да деконструираме пода и да сменим баровете на някои места. Новият дизайн ще даде свежест и оригиналност на стаята.

Ако основата на паркета е в ужасно състояние, тогава пода няма да бъде възстановена. Това важи и за случаите, когато Полагане на панелни настилки. Това се случва, че дъските се сглобяват и залепват към специални щитове, за да се ускори инсталационният процес. Това наистина ускорява процеса, но не е възможно да се поправи подобно покритие. Така че, ако подът е запазен достатъчно добре, с изключение на, разбира се, външния вид, тогава можете да се опитате да актуализирате себе си паркет. Това е сравнително проста операция, която не изисква много опит. Може да са ви необходими следните инструменти и инструменти:

  • лак или масло - за покритието за покритие;
  • Самонарезни винтове - за закрепване на прибиращите се релси;
  • паркетно лепило;
  • шкурка средно и грубо зърно;
  • шпатула;
  • мазилка за дърво;
  • шевна машина;
  • шлифовъчна машина.

Последните два инструмента са доста скъпи, но необходимостта от тяхното използване е рядкост. За възстановяване на стария паркет имаше поне някакъв икономически ефект, не е необходимо да се купуват гореспоменатите устройства изключително за тези цели, защото те могат да бъдат заимствани от познати или просто да бъдат наети няколко дни.

При възстановяване на подовата настилка се разпределят голямо количество прах, фини стърготини и чипове, така че процесът не може да бъде класифициран като чист. Дори наличието на специални контейнери за прах върху шлифовъчни машини няма да спести. Поради тази причина е необходимо да се подготвят - носете защитни очила, ръкавици и респиратор. Самата стая трябва да бъде освободена от мебелите. Ако не можете да извадите мебелите, не е възможно да ги предпазите от замърсяване, като ги покриете с филм или вестници.

Пристъпваме към реставрация - настилка

Първо, измийте добре подовата настилка, обработена със специални препарати за паркет. Можете да използвате и обикновен прах за пране, който също се справя добре със слоя замърсяване и различни отлагания върху ламелите. След пълно изсъхване, продължете да работите - премахване на старото лаково покритие. Този процес се осъществява с помощта на специално устройство - шевна машина.

Премахването на стария лак се извършва със скрепер

Премахването на стария лак се извършва със скрепер

Трябва да знаете, че дебелината на обикновената матрица е от 10 до 20 мм. По време на цикъла се отстраняват около 3 мм от дървения слой. Вземете под внимание този факт, особено ако цикъла не е първият път. Дебелината на дъската оказва пряко влияние върху здравината и издръжливостта на паркета, за да се актуализира няколко пъти дебелината на настилката от 10 мм, е силно обезкуражена. Едно от основните правила за обработка на устройството е да се премахне слоят изключително по дължината на влакната, т.е. е невъзможно да се правят движения през влакната.



Някои майстори се опитват да използват дори мелници за циклиране. Наистина, някои предимства на този метод съществуват, включително способността да се въздейства върху влакната, както и да се премахне малко по-малък слой дърво. Въпреки това, за да се осигури максимално качество, все още е необходимо паркетът да се обработва с огъваща машина.

Също така имайте предвид, че за да премахнете стария слой лак, можете да опитате да използвате специален разтворител, ако не можете да намерите горните инструменти. След добре навлажнете лак, дайте му известно време, за да го накиснете до дъното на дъската. След това използвайте обикновена шпатула за отстраняване на лак, който набъбва и е много по-лесно да се отдалечите от повърхността на паркета.

Замазка и шлайфане - следващите етапи на обработка

Ремонтът на паркетна дъска е задължителен, осигурявайки повърхностно покритие, което му осигурява трайност и здравина. За начало внимателно проверявайте всяка лента за наличието на малки пукнатини и пукнатини. Тези механични дефекти изискват специално внимание. Внимателно отстранете остатъците от тях, нанесете разтвора и покрийте с шпатула, така че цялото пространство на пукнатините да е напълнено със сместа. За да извлечете боклука от пукнатините колкото е възможно по-ефективно, използвайте обикновена прахосмукачка, тъй като отвертките и другите инструменти не само ще помогнат за събирането на боклука, а по-скоро ще го натоварят още по-дълбоко.

Пяснете паркета с шлифовъчна машина при ниска скорост или с помощта на обикновена шкурка

Разтрийте го с шлифовъчна машина при ниска скорост или с обикновена шкурка

След като даде известно време за замазка на изсъхване, повърхността на паркет мелене. За да направите това, можете да използвате или шлайфмашина, при ниски скорости, преминаващи през цялата повърхност, или с обикновена шкурка. В последния случай, първо се нуждаете от груб nazhdachka, след което можете да вземете сребърен хартия. Сега отидете на ремонт на лоши дъски, както и дъски, които се отдалечават от дъното на пода. Те трябва да излязат от каналите си, да бъдат почистени от отпадъци, остатъци от лак, масло и лепило. След това намокряме дъската с вода и се опитаме да я върнем обратно до първоначалното й местоположение.

Ако е необходимо, обработваме мелницата, за да настроим новата лента. Препоръчваме тези плоскости да бъдат фиксирани с гвоздеи или винтове, които ги задвижват под определен ъгъл. Естествено, дори и самонарязващите се винтове не винаги могат да закрепят дъски към основата, например бетон. В този случай е по-добре да използвате паркет лепило или течни нокти. Всяка от тези опции осигурява силно и цялостно улавяне на паркета с бетон.

Масло и лакове - как да ги прилагате?

За да възстановите напълно паркета и да обновите неговия външен вид, е необходимо да завършите неговия завършек. Това предполага прилагането на лак или масло. И тук има някои нюанси. Например, ако дъските са лакирани по-рано, след премахване на стария лак можете да нанесете лак и масло. Но обратното положение е невъзможно, тъй като маслото прониква дълбоко в порите на паркета, така че лакътът вече не може да се използва.

За да приложите лак, вземете валяк с къса купчина. Препоръчваме да приложите лак в няколко слоя, но опитни майстори го правят един равен слой. Ако сте избрали масло, малка част от него се разрежда с разтворител и се нанася върху паркета, това е необходимо за качествено импрегниране на всички пори с хоросан.

С помощта на четка или четка се полага останалото след известно време след изсушаване. Останките от импрегниране могат лесно да се почистват с обикновен сух парцал или парцал. След един ден маслото се абсорбира напълно и се суши.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на паркет парчеПолагане на паркет парче
Тониращият паркет е оригиналното решение за дизайна на вашата стаяТониращият паркет е оригиналното решение за дизайна на вашата стая
Избелването е нов начин за възстановяване на паркетаИзбелването е нов начин за възстановяване на паркета
Паркет и описаниеПаркет и описание
Паркет или Евро-килимПаркет или Евро-килим
Как да ремонтирате паркета самостоятелноКак да ремонтирате паркета самостоятелно
Паркет за къщатаПаркет за къщата
ПаркетПаркет
Ремонт на паркетРемонт на паркет
Маслено покритие за пода и неговите характеристикиМаслено покритие за пода и неговите характеристики
» » Възстановяването на паркета насочва блясъка и актуализира пода
© 2021 BggeHat.com