Как да изберем праговете за ламинат

Ламинатни прагове

Модерното покритие на подовите основи осигурява използването на разнообразни покрития за довършителни работи. Те могат да бъдат разположени в различни стаи и могат да бъдат подредени в една. Например, често в кухнята на пода на работното място са положени керамични плочки, а трапезарията - ламинат или линолеум. Ламиниран паркет днес е особено популярен. Ето защо, в много от всекидневните стаи можете да видите тези декоративни панели. Но как да се скрие на съединението на два материала, например ламинат и керамични плочки? Отговорът е прост - използваме специални прагове за ламинат.

Защо ни е необходима такава врата?

Ако връзката между двете покривала не се скрие, ремонтът ще изглежда непълен. Това е, първо, грозно, и на второ място, разликата е огнище от мръсотия. Затова е необходимо да се отървете от него с всички налични средства.

Най-простият от тях е да зададете праговете. Между другото, на пазара на такива елементи - огромно количество както за проектиране, както и чрез метода на закрепване, както и от материала на производството.

За да добавите прагове, трябва да добавите още няколко елемента:

  • С помощта на тези летви е възможно да се покрият краищата на подовия материал и следователно да се предотврати бързото му счупване.
  • Тези елементи осигуряват безопасност при ходене на хора.
  • С тяхна помощ подът става естетически завършен.
  • Отворите могат да скрият малките неравности, останали при инсталирането на подови настилки.

Има някои дизайни на пазара за ламинатни прагове, които маскират дори разликата във височините. Между другото, тази стойност може да варира от 3 мм до 20 мм. Такива материали могат да се комбинират не само плочки и ламинат, но и линолеум и килим. Така че тяхната функционалност не се ограничава само до ламинат.

Разнообразие от врати за ламинат

Праговете за ламинат се различават помежду си според различни критерии. Нека да ги разгледаме по-подробно.

Дизайн функции

На тази основа праговете се различават по форма и цел:

  • Прави линии. Този елемент се използва само ако многостранните подови настилки са поставени в една хоризонтална равнина. Не е толкова важно дали това е границата между плочката и ламината. Такъв праг може да се постави между две стаи, където се прави само ламинат. Основното тук е, че нивото на двете равнини е една и съща по височина.
  • Corner. Нарича се и стълба. Той е направен специално за стълбищни клетки и е разположен върху перките на стъпалата. Така се покрива свободен незащитен ръб на облицовъчния материал. Най-често ъгловите щифтове са гумени рейки, които изключват подхлъзване.
  • Последните. Има два варианта. Първата е конструкция, която скрива ръба на едно ниво на подовата настилка с различно наслояване. Втората е да скриете ръбовете на двата материала, разположени на различни нива. Често този тип праг се използва за проектиране на повдигнати части от пода. Например, в близост до стълбите, както и на входа на прилежащия балкон или лоджия.
  • Криволинеен. Тя не носи никакви структурни товари. Основно неговата задача е да направи пода необичаен, по-красив и оригинален. Въпреки това капитанът, който ще се занимава с полагане на пода, ще трябва да създаде криволинейна граница между два подови покрития. Най-вероятно ще бъде плочки и ламинат. Кривирането на прага в този случай става критерий за създаването на границата.

Метод за закрепване

Подови настилки

Откриване на ноктите

Има и отличителни черти тук. Днес се използват два метода за фиксиране:

  1. Открит.
  2. Затворен.

Отвореният тип закрепване е, че вече има готови монтажни отвори в формоването. Дори ако производителят не ги направи, пробиване на дупки със собствените си ръце с помощта на тренировка няма да бъде много трудно. Тук е важно да се спазва точно разстоянието между скрепителните елементи, което варира от 30-50 см.



Но преди това е необходимо да се намали прагът за ламинат точно под разстоянието между задържащите конструкции. Тя може да бъде рама на рамката или цокъла на вратата. Ако в къщата си основата, върху която е поставена ламината, е дървена, тогава прагът е фиксиран към нея с обикновени винтове. Ако бетон, а след това в него точно в мястото на скрепителни пробийте дупките, в които се движат пластмасови дюбели. Но за тях прагът е фиксиран с винтове.

Това, разбира се, не е най-красивата опция, тъй като капачките за затваряне остават в очите. В това отношение скритият метод на фиксиране е по-добър. За него са необходими специални гребла, които се състоят от две части. Първата инсталация - е закрепена към пода с винтове. Вторият - декоративен - това е лентата, която затваря ключалките. Тя е фиксирана към първата част чрез заключващо съединение. Просто го поставете на мястото на инсталацията и го натиснете с малко усилие. Кликнете върху - и лентата е фиксирана.

Има още един скрит начин за монтиране на вратата - с помощта на силни лепилни съединения. Това може да бъде PVA лепило, течни нокти и други съединения, които се прилагат върху задната страна на нокътя. Последното се подрежда в дестинацията и се натиска силно. В зависимост от вида на лепилото, времето за фиксиране може да бъде различно. Този метод изисква повече време и често изисква двама служители.

Четвъртият вариант на закрепване - комбиниран. Това е, когато се използва едновременно и самозатварянето и лепилото. Използва се само в случаите, когато е необходимо да се установи праг с голяма дължина или с голям радиус на кривина. Най-често пластмасовите нокти са фиксирани.

Суровина

Алуминиев прах от производителя

Метални възглавници

Какви материали са изработени от ламиниран паркет? Има много опции:

  • Традиционни дървени прагове. Те са перфектно съчетани с ламиниран паркет. В допълнение към силата, те са естествена красота и лесна инсталация. Съществува и недостатък. Защитеният слой - лак или боя - бързо се разпада. Така че този праг трябва периодично да се оцветява или да се обработва с лак.
  • Metal. Те са изработени от алуминий, месинг и стомана. Първият вариант е най-разпространеният и демократичен. Всички метали имат голяма здравина и дълъг живот. Днес дизайнерите избират метални прагове за дръжките на вратите. Смята се, че така се осигурява стилизирането на стаята.

Необходимо е да се обърне внимание на факта, че стоманени щифтове се монтират на места с тежък товар на пода. Месингът бързо губи външния си вид, ако ходите по тях в улични обувки - те остават драскотини от писалките. Много производители предлагат метални прагове, външната страна на която е покрита със специален декоративен филм за злато, сребро, хром или бронз.

  • Ламиниран. Те се основават на плочата MDF, от която се изрязват тези декоративни ленти. Те се различават в огромен избор от модели и цветове, малка цена и не много дълга експлоатация.
  • Пластична. Този модел днес е един от най-популярните не само заради цената, но и поради огромното разнообразие от декоративни елементи. За съжаление обаче, експлоатационният живот на пластмасовите прагове за ламинат е доста нисък. Ето защо не очаквайте, че те ще продължат дълго и без проблеми. Вярно е, че ниската цена на продукта ви позволява да променяте материала, който е неуспешен по всяко време.
  • Glass. Съществуват и такива елементи на съвременния пазар. Това, разбира се, е уникален дизайн. Но може да се използва само на места с минимални натоварвания.

Как да изберем подходящата подложка за ламинат?

Гъвкави докинг профили

Прагът за докинг на две покрития

За правилното избор на прага, който ще бъде инсталиран между плочката и ламината, трябва да се имат предвид няколко фактора:

  • Функционалност на две стаи. Вземете например коридор с ламинат и кухня с керамични плочки. Тъй като кухнята принадлежи към категорията на мокри помещения, прагът трябва да има устойчивост на влага. Така че, пластмаса и алуминий - най-добрият вариант.
  • Декоративен дизайн. Няма конкретни закони тук и всеки потребител решава за себе си какъв цвят е прагът между двата подови настилки. Тя може да попадне в тона на един от тях или да се различава по цвят от двата материала, обозначавайки границата между тях. Това е особено вярно за кривините прагове, инсталирани в една и съща стая. За да разграничите две стаи, е по-добре да вземете прага в цвета на един от материалите на пода.
  • Отново ви напомняме, че можете да използвате елементи на две нива, които скриват различни нива от две подредени обложки.

И още един нюанс на избор, който зависи от съотношението на цената на пода и прага. Например, поставите скъп ламинат на пода. Не поставяйте близо до него евтин пластмасов праг. Razorites на дърво или стомана. Нека всичко отговаря на вашия статус.

Тайни на дълготрайна връзка

Различни видове прагове

Правилно докинг

Нека да разгледаме няколко нюанса, които отговарят за качеството на фугата между плочките и ламината и съответно за дългосрочното им функциониране:

  • Незабавно направете резервацията, че качествената връзка е не само компетентен праг и правилният избор. Това са правилно планирани и изпълнени строителни процеси, които гарантират изтеглянето на две подови покрития на едно или две нива.
  • Ако не сте опитен майстор с малко опит, тогава препоръчваме да поставите само праволинейни корнизи. На сайтовете на повечето компании, които предлагат криволинейни прагове, ще намерите огромен брой снимки. Но за да направите това, както е показано на снимката, без много опит е невъзможно. В края на краищата вие просто разбърквате подовете, получавате ужасно кръстовище с назъбени ръбове. Така че, ако решите да създадете идеалната криволинейна граница "ламинат-плочки", използвайте услугите на професионалисти.
  • Не забравяйте да обмислите подготовката на базите в две стаи. Важно е да се подходи правилно към конструкцията на нивото на фундамента за всеки завършен материал. Например, за това трябва да се вземе предвид дебелината на не само плочки и ламинирани панели, но и субстрат за ламинат. Най-често височината на основата под двата материала не е еднаква. Така че трябва да изберете дебелината на гуменото уплътнение, което е поставено под прага.
  • Помислете за факта, че ширината на фугата по дължината му може да бъде различна. В тази връзка, не трябва да възникват проблеми, тъй като широчината на лостовете е доста широка.
  • В конструкцията има и други опции за запечатване на фуги. Porochki не е единственият. Например, можете да запечатате ставата с коркова част, да я поставите върху лепилото или да излеете силиконовия уплътнител.
  • Най-напред се полагат керамични плочки, тъй като съставът на лепилото изсъхва дълго. Това може да доведе до свиване. След това ламинатът се монтира. Последният етап е монтаж на вратата.

Заключение по темата

Праговете за ламиниран паркет са елемент от подови покрития, които изпълняват няколко важни функции. Без него дизайнът на пода е почти невъзможен, ако става дума за гъвкава подова настилка. Това са праговете, които скриват разликата между двата материала, затварят интерфейса и правят етажите монолитни. Те дават на пода очевиден външен вид и осигуряват неговата висока функционалност.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подовете станаха много еластичниПодовете станаха много еластични
Как да свържа несъвместими материали между плочки и ламинат?Как да свържа несъвместими материали между плочки и ламинат?
Как да изберем подходящия ламинат за кухнятаКак да изберем подходящия ламинат за кухнята
Какво представляват подовите настилкиКакво представляват подовите настилки
Избор на пода за кухненските опции и техните функцииИзбор на пода за кухненските опции и техните функции
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
За кои материали е текстурата на плочкитеЗа кои материали е текстурата на плочките
Керамични подови плочки, предимства и недостатъци на материалаКерамични подови плочки, предимства и недостатъци на материала
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Най-добрият производител на ламиниран паркетНай-добрият производител на ламиниран паркет
» » Как да изберем праговете за ламинат
© 2021 BggeHat.com