Как правилно да изолирате частна къща отвън?

Доста често срещани са случаите, в които стените на частна къща не са в състояние да поддържат топлината вътре в сградата. За да разрешите подобен проблем, трябва изолирайте къщата навън

. Един слой изолационен материал ще се използва като преграда между студения външен въздух и климата в сградата. В същото време основната стена на сградата ще има допълнителна защита срещу влага и слънчеви лъчи, което в бъдеще ще има по-добър ефект върху живота й.

Топлинни загуби у дома

Топлинни загуби у дома.

Инструменти и материали, които ще са необходими за изолация на къщата отвън:

  • материал за топлоизолация на стени;
  • лепилна смес;
  • ноктите;
  • винтове;
  • хидроизолационен материал;
  • основен състав на дълбоко проникване;
  • маяци;
  • оловни линии;
  • ниво сграда;
  • силна резба;
  • дървени прътове;
  • метален ъгъл;
  • анкери;
  • укрепваща лента;
  • строителна пяна;
  • широка шпатула;
  • облицовка или друга сайдинг;
  • дива тухла.

Как да изолирате стените на частна къща: най-често срещаните начини

Има няколко начина да изолирате стените отвън:

Схема на действието на нагревателя в стената

Схема на принципа на топлоизолация в стената.

  1. Прикрепете топлоизолационния материал към стената с лепилна смес, след това завършете с мазилка.
  2. Подредете ненапорна стена от три слоя. Изолационният материал е фиксиран с хоросан, след което стената е монтирана в една тухла. В този случай е важно да се наблюдава въздушната пролука.
  3. Подредете фасадата с вентилация. Стената е защитена от хидроизолационен материал, върху който е закрепен термоизолационен материал. Освен това е инсталирана защита от вятър и върху рамката е монтиран външен слой от облицовката от облицовката. В този случай всеки друг подходящ материал може да се използва за кожата.

Всеки от начините има своите предимства и недостатъци. Към днешна дата продажбата може да се намери комбиниран изолационен материал. Също така се продават модифицираните материали, които могат да се използват само с определена технология. Технологията за затопляне на частна къща чрез инсталиране на фасада с вентилация ви дава възможност да работите дори през зимата, тъй като в този случай няма да е необходимо да използвате лепилни смеси.

Как да изберем подходящия материал за затопляне на къщата?

Всеки изолационен материал може лесно да се справи с основната си задача, но всеки от тях има свои собствени характеристики, които трябва да бъдат взети предвид при избора.

Таблица за сравняване на нагревателите на къщата

Сравнение на изолацията за къщата.

Основни нагреватели:

  • полистиролова пяна;
  • Епс;
  • минерална вата;
  • полиуретанова пяна;
  • плочи от базалт;
  • нагреватели от целулоза.

Разликите в тези материали са водоустойчивост, пропускливост на парите и топлопроводимост. Първите два показателя трябва да бъдат избрани, като се вземат предвид климатичните условия и най-подходящият метод за монтиране на материала, който ще предпази стените от влага. Температурната проводимост е важна, която трябва да се вземе предвид при изчисляването на необходимата дебелина на изолационния материал, за да се получи желаният ефект.

Необходимо е да се започне с дефинирането на дебелината на материала за изолация. За да направите това, трябва да използвате инструкциите SNiP и GOST. Ако няма опит в извършването на такива изчисления, препоръчително е да се свържете с специалисти от съответните организации. В този случай е необходимо да се вземат предвид всички възможни топлинни загуби на частна къща чрез външни стени, отвори за прозорци, тавани на тавана и покрива, основи и др. Само въз основа на получените данни, като се вземе предвид силата на използваната отоплителна система, ще бъде възможно да се вземе решение за дебелината на слоя материали за топлоизолация от всички видове. След това можете да изберете подходящия материал и да започнете да затопляте стените. Необходимо е да се вземат предвид наличните размери на материалите и броят на необходимите слоеве. Например, изобщо не е необходимо да се избира пенобетон, ако е необходимо да се постави материалът на два слоя. В този случай ще бъде по-изгодно изолирайте къщата с полистирол или минерална вата с по-малка дебелина.

Как да подготвим стената за изолация?

Грундирането на стените навън преди изолацията

Преди изолацията, всички стени трябва да бъдат внимателно почистени и грундирани.

Когато материалът бъде избран, ще бъде възможно да се извършат основните работи по изолацията на частната къща. На първо място, ще трябва да подготвите основа за по-нататъшна работа. Ако е необходимо, старият слой от мазилката или топлоизолационния материал трябва да се отстрани до основата. В крайна сметка трябва да остане подравнена стенна основа, изработена от тухли, блокове или дърво.

Необходимо е да се обърне специално внимание на грундирането на основата. Ако има големи разлики в нивото на стената (повече от 1-2 см), те задължително трябва да бъдат запечатани със строителна смес или пенирани на подходящо ниво. Грундът трябва да бъде дълбоко пробит. Преди да приложите такъв състав, стената трябва да бъде почистена от прах и мръсотия.

За да сте сигурни, че слоят изолационен материал е гладък и не пречи на по-нататъшните етапи на стенната конструкция, ще трябва предварително да инсталирате система от маяци или смазки. С помощта на такива устройства ще бъде възможно да се определи равнината на външната част на изолационния материал, в резултат на което инсталацията ще бъде опростена.

На анкерните болтове или винтове, които са укрепени в горната част на стената, ще трябва да наложите здрав конец, след това да го спуснете с плочки до дъното. Между тях ще трябва да свържете хоризонтални нишки. В резултат на това ще бъде възможно да се получи специална мрежа, която може да се използва за монтиране на рамковата конструкция или топлоизолатора.

Трябва да знаете, че следващите етапи са малко по-различни един от друг. Всичко ще зависи от това какво материал ще бъде използван за затопляне на стената.

Как да изолираме стените с пластмасова пяна?

Схемата за изолация на стени с пяна пластмаса

Схемата за изолация на стени с пяна пластмаса.

В долната част на стената ще бъде необходимо да се инсталира специален рафт от металния ъгъл, за да се изправи пяната. Материалът е фиксиран с лепилни смеси. Освен това, пяната ще трябва да се постави върху стената и да се натисне. Правилността и равномерността на инсталацията могат да се контролират чрез използване на плочата и нивото на сградата.



Освен това пяната може да се монтира само след като е залепен началният слой. Препоръчително е листите да бъдат изместени наполовина по отношение на предишния слой. Пяната се фиксира от фиксиращи елементи "гъбички" във всички ъгли и в централната част. Поради изместването на редовете ъгловият закрепващ елемент на всеки от листовете може също така да задържа средната част на горната или долната част. В ъглите на конструкцията и в местата около отворите на прозорците, пяната трябва да бъде фиксирана с ъгли от метал. Всички фуги между материала ще трябва да бъдат залепени с подсилваща лента от гипс.

Над слоя от пяна или екструдиран полистирол ще е необходимо да се фиксира армиращата мрежа и след това да се извърши мазилка. Най-добре е да затоплите тухлени стени или бетонни конструкции с този материал. Значителен недостатък на материала е неговата ниска пропускливост на парата, която може да затрудни правилното отстраняване на влагата и кондензата от стената. Преди да фиксирате пяната, ще трябва да изсушите стените. Ако няма възможност за сушене, се препоръчва да се използват изцяло или частично вентилирани фасадни конструкции. В този случай, влагата не може да бъде задържана на основата на основните стени и следователно техните механични свойства няма да се влошат.

В крайна сметка не трябва да има пукнатини или отворени пространства с достъп до експандиран полистирол. Само по този начин ще бъде възможно защитата на материала от вредители.

Как да изолираме стените отвън с минерална вата?

Методи за инсталиране изолационен материал от минерална вата практически неразличими от изпълнението използване базалтови плочи и изолационни материали на основата на целулоза.

За да фиксирате сигурно листовете от минерална вата, на стената е необходимо да монтирате рамкова конструкция и щайга от барове. Широчината на ламелите трябва да бъде по-малка от лист изолационен материал, само на няколко сантиметра. Само в този случай минералната вата ще може да се впише плътно между прътите без пукнатини. В допълнение към инсталацията ще е необходимо да се монтират анкерите, които ще бъдат поставени върху листове от материал за топлоизолация.

Ако има неравна стена, тогава се препоръчва използването на двуслойна памучна вата, чиито слоеве са с различна плътност.

Схемата за изолация на стени с минерална вата

Схемата за изолация на стени с минерална вата.

Трябва да се насочи мек материал към стената, за да се осигури надеждно захващане.

По отношение на външната облицовка този материал е най-универсалният. Много от видовете му позволяват да натоварят основата с подсилена мрежа. Освен това материалът може да бъде фиксиран от външна хоризонтална рамка, под която е монтиран дебел филм от полиетилен, който осигурява защита срещу вятъра. В този случай е възможно да се използват различни видове облицовки: тухлена стена, облицовка с облицовка или друг сайдинг. В резултат на това ще бъде възможно да се получи вентилиран дизайн, който е подходящ за повечето видове климат. До стените на дървото може да диша и не събира влага, се препоръчва да се изолира къщата отвън с минерална вата.

Нанасянето на полиуретанова пяна е подобно на метода за затопляне на къщата с минерална вата. В този случай също ще трябва да се изгради рамкова конструкция с външна защита от вятъра. Разтворът на полиуретанова пяна ще трябва да се излее в щайгата между стената и филма. Прилепването със стената ще бъде максимално възможно, във връзка с което ще бъде възможно да се осигури най-добрият индикатор за топлоизолация. Към днешна дата този материал се използва в повечето случаи за изолация на тавани и покривни наклони, тъй като е трудно да се образува слой от изолационен материал върху вертикални субстрати.

Как да изолирате стените на къщата от пяна блокове?

Схемата за изолация на къщата от блоковете на пяната

Схемата за изолация на къщата от блоковете на пяната.

Трябва да знаете, че е доста трудно да изолирате къщата от блокове от пяна. Такива сгради трябва да бъдат изолирани не само отвън, но и отвътре. Външната стена на бетонните стени може да бъде покрита с пяна, минерална вата или експандиран полистирол. Работата по изолация се извършва съгласно стандартната схема.

Ако стените са неравномерни, тогава изолационният материал трябва да бъде фиксиран с помощта на ноктите. Лепилна смес може да се използва, ако подложката е предварително грундирана. Преди изолацията на стени от пяна блокове, е необходимо да се провери правилността на монтажа на врати и прозорци хрилници и склонове.

Слепващата смес трябва да се нанася както върху цялата повърхност на изолационния материал, така и върху стената. Листовете от пяна пластмаса се поставят в основата по стръмен ред, за да могат да се получат T-образни шевове. Подобни пропуски в бъдеще ще трябва да бъдат фиксирани. Ако шевът е по-малък от 2 см, тогава той трябва да бъде напълнен със строителна пяна. Ако шевът е голям, тогава е необходимо да поставите топлоизолационния материал в него.

Работата по изолация е завършена чрез шпакловане и облицовка на стените. Студената смес трябва да се нанесе с широка шпатула върху пяната, след това да се изравни. За сайдинг на изолирани стени от пяна блокове, сайдинг или диви тухли могат да бъдат използвани.

Затоплянето на стените на къщата е по-добро от отоплението, тъй като по този начин е възможно да се спестят значително енергийни носители, както и да се увеличи комфорта на вашата собствена къща.

Всяка сграда, изградена от тухли, блокове от пяна или други материали, може да бъде добре изолирана със собствените си ръце. Трябва само да разберете технологията, внимателно да подготвите стените и да изберете подходящия материал.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изолация на тавана в частна къща - методиИзолация на тавана в частна къща - методи
Как да направите изолацията на фасадата на дървена къща и каква изолация трябва да избера?Как да направите изолацията на фасадата на дървена къща и каква изолация трябва да избера?
Как да изолирате къща от външен бар с минерална ватаКак да изолирате къща от външен бар с минерална вата
Как мога да затопля стара селска дървена къщаКак мога да затопля стара селска дървена къща
Как да изолирате и отрежете дървена къща отвънКак да изолирате и отрежете дървена къща отвън
Затопляне на дървена къща навън с минерална ватаЗатопляне на дървена къща навън с минерална вата
Как да изолирате дървената къща отвън с пяна и пянаКак да изолирате дървената къща отвън с пяна и пяна
Как да изолирате дървена къща с пенофолКак да изолирате дървена къща с пенофол
Как да изолираме тухлени външни стени с пластмасова пянаКак да изолираме тухлени външни стени с пластмасова пяна
Топлоизолация на тухлена къща отвън с теория и практика от минерална ватаТоплоизолация на тухлена къща отвън с теория и практика от минерална вата
» » Как правилно да изолирате частна къща отвън?
© 2021 BggeHat.com