Гипсокартон таван как да се постигне идеално равна повърхност без помощта на специалисти?

Ремонтните работи във всяка стая винаги започват от тавана. Дизайнерските проекти включват различни опции за декорацията - тапетиране, боядисване, облицовка с декоративни продукти, промиване, за което повърхността от интерес за нас е подготвена възможно най-точно и колкото е възможно по-добре.

Как можете да направите таванът наистина гладък?

Мокрото изравняване на таванските повърхности се извършва с шпакловка или мазилка. Първият се използва в случаите, когато основата, която се обработва, има незначителни недостатъци - малки неравности и пукнатини. Замазката се поставя върху тънък слой (до 4 мм). Ясно е, че такъв слой материал не може да скрие сериозни дефекти.

Мазилката позволява качествено да се изравнят повърхностите с височина до 5 см. С негова помощ лесно се уплътняват празнините между подове, дълбоки пукнатини. При нередности, по-големи от 5 см, не е подходящ нито един от методите за мокро изравняване. В такива случаи е необходимо да се инсталират опънати тавани или монтиране на гипсокартонени плоскости.

Идеален и изравнен таван

Идеален и изравнен таван

В повечето случаи подготовката на повърхности от интерес за нас се извършва с помощта на гипс. Има няколко причини за това. Те се дължат на специалните свойства на мазилките, по-специално, както следва:

  • Достъпни цени. Цената на изравняващата смес е забележимо по-ниска от цената на материалите за напрежение и окачени тавани.
  • Екологична чистота, дълготрайност и висококачествено покритие. Скрапът е безвреден за хората. Може да се използва дори и в помещенията, където хората с алергични заболявания и заболявания на дихателната система постоянно пребивават.
  • Минималното намаляване (не повече от 5 см) на височината на помещението. Окачените тавани изразходват значително повече пространство.

Друга плюс мазилка - способността да изпълнявате сами цялата планирана работа. Всеки домашен занаятчия, изучавал технологията на мокрото изравняване тавани, може да ги поправи достатъчно качествено. Вярно е, че мазилката не може да се нарече просто упражнение. Самоук учителят ще трябва да работи усилено със специални инструменти и да научи всички характеристики на композициите за мокро изравняване.

Гипс или циментова мазилка - какво да изберем?

Предполагаемите състави за изравняване са разделени на цимент и гипс. Първите са използвани от много дълго време. Те се състоят от пясък, цимент и някои специални добавки-модификатори. Допълнителни елементи се въвеждат, за да се намали абсорбцията на вода от формулировките, да се увеличи тяхната адхезия към различни основи и пластичност. В допълнение, циментовата мазилка има повишена устойчивост на минус температурите. По тази причина обикновено се използва за работа на открито. Вътре в помещенията такива съединения нямат смисъл. Мазилка на база цимент в такива ситуации се препоръчва само за довършителни работи на неотопляеми обекти, нежилищни помещения, студени входове.

Гипсовите смеси са създадени специално за изравняване на тавани в офис, обществени, дневни.

Циментовата мазилка е подходяща основно за довършителни неотопляеми помещения

Циментовата мазилка е подходяща основно за довършителни неотопляеми помещения

Такива състави имат добра пропускливост на парите, като по този начин осигуряват идеален микроклимат във всяка стая. Те са подходящи за довършителни повърхности както в сухи помещения, така и на места, където има постоянна влажност (бани, бани, кухни, душове). Основното предимство на гипсовата мазилка е комфортът на използване. Сместа се прилага без затруднения към подложката, която трябва да се обработва, и също лесно се изравнява. Гипсовите съединения са предназначени да изгладят почти всички съществуващи повърхности, от силикатни и керамични тухли до пенобетон и бетон.

Още няколко нюанса. С използването на гипсова смес, разходите за труд за обработка на таванната повърхност се намаляват два пъти в сравнение с циментовия състав, а производителността на работата се увеличава значително. Това ви позволява бързо да произведете цялата планирана работа. Освен това, потреблението на гипсова мазилка е значително по-малко от това на циментовата мазилка. И първата се изсушава много по-бързо. Предвид всичко казано по-горе, заключаваме, че независимото изравняване на таваните е по-разумно и рационално да се извършват смеси от гипс.

Подготовка за изравняване - гарантиране на качеството на следващата работа

За да измазаме таванната основа възможно най-високо, трябва да складираме със специални инструменти и инструменти. Ще трябва да купуват:

  • ниво сграда;
  • квадратни контейнери с прави стени и високи страни от около 17-19 литра;
  • като цяло;
  • serpyanku;
  • четка за боя;
  • шпатули (гумени, метални) с различни размери;
  • стълба;
  • гумен чук;
  • шкурка;
  • кювета и плоча за подготвяне;
  • мистрия.

Също така, не забравяйте, че трябва да използвате респиратор, пластмасова маска за защита на дихателната система, гумени ръкавици. Мазилката е мръсен процес и потенциално опасен за здравето. Средствата за лична защита предотвратяват попадането на частици от използваните материали и прах върху ръцете, лицето, устата.

Ако е намерено старо покритие, трябва да го почистите до дъното

Ако е намерено старо покритие, трябва да го почистите до дъното

Първият етап от описаните работи е подготовката на тавана за изравняване. Почистваме повърхността му до бетонното припокриване, отстраняваме ръждивите ивици, следи от гъбички, мухъл, като използваме гъба, напоена с вода. След това премахнете остатъците от стария слой от довършителния материал. Най-лесният начин да направите това е с малка шпатула. Ако слоят от стар финиш не желае да бъде отстранен, опитайте се да го почукате с приспособление за четка, монтирана на електрическа бормашина, или да почукате проблемите с гумен чук.



След това разширяваме таваните и съществуващите пропуски, обработваме изложената на тавана повърхност с шкурка (препоръчителни продукти от P80 с големи зърна). Тази операция не само изравнява малки неравности, но и подготвя идеално основата за последваща обработка.

След това подреждахме тавана. За тези цели е желателно да се използва разтвор, в който има специални фини частици, които подобряват адхезията, както и антисептични добавки. Последните изключват опасността от микроорганизми и патогенна флора, които се появяват на тавана. Нанесете грунда с валяк за боядисване. Важно! Подготвената повърхност трябва да изсъхне за 12-14 часа. Преди изтичането на това време не може да се извърши мазилка.

Сложихме маяците - начинаещ без тях не може да направи!

Независимото мазилка на тавана без специални водачи е практически невъзможно. Следователно, подобен процес ще се извършва правилно от фарове. След като ги монтираме, получаваме перфектно подравнена хоризонтална равнина, поради която всички разлики в височината на тавана са изгладени. Морските къщи са изработени от метални профили с дължина 3 м и височина 6 мм.

Системата за местоположение е създадена по два различни начина. Ние описваме първата:

  1. 1. Планираме тавана за инсталиране на маяци. Операцията се извършва с помощта на лазерно ниво, окачено от тавана върху пръчка или обикновен дюбел, натъпкан в самия връх на стената. Лъчът на този инструмент, наречен планетарен строител, веднага ще настрои самолета, от който се нуждаем. На него ще бъдем ръководени при инсталирането на ръководства.
  2. 2. Нанасяме шпатула върху една от линиите на петна, изработени от разтвор на гипс. На основата, третирани с грунд, тези бучки ще се държат много здраво. Разстоянието между отделните пластири може да се поддържа на ниво от 15-20 см.
  3. 3. Нарежете профила до желаната дължина, го монтирайте върху буците по желаната линия, леко тъчете фара.
  4. 4. Нанесете върху инсталирания направляващ профил квадрат със знак, който определя разстоянието между планираната равнина на тавана и хоризонталната равнина, определени от лазерния строител. Затягаме (или дори по-надолу) фара. Трябва да се уверим, че нивото на ъгловото парче съвпада с линията на лъча. След това използвайте шпатула, за да създадете малък плъзгач - издърпайте гипсовия разтвор към водача.
При изравняването на фаровете 90 успехът зависи от правилната им инсталация

При изравняването на фаровете 90 успехът зависи от правилната им инсталация

Техниката на монтиране на маяци към началните майстори изглежда твърде сложна. Можете да използвате различен метод. Това включва използването на обикновени винтове за самобръсначка. Трябва да пробием дупки на линията на тавана, което показва лазерното ниво. Поставете дюбелите (пластмасови) в тях, след което завийте винтовете.

След това вземете шпатула, я натиснете до тавана в близост до хардуера и погледнете лазерната лента, отразена върху повърхността на работния инструмент. Сега всичко е елементарно. Изваждаме или завинтваме винта, като гарантираме, че отразената лента съвпада с долната част на главата на хардуера. Желаната височина на водача е зададена! По същия начин излагаме останалите винтове. След това монтираме профилите на маяците според вече описаната схема.

Накрая, мазилка!

Извършихме всички необходими подготвителни операции. Минаваме директно към мазилката. Разредете с вода малко количество изравняваща смес, като се съсредоточите върху препоръките на производителя. Обърнете внимание! Първо поставете суха мазилка в смесителния съд. И тогава я запълваме с вода. Не иначе. Разбъркайте разтвора със смесител за строителството. Трябва да получим гъста, равномерна съставка, която е здраво закрепена върху мистрия, шпатула.

Направете почивка в продължение на 4-5 минути и отново смесете мазилката за 1 минута. Съставът е готов за употреба. Започваме да измамваме повърхността с помощта на такъв алгоритъм. Първо слагаме сместа върху шпакла или мистрия, хвърляме я на малки порции върху секциите между предварително инсталираните маяци.

Равномерният слой разпределя мазилката със шпатула

Равномерният слой разпределя мазилката със шпатула

Ако тази техника изглежда твърде сложна, нека се опитаме да действаме малко по-различно. Поставяме върху повърхността шпатулна част от мазилката и я изглаждаме с тънък слой. След това добавете следващия слой от композицията, като постигнете желаната дебелина. Този метод ще отнеме повече време. Но парчетата от сместа няма да се разпаднат от тавана. Поради това консумацията на материали става минимална.

Следващата стъпка е равномерното разпределение на нивелиращото вещество над основата на тавана. Правим работа по правило. Ние го преместваме по водачите и по тях (преводачески), като периодично преместваме инструмента наляво и надясно. Тази техника на преместване на правилото осигурява висококачествено изглаждане на мазилката и пълненето на всички кухини на тавана.

Ще трябва да изработим повърхността по описания начин достатъчно дълго. Работа правилото трябва да бъде, докато таванът е напълно изравнен и подравнен стриктно на маяците. След 60 минути след това навлажняваме гъбата във вода и с кръгово движение промиваме измазаната повърхност. След това, веднага с широка шпатула, извършваме лъскане на тавана - го изглаждаме до перфектна равномерност.

След като сграбчите мазилката, махнете маяците, внимателно ги издърпайте със шпатула. Почистваме остатъците от водачите, пълни ги с разтвор. След това изравняваме тези зони под общото ниво на таванната повърхност, извършваме измиването и изглаждането им според принципа, който вече е известен на нас. Когато таванът е напълно сух, продължете да го завършите с избраните материали.

Последният момент. Ако искате да измажете дървената повърхност, тя трябва да бъде напълнена с дървени стърготини или метална мрежа. Клетките на последната са направени с размери 10х10 см. Покриваме керемидите до тавана с малки нокти. Съставът на мазилка върху дървени основи се нанася в два слоя (в серия). Всеки от тях е изравнен и чакаме да изсъхне.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Гипсокартон тавани със собствените си ръцеГипсокартон тавани със собствените си ръце
Как да се изравни таванът за боядисване полезни съветиКак да се изравни таванът за боядисване полезни съвети
Замазване на тавана със собствените си ръцеЗамазване на тавана със собствените си ръце
Гипсокартонната мазилка получава солидна основа за покритиетоГипсокартонната мазилка получава солидна основа за покритието
Гипсокартон таван от гипсокартон какво трябва да знаетеГипсокартон таван от гипсокартон какво трябва да знаете
Каква е разликата между мазилката и мазилката в обектаКаква е разликата между мазилката и мазилката в обекта
Таван пълнител - технологииТаван пълнител - технологии
Таван тава за тавана, изберете най-добритеТаван тава за тавана, изберете най-добрите
Таван на тавана преди боядисване чрез примериТаван на тавана преди боядисване чрез примери
Ремонт на тавана от гипсокартонРемонт на тавана от гипсокартон
» » Гипсокартон таван как да се постигне идеално равна повърхност без помощта на специалисти?
© 2021 BggeHat.com