Гипсокартонната мазилка получава солидна основа за покритието

При правилно монтиране гипсовите плоскости (GCR) образуват гладка и равна основа, която, за съжаление, не е монолитна. Той има много стави, изпъкналости, малки ями. За да коригира подобна ситуация позволява мазилка GKL.

Кога е необходимо да се използва гипсокартон?

Експертите по въпросите на довършителните дейности нямат общо мнение дали е необходимо да се лекуват по специален начин - мазилки, гипсокартон тапет и други опции за довършителни работи. Някои професионалисти казват, че не е нужно да правите това. Други водят много аргументи в полза на подобна работа. След многогодишни дебати, привържениците на различни теории постигат общ резултат. Те съветват да направите мазилка на материала на облицовката, който ни интересува, в следните случаи:

  • когато се планира да украсят повърхностите от гипсокартон декоративна мазилка;
  • преди боядисване;
  • в присъствието на несъществени дефекти върху листа, които могат да бъдат скрити чрез прилагане на тънък слой мазилка.

В този случай обработката със сухи смеси се извършва само в случаите, когато се използват листове от гипскартон, устойчиви на влага. Обичайната мазилка няма смисъл. Много бързо се деформира по време на работа. Това ще доведе до напукване и изхвърляне на нанесения защитен слой. Друга предпоставка за прилагането на мазилка е внимателното третиране на GCR с грунд за дълбоко проникване.

Ако има недостатъци по листовете, гипсокартонът трябва да бъде запечатан

Ако има недостатъци по листовете, гипсокартонът трябва да бъде запечатан

Защо мазилка на гипсокартон за хартия и други тапети? На пръв поглед не е нужно да правите това. В края на краищата, тапетът под действието на състава, разреден с вода, ще се деформира. От друга страна, опитайте висококачествени тапети от паста на повърхността с много стави, изпъкнали шапки с винтове, вдлъбнатини и дупки. Разбира се, няма да успеете. Така че е необходимо да се залепят основите на GKL. Основното нещо тук не е да прекалявате. Нивелиращата смес трябва да се нанася няколко пъти (последователно) колкото е възможно по-тънка (до 3 мм). За характеристиките на използването на гипс, ще говорим по-късно.

Смеси за работа с GCR - изберете разумно

Сега строителният пазар предлага огромно разнообразие от съединения за преработка на гипсокартон. Производителите произвеждат смеси, които се препоръчват единствено за разпръскване на малки пукнатини и вдлъбнатини, за непрекъснато нанасяне върху субстрата, за да се образува декоративен слой. Гипсокартонова плоскост трябва да се направи във всеки конкретен случай, определени композиции. Те са разделени на три групи (в зависимост от вида на използваното свързващо вещество):

  • гипс;
  • полимер;
  • цимент.
Мазилките за гипсокартон са разделени на гипс, полимер и цимент

Мазилките за гипсокартон са разделени на гипс, полимер и цимент

Гипсовите смеси се препоръчват за употреба в сухи помещения - в офиси, разсадници, спални. Но за стая с висока влажност (бани, кухни), композициите, създадени на базата на цимент, са по-подходящи. Тяхната устойчивост на влага е значително по-висока. Полимерните състави се считат за универсални. Те имат високо ниво на еластичност, с които лесно се работи, без да се прибягва до помощ от специалисти-финиширали. Ето защо, ако решите да измажете GCL със собствените си ръце, спрете избора си на универсални сухи смеси. Вероятността за качествено изпълнение на работата в този случай ще се увеличи значително.

Подготовка на повърхността - това е абсолютно необходимо!

Преди началото на основната работа е необходимо да се изравнят основите от гипсокартон, да се отстранят изпъкналите глави на закрепващите елементи от нея, да се отстранят пилещите части от фугите между отделните листове. Препоръчва се да се изхвърли хардуерът (за да се завие до неизправност). Тази процедура трябва да се извърши много внимателно. При твърде силно усукване има опасност от появата на дълбоки отвори. Отделените парчета материал трябва да бъдат внимателно откъснати и подрязани (използвайте остър нож) под корена. И тогава вземете nazhdachku и изтрийте бръчките на ставите на листовете.

Неспазването на описаните операции ще доведе до отлепване на останалата хартия заедно с нанесения слой от мазилка, образуването на мехурчета върху GCR, което впоследствие ще причини пукнатини на повърхността.

Подравняването на гипсокартон под лепене на тапети или боядисване се извършва с шпакловка. Необходимо е да се покрият всички стави, да се скрият грапавостта, удари и вдлъбнатини. Nuance. Ако сте купили GCR без готов ръб, трябва сами да изрежете ръбовете на листа под ъгъл 45 °. Тогава ще бъде по-лесно запечатването на шевовете и създаване на докинг на отделните части на довършителния материал.

Преди боядисване гипсокартонът трябва да се грундира първо

Преди боядисване гипсокартонът трябва да се грундира първо



Следващата стъпка - гипсокартон повърхност. Ако субстратът трябва да бъде стенен или боядисан, грундът (използвайте дълбоки разтвори за проникване) трябва да бъде равномерно приложен към GCR. Такава операция ще създаде уникален филм на повърхността. Той ще има голям потенциал за водоотблъскване. Поради това, лепилото под тапета няма да се абсорбира в субстрата. Важна точка! Не използвайте алкидни грундове. Те имат специален набор от компоненти, които значително деформират картоненото покритие.

Процесът на грундиране е прост. Вземете кофата, разредете композицията в нея (добавете обичайната вода, като се съсредоточите върху препоръките на производителя), разбъркайте. Използвайте ролка или четка за боядисване, обработвайте земята със стена или таван. Стенните повърхности винаги са грундирани отгоре надолу.

След това трябва да поставите всички ъгли и шевове на повърхността с подсилваща се мрежа. Тази функция обикновено се извършва от змия, изработена от фибростъкло. Препоръчително е да закупите самозалепваща се лента. Работата с него е много удобна. Залепете сърпа, така че маската (шев, ъгъл) да минава стриктно по средата на лентата.

Основна работа - редът на операциите, характеристиките на операциите

Мазилка на повърхността на гипсокартон в няколко слоя. Първо, шевовете са покрити с черно-бяла композиция. Той бързо замръзва. Така че го подгответе малко (около половин час работа). Мазилката се нанася върху ставите и проблемите с шпатула с широчина 30 cm и след това се разпределя равномерно с тесен (15 cm) инструмент. След грубото обработване листът (в идеалния случай) не трябва да има видими дефекти. След като сместа се втвърди, няма да работи с шкурка. Най-вероятно само ще повредите повърхността на гипсокартона.

Преди завършване на мазилката на самонарязващите се винтове за гипсокартон е необходимо да се покрие

Преди завършване на мазилката на самонарязващите се винтове за гипсокартон е необходимо да се покрие

Преди окончателното измазване е необходимо да се укрепят склоновете на прозорците и вратите, както и други външни ъгли, с метални продукти (ъгли). Тези елементи повишават устойчивостта на конструкцията към механични въздействия, осигуряват висока степен на твърдост. Ъгловете се нарязват на необходимите части, монтирани на предвидените места, фиксирани със скоби или замазка. След монтажа елементите се изравняват с гипс.

Продължаваме до крайната обработка на GKL. Окончателният гипсокартон е както следва:

  1. 1. Работете с смес от разредени капачки Самонарезни винтове за гипсокартон (съставът се прилага напречно - по протежение на хардуера).
  2. 2. Мазийте ъглите. Първо поставете сместа от едната страна на ъгъла. Изчакайте да изсъхне. След това обработвате втората опора. Само по този начин можете да получите наистина гладки и точни ъглови връзки.

Сега нанесете мазилката върху цялата повърхност на GCR. Важно! Не се опитвайте да покривате листове с един дебел слой. С този подход вие получавате неравномерна основа. Обработка на гипсокартон с тънък слой мазилка. Изчакайте, докато се изсуши напълно. Нанесете още един тънък слой. Повторете тази операция толкова пъти, колкото е необходимо, за да получите визуално равна повърхност.

Довършителното изравняване трябва да се извърши с малка шкурка и след това с нула абразивна хартия. За предпочитане е тези процедури да се извършват в респиратор. След изравняване, нанесете широка разпръсквачка с широка шпатула. Последната стъпка на третирането с GCR е прилагането на много тънък (до 1 мм) слой гипс. Работите са завършени. Започнете да лепете тапета или боядисвайте основата.

Сега знаете дали е възможно да направите мазилка устойчива на влага и обикновена гипсова шпакловка и също да проучите всички нюанси на извършване на такава операция. Проблеми с GCR не трябва да възникват!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Декоративна мазилка на тавана нюанси на изпълнениетоДекоративна мазилка на тавана нюанси на изпълнението
Мазилка на стени по машинаМазилка на стени по машина
Възстановяване на стара мазилкаВъзстановяване на стара мазилка
Мазилка Трябва ли да плащам повече?Мазилка Трябва ли да плащам повече?
Приложение на гипсокартон в частно строителствоПриложение на гипсокартон в частно строителство
Видове гипсокартонВидове гипсокартон
Характеристики на венецианска мазилкаХарактеристики на венецианска мазилка
Работи по зидарияРаботи по зидария
Декоративна мазилкаДекоративна мазилка
Декоративна мазилка като опция за довършителни работиДекоративна мазилка като опция за довършителни работи
» » Гипсокартонната мазилка получава солидна основа за покритието
© 2021 BggeHat.com