Устройството на дървен под подрежда инструкциите стъпка по стъпка

Устройството на дървен под

Много, желаещи да спестят пари, се опитват да изпълняват самостоятелно някои етапи от строителната работа. Те включват например инсталирането на дървен под. Нека да поговорим за нюансите на полагане, за дизайна на грубите настилки и за това, което дърво е по-добре да се използва за тези цели.

Защо дървеният под?

Поддръжка на подови настилки

Схемата на изделието от дървени подове

Дървеният под във всички аспекти печели срещу синтетични аналози. Ако подбирате правилно подовата настилка, тя няма да изплюе, а под краката ви ще получите много силно, топло, издръжливо покритие, което лесно може да бъде подходено за ремонт и новопоявили се трансформации.

Всеки от недостатъците му може да бъде елиминиран със собствените си ръце. Дървената фондация изглежда страхотно както в градския апартамент, така и в къщата, така че популярността на това покритие не отслабва.

От кои етапи устройството на пода се състои от изоставане и какъв вид дърво може да е необходимо за това?

Характеристики на избора на дърво

Специалистите обръщат внимание на факта, че за полагане на дървен под е най-добре за иглолистна дървесина. Всичко е подходящо - бор, игли, ела и лиственица. И не само заради тези дървета се получават много привлекателни елементи. Плочите, изработени от изброените материали, имат висока якост и издръжливост.

Ако имате намерение да завършите финала без боядисване и покрийте със специален лак, изберете светло дърво, което има естествен модел и специален естествен блясък. Смята се, че най-красивата текстура е орех или махагон. Но такива подове са изключително скъпи. Ето защо, всеки, който иска да намери бюджетен вариант, можете да посъветвате дъба.

Обърнете внимание! За описаната работа може да се използва само суха дървесина - не е възможно да се работи със суров или пресушен материал. Впоследствие, по време на операцията, подът, събран от неподходящо дърво, непременно ще се изкриви и ще има големи пукнатини, през които ще преминат течения в стаята.

Но това не е всичко. Преди да започнете работа, всички дървени елементи от бъдещия под, трябва да бъдат третирани със специални антисептични съединения. Те ще предотвратят появата на гниене и няма да позволят на насекомите да се включат, което много бързо превръща дори най-масовото дърво в боклук. В този случай не е нужно да записвате. Ще бъде изключително разочароващо, че поради този надзор цялата работа ще се обърка.

Ако пренебрегвате обработката на антисептични продукти от дърво, срокът на експлоатация на дървените подове се намалява с няколко пъти. След няколко години настилката ще стане неизползваема. Много бързо разрушавате гъбата на дървото. Замърсеното от тях дърво първо губи цвета си, после се превръща в зелено или синьо, бавно се превръща в боклук.

Ето защо е толкова важно да обработвате както предната, така и долната страна на всички дървени елементи, преди да започнете устройството на дъската на дъската на лагерите.

Като ефективен антисептик в този случай може да бъде натриев флуорид или амониев флуоросиликат. Специалистите препоръчват избор на многофункционални антисептици, които освен дезинфекцията ще предпазват дървото от пожар и спират процесите на корозия, които могат да бъдат изложени на гвоздеи или винтове.

Технология на полагане на настилката

Технология г. дървен под, зависи на какво основание ще трябва да се монтира на трупите, колко дебел борда ще бъде дали да се запази височината на помещенията е необходимо или възможно да се "открадне" няколко сантиметра от нея за добра изолация.

Във всеки случай подът започва да се събира само след като се инсталират прозорците и вратите. Важно е влажността в помещението да не е по-голяма от 60. Недопустимо и твърде ниско.

Устройството на пода се състои от няколко етапа:

  • Подготовка на субстрата.
  • Поставяне на дневника.
  • Подови дъски.
  • Шлайфане на основата.
  • Монтаж на вентилационни решетки или первази.

Подготовка на груб базата

Невъзможно е да се инсталират лагери директно на земята. Подложката трябва да е плоска, здрава и защитена от влага. Действието в тази ситуация може да бъде в два сценария:

  1. Изсипете бетонна основа.
  2. Съберете колонна основа за трупи.

Двата начина са поразително различни един от друг не само от технологията, но и от принципа на сглобяване на дървен под. В първия случай, изоставането е свързано със структурните елементи на къщата, но във втората липсва.

Основата на колоната изключва допира на пода със стените, изолира ги един от друг, като по този начин намалява предаването на вибрациите на звука и вибрациите. Бетонната замазка е добра, защото може да се използва за изграждане на качествена подова изолация. Фондацията на колоните ще изкачи височината от помещенията. При тези обстоятелства експертите препоръчват да се обръща внимание при избора на метод за подготовка на черна основа.

Как да направите бетонна замазка

Монтаж на бетонна замазка

Намажете пода в дървена къща



Можете сами да постигнете конкретната замазка, но е по-добре да има помощници:

  • Първо, цялата повърхност на пода е покрита с пясъчна възглавница и внимателно ударена. Върхът е снабден с фини зърна и е добре ударен.
  • Подготвената основа е покрита с гъст полиетиленов филм, който служи като евтин хидроизолационен материал. Това ще предотврати проникването на влага от почвата и загубата й от циментово-пясъчната замазка.
  • Пригответе разтвор от цимент, пясък и чакъл в съотношение 1x3x3.

Обърнете внимание! За тези цели е подходящ само циментът на марката не по-малък от M300.

  • Изпълнявайте замазка, чиято височина не трябва да бъде по-голяма от 70 мм. Контролът на процеса ще помогне на алуминиевия метален профил, действащ като маяци.
  • След изсъхване на дъската основата е изолирана. За тези цели, отново покриване на пластмасов филм, така че той е 15-20 см отиде на стените. Той се излива върху разширената глина и се изравнява с правилото. На изолационния слой се поставя мрежа от 50 × 50 меша. Тя ще действа като укрепваща мрежа.
  • Наново се изсипва слой цименто-пясъчна смес с дебелина 30 мм.
  • Те оставят земята суха, която отнема поне един месец.

Изграждаме колонна основа

Ако няма начин да изчакате толкова дълго, можете да използвате колонна фондация като основа за бъдещото преходно плаване:

  1. Първо копайте дупки с размери 20x20x30 см.
  2. Дъното им е покрито с двойна възглавница, състояща се от пясък и чакъл. Всеки слой е внимателно уплътнен.
  3. Основата на ямите се бетонира чрез приготвяне на разтвора съгласно вече известната технология.
  4. След изсъхване на бетона се поставя тухлена зидария от 3 тухли, като постоянно се проверява височината на колоните с хидравлично ниво.
  5. Разликите между колоните зависят от дебелината на палубата.
  6. След напълно сушене, върху всяка колона се полага слой покривен материал.

Поставяне на дневника

Нахлуват на едно ниво

Подреждане на пода

Устройството на пода също не е трудно. Най-напред поставяйте крайните закъснения в близост до всеки от противоположните ъгли. Трябва да се гарантира, че между тях и стените има разстояние от 25 мм. След това се монтират напречните лагери. Те трябва да бъдат разположени перпендикулярно на посоката на светлината. Изключението е дългите удължени стаи, например коридор. В тях закъснението се поставя по дължината на стаята.

Обърнете внимание! Въздушното пространство между основата и дървената дъска не трябва да докосва вентилационните и димни канали. Ако площта на помещението е по-голяма от 25 кв.м, е необходимо да се поставят допълнителни разделителни стени между трупите, за да се образуват затворени отделения.

Дървените трупи се поставят на едно ниво. Разстоянието между тях може да варира от 70 см до 1 метър. Големи пропуски водят до факта, че плочките за подова настилка ще започнат да се скриват под тежестта на ходещ човек.

Дървените трупи също са предмет на определени изисквания:

  • Баровете трябва да са в правилната форма.
  • Качеството се проверява с двуметрова рейка. Тя трябва да лежи точно на повърхността на дървения лъч, а между нея и шината няма да има празнини.
  • Хоризонталното закъснение се определя чрез хидравлично ниво.

Подови дъски

Подово покритие на дъските в къщата

Полагане на дървени настилки

Пешеходната пътека може да се постави в един или два слоя. Вторият вариант, макар и скъп, но по-практичен. Може да се използва, ако мазето не е изолирано. Съберете двойното платно съгласно следната схема:

  • В дъното на всеки дървен труп малки дървени пръти са заковани от двете страни.
  • Те са разположени дъски или листове от шперплат и много тясно коригирани един към друг. На същия етап се поставят необходимите инженерни комуникации.
  • Отгоре рамката е затворена с мембрана за бариери срещу пара, която е насочена само към дървените елементи със скоби. Тя постави всяка листова топлоизолационна материя. Тя може да бъде минерална или базалтова памучна вата, експандирана глина или друг насипен материал с топлоизолационни свойства. Дебелината на слоя трябва да е малко по-малка от дебелината на хоризонтално положените трупи. Необходимо е да оставите празнина, която ще действа като вентилационна ниша.

Обърнете внимание! Ако дебелината на нагревателя и закъснението са еднакви, трябва да напълните дървото с противоположната пукнатина на всеки дървен елемент.

  • От горната страна, изолацията отново е покрита с парно бариерен филм, така че краищата й достигат до повърхността на стените с 15 см. Само тогава започват да дъбчат дъските, покриващи всички вътрешни повърхности на грубия под. Те ги подреждат по същия начин като закъсненията, с отклонение от стените с 1,5-2 сантиметра.
  • Вместо дъски на този етап, можете да използвате SCE листове. Ако отгоре се предполага, че трябва да поставите предварително сглобяема подова настилка, например ламинат или паркет, препоръчително е да затваряте дъската на дъската с циментови частици. Те ще увеличат топло- и звукоизолацията, а също ще осигурят твърдост на основата.

Шлайфане на подови настилки

Шлайфане със специална машина

Шлифоване и полиране на паркетни подове

Ако има желание да не се затвори дървеният под, а да се остави в оригиналната му форма, подът отгоре ще трябва да бъде изравнен. За тази цел се използват специални шлифовъчни машини.

Първо, повърхността на пода е внимателно изместена и всички чужди предмети са извадени от нея. Важно е преди началото на работата да се провери дали върху пода на висящи капачки има гвоздеи и метални скоби - те могат да повредят лентата за шлайфане.

Преди шлайфането, експертите препоръчват идентифициране на пукнатини и други дефекти. Ако има такива, те трябва да бъдат поправени или ремонтирани предварително. Шлайфане - работата е много прашна, затова трябва да се предпазите от маска и гащеризони.

След като сте включили машината, е необходимо да я преместите по пода. Така че можете да предотвратите образуването на фрагменти и чипове. По време на смилането, не натискайте силно механизма, в противен случай той ще улови и нарязва значителен слой дърво.

Обърнете внимание! Процесът започва с избора на най-големите кожи и завършва с най-плиткото.

След смилането повърхността на пода се почиства старателно от чипс и прах, след което се вакуумира. След това можете да започнете да рисувате. За тази цел се избират вододисперсирани бои. Отгоре на таблата са защитени с еднокомпонентни акрилолатекс или полиуретанови лакове, които се нанасят в два слоя. И вторият - след пълно изсушаване на първия.

Монтаж на первази

Как да поправите основата

Монтиране на перваза на дървения под

Завършване на шорт - монтаж на первази. Те могат да бъдат направени от дърво или пластмаса. Често за украса на пукнатините между палубата и стените се използват филета - профилирани стелажи със сложни форми.

Колкото по-плътни са первазите, толкова по-топли са подовете. Ето защо е най-добре да изберете модели, които имат скосявания и жлебове. Но те имат недостатък. Примерните продукти нарушават естествената вентилация на пода. В такива случаи единственият изход е да се използват декоративни вентилационни решетки, монтирани на пода.

Обобщение по темата

Несъмнено устройството на дъното на борда изисква определени дърводелски знания и умения. За да се монтира основата, е необходимо да имате на разположение набор от специални инструменти. С качествена работа и създаването на добър подови настилки няма да изскърца и ще продължи много дълго време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите дървен подКак да поставите дървен под
Дървени подове в апартаментаДървени подове в апартамента
Как да направите дървен под на дървени трупиКак да направите дървен под на дървени трупи
Как правилно да подготвите грубите подове в къщатаКак правилно да подготвите грубите подове в къщата
Кой етаж е най-добре да постави в гаража и на балконаКой етаж е най-добре да постави в гаража и на балкона
Материали за довършване на пода на балкона, което е по-добре?Материали за довършване на пода на балкона, което е по-добре?
Ремонт на пода в ХрушчовРемонт на пода в Хрушчов
Как да направите топла под в дървена къща стъпка по стъпка инструкцииКак да направите топла под в дървена къща стъпка по стъпка инструкции
Сглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къщаСглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къща
Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?Какво може да бъде боя за подова настилка от дърво?
» » Устройството на дървен под подрежда инструкциите стъпка по стъпка
© 2021 BggeHat.com