Короятен бръмбар изследваме довършителни материали и начини за работа с тях

Един от начините да се създаде оригинална довършителна повърхност е да се нанесе декоративна мазилка върху нея. Най-приложимият вид на този тип довършителни работи е кората на бръмбар - специална смес, след като се нанася, което създава текстура, приличаща на насекомо-изядена дървесина. Прочетете как да работите правилно с короятен бръмбар, за да постигнете необходимия визуален резултат.

Състав и видове на довършителните смеси - изберете по цена и качество

Декоративна мазилка смес от дървесни червеи първоначално предназначени за довършителни фасада декорация различни конструкции с метод изолация "мокро", въпреки че понякога се използва във вътрешността на сгради или извън без първо изолация. Основният компонент на състава на мазилката е троха от определена част от натрошен мрамор и други твърди минерали. Като допълнителен пълнител, по-често се използва перлит или креда. Прилепващ е гипс, титанов диоксид или полимерен акрил и силикон.

За външно декориране на повърхности, използващи довършителни смеси с по-голяма троха

За външно декориране на повърхности, използващи довършителни смеси с по-голяма троха

Смесите се произвеждат с различни размери на минерални трохи (зърна). Основният пълнеж е с диаметър 2-3,5 mm. Колкото по-голяма е трохичката, толкова по-дебел е финалния слой и толкова по-голяма е консумацията на разтвора на единица площ. Това е така, защото материалът се нанася върху подготвената повърхност в един слой, чиято дебелина съответства на размера на зърното. Следователно, при дебелина "короятен бръмбар" от 2,5 мм на квадратен метър, ще излязат 3,5-4,5 кг суха смес с размер на зърното 3,5 мм - 6,5-7 кг.

Завършващата мазилка носи не само декоративна функция. На него е възложена ролята на защитен завършващ слой, който е особено важен за фасадната декорация, така че смеси с по-големи трохи се избират за външно декориране на повърхности. Те образуват по-дебели, по-трайни покрития. За вътрешно довършване е по-добре да се използват състави с фино зърно - те са по-малко консумирани, достатъчно силни за вътрешните повърхности и образуват по-нежна структура.

За сметка на по-фини глоби, въпреки че формирането на цените са по-силно повлияни от други фактори. Кора предлага в два варианта: суха смес, която включва получаване на независим работен разтвор чрез разтваряне във вода и смесване с конструкция смесител и са състави, които преди прилагането трябва само да се смесват. Първата свободна опаковани в хартиени торби, както и повечето други видове пълнители и обработка на сухи смеси, готови за употреба разтвори на същия акрилна база или силикон, произведени в затворен пластмасов контейнер (обикновено - кофи 25 кг).

Сухите смеси са по-евтини, ако се изчисляват на единица площ, но готовите разтвори са по-добри благодарение на водоотблъскващи разтворители и позволяват много по-дълго време за работа. Ако разтворът, получен на основата на частици, е подходящ за прилагане в продължение на около час, той се опакова в кофи корозионен бръмбар почти неограничен в периода на използване. Ако задачата за нанасяне на бръмбар е прекъсната, е достатъчно да се запечата контейнерът с разтвора достатъчно здраво, за да го използвате след известно време. Друго предимство на готовите за употреба смеси е възможността за предварителното им оцветяване с помощта на компютърно оборудване, което позволява да се постигне по-добра цветна повърхност и да се избегне нуждата от боядисване измазани стени.

Какъв инструмент е необходим - всичко, от което се нуждаете, за да работите

Независимо от това кой конкретен бръмбар е избран да образува декоративно покритие, комплектът от инструменти и допълнителни материали е приблизително еднакъв. Списъкът с инструменти, които трябва да са на разположение за довършителни работи, изглежда така:

  • смесител за сгради (по-добре) или бормашина с дюза за смесване на строителни разтвори;
  • шпатула за боя с широчина на острието от 100 мм ("пчелна пита" върху строителния жаргон);
  • метален ренде;
  • пластмасова ренде;
  • макловица (широка четка);
  • ролка със средна дължина на купчина.

Ако смесване шпакловка съвсем нормално захранване тренировка с гребло-миксер, а след това да се работи с фасадни решения, включително и кората, че е желателно да се използва по-мощен инструмент. Първо, сместа изисква задълбочено смесване. На второ място, специфичната тежест и вискозитет на външните решения за гипс е много по-голяма, а за тренировка това може да стане непоносимо натоварване. За работа с декоративна мазилка е по-добре да се използват специални строителни миксери или поне да се оборудват перфоратори с мощност на смесване не по-малко от 1200 W.

Основният работен инструмент за нанасяне на довършителната смес е шпатула

Основният работен инструмент за нанасяне на довършителната смес е шпатула

Основните работни инструменти за нанасяне на короятен бръмбар и образуването на текстура са два вида рендета и шпатула за вземане на разтвор от контейнера. Метален поплавък е предназначен да разпределя сместа върху работната повърхност. Към мазилката е прикрепен пластмасов плувка. Една шпатула вече е 100 мм не се препоръчва, тъй като инструментът с недостатъчна ширина забавя процеса (разтворът се консумира бързо).

Макковица ще бъде необходим за нанасяне на специален грунд, който е необходим за укрепване на основата и за формиране на необходимата повърхност за висококачествена работа с декоративна мазилка. В някои случаи фасадният грунд се нанася с валяк - това зависи от предвидения метод на шаблониране (вертикален, кръгов). В допълнение, валякът за боядисване ще бъде необходим за боядисване на повърхността, изложена от короятен бръмбар, ако се използва конвенционално, неизсушено решение.

Технологията на подготовка на основната повърхност - не забравяйте за грунд

За да се създаде качествена текстура на декоративна мазилка, е необходимо да се подготви повърхност, която отговаря на определени изисквания. Технологията на подготовка ще зависи от това къде се използва кората на бръмбара - вътре в сградата или за завършване на фасадата, но крайният резултат трябва да бъде:

  • повърхността трябва да бъде подравнена - при проверка с правило от 2 метра в различни области и в различни посоки, кривината не трябва да надвишава 2 мм;
  • на повърхността не трябва да има големи вдлъбнатини, издатини и други неравности (шлайфането се извършва съгласно технологията);
  • Основата за нанасяне на декоративна мазилка трябва да бъде суха, умерено абсорбираща и груба (глазура равномерно изхвърляне на трохи няма да успее).


При изготвянето на костилка вътре прилагат конвенционалните методи planarizing - обшивка листа гипсокартон, мазилка на радиофарове (може да се използва цимент, пясък, полимер или смес от гипс). При използване на полимер-циментови и гипсови мазилки проведени необходими за подсилване стъклофибърна мрежа, след което довършителни слой се прилага и шлифован след сушене. Преди мазилка кора бръмбар не се използва, достатъчно близо армираща мрежа с тънък слой от същия разтвор, който произвежда гипс.

Най-популярен е Ceresit CT-16 грунд

Най-популярен е Ceresit CT-16 грунд

Дори отвътре, преди да се нанася декоративна мазилка, е желателно повърхността да се обработва със специална смес за грундиране. Най-широко използваната версия на такива грундове е Ceresit CT-16 - бяла суспензия с фин кварцов пясък като пълнител. Разпределя се върху повърхността на подложката, създава необходимата равномерност, улесняваща образуването на декоративна текстура. Много хора пренебрегват използването на пясъчен грунд, използвайки конвенционални акрилни смеси. Отвътре, такъв подход е приемлив, но не и с фасадна декорация.

При работа отвън в повечето случаи кората се използва като завършващо покритие, когато фасадите на различни сгради са изолирани. В тази ситуация подготовката включва няколко технологични стъпки, като например:

  1. 1. монтаж на изолация (пенопласт, полистирен или минерална вата с висока плътност);
  2. 2. Монтаж на ъглови елементи (склонове, външни ъгли на сградата);
  3. 3. Подреждане на основната повърхност по правило;
  4. 4. Монтиране на армировъчна мрежа и допълнително подравняване;
  5. 5. Покритие на повърхността с довършително покритие;
  6. 6. шлайфане след сушене на разтвори (ръчно изработено от абразивен кръг);
  7. 7. Повърхностна обработка грунд под короятен бръмбар.

Всички подготвителни мазилки се извършват със специални полимер-циментови разтвори. Тяхната особеност е дълъг разум (около ден), така че няма да е възможно да се произвеждат няколко етапа в един ден. Смилането и нанасянето на праймерната смес се извършва след пълно нагласяне и сушене на подлежащите слоеве. Има нюанси в грунда - ако възнамерявате да вертикална текстура кора (т.нар "дъжд") се прилага към повърхността на хоризонталното движение maklovitsy на. Когато се приеме, че се образуват кръгови "червеи", сместа за грундиране се прилага вертикално.

Удобно е да се направи текстурата на "короятен бръмбар", когато грундът се прилага перпендикулярно на движенията на пластмасовия флоат при формирането на шаблона.

Приложение на бръмбар - начини за формиране на текстура, нюанси

Първото нещо, на което се обръща внимание, преди да започнете да работите с декоративна мазилка, са метеорологичните условия. "Кората бръмбар" не харесва топлината и пряката слънчева светлина. Под въздействието на тези фактори, решението се задава твърде бързо, което предотвратява образуването на качествена текстура, особено ако трябва да бъдат подрязани големи площи. Колкото по-висока е температурата на въздуха, толкова по-бързо е необходимо да работите, за да не пропуснете момента, в който решението е готово за образуване на модел. През лятото е по-добре да работите сутрин и вечер, най-удобният период за нанасяне на фасадни мазилки е извън сезона, когато температурата на въздуха не надвишава 20 градуса.

Изчертаване на картина върху гипс

Изчертаване на картина върху гипс

Сега трябва да определите площта на стената, която е предмет на декорация. Ако работата се извършва независимо, особено за пръв път, първо трябва да изпробвате сили в ограничен район, който не надвишава 1 м2. Това може да се направи например върху парче гипскартон. След като тренира с разтвора, който иска да разбере как да се прилагат и за какъв период може да се формира с текстурата на съществуващите климатични условия. Той определя и възможната област, която може да се обработва еднократно без много бърза и прекомерно физическо натоварване.

Когато опитът се придобие и се прецени правилно характеристиките на материала и неговите собствени възможности, се определя повърхностната площ, която трябва да бъде завършена. Работата на декоративна мазилка не може да бъде прекъсната наполовина. В идеалния случай, за да не се образуват значителни фуги, е необходимо едновременно да се премине цялата повърхност от ъгъл към ъгъл. Ако това не е възможно, приложете лента за боядисване, която разделя планираната площ за короятен бръмбар. Лентата за хартия ограничава част от стената само вертикално, хоризонтално - това е невъзможно.

След определяне на площта за довършване се подготвя работно решение. В контейнера се излива вода, в която постепенно се прибавя суха смес в съотношение, посочено от производителя. Всичко това е смесено, оставено за около 5 минути и смесено отново. Завършеното решение трябва да има пастообразна консистенция.

Работата започва в долната част на стената. Разтворът се изсипва със шпатула, нанася се върху метален поплавък и се разпределя върху определена площ от повърхността. В този случай движението отдолу нагоре, наклонът на повърхността на рендето до равнината на стената е 30-45 градуса, като се натиска върху инструмент със средна интензивност. Следващата задача е да оставим един слой материал на повърхността. За тази цел движенията се правят от "празен" ренде в същата посока под ъгъл от около 60 градуса с по-интензивно притискане. В резултат на това излишъкът се отстранява и се връща обратно в резервоара за разтвор. Когато приложеното решение престане да бъде лепкава, пластмасова ренде, се формира текстурата на финала. Рендерът е разположен успоредно на повърхността.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Текстурирана мазилка се извършва прекрасноТекстурирана мазилка се извършва прекрасно
Методи за нанасяне на декоративна мазилкаМетоди за нанасяне на декоративна мазилка
Разходите за замазка от цвекло на 1 m2 на това, което зависи и как да се изчислиРазходите за замазка от цвекло на 1 m2 на това, което зависи и как да се изчисли
Мокра фасада със света в нишкаМокра фасада със света в нишка
Как да мазим къщата заедноКак да мазим къщата заедно
Декоративна мазилка на тавана нюанси на изпълнениетоДекоративна мазилка на тавана нюанси на изпълнението
Декоративна мазилка корозияДекоративна мазилка корозия
Инструменти и материали за стенни мазилкиИнструменти и материали за стенни мазилки
Мазилка на стени по машинаМазилка на стени по машина
Мазилки и материалиМазилки и материали
» » Короятен бръмбар изследваме довършителни материали и начини за работа с тях
© 2021 BggeHat.com