Как да изолирате пода в страната

Независимо дали живеете в дача през цялата година или само през топлия сезон, качествената изолация няма да бъде излишна. Топлоизолацията дава не само комфорт от престоя в къщата, но също така предпазва конструкцията от влага, външно въздействие, унищожаване.

Сексът в страната

Сексът в страната

Трябва да започнете от дъното - ако подовете в къщата са студени, това ще отнеме много време и енергия за загряване. Така че, нека да разгледаме как да изолирате пода в дача самостоятелно и с най-голяма ефективност.

Как да изолирате пода в страната

Как да изолирате пода в страната

Какъв материал да изберете

Изборът на изолация се определя от няколко критерия:

  • материални възможности на собствениците на вилата;
  • сложността на полагане;
  • трайност;
  • устойчивост на влага и гризачи.

Последната точка е особено важна, защото ако в дача собствениците живеят само периодично, влажността и мишките са основната причина за унищожаването на половете.

Асортиментът от отоплителни тела е широк и заедно с модерните, много летни обитатели са готови да използват вече познатите и дълго доказани материали. При ограничен бюджет можете да изберете няколко приемливи опции.

Разширена глина - леките порести гранули идеално задържат топлината, мишките и насекомите не се включват в тях, материалът не отделя вредни пари. За ефективна топлоизолация е необходимо да се осигури надеждна защита от влага и изливане на експандираната глина с дебел слой - до 30 см.

Колко лесно да се определи качествената глина

Колко лесно да се определи качествената глина

Дървени чипове и дървени стърготини - евтин и екологичен материал, който може да бъде закупен от всяко дървообработващо предприятие. Дървесините са отлични за запазване на топлината, но се страхуват от влага, затова и се нуждаят от висококачествена защита. В допълнение, тя може да има насекоми и гризачи.

Стърготини и стърготини

Стърготини и стърготини

шлака - достъпен и практичен начин за затопляне на място. Хидроизолация също е необходима, но е трайна, незапалима и мишките не са вградени в нея.

Скака за изолация на пода

Скака за изолация на пода

Стъклена вата - достъпни, отлични задържане на топлина и удавяне на звуци, които не са повредени нито от насекоми, нито от гризачи. Недостатъците включват тенденцията към свиване и необходимостта от използване на защитно оборудване по време на монтажа, тъй като тънките влакна са много крехки, лесно проникват в дихателните пътища, дразнят кожата.

Стъклена вата

Стъклена вата

стиропор - лесен за инсталиране, устойчив на влага. Има дълъг живот, но при условие на отсъствие на мишки, тъй като тези гризачи много активно я унищожават.

Затопляне на пода с пластмасова пяна

Затопляне на пода с пластмасова пяна

Използването на съвременни материали дава много по-добър резултат: полагане се извършва с минимални усилия, изолация ефективност се увеличава в пъти, за повторно ремонт може да бъде забравен в продължение на поне 20 години. Единствената отрицателна - висока цена, но финансовите инвестиции напълно се изплащат след няколко години, поради значителни икономии в отоплението на дома.

Материални основни свойства
материал
Основни свойства
Penoplex

Penoplex

Плочите на ЕРПП не се страхуват от влага, температурни колебания, замръзване и поради своята висока плътност и специална структура те запазват формата си перфектно през целия жизнен цикъл. Нагревателят е лек, освен това плочите имат удобна система за свързване, така че всеки да може да се справи с инсталацията.
Отоплители за минерална вата

Отоплители за минерална вата

Предлагани в различни модификации, те имат повишена износоустойчивост, по-ниска хигроскопичност и продължават по-дълго. Има рогозки и плочи с фолио, което отразява топлината и понякога увеличава ефективността на топлоизолацията.
Полиуретанова пяна

Полиуретанова пяна

Пулверизираната изолация образува плътен и безшевен слой изолация, устойчив на всякакви негативни влияния. Благодарение на порестата структура изолацията не оказва голямо натоварване на фундамента и подовете и е отлична за топлоизолация на етажите на втория етаж, таван и таван. Вярно е, че специална инсталация, както и умения за работа с нея, са необходими за пръскане, поради което е проблематично да се изолира пода с този метод.
Ековата

Ековата

Целулозна изолация с много ниска топлопроводимост. Екологично здрав, има високи звукоизолационни свойства. Изолацията се вкарва в подземното пространство посредством инсталацията, тъй като ръчното равномерно разпределяне и уплътняване на слоя е доста трудно.

Като обемна изолация, много от тях използват разширен вермикулит - гранулиран материал с люспеста структура. Тя е по-лека от разширената глина и по-добре запазва топлината, служи като отлична шумоизолация. За разлика от ЕППА и минералната вата, вермикулитът е напълно екологичен, но не се влияе от гъбички, гниещи бактерии, насекоми и мишки, които не живеят в него. Е, недостатъците могат да се отдадат само на високата цена, поради която вермикулитът е по-нисък от популярността на памучната вата и полистирола.

Разширен вермикулит

Разширен вермикулит

Начини на топлоизолация

Затоплянето на подове в почивните домове може да бъде по два начина - на закъснения и на грубата земя. Първият вариант се използва както за бетонни, така и за дървени повърхности, като всеки от описаните по-горе материали може да действа като нагревател. Целият товар минава директно в дървените трупи, така че плътността на материала, неговата устойчивост на механично въздействие, не играят роля. При избора на този метод е необходимо да се има предвид, че подът ще се издига с 10-15 см, в зависимост от общата дебелина на гредите, настилката и покритието.

Затопляне на пода върху дървените трупи

Затопляне на пода върху дървените трупи

Натрупването на изолация върху черна основа изисква материалът да има определена твърдост, за да се избегне свиване под въздействието на механични товари. Грубо дъно може да бъде компактна почва, бетон или полусух замазка, както и дървени подови настилки. Слоят от топлоизолация може да се постави директно под капака или да се напълни с подсилена подова замазка, което е по-надеждна и издръжлива опция.

Устройството на загрятата замазка на земята

Устройството на загрятата замазка на земята

Затопляне на трупите

Извършване на изолация на изоставането може да бъде както по време на строителната фаза, така и в процеса на експлоатация на вилата. Например, помислете за топлоизолация на минерална вата в плочи. Според строителните стандарти за подгряване на подове над студено сутерена се изисква слой от материал с дебелина 50-100 мм, при топло помещения тази цифра може да бъде намалена до 30 мм. В северните райони дебелината на слоя трябва да бъде около 150-200 мм. В зависимост от това е необходимо незабавно да се определи дали един или два слоя ще бъдат подредени, за да се изчисли точно количеството материал.

Схема на изолация на пода от дървени трупи

Схема на изолация на пода от дървени трупи

В допълнение към минералните плочи, филм за хидро- и парна изолация, както и стандартен набор от инструменти,

  • равнище;
  • бормашина;
  • рулетка;
  • строителни скоби;
  • нож за монтаж;
  • електрически мозайката.

За трупи използвайте сухо и силно напречно сечение 100х150 мм или дъски 100х50 мм.

Стъпка 1. Подгответе основата: почиствайте праха и остатъците, проверявайте бетонната основа за повреди и нередности.

Стъпка 2. Лигавицата на повърхността на плътни PE филм ленти, стифиране ръб припокрит от 15 см. Скоч лепило ставите желателно да се изключи малкото риска от проникване на влага. Когато затопляте пода на първия етаж, вместо филм, можете да използвате рубероид.

Стъпка 3. Гредата се нарязва на размери и се обработва от всички страни с почвата с антисептични свойства. За да спестите пари, можете да използвате ленено масло или използвано моторно масло. Поставете дървото да изсъхне.

Стъпка 4. Сухото изсушени дървени трупи се полагат върху хидроизолационния слой на стъпки от 58-59 см. Такова разстояние ще позволи изолационната плоча да се положи плътно, без да се нарязва на страните. Всяко закъснение е изложено на нивото, за да се използват подложки за подстригване. Ако на пода няма големи натоварвания, не може да се завинтват скобите към основата. В противен случай ги фиксирайте с котви.

Препоръчително разстояние между подовите изоставания

Препоръчително разстояние между подовите изоставания

Височината на дървения материал трябва да съответства на дебелината на изолацията

Височината на дървения материал трябва да съответства на дебелината на изолацията

Стъпка 5. Плочки от минерална вата спретнато между гредите, внимателно изправени в ъглите. Изолацията е плътно свързана един към друг, а вторият слой е положен така, че да покрива напълно ставите на долния слой най-малко с 10 см.

Нарежете изолацията с остър нож на владетеля

Режещата изолация се извършва с остър нож върху маркировката

Разположение на два слоя изолация

Разположение на два слоя изолация

Снимката показва как да се постави минералната вата на два слоя

Снимката показва как да се постави минералната вата на два слоя

Стъпка 6. След полагането на топлоизолацията, мембраната за бариери срещу пара се навива над минералната вата. Също така се припокрива с 10-15 см, ставите се закрепват с лепилна лента.

Покритие на мембрана за бариери срещу пара

Покритие на мембрана за бариери срещу пара

Краищата са залепени заедно с лента

Краищата са залепени заедно с лента

Платовете се поставят с припокриване от 10-15 см

Платовете се поставят с припокриване от 10-15 см

Стъпка 7. Сега продължете да инсталирате подовата настилка. Пластините се полагат дългите страни на дървото и се завинтват с винтове. Редовете плочи трябва да бъдат разположени при преместване на ставите, като докингът на късите страни се осъществява изключително върху изоставанията.

Подово покритие на големи, самоносещи плочи

Подово покритие на големи, самоносещи плочи

Закрепване на плочите чрез самозатягане и подови настилки на крайно подово покритие

Закрепване на плочите чрез самозатягане и подови настилки на крайно подово покритие

След това остава да поставите покритието и да се насладите на уюта на къщата. Ако искате да изолирате старите етажи, първо внимателно отстранете первазите и подовите настилки, направете ревизия на основата, дъските и изоставането, отхвърлете тежко повредените елементи. Всичко, което може да се използва повторно, задължително се изсушава на слънце и се обработва със защитни съединения. По-нататъшни действия се извършват, както е описано по-горе, и накрая дъските се опаковат над бариерата на парите.

На Съвета. За да не се наложи да се подновят дъските за подова настилка, се препоръчва всеки от тях да се номерира с тебешир на обратната страна, когато се демонтира.

По подобен начин изолацията се извършва в насипни материали - експандирана глина, вермикулит, стърготини. При зареждане на нагревателя, издатъците трябва да изпъкват с 20-30 мм, така че да има вентилационна междина между подовата настилка и топлоизолационния слой.

Затопляне върху бетонна замазка

Бетонните подове са най-често изолирани чрез полагане на пеноплекс под замазката. Този метод е достатъчно прост, макар и трудоемки, резултатът е надежден и траен. За да се изолира плоскостта, бетонната основа не трябва да има разлики във височината над 5 мм. Също така върху него не трябва да има пукнатини, през които може да проникне влага.

За работа ще ви трябва:

  • изолационна пяна;
  • филм за хидроизолация;
  • колан за амортисьори;
  • метална мрежа за армиране с клетка 100x100 мм;
  • профили за фарове;
  • изграждане на гипс;
  • цимент и пясък;
  • инструменти.

Стъпка 1. Повърхността се грундира в 1 или 2 слоя, в зависимост от порьозността на субстрата.

Стъпка 2. След като праймерът е изсъхнал, залепващата лента е залепена при свързването на стените и пода по протежение на целия периметър на стаята.

Складиране на лентата на амортизатора със самозалепваща се

Складиране на лентата на амортизатора със самозалепваща се

Стъпка 3. Покрийте основата с припокриващи се ленти от филм и закрепете краищата й с лепяща лента. Широчината на припокриването не трябва да бъде по-малка от 10 см. Краищата на филма по периметъра водят до стена, също така на височина 10-12 см.

Стъпка 4. Монтирайте топлоизолационния слой. Само лепило може да се използва за фиксиране на плочите, но много майстори допълнително закрепват топлоизолационните плочи с дюбели-гъби, едната в средата на всяка плоча. При съединенията изолацията е плътно свързана с помощта на система с бразда. В студените райони, поставянето на penokleksa трябва да се извършва в 2 слоя, с задължително изместване на горните плочи спрямо по-ниските. Ако внезапно между нагревателя има пропуски, те трябва да бъдат издухани с пяна, така че при изливането да няма решение.

Монтаж на изолационни плоскости

Монтаж на изолационни плоскости

Нанесете лепило върху плочите. Допълнително фиксиране с дюбели

Нанесете лепило върху плочите. Допълнително фиксиране с дюбели

Ако е необходимо, плочите се изрязват до необходимите размери

Ако е необходимо, плочите се изрязват до необходимите размери

Какво и как да отрежете стиропор и експандиран полистирол

Какво и как да отрежете стиропор и експандиран полистирол

Схема за нанасяне на лепило върху експандиран полистирол

Схема за нанасяне на лепило върху експандиран полистирол

Как правилно да лепи полистиролова пяна

Как правилно да лепи полистиролова пяна

Стъпка 5. Смесва гипс или цимент-пясъчен разтвор и се монтира на върха на фара. Разстоянието между маяците е около метър, всеки профил е строго подравнен хоризонтално. Ако маяците не са разположени в една и съща равнина, замазката ще се окаже неравномерна, което в бъдеще ще усложни инсталирането на подовата настилка.

Морските къщи се фиксират с разтвор

Морските къщи се фиксират с разтвор

Стъпка 6. Пригответе разтвора за замазка в съотношение 1 части цимент към 3 части пясък. Подът е наводнен с части, започвайки от далечния ъгъл на стаята. Налейте разтвора между маяците, след това го разтегнете с правилото. Ако в процеса на изравняване се образуват кухини, мистрия изхвърля липсващото решение и отново се уравновесява.

Изливане на смес от маяци

Изливане на смес от маяци

Подравняването се изпълнява от правилото

Подравняването се изпълнява от правилото

Стъпка 7. След няколко дни профилите могат да бъдат внимателно отстранени, така че да не се повреди повърхността на замазката и образуваните жлебове да се напълнят с пресен разтвор. Ако е необходимо, маяците могат да бъдат оставени в замазката, нейната сила не е засегната.

След 28 дни можете да завършите покритието. През цялото време, докато замазката изсъхва, тя трябва да бъде защитена от течения и слънчева светлина. От време на време повърхността трябва да се навлажнява, особено при горещо време, тъй като бързото изсушаване насърчава пукнатините.

Покритието е покрито с филм за по-равномерно сушене

Покритието е покрито с филм за по-равномерно сушене

Видео - Как да изолираме дървения под в страната

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолацияКакво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолация
Как да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направиКак да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направи
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Затопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действиеЗатопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действие
Отопление в страната със собствени ръцеОтопление в страната със собствени ръце
Затоплянето на тавана минивизира подробните инструкцииЗатоплянето на тавана минивизира подробните инструкции
Някои съвети как да изолирате пода в странатаНякои съвети как да изолирате пода в страната
Как мога да затопля стара селска дървена къщаКак мога да затопля стара селска дървена къща
Как мога да изолирам дървена къща отвътре и навън?Как мога да изолирам дървена къща отвътре и навън?
Как да изолирате водопроводните тръби в частна къщаКак да изолирате водопроводните тръби в частна къща
» » Как да изолирате пода в страната
© 2021 BggeHat.com