Как да поставите тапети върху гипсокартон стъпка по стъпка инструкция за подготовка на повърхността

Знайте как да поставите тапети върху гипсокартон, защото работната повърхност трябва да бъде внимателно подготвена преди това. Как се подготвя GKL за последващата инсталация на ролки за довършителни работи и че това трябва да се направи задължително и това, което не е важно - всичко е в статията. Прочетете го!

Защо да подготвим повърхността на GKL за довършителни работи

Инсталирането на стена от гипсокартонени плоскости е само половината от работата. След това непременно да се довърши, независимо от повърхността материал - боя или тапет. Причината за тази необходимост са следните характеристики на GCR и нейната инсталация:

  • присъствие на специалните греди за доказване на гипсокартона (фабрично изтъняване на ръба), които трябва да се изравнят с главната повърхност;
  • в процеса GCR инсталации вдлъбнатините се оформят в местата на завинтване с винтове за самобръсначка - те се пълнят с разтвор;
  • на местата, където е свързана крайната част на листовете, се изработват специални щифтове, които са подсилени и изпълнени със специално съединение;
  • по време на транспортирането, фасадата често е повредена, така че е необходимо покритието на стената да се покрие напълно от GCR;
  • повърхността абсорбира влагата (с изключение на влагоустойчивия материал (GKLV)) - без подготвяне на стени да не се управлява.
GKL листове за декорация в апартамента

GKL листове за декорация в апартамента

Ако лепене тапети на неподготвена повърхност, такива проблеми неизбежно възникват:

  • платното няма да се придържа добре, тъй като GCR веднага ще абсорбира цялата влага от тапетната паста;
  • в местата на надлъжно съединяване на гипсокартон ще има ясно видими вдлъбнатини - няма да изглежда много;
  • в гънките на въртящи се винтове е много вероятно тъканта да бъде повредена чрез случайно пресоване (същото в точките на страничното свързване на GCR);
  • ако съвпада съвпадането на тапета и гипсовия картон (такава вероятност съществува), ставата ще се вижда на голямо разстояние.

Обработката на гипсокартон за висококачествена инсталация на тапети е необходима и не трябва да има съмнение за това. Освен това е важно да се подготви сглобената стена на етапи, като се запази правилно последователността на операциите. Успехът на събитието също зависи от правилния избор на инструменти и материали за довършителни работи.

Ние придобиваме материали, събираме инструменти

Трябва ли да се грундира гипсокартон преди тапетиране? Да, това е просто необходимо, затова първото в списъка на задължителните материали ще бъде висококачествен грунд. Как да различаваме правилния импрегниращ разтвор от неподходящ? Има няколко критерия:

  • известната марка;
  • цената е над средното;
  • Той е предназначен за дълбоко импрегниране на строителни (довършителни) повърхности;
  • въз основа на акрилна суспензия.

Не се опитвайте да запишете върху грунд. Повярвайте ми, много зависи от нейното качество. Това е степента на сцепление на довършителните разтвори към повърхността на GCR, силата на шевовете, закрепването на гипсовите плочи, качеството на залепване на тапета към подготвения субстрат.

Самозалепваща се ролка от фибростъкло

Самозалепваща се ролка от фибростъкло

В допълнение към праймера, за подготовка гипсокартон тапет такива материали ще са необходими.

  1. 1. Лепило-замазка за запълване на ставите и други депресии. Най-често срещаният материал за тези цели е смес от Knauf Fugenfüller. Някои майстори заменят специализираната лепилна смес с обичайния "старт". Това е неправилно - силата на гипсовата мазилка е много по-ниска.
  2. 2. Самозалепваща се ролкова мрежа от фибростъкло (serpian) за укрепване на шевовете. Има различни ширини (5-20 см). За нашите цели е подходяща ширина на окото до 10 см.
  3. 3. Замазка за довършителни работи. Има фаза "завършване" - тя не се вписва тук, освен външната замазка поне два пъти по-скъпо. Има замазка под формата на сух прах, от който се приготвя разтворът и готова за употреба смес се продава в затворен пластмасов контейнер. Завършената замазка е по-удобна за работа (ако shpaklyuete за първи път е по-добре да предпочитате такъв материал), но струва повече.

Как да подготвим гипсокартон за тапети без подходящ инструмент? Не, следователно, трябва да се събере такъв инструментариум:

  • две шпатули, широки (30-35 см) и тесни (до 10 см);
  • Бояджийски валяк с шлифован "палто" ширина 20-30 см;
  • тесен четка за боядисване;
  • бормашина с миксер за дюзи;
  • Филипс отвертка (кръстосана) или отвертка със съответния бит;
  • смилаща плоча с абразивни решетки (зърно не по-голямо от 120);
  • конструктивен нож с подменяеми остриета.

Освен това ще ви трябват различни резервоари за грундиране, смесване на разтвори, вода за миене на инструменти. Когато приключат всички подготовки, е време да започнете подготовката на гипсокартон за тапети - инструкциите стъпка по стъпка за това събитие ще бъдат достъпни в следващата секция на статията.

Подготовка на повърхността на стената от гипсокартон - какво и как да се направи

Изсипете грунд в кофата или във ваната за боядисване, вкарайте ролката в работната ръка, в другата - четка и започнете да импрегнирате GCR с укрепващ разтвор. Ролката е грундирана с квадратчета, с четка - където кънки не достигат. Гипсокартонът е грундиран с един пропуск, но внимателно, без пропуски.

Ако стената е направена от гипсокартон, устойчив на влага, не трябва да се грундира. GKLV вече е импрегниран с всички необходими при производството му. Ще трябва да primetovat само слоеве от довършителни решения в края на шпакловка.



Когато цялата повърхност е импрегнирана, можете да направите почивка (грундът трябва да изсъхне напълно и това е от един час до четири часа) и внимателно да проучите следните инструкции.

Един от етапите е зашиване на ставите със змия

Един от етапите е зашиване на ставите със змия

След сушене импрегниращата паста върху всички шевове (надлъжно, напречно) сърп. Мрежата е самозалепваща, но това не означава, че тя ще се придържа към себе си и ще се придържа към всякакъв брой. Първо, трябва да се натисне добре, второ, на този етап от работата е по-добре да не се създават силни течения, защото сърпът бързо лети под въздушния поток.

След залепването на мрежата, подготвяме фугиращия разтвор. Ние го смесваме малко, тъй като решението бързо се хваща (времето на "живот" не е повече от половин час) и не харчи много. Като начало, гответе доста и медете ръчно, като използвате тесен шпатула. След като консумирате първата част, ще разберете "природата" на материала, тоест как се държи и как да работи с него. Лепилото се натиска във шевовете с напречни движения, прекомерният инструмент се отстранява по време на хода на съединението. Целта е пълненето на шева възможно най-много, но така че разтворът да не излиза извън общата повърхност.

Едновременно с краищата на доковете същата фугираща смес се напълва с канали от винтовете за фиксиране и дълбоко увреждане на GCR (ако има такива). Вероятно няма да се завинтва по време на монтажа на самозатягащи се винтове за гипсокартон. Такива винтове ще бъдат открити - техните изпъкнали глави ще бъдат "препънати" от шпатула. Тези винтове трябва да се завинтват (отвертка или отвертка). Ако това не е направено, те ще развалят настроението, когато повърхността е напълно замазка.

Шевовете и другите жлебове се затварят два пъти, но вторият проход се прави от обикновен шпакловък. За да поставите втория слой, е достатъчно да вземете лепилото - няма нужда да изчакате да изсъхне. След второто преминаване, шевовете и жлебовете на винтовете трябва да са изравнени с останалата част от повърхността.

Следващата стъпка е непрекъснатото покритие на повърхността с крайния разтвор. Ако никога не сте го направили, практикувайте върху парче GCR, което винаги остава след инсталирането. Няма нищо сложно, основното е да се разбере проблемът (тънък равномерен слой) и да се свикне ръката, за да се коригират движенията. Като се има предвид фактът, че тя трябва да бъде шпакла два пъти, до края на събитието ще дойде разбиране колко е просто. Пропуските в началните етапи на тренировка лесно ще коригират шлайфащата решетка след изсъхването на нанесените слоеве.

Между другото, за смилане. Когато подготвяте повърхността за тапетиране, с фанатизъм, не е нужно да се занимавате с тази професия. Достатъчно е да бъде напълно, но леко да преминава през абразив на повърхността, за да премахне изпъкнали части. Всички видове различни драскотини, развалящи картината и настроението по време на боядисване, не оказват влияние върху скоростта и качеството на инсталирането на тапет.

Това, което се отразява, е качеството на крайния грунд, така че трябва да го вземете сериозно и внимателно да приложите нанесените слоеве на довършителните решения. Докато грундът изсъхва, прочетете как да поставите тапет върху гипсокартон.

Клейм тапет правилно - съвети опит

Много от тях, които не са господари на декорация, се занимават с лепене на тапети. Но работата на професионалиста винаги може да се различава от резултатите на труда на един любител. И точката тук не е в супер способности и дори умения, а в познаването на нюансите. Нека простим на господарите, които печелят тази упорита работа за ежедневния хляб, но все пак дават на любителите на самозалепващи се тапети няколко професионални тайни.

Как да оформяме правилно ъглите. Едно от платната е поставено с малка стъпка (1,5-2 см) върху съседната стена. Друго платно, залепено да се срещне на съседна стена, насложено върху първото парче тапет и изрязано на ъгъла. Друга възможност е, че първото платно на съседната стена започва под този ъгъл. Опаковайте голямо парче от платното на съседна стена не може да бъде - в ъгъла от под тапета не може да "изгони" въздуха и свръх лепило.

Първият от ъгъла на платното е залепен строго към нивото (вертикална линия, която служи като ръководство). За монтаж на тапети се използва само специализирано лепило (за винил, за нетъкан текстил). Универсалните съединения са с ниско качество и са подходящи само за хартиени продукти. Сглобките на платна се разпространяват задължително и с лепило - така че те не се разпръскват и ще бъде възможно да се образува слабо видим шев.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ремонт на тавани от гипсокартон - методиРемонт на тавани от гипсокартон - методи
Полагане на плочки върху гипсокартонПолагане на плочки върху гипсокартон
Как да лепене тапети на таванаКак да лепене тапети на тавана
Как да лепене тапети на тавана - препоръкиКак да лепене тапети на тавана - препоръки
Уплътняване на стените със собствените си ръцеУплътняване на стените със собствените си ръце
Мога ли да тапет на моя тапет?Мога ли да тапет на моя тапет?
Залепени сме заедно с тапети от гипсокартон и нюансиЗалепени сме заедно с тапети от гипсокартон и нюанси
Разполага с подготовката на стени за течни тапетиРазполага с подготовката на стени за течни тапети
Течен тапет ред на монтаж работаТечен тапет ред на монтаж работа
Течни тапети нови технологии за декорацияТечни тапети нови технологии за декорация
» » Как да поставите тапети върху гипсокартон стъпка по стъпка инструкция за подготовка на повърхността
© 2021 BggeHat.com