Как да лепене тапет върху гипсокартон

Появата на гипсокартон предизвиква революция във вътрешните ремонтни и довършителни работи. Приложението му позволява значително да ускори развитието на строителните процеси, значително да намали себестойността и в същото време да получи високо качество на изхода. В края на краищата, с традиционната мазилка е почти невъзможно да се постигне идеално равна повърхност на стени, да не говорим за тавани, което е лесно за гипсокартон. Днес ние ще говорим за това как да лепене тапети върху гипсокартон. Но първо, нека разберем как да подготвим повърхността за поставяне.

Как да лепене тапет върху гипсокартон

Тапет - феномен, далеч от новите в декорацията и интериорните работи. Удобството на използването им отдавна е надлежно оценено от майсторите и потребителите на техните услуги. Разнообразието от материали, цветове и модели, които настоящите производители на ролеви тапети предлага, не могат да оставят безразлични познавачи на този довършителен материал. Комбинацията от гипсокартон и тапет от всякаква гледна точка е най-добрата комбинация от термини, цени и качество на извършената работа.

Характеристики на избора на гипсокартон и неговата инсталация

Гипсокартонът, като завършващ материал, има две основни характеристики:

1. дебелината на листа;
2. Устойчивост на влага

Що се отнася до дебелината при производството на гипсокартон, два стандартни размера - 9.5 мм и 12.5 мм - са често срещани и се произвеждат масово (макар че има по-малко в диапазона от 6.5 мм до 18 мм). Първата е по-често използвана за облицовка на тавана, а втората се смята за стена.

По отношение на абсорбирането на влага от гипсокартон, има два вида от този материал - устойчиви на влага и не са устойчиви на влага. За разлика от обикновения бял гипсокартон, устойчивият на влага зелен цвят не позволява да направите грешка при избора на необходимия материал. Използва се за довършителни помещения с висока влажност - предимно кухни и бани. Неговите свойства се характеризират с устойчивост на образуване на гъбички и плесени при условия на висока влажност.

Как да лепене тапет върху гипсокартон

За монтаж на гипсокартон има два общоприети метода:

1. Рамка - за нейното изпълнение се създава носеща конструкция от галванизирани профили. Рамката може да се използва и за дървени конструкции на гредоред и системи за окачване. Закрепването в такива случаи е самонарезни винтове за метал или дърво.

2. Без рамки - в този случай листите от гипсокартон се закрепват директно към стената от тухли (или друг вид), а свързващият материал е специална лепилна смес.

Преди да лепете тапет върху гипсокартон, последната грундирана.

Защо земята на гипсокартонната повърхност?

грунд за гипсокартон

Покриването на гипсокартона със слой разтвор на грунд е необходимо за постигане на две цели:

1. Защита на стената от гъби и мухъл;

2. Осигуряване на по-добра адхезия (адхезия) на нанесения замазка към повърхността на листа от гипсокартон.

Като правило, всеки праймер се използва на акрилна основа (например - GKL1, Artisan, Ceresite и др.). Той може да бъде готов за употреба и да се продава в кутии с капацитет от 5-10 литра. Също така, грундът може да се предлага в концентрирана форма в контейнери от 1-3 литра с необходимост от разреждане във вода съгласно приложените инструкции.

Нанесете грунда върху гипсовата плоскост с обикновена четка или валяк в посока отдолу нагоре, равномерно триене над повърхността на стената. Времето за сушене на грунда зависи от дебелината на нанесения слой, от вентилацията на помещението и може да продължи 24 часа.

Запечатване на фуги между плоскости от гипсокартон

Важен етап при подготовката на стени от гипсокартон за замазка е уплътняването и подравняването на фугите между гипсовите плоскости. За тази цел се използва специална подсилваща лента - серпенска, която по правило е направена от фибростъкло и на външен вид прилича на медицинска еластична превръзка.

панделка сърп

Адхезивната основа на тази лента позволява лесното й закрепване в канала в горната част на шева, след което върху нея се полага слой от начална замазка. Жлебът е внимателно запълнен със смес от едно ниво с гипсова плоскост и излишъкът се отстранява с широка шпатула. След изсъхване на шева, той се почиства от излишния шкурка.



Необходимо е да запомните важна подробност - в никакъв случай не се опитвайте да запълвате докинг-лентата между гипсовите плоскости и цялата повърхност на гипсовата плоскост едновременно. Това са два различни процеса и ги комбинираме, нищо добро няма да дойде от него.

Замазка от стени от гипсокартон

След завършване на обработката на фугите, можете да продължите да завършите пълненето на стените. Има няколко обяснения за необходимостта от това, въпреки факта, че повърхността на гипсокартона на листа е напълно плоска:

1. Необходимо е да се скрият шапките на винтовете, с които листът от гипсокартон се завинтва към рамката. За този жлеб, който те са образували на повърхността, е необходимо също така да се нанася предварителна мазилка и след изсушаване да се изсуши с шкурка.

Как да лепене тапет върху гипсокартон

2. Прилагането на непрекъснат слой замазка ще скрие преходите по границите на листата от гипсокартон. Това може да се забележи особено, когато използвате светли пастелни тонове декор.

3. Ако поставите тапета директно върху повърхността на гипсокартона и след това направите следващия ремонт, ще бъде много трудно (в действителност невъзможно) да премахнете старата тапет, без да повредите външната повърхност на гипсовата плоскост. Единствената опция е лепилото на новия тапет над старите слоеве, което може да бъде изпълнено с прозрачността на долния слой навън, особено ако е по-тъмно.

Какви са замазки, как се прилагат и на земята?

Обикновено пълнежният материал е суха смес в хартиени торби, по-рядко завършената влажна смес в пластмасови кофи. Има два вида шпакловки:

1. Старт - проектиран за предварително изравняване на повърхността и нанасян от слой от 2-3 мм;
2. Довършителни работи - служи за окончателното изравняване на повърхността и се нанася от слой до 1 мм.

Сухата смес се излива в кофа с вода в пропорциите, указани от производителя, след което строителният миксер се довежда до хомогенна консистенция. Пластичността на такава смес е ограничена във времето, така че не подгответе веднага голяма част.

За приложение върху гипсокартон използвайте две шпатули. С малка шпатула (10 см), сместа от кофата се нанася върху голяма шпатула (40-60 см), която след това се смила в шпатула равномерно над стената под ъгъл от 45 градуса. Времето за пълно изсъхване на нанесения слой е до 24 часа, в зависимост от вентилацията.

Повърхностното смилане се извършва след пълно сушене. Началният слой се шлайфа от грубо-шкурка от шкурка, завършваща - фино шкурка. Този процес трябва да се направи много внимателно, така че да не се търка излишък, в противен случай отново ще трябва да замазвате повърхността.

Как да лепене тапет върху гипсокартон: напредък в работата

Когато стената е смляна, е необходимо да поставите втори слой грунд. Това е необходимо, за да се подобри адхезията на тапетното лепило към повърхността и също така да се предотврати дълбоко проникване на лепилото в стената.

Как да лепене тапет върху гипсокартон

Сега можете да лепете тапета. Технологията на залепване на тапети върху стена от гипсокартон не се различава съществено от залепването на обикновена стена. Важна точка е изборът на адхезивно решение. За всеки тапетен материал трябва да поставите на етикета собствено лепило, посочено от производителя.

1. За начало трябва да държите началната вертикална (най-удобна от наклона на прозореца). Професионалните майстори използват лазерно ниво за това. Но в ежедневието можете да използвате обикновена линия (товар, окачен на низ).

2. Следващата стъпка е да изрежете ивицата от ролката с диаметър 5 см във височината на стаята.

3. За винилни тапети, лепилото трябва да се постави както върху стената, така и върху платното. Ако тапетът е нетъкан, просто нанесете лепило само на стената. За да нанесете лепило, използвайте четка или ролка.

4. Лентата от тапет е залепена към стената, като се започне от горната страна и се подравнява по маркираната вертикална. При специално гладене платното се заглажда над стената отгоре надолу, като същевременно изхвърля въздушните мехурчета отдолу.

5. Екструдираното лепило трябва да се избърше веднага с влажна кърпа, без да се оставя да изсъхне.

6. При рязане на следващата ивица е необходимо да обърнете внимание на подравняването на шаблона върху платното. Може да се наложи да изрежете детайла малко по-дълго от предишния.

7. Следващата лента е подравнена във вертикално ниво над вече поставената.

8. След като всички ленти са поставени и лепилото е сухо, допълнителните ръбове се отрязват с нож за монтаж под ръба.


Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да лепирам тапетите в ъглите?Как да лепирам тапетите в ъглите?
Как да лепене тапети на таванаКак да лепене тапети на тавана
Мога ли да тапет на моя тапет?Мога ли да тапет на моя тапет?
Как да избера най-подходящия тапет?Как да избера най-подходящия тапет?
Дизайн на стени с тапети zambaitiДизайн на стени с тапети zambaiti
Съвети за избор на тапет за коридораСъвети за избор на тапет за коридора
Винилови тапети предимстваВинилови тапети предимства
Тапети за основната стая в къщатаТапети за основната стая в къщата
Как да избера най-подходящия тапет?Как да избера най-подходящия тапет?
Учете заедно как да изберете правилния тапетУчете заедно как да изберете правилния тапет
» » Как да лепене тапет върху гипсокартон
© 2021 BggeHat.com