Пречистване на вода от кладенец в селска къща пием чиста вода

Качеството на водата засяга човешкото здраве в средносрочен и дългосрочен план. Лошата вода ще навреди на човешкото здраве повече от всички останали фактори, взети заедно и добра - ще помогне на тялото да се справи с нормални проблеми и неизправности без отвари и таблетки. Днес ще разгледаме начини за почистване на не много висококачествена вода от персонално кладенец до приемливо (пиво) ниво.

Какво влияе върху качеството на водата

Първо, местоположението и дълбочината на кладенеца. Съгласно санитарните норми не може да се намира кладенец за пиене или кладенец в близост до канализационната система или стените на сградата. Освен това, плитководният вал на източника отваря достъпа далеч от най-чистите водоносни хоризонти.

Качеството на водата се влияе от местоположението и дълбочината на кладенеца, минералния състав на почвата, качеството на водоснабдяването

Качеството на водата се влияе от местоположението и дълбочината на кладенеца, минералния състав на почвата, качеството на водоснабдяването

На второ място, качеството на водопровода. Това означава, че тръбите не трябва да са стари, ръждясали и течащи. В идеалния случай системата трябва да бъде оборудвана на базата на здрав и устойчив на корозия водопровод. Освен това източникът трябва да има водоустойчива лента за глава.

Трето, минерален състав на почвата на нивото на водоносния хоризонт. Почвата филтрира водата от примеси, но не освобождава остатъчното съдържание на соли, метални оксиди и микроорганизми. Дори и технически чистата течност подлежи на задължително филтриране до нивото на пиене.

Как е правилната система за питейно водоснабдяване

Правилното кладенец е погребан в земята за 15-20 метра (поне до втория водоносен хоризонт) и се намира на 15 метра от септична яма или септична яма. В идеалния случай е необходимо да се пробие канал за варовик, потопен в почвата за 45-50 метра, но такива източници не могат да си позволят на всички собственици на селски къщи.

Изходната точка от кладенеца трябва да се намира в запечатан кесон

Изходната точка от кладенеца трябва да се намира в запечатан кесон

Идеалната схема за оборудване на кладенеца включва поставяне на изходна точка на повърхността в 2-метров херметичен касион (добре изграден над изхода от мината). Ако кесионът е твърде скъп за вас, опитайте се да купите сгъваем съединител (адаптор), който да потупне водата в гнездото на кладенеца - ще предпази източника от мръсна подземна вода.

Около главата на кладенеца (без кейсон), е необходимо да се постави глина podsypku, поставяйки го на разстояние от 1-1,5 метра по обиколката. Тази подложка предпазва мината от дъжд и стопилка, която може да проникне през ставите в корпуса.

Водоснабдяването на питейната система е по-добре да бъде сглобено от твърди парчета от полиетиленови тръби без съединители или сгъваеми съединения. Полиетиленовата армировка не се страхува от корозия и наземно налягане. В допълнение, този полимер се използва в хранителната промишленост. Правилното външно водоснабдяване трябва да премине от адаптера, вграден в корпуса, до първия вентил на помпената станция.

Препоръчителната дълбочина на външната линия е 1,5-2,0 метра. Това ще предпази тръбата от замръзване.

Помпената станция на правилната система може да бъде външна или подводна. Параметрите на помпата, обемът на резервоара и други технически характеристики на това съоръжение за качество на водата практически не оказват влияние. Най-важното нещо във външните възли на водоснабдителната система са филтрите, които ще премахнат излишните примеси и бактерии от течността.

Най-добре е да събирате водопроводи от твърди парчета от полиетиленови тръби

Най-добре е да събирате водопроводи от твърди парчета от полиетиленови тръби

А филтрите могат да стоят или на централния канал, като филтрират цялата вода, която се допуска в къщата, и на отделен клон, завършващ с кранче за пиене. В последния случай системата за доставяне на питейна вода се организира с много по-малко усилия и разходи.



На наемодателя ще бъде по-лесно да се почисти 10-15 литра вода, изразходвани за готвене и пиене, отколкото да се променят филтрите на основния канал веднъж седмично. Въпреки това, техните филтърни елементи също трябва да са на централния канал. Кои от тях? Ще говорим за това по-нататък в текста.

Как да филтрирате водата от примеси

Препоръчва се за използване в схемата за къщи за пречистване на водата от кладенеца, както следва:

  • Първичен (груб) филтър.
  • Първият блок за фино механично почистване.
  • Защита срещу желязо и сероводород.
  • Финален механичен почистващ агрегат.
  • Филтърът против мащаба.

Първичното пречистване на водата от кладенеца до напитката се извършва с механични филтри. Те се монтират непосредствено след първия клапан на вътрешното водоснабдяване. Тоест, дори преди резервоара или помпената станция. Освен това механичният филтър може да стои и на входящата тръба на потапящата се помпа или зад спирателния вентил на ежектора на външната помпена станция.

Този елемент забавя големите включвания - пясък и камъчета от земята, затегнати в тръбите по време на издигането на водата от кладенеца. Една обикновена решетка с клетки 3 × 3 или 2 × 2 милиметра отрязва всички тези включвания, почиства водата и осигурява целостта на лопатките и работната камера на помпата.

Следващият механичен филтър е монтиран вече на изхода на станцията или резервоара. Почистващата касета се отстранява от течността за включване с размер по-голям от 80-90. След преминаване на втория механичен филтър водата става напълно прозрачна - може да се използва за технически цели, като се насочи към маркуча за поливане. Въпреки това, за потребление, докато не е необходимо - и там е необходима специална единица, събиране на желязо вкус и мирис на сероводород, крайната механично почистване единица, която спира частици с диаметър по-голям от 5 микрометра и специален филтър на ръждата.

Воден филтър се монтира зад главния фин почистващ блок. Сглобява се на базата на аератор и катализатор, напълнен със специални смоли. Увеличаването на съдържанието на кислород във вода води до свързването на йоните на желязото, а химикалите в смолата нарушават целостта на молекулите на сероводорода. Остатъкът, образуван в резултат на химическите реакции, се задържа на нивото на втория механичен фин филтър.

Такава вода вече може да се използва в тоалетната чиния или в кранчето в кухнята, но преди да има бойлер, е по-добре да се монтира допълнителен елемент, който да предпазва от котлен камък. Защитата срещу котлен камък е монтирана или на водопровода към котела или колоната, пералнята и съдомиялната машина, или преди всеки бойлер. След това филтрираната вода може да бъде поставена във всяка крана, с изключение на кранчето, защото в този случай трябва да почистим течността не само от замърсявания, но и от микроорганизми.

Как да почистите водата от кладенеца

Системите за пречистване на битови води отстраняват микроорганизмите и другите ненужни органични вещества от течността, като използват следните технологии:

  • Абсорбция на включенията.
  • Дезинфекция с ултравиолетова радиация.
  • Дезинфекция с химикали.

Последният метод се използва много рядко днес, защото основният химикал за дезинфекция - хлор - нарушава вкуса на питейната вода. Следователно, дезинфекцията на течността преди хранене на петел за пиене се извършва чрез абсорбиране на излишните инклузии с въглероден филтър и облъчване на потока с ултравиолетова лампа.

Тези модули са монтирани само пред кранчето за пиене, като оборудването е под кухненската мивка. За работата на тази почистваща система е необходима електричество, следователно, в допълнение към свързването с водопровода, модулът изисква връзка с мрежата.

Като алтернатива на този блок можем да разгледаме мембранна почистваща система (обратна осмоза). Филм с едностранна пропускливост (мембрана) предава частици по-малки от 0.01 милиметра, като държи всички влагания. Но такава система позволява на един потребител само един литър течност от три. Двама се сливат в канализацията. Затова системите за обратна осмоза се монтират на същото място като сдвоения въглероден и ултравиолетовият филтър.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дренажна канализацияДренажна канализация
Схема на водоснабдяване от кладенецаСхема на водоснабдяване от кладенеца
Схема за водоснабдяване за частна къщаСхема за водоснабдяване за частна къща
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
Dachnoe водоснабдяванеDachnoe водоснабдяване
Водоснабдяване от кладенецаВодоснабдяване от кладенеца
Как да направите кладенец в страната със собствените си ръцеКак да направите кладенец в страната със собствените си ръце
Водоснабдяване на селска къщаВодоснабдяване на селска къща
Декоративно кладенецДекоративно кладенец
» » Пречистване на вода от кладенец в селска къща пием чиста вода
© 2021 BggeHat.com