Замяната на водомера не ви е необходима самият водопроводчик!

Водомерите вече са незаменим атрибут на жилищни сгради и апартаменти. Те помагат на ефективните собственици да спестят семейния бюджет. Такива устройства правят възможно да се плаща само за обема на потребената вода.

Водомер - имате ли нужда от него?

По време на СССР сметките за централизирано водоснабдяване са формирани съгласно специалните норми за потребление. Всъщност всички плащат една и съща сума пари, независимо колко много вода всъщност е използвала конкретно лице. Когато цените на всички ресурси са пълзяли, тази ситуация е престанала да отговаря на много. Хората започнаха да придобиват и инсталират водомери в насипно състояние. Тези устройства са проектирани да отчитат точно консумирана вода. Необходимостта им е очевидна. Достатъчно е да поставите броячи на топла и студена вода, така че никога да не плащате сметки за неизползвани ресурси.

Броячите са проектирани така, че да отчитат точно консумацията на вода и да спестят срещу заплащане

Броячите са проектирани така, че да отчитат точно консумацията на вода и да спестят срещу заплащане

Специалистите проведоха интересни изчисления. Един обикновен човек харчи около 2,5-3 кубически метра топла вода на месец и до 3,5-4 кубчета топла вода. Общо не се получават повече от 7 м3. И според приетите в наши дни норми, при отсъствие на водомер, трябва да платите 11.7 кубчета вода! Оказва се, че всеки месец плащаме за 4,7-5 m3 за всеки наемател, регистриран в апартамента. Лесно е да се изчисли какви неоправдани разходи попадат на семейство от 3-4 души. Не искате да се справите с тази ситуация? Инсталирайте самите водомери (или наемете специалисти за тяхната инсталация) и започнете да пестите вашите пари!

Устройството за водомери - какво трябва да знаете?

Ако решите да направите сами работата си, трябва да разберете кои елементи се състои от счетоводното устройство, от което се интересуваме. Домакински водомер е достатъчно подреден. Инсталира ротор, чиито ножчета имат добре изчислена дължина. Когато потокът вода преминава през този механизъм, той започва да върти и предава момента на въртене на специално устройство за броене. Последният отчита консумираните кубични метри. Един завой на работното колело съответства на определен обем вода. Обърнете внимание, че моментът може да се предава чрез електромагнитни или механични средства. По-сложно устройство има водомер с турбина. В ежедневието се използва доста рядко. Такива устройства са предназначени за голяма вода. Няма смисъл да ги придобиваш.

Вътре в измервателния уред има работно колело, което се върти, когато водата преминава и предава въртящия момент на специално устройство за отчитане

Вътре в измервателния уред има работно колело, което се върти, когато водата преминава и предава въртящия момент на специално устройство за отчитане

Домашният водомер може да бъде:

  • суха;
  • мокри.

Устройството на водомера от първия тип е измислено за дребни неща. Между преброителното устройство и работното колело се монтира запечатана преграда. Той елиминира контакта на причудливата механика на брояча с вода. Преградата е най-често изработена от полимерен материал. Тя се фиксира с обикновен задържащ пръстен или гайка. За пренасянето на въртящия момент в сухия водомер, магнитната двойка, затворена в цилиндричен херметичен съд, отговаря. В броячите на мокър тип няма прегради. Въртящият момент се предава чрез система от зъбни колела и оси. Механиката в тези устройства е в контакт с водата. Това причинява чести прекъсвания на брояча и неговата обективна малка трайност.

Някои съвременни водомери са допълнително снабдени със специален датчик-тръстичен превключвател. Той преобразува определен (или ясно определен) брой обороти на работното колело в електронен импулс. Няма да опишем подробно как е конструиран водомерът. Ще кажем само, че той е задължително оборудван с индикаторна единица. Последният е свързан към брояча чрез сигналния проводник. На дисплейния панел можете да видите броя консумирани кубически метри и сумата, която трябва да бъде платена за тях по съществуващите тарифи.

Правила за избор на брояч и изискванията към него - моля, обърнете внимание!

Ако възнамерявате да подмените стария или да инсталирате нов водомер във вашия дом без да наемете специалисти, посочете в управляващата компания дали е възможно да извършите такава операция сами във вашия дом. Някои жилищни и общински офиси категорично забраняват независимата инсталация на електромери. В този случай ще трябва да се свържете с фирми, които имат разрешение за извършване на такава работа. Когато няма такава забрана, ще разберете кой водомер може да бъде инсталиран.

За придобиване на устройството по сметката е необходимо в магазините да се гарантира качеството на реализираната продукция. Всеки водомер трябва да има сертификат и паспорт.

На пазарите водомерите често се предлагат на много атрактивни цени, но без посочените документи. Не купувайте такива устройства. Водоканалните работници просто няма да ги регистрират. В най-добрия случай те ще предложат допълнителна проверка на измервателния уред. Тази услуга, разбира се, ще се предоставя на такса, което означава, че няма да получите реални спестявания на "евтино" устройство.



Паспортът посочва серийния номер на водомера (съвпада с номерата на самия измервателен уред), както и всички техни технически данни. Ние ще ги анализираме, за да разберем кой би трябвало да бъде закупен:

  • Температурен диапазон на използване на устройството. За захранване с топла вода е необходимо да се закупи водомер на 40-95 ° C, за студено водоснабдяване - 5-40. Можете дори да игнорирате цифрите. Ако случаят на устройството е червен, той е проектиран да отчита горещата вода, синьо-студено. Универсалните водомери (има и такива) са направени в сив нюанс.
  • Категория на точност. В апартаментите и частното жилищно строителство е разрешено да се инсталират устройства от класове А и В. Грешката в измерването им не е повече от 1 и 2, съответно.
  • Раздел на преминаване (условно). Тази стойност трябва да е равна на диаметъра на кабелната тръба, към която ще бъде свързан измервателният уред (в повечето случаи - 2 или 1 см).
  • Водният дебит е номинален и максимален. Тук трябва да помните следното. Препоръчителният индикатор за номиналната консумация е 1,5 кубически метра вода на час, максимумът е 3. За да закупите брояч с големи стойности, няма смисъл. Посоченият потенциал на устройствата е достатъчно голям за всяко жилище.
Необходимо е да се обърне внимание на размерите на брояча, така че да може лесно да се инсталира на правилното място

Необходимо е да се обърне внимание на размерите на брояча, така че да може лесно да се инсталира на правилното място

Обърнете внимание и на геометричните размери на водомера. Някои модели няма да можете да изрежете на необходимото място на водопровода. Като правило, метровете за частни къщи са с дължина 26 и 19 см, за апартаментите - 13 и 10. Не забравяйте да проверите пълнотата на придобития водомер. В монтажния комплект трябва да има две американски жени (тип ядки) и един и същ брой фитинги, които са прикрепени уплътнения.

Инсталирайте сами водомера - следвайте инструкциите

Смяната на водомера се извършва съгласно определена схема. В чертежа по-долу е показана универсална версия на инсталацията на ново устройство.

Универсална схема за инсталиране на нов брояч

Универсална схема за инсталиране на нов брояч

Тази схема се използва за монтиране на измервателния уред върху вертикални секции на тръбопроводи (ако водата се доставя отгоре) и на хоризонтални. Важно! В случаите, когато водомерът е поставен върху вертикална тръба с водоснабдяване отдолу, възвратният клапан не се поставя след метъра (както е показано на диаграмата), а след него.

На първо място, старият брояч е демонтиран

На първо място, старият брояч е демонтиран

След това ще опишем стъпка по стъпка как да променим стария брояч на нов. На първо място, трябва да купите някои аксесоари. По-специално, спирателен вентил, възвратен клапан, полиамидни прежди, прежди, лен или уплътнител за резбови съединения и филтър. Първият елемент е монтиран на входящия тръбопровод. Полипропиленовите тръби могат да бъдат снабдени с пластмасов кран. В други случаи е желателно да се закупи надежден уред от месинг.

Филтърното (механичното) почистване е снабдено с мрежа. Той спира големи замърсители. Желателно е филтърът да се разглобява редовно (на всеки две години) и да се почисти от натрупаните окачвания. Наклонените филтърни устройства са подходящи за вертикални линии, прави линии за хоризонтални линии. Обърнете внимание! Много спирателни клапани имат собствен филтър. В този случай не е нужно да прекарвате повече окото.

Сега трябва да демонтираме и разглобяваме (ако е необходимо) стария водомер. Тук няма проблеми. Припокрийте водозахранването на тръбата. Отвърташ двама американци. Може би искате да отложите всички детайли на стария водомер, да го разглобите, да премахнете необходимите елементи.

Започваме да инсталираме нов водомер:

  1. 1. Поставете на пода в една линия всички необходими компоненти - заключващо устройство, филтър с мрежа, водомер, възвратен вентил.
  2. 2. Демонтирайте стария спирателен вентил. Понякога може да е трудно да го развиете. При тази ситуация е необходимо да я изрежете заедно с парче тръба, след което да изрежете нишката в останалия край на линията.
  3. 3. Поставете нов кран, свържете филтър към него. Тази част от операцията се извършва на суха. Завийте филтъра на 4-6 завъртания. Забелязваш на какъв ход става заселник. Завъртиш направената връзка. Запечатайте нишката на филтъра с избрания материал.
  4. 4. Затегнете гайките към филтърните мрежи. Запечатайте кръстовището.
  5. 5. Вятърът на водомера. Печатът не е необходим. Но уплътнението трябва да бъде доставено.
  6. 6. Свържете втората разклонителна тръба към възвратния клапан. След това тази част е завита към щанда.

Остава да се свърже получената структура с предварително инсталиран спирателен кран и вътрешно окабеляване. Сменете сами водомера с горепосочената схема, спазвайки всички горепосочени препоръки. На вас всички ще се окажат!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кой проверява водомеритеКой проверява водомерите
Проверете периода на измерване на топло и студена водаПроверете периода на измерване на топло и студена вода
Схемата за инсталиране на общ студен водомерСхемата за инсталиране на общ студен водомер
Живот на студените и горещи водомериЖивот на студените и горещи водомери
Запечатване на водомериЗапечатване на водомери
Кога да предавате показанията на водомеритеКога да предавате показанията на водомерите
Какво представлява калибрирането на водомерите?Какво представлява калибрирането на водомерите?
Как да проверите водомерите у домаКак да проверите водомерите у дома
Инсталация на водомериИнсталация на водомери
ВодомериВодомери
» » Замяната на водомера не ви е необходима самият водопроводчик!
© 2021 BggeHat.com