Парапетен газов котел

От доста време газовите котли са едни от най-разпространените и популярни. Причината за тази популярност е очевидна - за да работи котелът, е необходим най-достъпният и евтин вид гориво. Предимството на газовите котли е, че те могат да се използват не само за отопление на къщата, но и за осигуряване на топла вода за жителите й. Освен това съвременните котли разполагат с надеждна система за защита - дори и да напускат къщата дълго време, можете да сте сигурни, че при отсъствието си парапетният газов котел ще работи надеждно. Напоследък стана възможно да се използват парапетни газови котли за създаване на отделна стая не само за частни къщи, но и за апартаменти.
парапетен газов котел
Парапетен газов котел

Предимства на отоплението с газ

Едно от основните предимства на газовата отоплителна система е наличието и ниската цена на горивото. Всъщност, в сравнение с дървесината, въглищата или електричеството, газът е най-евтиният вид гориво.

Отоплителните системи с парапетни котли обаче имат и редица други предимства:

  • високо ниво на ефективност;
  • няма нужда да се отделя допълнително място под формата на склад за гориво. Освен това, когато се използва газова отоплителна система в къщата, няма да има замърсяване, което се получава при изгаряне на въглища в котел;
  • простота на работа;
  • най-бързо нагряване на охлаждащата течност;
  • екологична съвместимост;
  • възможност за контрол на разхода на гориво.
отоплителни системи с парапетни котли
Основните компоненти на парапет котела

Отоплителните системи с парапетни котли имат един съществен недостатък - за собствениците на частни къщи и апартаменти е необходимо да се получи достатъчно голям брой разрешителни за инсталирането на този тип оборудване. Всички те са издадени от офиса на проекта и газовата услуга. Въпреки че трябва да се има предвид, че въпреки доста трудния процес на събиране на всички необходими разрешения и заплащане на числените такси, в бъдеще ще можете да се насладите на топлината и комфорта в собствения си дом.

Видове отоплителни газови котли

Днес има много видове газови котли. Те се различават в следните параметри:

  • разходите;
  • функционалност;
  • използваната охлаждаща течност;
  • вид горелка;
  • принцип за отстраняване на дим;
  • място на инсталиране;
  • мощност;
  • наличие на автоматичен контролен блок;
  • зависимостта от електрическата мрежа.

Разбира се, това е само част от списъка на разликите в газовите отоплителни котли. Всъщност има много повече. Основната разлика, от която на свой ред зависи много параметри на котела - инсталирането на парапетен газов котел. Има газови котли на стена и под. Стените се характеризират с по-ниска мощност, относителна евтиност и са подходящи, главно за апартаменти. Газовите котли с висококапацитетен стенен парапет са подходящи за сложни отоплителни системи, монтирани на принципа "каскада" и с няколко котела. Парапетът подов газов котел в повечето случаи е аналог на мини-котелна къща и е в състояние да отоплява площи от няколко хиляди квадратни метра.

газови котли
Подов парапетен котел

парапетни котли
Парапетен котел на стена

Принцип на извличане на дим

За газовия котел е изключително важно системата за подаване на кислород и отстраняването на дим да е правилно инсталирана. Всички котли в този параметър са разделени на две категории - с естествен и принудителен поток. Естественото заключение на дим означава, че отпадъците от изгарянето спонтанно напускат стаята чрез специален комин, който минава през покрива на къщата.

Принудителното натоварване се извършва чрез изтегляне на дим чрез система от коаксиални тръби, които излизат през стената на къщата.

Принудителното течение е най-често в турбокомпресори (парапет) отоплителни котли, които са специално оборудвани за изпускане на дим със специални мощни вентилатори. Те допринасят за движението на дим чрез коаксиални проходи към улицата.

парапетни газови котли прегледи
Възможни схеми за монтаж на котел за димни газове

Работата на котли с естествена тяга използва въздух, който се извежда директно от помещението. Такива газови парапетни котли се наричат ​​отворени. Използването на котел от този тип предполага наличието в помещението на качествена вентилационна система, благодарение на която свеж въздух непрекъснато влиза в стаята.

В случай, че се използва отоплителен котел със затворен тип парапет, който включва принудителна евакуация на дим, въздухът влиза през коаксиалната тръба.

Всъщност това са две тръби с различни диаметри. Тръбата с по-малко напречно сечение се вкарва в тръбата с по-голяма. Чрез тънка тръба се изпуска дим и през пространството, образувано между стените на тръбите, въздухът от улицата свободно влиза директно в горивната камера. Човек може да се направи проста заключение - заявление парапетни котли, оборудвани със система за отвеждане на димните газове е по-екологично чисти и удобни - за кислород, необходим за горене влиза в котел с парапет улица и не са взети от стаята. Парапетните котли имат и друго предимство - коаксиалните тръби могат да бъдат поставени не само вертикално (задължително изискване за системи с естествен димен изход), но и хоризонтално. Това до известна степен опростява избора на място за монтаж на уреда.

Функционалност на котела

Независимо от вида на котела (стенни или подови парапетни газови котли), това устройство може да има една или две вериги. Газовият парапет на котлите се използва само за отопление на помещенията. Но комби парапет газови отоплителни котли имат една допълнителна функция - те не само могат да затопли стаята, но също така да предостави на всички жители на къща или апартамент, в който тя се използва, топла вода.

Парапетните отоплителни котли са оборудвани с поточен бойлер. Най-често този елемент е направен от мед, тъй като този метал има най-добра топлопроводимост.



Очевидното предимство на парапетните котли е, че те могат да бъдат свързани към отоплителната система от двете страни и дори от двете страни по едно и също време. Това значително улеснява инсталирането на парапетен газов котел - всъщност можете да намерите много места за удобно инсталиране на оборудване.

парапетни котли
Двуканален парапетен котел

Парапетните котли са проектирани по такъв начин, че да могат да работят с природен газ. Тези модели обаче лесно могат да бъдат модифицирани - подмяната на горелките ви позволява да превключите от конвенционален газ към втечнен.

Топлоносител

За да се спестят пари, много жители на жилищни сгради периодично използват топла вода, взета от отоплителната система за домашни нужди, както показват ревютата. Те обаче не знаят, че в такива води се използват специални добавки, чиято основна цел е да предпазват вътрешната повърхност на отоплителната система от появата на ръжда или твърда плака. Използването на такава вода може да има много негативно въздействие върху здравето.

При избора на отоплителен котел за апартамент трябва внимателно да се запознаете с техническите характеристики на машината - всъщност някои от тях са доста взискателни към качеството на водата, използвана в системата.

В този случай е много по-лесно за собствениците на частни къщи - те могат сами да контролират качеството на охлаждащата течност.

Предимства на котлите за отопление с парапет

Достойнството на парапета котел, на първо място, в компактните си размери. Дори ако притежавате малък апартамент и решите да създадете индивидуална отоплителна система, парапетният бойлер може лесно да бъде поставен в кухнята под масата или дори в ниша под прозореца. Ако газовата тръба може да бъде насочена, възможно е да се монтират парапетни котли на всяко удобно място на къщата или апартамента. Друго предимство на парапет котел - коаксиални тръби, които значително опростяват изтеглянето на дим.

парапет газ котел прегледи
Котел в сутерена на къщата

Газовите котли с парапет са стенни, което значително опростява инсталацията им. Подовите котли изискват специално помещение, което е оборудвано в съответствие с изискванията на газовата услуга. Освен това монтажът на парапетни газови котли с подови настилки изисква комин, широка входна врата (най-малко 80 см). Стаята трябва да има вентилационна шахта (за постоянна вентилация), в комина да има и малки вентилационни отвори.

Монтирането на парапетен котел със собствени ръце не повдига такива изисквания. Това означава, че не е необходимо да се изгради комплекс тръба комин, за достатъчно място, за да се съобразят с всички правила на монтаж на отоплителна техника изглежда.

Друго предимство на парапетните котли е, че те могат да бъдат свързани към всяко място в системата. Някои модели котли могат да бъдат свързани само отдясно или отляво - но това изискване не се отнася за парапета. Това значително улеснява инсталирането на парапетни котли, което ви позволява да поставите котела на най-удобното място.

Характерна особеност на парапетните котли е външната им привлекателност. Повечето модели са направени в светли цветове, те са в състояние хармонично да допълват всеки, дори най-модерния и елегантен дизайн. Трябва да се отбележи, че мастилото, което се използва за покриване на външната страна на котела, не гори, не се променя оттенъка дори при продължително излагане на слънчева светлина, покритието не се страхува от почистващи препарати.

парапетни котелни ревюта
Стенни газови котли

Газовите парапетни отоплителни котли са оборудвани със съвременен контролен блок. Системата за автоматично наблюдение гарантира, че охлаждащата течност в системата не замръзва - за това се определя критично ниво на температурата при охлаждане, на което системата автоматично се включва и започва да се загрява. В допълнение, системата е оборудвана със специални сензори, които контролират нивото на налягането в тръбите. Автоматичното управление ви позволява да изберете оптимално ниво на отопление на охлаждащата течност - това ви позволява да намалите консумацията на консумирано гориво.

Повечето котлови отоплителни котли са оборудвани с пиезоелектрична запалителна система. По този начин, едно- или парапет турбовитлови газов котел е независимо от връзката с електрическата система - е оценено на собствениците на вили, които често се наблюдават прекъсвания на захранването.

В помещение, в което е монтиран газов котел или двуканален бойлер, радиаторите не могат да бъдат монтирани. Това е така, защото корпусът на устройството има много конвекционни отвори - чрез тях топлината влиза в стаята и се загрява.

заключение

Парапетният бойлер е отлично решение на проблема с отоплението както в частна къща, така и в апартамент. Внасяните парапетни газови котли са идеално подходящи за създаване на система за захранване с топла вода - това изисква двутръбен котел.

Статия относно достойнствата и недостатъците на газовите двуконтурни котли.

Ако има един циркулационен бойлер с малък капацитет, можете да използвате котела за създаване на система за БГВ. При избора на котел за отопление парапет, на първо място трябва да се обърне внимание на захранването на устройството - тя е точно този параметър се отразява колко площ ще бъде в състояние да се използва топлината на котела.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Котли за отопление на домаКотли за отопление на дома
Принцип на работа на газов котелПринцип на работа на газов котел
Монтаж на газови котлиМонтаж на газови котли
Газови котли без димГазови котли без дим
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Най-икономичния котел за отопление на газНай-икономичния котел за отопление на газ
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Важни въпроси при избора на котел за отопление на къщатаВажни въпроси при избора на котел за отопление на къщата
Избор на газов котелИзбор на газов котел
Положителни качества на газовите котлиПоложителни качества на газовите котли
» » Парапетен газов котел
© 2021 BggeHat.com