Как да изберем тапет

Родината на тапета - Асирия. Именно там се появи идеята за декориране на стените на стаята. Естествено, за какъвто и да е хартиен тапет в тези отдалечени времена и нямаше реч, асирийците напълно се освободиха от кърпа. Но с оцветяването на кърпата имаше и някои проблеми - бяха използвани само естествени багрила, които не бяха толкова много, а цветните платове бяха много скъпи.

Затова древните асирийци трябваше да се задоволят с цвета на тапета от черно-бял плат от зебра. Което, между другото, улеснява значително живота им: те не трябва да се чуди как да си изберете тапет, когато е било въпрос на какво да изберем тапети, след това изберете от двата варианта. Много, много удобно. Съвременният човек трябва да страда и да натоварва въображението, пространственото мислене и всичките си творчески способности да избира тапет.

Какъв е тапетът

Какъв е тапетът

Когато става въпрос за това как да изберете правилния тапет, трябва да започнете, като изберете тапет по тип.

Тапетите могат да бъдат класифицирани по различни начини, така че много от техните сортове съществуват. Първо, класификацията се извършва на външен вид:

  • гладки тапети - без текстури, без текстури, спокойни класики с плосък модел;
  • релефен тапет - фигурата е изпъкнала, създава триизмерен ефект, който придава на външния вид на стаята специална елегантност, като тапетите могат да бъдат гофрирани и релефни;
  • текстуриран тапет - моделът и релефът на тапета имитират текстурата на различни материали "плочки, естествен камък, дърво и т.н."

На второ място, е обичайно да се подразделят тапетите с устойчивостта им на влага. Тази класификация е необходима при избора на тапет за помещения с висока влажност "например, кухня" или с увеличено замърсяване "коридор, детска стая." Влагоустойчивостта на тапетите е разделена на:

  • нормален тапет - нямат защитен слой, не са устойчиви на влага, носят само химическо чистене;
  • водоустойчив тапет - имат тънък защитен слой, носете химическо чистене или миене с влажна кърпа или гъба, не могат да се използват препарати;
  • миещ се тапет - такива тапети имат добър защитен покривен слой, те са осигурени както за сухо, така и за мокро почистване, можете да ги миете с почистване и препарати;
  • superwashing тапети - Такива тапети могат да издържат дори миене с четка, а дори и ежедневно.

Трето, тапетът е разделен на плътност:

  • светлина - със специфично тегло до 110 g / m2;
  • тежки многослойни тапети, чието специфично тегло надвишава 110 g / m2.

И четвъртата класификация на тапети - вида на базата и технологията на производство:

  • хартия тапет;
  • винил тапет;
  • стъклени стени;
  • нетъкан тапет.

Хартиени тапети

Хартиени тапети

Хартиени тапети - в последно време само те са били известни. Обикновена хартия с отпечатан шаблон върху нея. Стекът тапети в стаята, така че е въпрос на не много проста: разходите леко преекспонирам лепилото на готови ленти от тапети и тапети може просто raspolztis от влага, добре, от това, кога doderzhat лепило, тапет успешно отлепва от стените.

Господарят трябваше да премине през тънка линия между двете и да тапети в стаята с тапет.

Съвременните хартиени тапети се различават благоприятно от не толкова старите си предци. Те са от два типа: обикновен обикновен тапет от еднослойна хартия и дуплексен двуслоен тапет, в който е поставен декоративен слой на хартиен носител.

Хартиените тапети се различават от другите типове малки, но по-скоро демократични цени. Ето защо те се препоръчват за използване в помещения, където често се налага замяна на тапети "например в детските стаи, където децата са склонни да рисуват на тапети".

Винил тапет

Винил тапет

Виниловите тапети могат да се произвеждат както на хартия, така и на тъкана основа. Вторият слой е поливинил хлорид, на който е приложен моделът. Тези тапети са достатъчно силни, те са устойчиви на прах, може да издържи и механични удари, но не всички - ако, например, детето е посочено да се прекъсне тапета, а след това спокойно да се справят с винил и винилови тапети не може да се бори с котките, обича да скъсам мебелни греди и стени.

Обикновено виниловият тапет е разделен на четири категории:

  • компактен винил - картината на тези тапети имитира други материали, обикновено гипс, камък, дърво, текстил и т.н .; този тип тапети е устойчив на замърсявания и механичен стрес;
  • тежък винил - много плътен тапет с пъстър модел, препоръчително за стени с дефекти "нередности, пукнатини и други подобни";
  • тапети с химическо щамповане - препоръчва се за стени, изложени на директна ултравиолетова, тапети не изгарят, когато са изложени на пряка слънчева светлина;
  • коприна-ситопечат - нежен блясък тапети напомня на текстурата на копринени тъкани, не се препоръчва да се използва, ако стените има някакви дефекти, тези тапети са подходящи за идеално гладка повърхност само.

Стъклени влакна

Стъклени влакна

В сърцето на фибростъкло - фибростъкло направления, следователно и името. Тази структура прави този завършен материал изключително издръжлив, надежден и издръжлив. Стъклото стена има редица предимства, които ги водят до най-високата популярност. Стъклени влакна:

  • са екологични, могат да се използват в помещения, където живеят хора, живеещи с алергични реакции;
  • пожароустойчивост;
  • нетоксичен;
  • силни и устойчиви на почти всякакъв механичен удар "игривите деца и разглезените котки не са в състояние да причинят такова увреждане на тапета";
  • трайност "може да поддържа оперативни и естетически качества до 30 години и повече";
  • икономическа "може да бъде боядисана многократно - до 20 пъти, което ви позволява да промените декора на помещенията с минимални финансови разходи";
  • широк асортимент - за всеки вкус и цвят.

Steklooboi са пропускливи за парите и стените под тях "дишат", както при завършването с естествени материали. Благодарение на паропропускливостта, влагата не се натрупва в помещението, плесенът и влагата не се появяват в ъглите. Стените под стъклените стени не се напукват.

Пухкави тапети

Пухкави тапети

Нетъканите тапети нямат хартия в сърцевината си, а нетъканите платове са тънък, гладък материал. В сърцевината на флитолин - вискоза, в резултат на тапети от този тип са изключително силни, освен това те не се разтягат и не се утаяват, което значително улеснява тяхното залепване. Нетъкан тапети могат да бъдат боядисани няколко пъти, че ви позволява да промените декора стая, и като се вземе предвид издръжливостта на тези тапети е много важно - те са по-способни да се дразня от това да се носят.

Тапетите Flizeline се произвеждат в две версии: изцяло нетъкани и тапети с винил, напръскани върху нетъкания плат. Винилното пръскане дава на тапета пропускливо за парите свойство.

Текстилни тапети



Текстилни тапети

В сърцето на текстил тапет е хартия или нетъкани платове, на които се прилагат различни тъкани материали "лен, велур, филц, коприна и така нататък." Текстилните тапети са елегантни и екологични. Те могат да бъдат или резбовани или цели. Също така се произвеждат безшевни покрития от много плътни тъкани. Когато една стая е украсена с такъв тапет, тогава има само един шев, който капитанът внимателно се крие.

Недостатъците на такива тапети са две: те не са твърде устойчиви на замърсяване и цената им далеч не е демократична. Но ако има желание да украсите стаята напълно оригинална и изящна, тогава текстилният тапет е правилният избор.

Как да избера цвета на тапета

Как да избера цвета на тапета

Цветният асортимент от тапети е толкова широк, че включва почти цялата цветова гама, всички основни цветове и техните нюанси. В това разноцветно море е лесно да се изгубите, така че трябва да се ръководите от прости критерии, като изберете тапет по цвят. Моля, обърнете внимание:

  • естествено осветление на стаята;
  • целта на стаята;
  • размера и конфигурацията на стаята.

Стаите, разположени от южната страна, се характеризират с топлина през летните дни, така че за тях "хладните" цветове и нюанси - синьо, зелено и т.н. - са най-добрият избор.

Светлите цветове се препоръчват в тъмни помещения, където нивото на естествената светлина е недостатъчно. Освен това, ярките стени ви позволяват визуално да разширите стаята, която не нарани единична стая. За тъмните стаи се препоръчват топли цветове - бежово, розово и т.н., което ще ви помогне да компенсирате липсата на слънце.

Функционалната цел на стаята играе огромна роля при избора на тапет. Чудите се какво тапети да изберете за спалнята, имайте предвид, че тази стая е проектирана да спи и почивка, така че стените не трябва да са твърде ярки, привличащи погледа, не трябва да има досадни и агресивни цветове ", например, не се препоръчва червено", той също не се препоръчва мрачен тон "например, лилаво." В спалнята тапетът трябва да е мек и топъл - бежов, розов, син "ако стаята е разположена от южната страна" и т.н. Но за стаята на детето е противопоказано пастелни цветове - детето не възприемат тези цветове, тя е склонна да бъде ярка, закачливите тонове.

Друг важен момент: какъв тапет да изберете за залата. Дневната е лице на апартамента, в тази стая гостите обикновено се посрещат. Ето защо тапет е желателно тук, изразявайки естетичните стремежи на собствениците, демонстрирайки техния вкус. Тапетите трябва да бъдат съчетани с мебели и друг декор на стаята. Например, в случай на украса на залата в "селски" стил плата с луксозни тапети са просто неуместни, както и цветове като лилаво, злато, и така нататък - е цветът на лукса.

За коридори и коридори обикновено се препоръчват тапети с тъмни тонове и те са устойчиви на влага, тъй като в тези помещения обикновено има повишено ниво на замърсяване. Ако обаче коридорът е малък и коридорите са тесни, е по-добре да използвате устойчиви на влага, но леки тапети, които визуално увеличават обема.

За кухнята не се препоръчва да изберете тонове топъл тонове, тъй като кухнята е традиционно най-горещата стая в къщата. Особено, ако кухнята е разположена на слънчевата страна. В този случай, готвенето в кухнята с розово, например тапет, може да се превърне в истинско изтезание през лятото - подобен цвят на стените субективно повишава температурата. За кухнята леките хладни цветове са оптимални, освен това тапетът трябва да бъде избран колкото е възможно по-устойчив на влага.

Смята се, че малки стаи просто гравитират към светлите тонове на тапета, тъй като ярките стени предполагат визуално увеличение в стаята. Ако в малка стая се използват тъмни и ярки тапети, тогава стените просто ще се смачкат. Това важи особено за помещенията с ниски тавани. Малките стаи са препоръчителни светли топло цветове с минимален шарж - големите привлекателни модели могат да бъдат много ефективни, но те, като тъмни тонове, визуално намаляват стаята.

Просторните помещения не са свързани нито с цвета, нито с текстурата на тапета - тогава всяка фантазия може да бъде въплътена. Тапетите могат да бъдат светли и тъмни, пастелни, с голям и малък шаблон, с украшение и с имитация на цветя - всичко.

Декоративни елементи

Декоративни елементи от тапет

В момента има широк избор не само тапети, но и допълнителни декоративни елементи: бордюри, тъкани и т.н. Ако искате да видите стаята беше светло, но това не е достатъчно голям, за да се използва ярък цвят тапети, можете да използвате с естествения си цвят тапет в пастелни цветове с приятен текстура, и ги допълват с ярки флорални или декоративна граница, която ще даде на елегантността стая и оригиналност.

Допълнителните декоративни елементи могат да променят външния вид на тапета, да създават акценти, да подчертават достойнството и да крият недостатъци. Те се препоръчват да се използват, за да добавите допълнителна усъвършенстване в стаята.

Изберете тапет в магазина

Изберете тапет в магазина

Когато избирате тапет, не гледайте само на малко парче ролка - на стената тапетът може да създаде съвсем различно впечатление. Това се случва, че тапетът, който е абсолютно непредставим на ролката, изглежда елегантно на стената, но може да бъде и обратното - тапетът на стената, който е елегантен в ролката, се превръща в лош вкус. Ето защо, ролката се препоръчва да се разгъне и да виси, за да получите по-цялостно впечатление за това как тапетът ще изглежда на стената.

Ако искате да използвате декоративни материали, те трябва да бъдат внимателно изпробвани на тапет.

Желателно е да се опитате върху избрани тапети и декоративни материали директно в стаята, за да сте сигурни, че ще изглеждат точно както са планирани.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Мога ли да тапет на моя тапет?Мога ли да тапет на моя тапет?
Кои тапети да избирате?Кои тапети да избирате?
Как да тапет тапетКак да тапет тапет
Тапетиране на собствените си ръцеТапетиране на собствените си ръце
Малка стая, която да изберем тапет?Малка стая, която да изберем тапет?
Какво е течен тапетКакво е течен тапет
Как да избера най-подходящия тапет за апартамент?Как да избера най-подходящия тапет за апартамент?
Закупуване на тапети за стени, какво трябва да знаетеЗакупуване на тапети за стени, какво трябва да знаете
Как да избера точния цвят на тапетаКак да избера точния цвят на тапета
Избор на тапет за вашата спалня Съвети и триковеИзбор на тапет за вашата спалня Съвети и трикове
» » Как да изберем тапет
© 2021 BggeHat.com