Какъв трябва да бъде субстратът съгласно критериите за избор на килими

Субстрат под килима

Какви са изискванията за готовия под, така че инсталацията му да се счита за компетентна и качествена? Първо, той трябва да е устойчив и устойчив на износване, което означава, че може да издържи на тежки товари. На второ място, красива. И трето - съответните хигиенни стандарти, които действат в страната. Смята се, че подът и покритието трябва да се строят строго съгласно технологията, за да се предотврати преждевременната повреда на подовите материали. Това означава, че е необходимо да се спазват определени норми, един от които е използването на субстрат. И ако с паркет и ламинат това се случва по подразбиране, подложката за килим за мнозина е нещо ново.

Проведете проучване на тема "имаме нужда от субстрат за килима", а мнозина ще отговорят, че не е необходимо. В края на краищата, килимът е топло, меко и издръжливо покритие, което крие малки разлики в равнината на пода. Бих искал да повярвам. Но експерти от различно мнение. Те вярват, че качеството на подовата конструкция се определя от няколко фактора. Една от тях е използването на субстрат, включително килим.

Видове субстрати

Днес производителите предлагат два вида субстрати, използвани за изравняване на пода под килима:

  • Изработен от естествени материали.
  • От синтетични.

Нека да разгледаме най-популярните.

Полиуретанова пяна

Това е керемиден материал, който се закрепва към пода с помощта на лепило B-2.

Полиуретановата пяна може да скрие разликата в равнината до 3 мм. Имайте предвид, че такава подложка за килими може да се полага само на суха повърхност.

Много важен момент - трябва да следите внимателно плътността на плочите един към друг. Няма празнини и пукнатини - подът трябва да бъде монолитен.

полиуретан

Ролки на основата

Най-добър субстрат

Това е лента, основана на полиуретанови ленти, обградена от двете страни с полиетиленов филм или хартия.

Първият образец може да бъде използван под килима, ако той е монтиран на пода с помощта на технологията "stretching". Нейната същност се крие във факта, че подовата настилка е издърпана върху специални куки или плавници.

Втората извадка често е оформена не с обикновена хартия, а със слой от филц върху нея. Филцът увеличава топлоизолационните свойства на основата няколко пъти.

каучук

Този вид материал от субстрат е направен от трошляк чрез горещо пресоване.

Това е най-трудният материал в тази категория. Ето защо, експертите препоръчват използването му, когато в къщата е избран килим от естествени влакна.

корк

Изберете субстрата

Корк субстрат

Най-скъпият вариант, но според специалистите е той, който подобрява качествата на пода, като хигиена, нежност при ходене, безопасност по отношение на санитарните стандарти.

Тъй като покривалата на килими най-често се помещават в детските стаи, има смисъл да се счупи и да се постави под тапета под тавана за тази стая. Той ще омекоти още мекия материал и ще повиши неговата безопасност. В края на краищата децата често играят на пода.

Пяна от полиетилен

Това е най-разпространеният вариант. В допълнение, най-евтините и надеждни достатъчно.

Такъв субстрат също се нарича изоолон или пенофол. Дебелината им може да варира между 2-20 mm. Освен това днес много производители предлагат модифицирани материали, от едната страна на които е залепен слой фолио.



В резултат на това субстратът под килима се превръща в рефлектор, хидро-, паро- и топлоизолатор в едно лице. Най-важното е, че както при каучуковите проби, това има важно качество - не се страхува от вода и висока влажност. Така че можете безопасно да почистите с прахосмукачка.

Разширен полистирол

Килим плочки

Плочки от експандиран полистирол

Интересен вариант за субстрати. Освободете го в плочи и ролки. Дебелината на материала е от 3 до 100 мм.

Експертите гарантират, че е възможно да ходите по дебели плочи, поставени под килима, дори и в обувки. В същото време никога няма да продавате материала, въпреки че той лесно се нарязва с остър инструмент. Ето един парадокс.

За информация - полистиренови плочи се произвеждат по различни технологии. Например, чрез екструзия. В същото време гъстотата на плочите може да достигне до 45 кг / м³.

Моля, обърнете внимание! Субстрат под килима може да бъде направен не само от чистите материали, обсъдени по-горе. Често производителите предлагат комбинирани опции, които са няколко пъти по-добри от конвенционалните. Но те също трябва да бъдат избрани правилно.

Следователно, потребителят се сблъсква с въпроса - с какви критерии се избира подложката за килими и на какво трябва да се обърне внимание на първо място? Има две изисквания към качеството на субстратния материал. Това е висока еластичност и умерена плътност.

Идентифицирането им не е толкова просто. Но експертите предлагат един ефективен начин. Вземете субстрата и го поставете под въпрос. Ако тя изгуби външния си вид и това се случи незабавно, това означава, че нямате много висококачествен материал.

Начини на полагане на субстрата

Монтаж на килим

Вариант на килими

Някои видове субстрати се полагат на пода с фиксиране. За тази цел обикновено се използват лепилни съединения. Но това не е необходимо за ролковите материали. Важно е основата да се разпръсне така, че да покрие напълно пода с висока степен на плътност.

Понякога подложката за килим е поставена без лепило, но килимът е залепен към нея. Такъв слой пай поддържа добре на основата на пода и не се движи. Основното нещо е да изберете правилното лепило за тези операции.

Съставът му ще зависи от основния материал - бетон или дърво. Най-често се използва водоустойчиво PVA лепило. Но производителите трябва да обърнат внимание на факта, че такова лепило насърчава свиването на субстратния материал, особено от естествени текстури. Ето защо е по-добре за тях да използват лепилни състави на базата на полимери.

Идеално - лепило под определен субстрат, т.е. точно под точката, гума, полимер и т.н. В допълнение, качеството на лепилото влияе върху допустимата порьозност на основата. Колкото по-качествен е адхезивният състав, толкова по-порест може да бъде повърхността, която трябва да бъде залепена. Силата на връзката от това няма да се влоши.

Моля, обърнете внимание! Преди да започнете работа, е необходимо да поставите лепилото и подложката на килима в стаята, където ще бъдат използвани. Там трябва да преминат аклиматизацията.

И още една важна точка - избраният субстрат за килима трябва да бъде поставен при определена температура и влажност, които производителят препоръчва. И всеки вид материал има свои собствени индикатори.

Специален вариант на закрепване

Полагане на основата

Монтаж на подови настилки

Има начин за закрепване на подложката към самозалепващи се двустранни ленти. По същия начин фиксирайте линолеума.

За да направите това, трябва:

  1. Отстранете защитното фолио от едната страна на лентата.
  2. Поставете лентата около периметъра на стаята, като я натиснете здраво в основата.
  3. Отстранете защитата от другата страна.
  4. Поставете основата и я натиснете около краищата. В този случай опъването е задължително, ако е опция за преобръщане.

Този метод е по-подходящ за довършване на дървени подове. Ако сте отседнали на него, на пода на къщата - бетонна плоча, изравнени равенството, а след това препоръчваме да положи основите на OSB или шперплат. Закрепването на дървени плочки се извършва с помощта на самонарезни винтове.

Заключение по темата

Надяваме се, че разбирате, че субстратът за килим е необходимо нещо и в някои случаи дори супер важно. Ако искате килимът да продължи два пъти по-дълго, не се препоръчва да го поставите без подложка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кое покритие да изберете на пода мек килим или твърди ламинат?Кое покритие да изберете на пода мек килим или твърди ламинат?
Как правилно да положите килимаКак правилно да положите килима
Как да изберем подходящия субстрат за ламинатКак да изберем подходящия субстрат за ламинат
Как да изберем и правим подове в апартамента правилноКак да изберем и правим подове в апартамента правилно
Полагане на килима Какво трябва да се има предвид преди полагането на килимаПолагане на килима Какво трябва да се има предвид преди полагането на килима
Как да изберем килим важен детайл от интериора на вашия домКак да изберем килим важен детайл от интериора на вашия дом
Най-добрият субстрат за паркетна дъска сравнителен преглед на съществуващите опцииНай-добрият субстрат за паркетна дъска сравнителен преглед на съществуващите опции
Какво е по-добре да лежите на подаКакво е по-добре да лежите на пода
Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!
Подови настилки за детска стаяПодови настилки за детска стая
» » Какъв трябва да бъде субстратът съгласно критериите за избор на килими
© 2021 BggeHat.com