Правилно полагане на килима по свободен и лепилен път

На първо място ще разберем какво е килимът? Килимът е подово покритие с необработени ръбове, които, когато са монтирани, се поставят под основата. Полагането на килима със собствените си ръце е труден процес, но можете да го направите сами, което ще спести много пари.

С какво да започнем? На първо място, трябва да направите точни измервания на стаята, където ще поставите капака. Не вярвайте на плановете и старите измервания - най-малката грешка може да намали всичките ви усилия до не.

Избор на килим, важно е да запомните, че е желателно да покриете пода с едно цяло парче. Това ще подобри външния вид на килима, както и значително ще удължи живота му.

Подготовка на пода

Преди да започнете да инсталирате килима, трябва да подготвите пода. Препаратът се различава в зависимост от типовете повърхности. Ако имате бетонен под, трябва да използвате замазка, за да премахнете всички неравности, след това да отстраните остатъците от предишното покритие (ако има такива) и да ги третирате с грунд.

Ако поставите капака върху дървен под, първо трябва да поставите частици или шперплат върху него. След това повърхността трябва да бъде рециклирана и грундирана. Желателно е също така да се използва така нареченото покритие за килими - гофрирана или плоска гума или пенополиуретан. Неговата задача е допълнителна подгряване на пода и шумоизолацията.

Поставянето на килима със собствените си ръце предполага, че ще направите това сами - затова бъдете изключително внимателни. Относно колко добре подготвяте повърхността зависи от живота на вашия килим.

Начини на полагане

Така че, с подготовката на повърхността завърши, сега отидете директно до подреждането. Има три начина за инсталиране на килима:

  1. Свободно полагане
  2. Лепилен стил
  3. Streytching

Начините за полагане на килима се различават, в зависимост от това какъв вид товар е планиран за по-късно, както и от типа на пода и стаята.

Самостоятелно подови настилки

Свободното полагане е един от най-простите и най-използваните начини. Просто очертайте килима на пода, прекарайте го със специален валяк, за да избегнете вълните, изрежете ъглите по стените и след това натиснете капака с плинтове.

С ъглите трябва да бъдете особено внимателни. Не подкарайте веднага килима под подовата дъска - първо я поставете върху стените.



Нарежете покритието с профил или дъска. Когато стигнете до последния етап от инсталацията - закрепване с первази - трябва да използвате някакъв товар, за да се уверите, че капакът не се движи.

Ако искате да поставите килим, без да демонтирате подложката, трябва да залепите двустранна самозалепваща лента около периметъра на стаята. След това внимателно положи килима, лепило и лепило към скуката. В някои случаи залепващата лента не е залепена по периметъра на помещението, но по цялата площ на малки квадратчета. По този начин крепежът е по-задълбочен.

Монтиране с лепило

Залепващите шевове са необходими, ако в помещението, където се извършва инсталирането, има по-голяма проходимост. Тази технология за полагане на килима ще удължи живота на покритието, както и ще осигури по-здрава фиксация. Първо трябва внимателно да почистите повърхността на пода. След това лепило се полага върху пода (ако се използва субстрат, след това върху него). Когато лепилото изсъхне малко, можете да поставите килима.

Монтиране на килима върху лепилото

Подова настилка с лепило

Важно е да го стиснете добре на пода, докато се разтягате малко. Излишък, който можете да премахнете след натрупване. Този метод на полагане е идеален за монтиране на покритието върху стълби, както и за така наречените топло подове.

Streytching

Разтягането не е много популярен начин за редактиране сред онези, които са го поставили сами, без да имат специални умения и оборудване. Работата е, че този тип инсталация изисква скъп специален инструмент за полагане на килима - на докладчика.

Streytcher

Streytcher

В целия периметър на помещението са прикрепени специални дървени летви (цип), на които килимът е опънат. Стрелецът се използва за опъване на килима, но това е доста трудно. Освен това е много важно да го настроите правилно - в зависимост от дължината на купчината от използваното покритие. Тази технология се използва предимно от професионалисти.

Съществуват и няколко допълнителни правила, които улесняват поставянето на килима:

  • Монтирането трябва да започне от ъгъла, постепенно по стените, които се преместват в други ъгли на стаята.
  • Вълните трябва да се търкалят, като се започне от центъра и се придвижват към краищата.
  • Ако трябва да направите дупки в капака (например за тръби), навийте ръбовете с безцветна лента, в противен случай ще се отделят
  • Когато полагате килим в ниши, трябва да оставите запас от 20 см.
  • Изрязване на излишния килим, не започвайте от ъглите.

грижа

за грижа за вашия килим използвайте мощни модели прахосмукачки. Не забравяйте, че някои от видовете му не могат да бъдат повлияни от водата. Ето защо, когато се появят петна, трябва да използвате съвременни средства за тяхното сухо премахване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите килимКак да направите килим
Как правилно да положите килимаКак правилно да положите килима
Как да полагаме килим на дървения под, ние извършваме самата работаКак да полагаме килим на дървения под, ние извършваме самата работа
Полагане на килима Какво трябва да се има предвид преди полагането на килимаПолагане на килима Какво трябва да се има предвид преди полагането на килима
Килим за дома Как да направим правилния избор на килим?Килим за дома Как да направим правилния избор на килим?
Почистващ килим избираме народни и химически продуктиПочистващ килим избираме народни и химически продукти
Какви са подовите килими и как да се грижим за тяхКакви са подовите килими и как да се грижим за тях
Здрава покривка на килима на каучуковата основаЗдрава покривка на килима на каучуковата основа
Какво е по-добре да лежите на подаКакво е по-добре да лежите на пода
Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!
» » Правилно полагане на килима по свободен и лепилен път
© 2021 BggeHat.com