Как да изберем килим важен детайл от интериора на вашия дом

Всеки, поне веднъж в живота си, е изправен пред трудна задача да обнови интериора на къща или апартамент.

Килимът е красиво, топло и практично покритие, което може да украсява всяка стая, офис и др. Често много от тях задават въпроса: "Как да изберем килим?".

Подовите настилки играят огромна роля в дизайна на интериора, заради какъв вид покритие лежите в стаята, неговата комфорт и уют ще зависят.

Какво е килим?

материя за килимиКилимът е килим, доста плътен, с антистатични свойства, звукова и топлоизолация. Тя включва купчина, основа и специален закрепващ слой. Тази структура допринася за висока устойчивост на износване.

Основното предимство на килима е възможността да се покрие пространството на помещението "от стената към стената" (от английски "стена до стена").

Покритието за килими е идеалното покритие за жилища, апартаменти, офиси, различни места за забавление, интерактивни клубове, хотели, ресторанти и казина. Как да изберете килим директно за вашата стая, остава да решите, че е необходимо да се обърне внимание на неговите особено важни свойства.

Предимства на килима

В съвременния свят, килим е един от най-популярните видове настилки.

Също така е качествена и удобна настилка:

  • Килимът украсява и допълва всеки интериор и допринася за създаването на усещане за комфорт и топлина.
  • Значително намалява силата на звука от стъпките.
  • Благодарение на добрата си топлинна мощност, можете да ходите по него боси.
  • Грижата за килима е проста, достатъчно е да използвате почистващ препарат или сапунен почистващ препарат за почистване.
  • Не се срутва, дори и да е било тежка мебел.
  • Не губи цвета.
  • Напълно покрива площта във всяка стая.
  • Steles лесно и лесно се променя (в сравнение с плочки, ламинати и др.).
  • Запазва ясен вид и добра форма за дълго време.

Изборът на килима зависи от метода на неговото производство 

Ако решите да поставите тъканен килим във вашия дом, тогава как да го изберете зависи от много фактори, включително начина на производство:

  • Тафтърен килим се произвежда по следната технология: нишката се вкарва в основата със специална игла и след това се фиксира с лепило. Тази технология е популярна с разнообразие от дизайни на всеки етаж: горните влакна - купчина, ако цикълът е отгоре.тъмен килим
  • Иглолистният килим се изработва по този начин: първо, смесените конци се поставят върху основната основа, след това се задвижват с игли в нея и след това се прикрепва допълнителна основа, която е по-често каучукова. Това покритие се отличава с отсъствието на купчина, но има много висока устойчивост на абразия и отлична звукоизолация.
  • Флок килим, следващата производствена технология: използват нарязани на тънки и дебели влакна от около 3 mm височина, прилагане на електростатично поле, те са дадени специфична ориентация в пространството, и те са поставени върху основата, след това се спазва.
  • Тъканният килим е направен по същия начин и обикновен килим: преждата е фиксирана на основата на натурална юта, която е подобна на окото, с помощта на нодули, след което краищата на тази основа са подрязани. Този вид е най-издръжлив и, следователно, най-скъп.

Кой килим трябва да избера за апартамент?

  • килим с иглатаЗа хола най-добрият вариант е тъкаченото палто с разделена или къса купчина.
  • За коридора е добре пригодено игла-ударно покритие, което има водо-отблъскващо импрегниране.
  • На дъното на кухнята е по-добре да поставите килим с игла, който е пъстър.
  • За спалнята идеалният вариант би бил висококачествено покритие. По-често в тази стая отиваме боси, а този тип килим прави ходенето по-приятно.
  • На пода в банята ще бъде по-практично да се постави кипящ килим.

Някои предимства на всеки тип технологично производство на тези покрития.

Високо дърводелство

vysokovorsny килимМного важна част от продукта е тъканното покритие, което е в основата му. Не се ексфолира по време на продължителна употреба, както и след голям брой измивания.

В грундовите покрития се използват копринени и плътни материали. Този килим е много практичен, устойчив на износване, почти не абсорбира вода и лесно се почиства. Поради това е по-добре да се постави в "мокра" зона, т.е. в помещение, където има повишена влажност.

Иглонабивни килим има по-висока устойчивост на износване в сравнение с пискюли или тъкани, затова често се използва на места, където има повишена пропускливост: хотели, офиси, кина и т.н. Също така е най-евтин сред всички видове килими, ...



Флокираният килим е трайно покритие, което има пластичност и устойчивост на деформация поради вторичната му основа. Дори латексът придава на материала повишена устойчивост на влага, така че "мокрите зони" са места, където той може да се използва с увереност.

Изборът на килим, в зависимост от вида на материала.

Тъкани килими

тъкан килимМного хора избират определен вид килим, в зависимост от състава на покритието и аз също така вземам предвид факта, къде ще бъде поставен. Следователно, конецът, който се използва като основа в технологията за производство на килими, в много отношения ще допринесе за възникването на отговори на въпросите: "Как и какъв килим за дома?".

В зависимост от състава на всички покрития са разделени на 3 вида: естествени, изкуствени, както и смесени.

Приложимо за първия, килим често е направен от 100% вълна, а рядко - от лен, памук и юта. Този подът е с добра еластичност, влага и огнеустойчивост (защото вълната не е запалима, а има само собственост на тлеещ). Но той също има бързо износване.

Ако беше решен въпросът за независимото полагане на корицата в детска стая или спалня в полза на килима, тогава тази опция е идеална, защото има най-голяма екологична съвместимост.

Изкуствените покрития се правят по правило от олефин, найлон, полиестер или акрил, а облицовката е латекс. Сред всички, найлонът е най-популярен. Благодарение на доброто си почистване, висока износоустойчивост, еластичност и в същото време, от друга страна, е приятна и мека на пипане и е най-скъпата от изкуствени покрития.

Малко по-евтино - акрил и полиестер, а най-евтиният ще бъде олефина. Ако имате нужда от килим за хол, коридор, коридор или някаква институция, тогава изкуственият ще бъде най-добрият избор.

Смесеният килим в технологичното производство комбинира синтетични влакна и 10-30 вълни и обобщава всички предимства на естествените и синтетични покрития. В идеалния случай е подходящ за всекидневна или зала.

Изборът на килима в зависимост от вида купчина

  • Велур е килим, покриващ купчина къси парчета. Тя може да бъде мека или твърда. Грижата за него се извършва без проблеми, но на повърхността са ясно видими отпечатъци на обувки и други замърсявания.велурен килим
  • VCroll - е многослойно покритие, което се прави с помощта на нишки от различни цветове, което прави този килим много красив. Това е сравнително евтино и грижа за него е лесно.
  • Саксония - покритие, при производството на което се прилага усукана прежда, външно даващ гранулиран външен вид. Използва се различна дължина на купчина (до 40 мм) и е един от елитните видове килим.
  • Shag - е разнообразие от саксония и се прави с помощта на груба купчина, височината на която може да бъде от 30 до 40 мм.
  • Катуп - килим, който е комбинация от всички видове конци: високо рязане с ниска неръка. Това дава оригиналност и релефен модел, който е в състояние да скрие добре замърсяванията.
  • Филцът е покритие, което се прави чрез натискане на няколко слоя вълна (кардирана) прежда, вече импрегнирани със специални химически съединения. Повърхността е много крехка, но доста практична. Освен това, той може да се третира и с водоотблъскващи агенти, които го предпазват от влажни петна. Това покритие не се нуждае от специални грижи.
  • Букле е покритие, произведено по специален метод. Този метод се основава на плетене възли "с очи", които дават красива форма на такъв килим. Той има специална сила. Също така мебелите не оставят никакви следи от нея.
  • Frise е покритие, направено по същата технология като Саксония, т.е. използвайки усукана прежда. Въпреки това не е хомогенна купчина, която се използва, а "къдрава" купчина, която помага да се намали видимостта на мръсотията и отпечатъците от обувките. Грижата за такова покритие трябва да бъде специална и задълбочена.

Изборът на килима зависи от метода на оцветяване на преждата

кипящ килимФлокулиран килим, изглежда съвсем незначителен фактор, но той е този, който особено влияе върху крайната цена на покритието и устойчивостта на цветовете, което също е важно при избора на килим.

С намаляването на цветната стабилност се наблюдава спад в цената.

  • Най-добрият начин да "оцветите" е да направите килим от прежди, направени от цветен синтетичен материал.
  • Оцветяването вече е завършено.
  • Използването на шаблони, изготвяне на отпечатан модел върху готовата тъкан е по-нестабилен метод на боядисване. Този килим бързо изтрива и изгаря.

Избор на килим в къщата

Изборът на килима се извършва по някои условни критерии:

  • Цел.
  • Метод на производство.
  • Материал на производство.
  • Формата и височината на купчината.
  • Техника на боядисване на прежди.

Трябва да се добави, че дълготрайността на килима се влияе от плътността на вилите: с по-плътно подреждане на вили (по-висока плътност) е по-трудно да се режат или да ги натиснат.

Как да изберем килим? Сега можете със сигурност да отговорите на този въпрос!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кое покритие да изберете на пода мек килим или твърди ламинат?Кое покритие да изберете на пода мек килим или твърди ламинат?
Избираме детски килим, какво трябва да се има предвид при покупката?Избираме детски килим, какво трябва да се има предвид при покупката?
Полагане на килима Какво трябва да се има предвид преди полагането на килимаПолагане на килима Какво трябва да се има предвид преди полагането на килима
Как да изберем подходящото подложка за детски игри?Как да изберем подходящото подложка за детски игри?
Килим за дома Как да направим правилния избор на килим?Килим за дома Как да направим правилния избор на килим?
Здрава покривка на килима на каучуковата основаЗдрава покривка на килима на каучуковата основа
Какво е по-добре да лежите на подаКакво е по-добре да лежите на пода
Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!
Преглед на изложбения килим за подова настилкаПреглед на изложбения килим за подова настилка
Характеристики на избор на килим за апартамент цвят, височина и плътност на купчинаХарактеристики на избор на килим за апартамент цвят, височина и плътност на купчина
» » Как да изберем килим важен детайл от интериора на вашия дом
© 2021 BggeHat.com