Как правилно да положите килима

Килим на пода

Подовите настилки привличат много потребители със своята структура. Това е мек и уютен материал, според който ходенето бос е удоволствие. Не се разсейвайте в тази статия относно качествата на този подов материал. Нашата задача тук е да се справим с такъв процес като полагането на килима. Мнозина, вероятно, бяха изненадани, какво общо казано може да споменава тази тема. В края на краищата, килим - това е почти същия килим, който можете просто да се разпространява на пода. Разбира се, тя е много подобна на килимите, но не е същата, така че технологията на нейното полагане се различава значително от обикновените настилки.

Първо, килимът е поставен под основата, което го отличава от килима. На второ място, тя трябва да бъде закрепена към основата на пода. Трето, местните предприемачи почти никога не спазват размерите на помещенията. Неравномерни ъгли в стаите - това е нормално. И ако килимът не е поставен под дъската, тогава неговите ръбове трябва да се приспособят към конфигурацията на пода в стаята, което е свързано с голяма загуба на време.

Така че, ние в тази статия ще се интересуват от въпроса как да се направи килим. Веднага направете резервация, че полагането на килима със собствените си ръце - това не е много трудно, така че трябва да разбират и разбират цялата технология от началото до края.

Начини на полагане

И така, нека да започнем с факта, че килима се полага по два начина:

  1. Лепила.
  2. Glueless.

Ние добавяме, че във втория метод има няколко опции и полагане и фиксиране на подовата настилка.

Подготовка на

Както при всички подови настилки, килимът трябва да бъде положен плоски, твърди, сухи и чисти. В този случай влажността на въздуха в помещението не трябва да надвишава 75, а температурата на въздуха - под + 15 ° С. Моля, обърнете внимание, че килима трябва да има температура най-малко + 17 ° C. Същото важи и за лепилото. Ето защо се препоръчва да поставите настилката в стаята, където трябва да лежи около два дни за аклиматизиране.

Моля, обърнете внимание! Ако вратата е монтирана в стаята, където килимът е положен със собствените ви ръце, тогава е необходимо да проверите разстоянието между долния му край и подовата настилка. Много често разликата е твърде малка, така че ще трябва да се увеличи чрез изрязване на края на вратата и преодоляване на пантите.

Сега отидете при подготовката на основата на пода. Тук всичко е просто. Ако подът е бетонна плоча, тогава най-простият и най-надежден вариант е да го направите твърд и равен - просто запълнете циментовата замазка. Но тук има един момент, свързан с влажността на пода. Бетонната замазка дълго изсъхва и трябва да се извършва по естествен начин без никаква намеса. Например, някои майстори съветват използването на сушилна сешоар. Това е голяма грешка, която води до напукване на бетонната основа. Не забравяйте! Замазката трябва да изсъхне за 28 дни. Прозорците и вратите в стаята трябва да са плътно затворени.

Избор на килим

Обхват на подови настилки

С дървени подове малко по-трудно, защото много ще зависи от качеството на инсталираните плочки. Ако основата на дъската е работила отдавна, вероятността за лошо качество е висока. Ето защо първо трябва да разгледате пода за предмета на неуспешните дъски за подова настилка и лога и да ги замените. След това се справяте с други дефекти - пропуски между дъските, скърцане, подутини и други неща. Едва след това подовете се шлайфат ръчно или чрез мелница.

Ако равномерността и качеството на етажа са напълно доволни, тогава можете да започнете килим. Ако сте объркани от нещо, тогава препоръчваме допълнително втвърдяване и подравняване. В този случай можете да използвате шперплат листове, ПДЧ или OSB.

Когато базата напълно отговаря на горните изисквания, можете да отидете директно на въпроса как да направите килим. Всичко започва с полагането на субстрата. Този материал е неразделна част от целия технологичен процес. Затова е необходимо да обърнете специално внимание на това.

  • Най-добре се използва мек субстрат, ако на пода е поставен килим с текстилна основа.
  • Подложката за хартия е подходяща за мокет с каучукова основа.

Този тънък материал е проектиран за една единствена цел - за да изглади малките недостатъци на основата на пода. Независимо колко трудно се опитвате, все пак ще останат малки промени в самолета. Подложката ще ги скрие. И това ще увеличи живота на подовата настилка.

Монтаж на килими

Какво трябва да търся, когато се извършва подова настилка?

Закрепване на подови покрития

Материал за подреждане

  • Относно вида и структурата на финала.
  • Посока на купчината.
  • Геометрията на шаблона, отпечатана на повърхността.
  • И дори по посока на светлината, падаща от прозореца.

Моля, обърнете внимание! Монтирането на килима трябва да се извърши по такъв начин, че всички участъци от материала да се поставят равномерно в равнината на подложката.



Някои важни препоръки:

  • На повърхността на положения материал могат да се появят мехурчета. За това има няколко причини - висока влажност на пода, неравномерно нанасяне на лепилен състав, неправилно оформление на самия материал.
  • Обърнете внимание на ставите на двете секции. Шевовете трябва да бъдат незабележими.
  • Ако изберете килим с модел, трябва да го настроите във всички посоки. Това не винаги е лесно, затова бъдете внимателни.
  • Ставите трябва да бъдат монтирани перпендикулярно на стената, на която се намира прозорецът. В лъчите на инцидентната светлина съединението ще бъде по-малко забележимо.
  • Ако поставите килима на юта, опитайте се да проверите дали лепилото на пода е нанесено с правилната доза. Неговият излишък задължително прониква в довършителния материал и разваля купчината.

Сега отидете директно към методите на полагане.

лепило

Полагане на покритието върху лепило

Лепилен метод

Обикновено този метод се използва за фиксиране на килима в големи стаи и стаи с висок трафик. Това е трудоемко, изискващо допълнителни временни и парични инвестиции. Но ефективността му е на много високо ниво.

Как е направен килимният паркет с лепило?

  • Повърхността на пода се почиства от отломки и прах.
  • Лепилото се нанася върху основата с назъбена мистрия. Първо, се обработва един раздел.
  • Полага се основата.
  • След това следващата секция, върху която се прилага субстрата, се обработва от лепилния състав.
  • Изчакваме, когато лепилото изсъхне.
  • Разстилахме килима на пода с малък подход към стените. Преди това трябва да измерите площта на пода и да изрежете парче от необходимия размер от ролката на материала. Не забравяйте да оставите малки квоти.
  • Платното трябва да бъде изложено, фокусирайки се върху стените. Тогава е добре да се простира и да го оправи.
  • Сега платът трябва да се огъва наполовина и да се нанася лепило на откритата площ на пода.
  • Разгъваме платното на място, леко го издърпваме по краищата и едновременно с това го притискаме към основата.
  • Точно същата операция трябва да се направи с втората половина.
  • Ако използвате натрупване на няколко ленти, технологията не се различава.
  • Сега можете да изрежете изпъкнали ръбове на материала и да инсталирате первази.

Ето как да поставите килима по лепилен начин. За да го изтъкнем направо, това не е лесен процес, след който вече не е възможно отново да се използва подовото покритие. Но той има много предимства:

  • Оказва се дълготраен стил.
  • По този начин е възможно да се покрият подове в големи помещения, използвайки многопластова конструкция.
  • Ако процесът на монтаж се извърши правилно, това ще гарантира липсата на дефекти върху завършената повърхност.
  • По този начин мокетът може да се почиства с прахосмукачка.

Закрепване с фиксиране на периметъра

Полагане на материала на пода

Закрепване около периметъра

Тази технология за подови настилки се използва главно в малки площи. Работата е, че фиксацията по периметъра не гарантира, че дефектите няма да се появят под формата на гънки, мехури и бръчки. Така че вероятността за намаляване на живота на покритието е висока.

  • Базата се почиства.
  • Подложката е поставена, която е фиксирана към пода с метални скоби, използвайки телбод, ако подът е дървен, или с строителна лента, ако подът е бетонен.
  • Килимите са издълбани на стените с размери 10-15 см.
  • На стената, противоположна на входната врата, материалът е фиксиран с перваза.
  • След това се простира със закрепване на страничните стени със същите первази.
  • И последната фиксирана перваза до стената на входната врата.
  • На прага се определят метални прагове.

Сглобяване със закрепване чрез залепваща лента

Закрепване на покритието със скоч лента

Начин на полагане върху двустранна лента за скициране

Мнозина смятат, че това не е най-подходящият вариант за фиксиране на килима. В малките стаи може да се използва, няма ограничения. Въпреки че специалистите често го използват в големи области. Но това са специалисти и тъй като решаваме проблема как да направим килим със собствените си ръце, е по-добре да използваме тази технология в малки помещения.

Що се отнася до шотландската лента. Тук най-добре е да вземете самозалепваща лента с широчина 63 mm или 150 mm. Първо се натрупва около периметъра на помещението, а след това под формата на клетки с размери 50 × 50 см. Това означава, че мрежата трябва да се формира на пода. Обърнете внимание, че горната равнина на самозалепващата лента от хартията не се почиства. Тя се премахва преди инсталирането.

Сега можете да провеждате килим за подови настилки. Това означава, че го разгънете с изхода към стените, изправете, обвийте половината от платното. След това можете да махнете хартията от лентата на отворената половина на пода. Поставете капака, натиснете го над цялата област, след което е необходимо да повторите всичко с втората част. Смята се, че 10 м лента трябва да е достатъчно за 8 м2 етаж.

Това е една от най-простите опции за оформяне. Освен това тази технология не предвижда поставянето на субстрата, тъй като самата самозалепваща лента ще изпълнява частично функциите си. Тази опция може да се използва под топъл под. Ние добавяме, че този метод е подходящ, ако основата под килима е керамична плочка, линолеум, паркет или ламинат.

Единствената отрицателна е вероятността за деформация на лентата под въздействието на температурните промени. Това задължително води до образуване на дефекти на килима.

разтягане

В превод от английски - това напрежение. За да се извърши този процес, ще ви трябва специални релси с нокти, които са изковани в тях под ъгъл 45º. Полагането на килими по този начин и освен собствените им ръце не е толкова просто. Следователно, ще трябва да купите два инструмента - кикър и носилка.

Как да използвате тези инструменти?

Стелажни плочи

Тип мокет плочки

  • Първо, навсякъде около периметъра на установения грип. Имайте предвид, че ноктите трябва да гледат към стените.
  • След това подложката е покрита.
  • С помощта на зъбите на инструмента е необходимо да се затегне материала и да се удари възглавницата. Между ноктите и зъбите на инструмента трябва да има разстояние 2-3 см. Те го удрят, което означава, че платното е прикрепено към ноктите.
  • След това, с помощта на опъвам носилка, мрежата е опъната.
  • Не достигайки противоположната стена, около 15 см, трябва да инсталирате кикър, който ще оправи участъка на килима.
  • След това, вмъкването на платното върху други стени на грипа.
  • След това трябва да режете материала точно по стените и да направите инсталирането на первази.

Този килим може да се счита за завършен.

Заключение по темата

Както можете да видите, полагането на килима се извършва по различни технологии. Съществуват известни ограничения при използването на един или друг метод. Но всички те днес са доста търсени. И ако решите да извършите себе си, тогава не трябва да избирате най-трудното. Освен това препоръчваме да започнете от малки стаи, за да запълнете ръката си.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кое покритие да изберете на пода мек килим или твърди ламинат?Кое покритие да изберете на пода мек килим или твърди ламинат?
Как да полагаме килим на дървения под, ние извършваме самата работаКак да полагаме килим на дървения под, ние извършваме самата работа
Полагане на килима Какво трябва да се има предвид преди полагането на килимаПолагане на килима Какво трябва да се има предвид преди полагането на килима
Килим за дома Как да направим правилния избор на килим?Килим за дома Как да направим правилния избор на килим?
Как да изберем килим важен детайл от интериора на вашия домКак да изберем килим важен детайл от интериора на вашия дом
Здрава покривка на килима на каучуковата основаЗдрава покривка на килима на каучуковата основа
Какво е по-добре да лежите на подаКакво е по-добре да лежите на пода
Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!
Какъв трябва да бъде субстратът съгласно критериите за избор на килимиКакъв трябва да бъде субстратът съгласно критериите за избор на килими
По-добре да почистите килимаПо-добре да почистите килима
» » Как правилно да положите килима
© 2021 BggeHat.com