Как да почистите килима суха и мокра

Основата за грижа за килим в стаята - навременно и редовно почистване. Една от най-често срещаните опции за покритие на съвременния пазар е килима.

Този материал, независимо от различните видове, има подобна структура - първична основа, слой фиксиращ материал, втора основна топка и директно самата дръжка. В случай, че няма възможност да се прибегне до помощта на специалисти, остава самостоятелно почистване на килима в дома.

Какво трябва да знам за правилното почистване на такива настилки?

Преди всичко, трябва да знаете какъв тип подови настилки се използват на закрито. Към днешна дата има основна класификация на килима:

  1. Общият състав на основата за покритие може да бъде гума от пенопласт, латексов слой или синтетична натурална юта.
  2. Съставът на купчината може да бъде естествен или напълно изкуствен или смесен материал.
  3. Видът на купчината се различава не само по начина на тъкане, но и по дължината, еднородността на използвания материал.

Например, вие ще се грижите за килима, който е произведен с помощта на естествени прежди. Това може да бъде памук, вълна, ленено копче или сизал. Една от характеристиките на тази настилка се счита за екологична. Въпреки това, за продуктите, изработени от естествени материали, категорично противопоказано мокро почистване.

В случай, че подовото покритие е направено от синтетични материали, е възможно използването на прахосмукачка. След почистване е необходимо да се премахне излишната влага от продукта колкото е възможно повече. Фактът, че килимът в процеса на производство е импрегниран със специален инструмент, предназначен да отблъсне всяко замърсяване. Ако влагата не се отстранява, разтворът може постепенно да се измие. По този начин килимът много бързо ще загуби способността си да отблъсне мръсотията.

Как да почистите килима, чиято основа е напълно изкуствени материали? Такива продукти практически не са податливи на влага. Въпреки това, дори килим на латекс или каучукова основа трябва да бъде правилно изсушен.

Почистващи продукти

Така че, независимо от видовете продукти, досега има три основни начина за почистване на килима:

Използване на прахосмукачка

Какъв е процесът на такова почистване? За да започнете, използвайте четка, за да разбиете специален разтвор от пяна. Детергентът се нанася равномерно върху цялата повърхност, след което се изсушава напълно. Особено внимание трябва да се обърне на областите, които са най-податливи на замърсяване.



Най-често такива места са входовете или територията на интензивен трафик. На такива места е най-добре да ходите няколко пъти подред с прахосмукачка.

Как да почистите килима с прахосмукачка

Прахосмукачка за пране

Много е желателно да се премахнат замърсителите, като се преместят в кръстосана шарка. Основният нюанс е честотата на такива операции. Мокрото почистване не трябва да се извършва твърде често. Идеалният вариант ще бъде веднъж седмично.

Методът за ръчно почистване на килима е съвсем прост

Всичко, от което се нуждаете, е препарат за миене, мека четка и усърдие. Качеството на работата ще зависи пряко от направените усилия. Този метод се счита за най-достъпен, но трябва да се има предвид, че не всяко покритие може да издържа на мокро почистване.

Химическо чистене

Почистването на сухи килими се счита за най-добрият вариант за всеки тип продукт. За да извършите такава операция, трябва да закупите специален сух прах. Агентът се нанася върху цялата повърхност на продукта с тънък, равномерен слой. След това следва процесът на леко триене в дрямката на почистващото средство. В това състояние, килим трябва да бъде най-малко два часа. След това трябва изцяло да вадите целия продукт.

В случай, че има непредвидено замърсяване, има няколко начина за премахване на неприятните петна.

Например, ако купчина гума или восък е паднал в подложката - засегнатата област трябва да бъде замразена, покрита с лед. След това, мръсотията може лесно да бъде изстъргана с обикновен нож. Ако върху покритието се образува петно ​​от алкохолна напитка - зоната е намокрена със студена вода. След това нанесете препарат и винен оцет. Зоната на замърсяване е напълно изсмукана.

За да премахнете неприятните следи от шоколад, лепило или кетчуп на килима, нанесете препарат, а след това слой от амоняк и почистващ прах. Засегнатият район се измива с чиста вода.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да почистите килима във вашия домКак да почистите килима във вашия дом
Почистване на килимаПочистване на килима
Ценни съвети как да почистите килима у домаЦенни съвети как да почистите килима у дома
Как да изберем килим важен детайл от интериора на вашия домКак да изберем килим важен детайл от интериора на вашия дом
Почистващ килим избираме народни и химически продуктиПочистващ килим избираме народни и химически продукти
Какви са подовите килими и как да се грижим за тяхКакви са подовите килими и как да се грижим за тях
Дълготрайно подово покритие за търговски килимиДълготрайно подово покритие за търговски килими
Изберете етажИзберете етаж
Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!
По-добре да почистите килимаПо-добре да почистите килима
» » Как да почистите килима суха и мокра
© 2021 BggeHat.com