По-добре да почистите килима

Килимът, монтиран на пода на стаята, дава на стаята удобен и необикновен вид. Ето защо, за да може интериорът да има винаги представителен вид, е необходимо да можете правилно да почистите килима.

Грижа за килимите

  • Почиствайте 1-2 пъти седмично с прахосмукачка.
  • Когато върху покритието се появят петна, те трябва незабавно да се отстранят.
  • Веднъж на половин година да изсъхне химическо чистене.

Но въпреки това замърсяването все още се появява на килима. Ако нямате специални средства за почистване на килима, можете да използвате следните народни средства:

  • грижа за килимиДетергентът ще бъде заменен с неутрален шампоан за килим (1 супена лъжица на 1 литър вода).
  • Затлъстяването заменя прозрачния алкохол (2 супени лъжици на 1 литър вода).
  • Оцет заменя същността на оцета (2 супени лъжици на 1 литър вода).
  • Разтворителят замества почистващото средство за почистване на петна, използвано за химическо чистене.
  • Салфетката замества бялата или хартиена кърпа.

С помощта на тези инструменти винаги можете да помогнете на килима. Но, че вашето подово покритие е с чист външен вид, трябва да знаете и други начини за почистване.

В зависимост от основата и препоръките за почистване е избран методът за почистване на килима. 

Методи за почистване на килима

мокър килимМокро почистване

Почистването на мокри килими е най-използваният начин. Този метод се състои в почистване на покритието с мека четка, която не уврежда структурата му. Използват се специални течни средства под формата на шампоани, почистващи петна, които имат собствена инструкция за употреба.

Преди да купите химикали, трябва да знаете, че те имат хипоалергенни свойства.

Когато се използват специални почистващи препарати, трябва да се има предвид, че те не могат да бъдат използвани едновременно: първо почистете покритието с един вид средства, след известно време използвайте друг.

Не се препоръчва мокро почистване, ако мокетът е монтиран на лепило. Ако килимът е направен от естествен тип, след това по време на такова почистване, той може да се промени от излишната вода или развод ще се появи. Покритието се почиства с топла вода, докато парцалът или салфетката трябва да бъдат добре натиснати.

Прахосмукачка за пране

Най-често използваният мокър метод за почистване на такова покритие е триене на специален шампоан от шампоан, разтворен във вода. След това натрупаната мръсотия се почиства с прахосмукачка. В края на тази процедура килимът изсъхва в рамките на 6-12 часа.

Прахосмукачка е почистван килим от синтетичен юта, латекс или гума от пенопласт. Но, след такова почистване, трябва да почистите внимателно водата, тъй като дълга купчина от такова покритие за дълго време може да поддържа влажна.

Ето защо е най-добре да използвате метод за химическо чистене за почистване на килима.

Химическо чистене



Всеки ден популярността на този метод нараства. За такова почистване се използва сух прах. Прилага се равномерно върху покритието, което предварително се обработва вакуумно. Прахът се нанася чрез специална машина или ръчно.

След това в продължение на 0.5-2 часа, след като прахът се втрива в килима, тази повърхност е оставена сама. Цялата мръсотия, която е погълната през това време, се събира от прахосмукачка. Почистването е удобно, защото можете да вървите по него веднага след изпълнението му. Голямо предимство на химическо чистене е наличието на сухота.

Почистване на пяна

почистване на сухи килимиТози метод е средният метод между сухо и мокро почистване. С помощта на цилиндрична четка и прахосмукачка цялата събрана мръсотия се събира от килима. След това се нанася пяна върху тази повърхност.

Използвайки специална прахосмукачка, върху повърхността на килима се поставя пухкав пяна, мек шампоан, предназначен за почистване на килими.

Пяната леко прониква в купчината на покритието, леко го навлажнява. В рамките на 30 минути цялата мръсотия се отстранява от пакета. След това с прахосмукачка може да се отстрани пяна и мръсотия. 

Забележка: За почистване на килими трябва да използвате специални шампоани, в противен случай килимното руно ще бъде развалено от покрития с лепило филм. 

Професионално химическо чистене

почистване на килимиВ специални химически почистващи препарати също така се използват няколко метода за почистване на килими. Всеки метод зависи от степента на замърсяване на покритието и от неговия тип.

Почистването на килима на базата на химични агенти се състои от следните етапи:

  • Определение на килими.
  • Избор на необходимите средства за почистване на това покритие.
  • Химическо почистване на покритието.

Тези фирми, специализирани в почистването на килими, използват само сертифицирани продукти, например: средства от CHEMSPEC. Всяко замърсено покритие може да почисти шампоаните и праховете, произведени от този производител.

Правила за отстраняване на петна

премахвайки петна от килимаНай-често замърсяването на килими се извършва под формата на различни петна. Ето защо предлагаме няколко съвета за почистване на такова покритие.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е фактът, че колкото по-бързо отстранявате образуваното замърсяване на килима, толкова по-лесно ще се справите със самата петна. При изпълнението на този процес е необходимо да се спазват следните правила:

  • Точките не трябва да се шпакловат. Те трябва да бъдат изцедени с чиста хартия или памучна кърпа, докато петна напълно изсъхне.
  • Петната се отстраняват при дълбоки движения към центъра на замърсената зона.
  • Суровите вещества се отстраняват с нож или лъжица, когато се правят движения към центъра на мястото.
  • Част от килима, където петата трябваше да се измие с вода и да се изсуши.

Практически съвети. Как и как да премахнете петна с произход от техния произход

  • премахване на петна от килим 1Петна: коктейл, вино, плодов сок, кафе, чай, бира. Повечето от тези петна се образуват в кухнята. Те трябва да се третират с детергент, след това с оцет и отново със слой за измиване на килими. След това, детергентът се намазва и отново се нанася, след това водата и вече чрез сваляне на салфетка със суха кърпа.
  • Петна: нишесте, бяло лепило, майонеза, паста за зъби, машинно масло, соев сос, кетчуп, сирене, мляко, яйца, шоколад. Тези петна се отстраняват чрез накисване детергент, последвано от третиране с амоняк и последващо отстраняване на детергента, и след това отстраняване на вода и суха кърпа.
  • Петна: дъвка, восък. Такива петна се отстраняват чрез замръзване на мястото с кубчета лед. След това трябва да се разрушат кубовете и да се вакуумират. Понякога тази процедура трябва да се повтори няколко пъти.
  • Петна: боя, ръжда, къри сос, лак за обувки, цвят на храната. За такова отстраняване се използват студени елементи: те се третират с детергент, след това се накисват. Повърхността се обработва с амоняк и отново се накисва. Нанесете отново препарата. След това изсипете вода и намажете с кърпа.почистване на килими
  • Петна: лак за коса, лак за нокти, лосион за ръце, козметичен крем, спирала, катран, сажди, молив, мастило, химикалки, Папки и писалка, латексова боя. Такива петна често се образуват на повърхността на банята. Обработвайте ги с разтворител, след това се намокрийте, след това използвайте препарат за почистване, отстранете го, след това нанесете вода и избършете с тъкан.
  • Петна: лак за мебели, бои на лак, полиращи средства. Петната се обработват с разтворител, след това се накисват, след това се използва детергент, той се отстранява, след това се нанася вода и се избърсва със салфетка.
  • Петна: повърнато, мастило, маркер. тях се третира с препарат, то тогава е мокър, допълнително прилага амоняк, след това оцет, вода и следното вече е суха, се избърсва всички салфетката.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да почистите килима във вашия домКак да почистите килима във вашия дом
Почистване на килимаПочистване на килима
Как да измиете ламинатКак да измиете ламинат
Ценни съвети как да почистите килима у домаЦенни съвети как да почистите килима у дома
Избираме килими на подаИзбираме килими на пода
Почистващ килим избираме народни и химически продуктиПочистващ килим избираме народни и химически продукти
Какви са подовите килими и как да се грижим за тяхКакви са подовите килими и как да се грижим за тях
Здрава покривка на килима на каучуковата основаЗдрава покривка на килима на каучуковата основа
Как да се грижим за ламинат в апартамент или къща?Как да се грижим за ламинат в апартамент или къща?
4 Методи за пушене на скумрия у дома4 Методи за пушене на скумрия у дома
» » По-добре да почистите килима
© 2021 BggeHat.com