Килим за дома Как да направим правилния избор на килим?

От гледна точка на комфорта и дизайна, един от най-интересните варианти на дизайна на етажа е килима. В наши дни пазарът предлага разнообразна гама от килими за всеки вкус - както в изпълнение, така и в цвят.

Производствени технологии

Днес съществуват три технологии за производство на килими. В случай на ръчно изработен метод, нишките на килима на гърба са прикрепени с възли. Методът на производство предполага полуавтоматично производство, което съчетава участието на машинния конвейер и естетиката на ръчната работа. В случая, когато килимите се правят с машина, краят на конеца е фиксиран към основата с помощта на лепило, ръчната обработка практически липсва.

Разбира се, цената на килима директно зависи от технологията на производството си: ръчно изработени продукти ще струва много, но покритието, които са направени от машината, може да си позволи на практика всеки човек.

Недостатъци и достойнство на килимите

материя за килимиПредимствата на килима като подово покритие са очевидни: изглеждат достатъчно здрави, имат отлична топлоизолация и също са приятни на допир.

Освен това днес гамата от цветове и текстури на килимите на пазара е толкова широка, че можете да изберете най-добрата опция за разумна цена при всяко едно от дизайнерските решения.

Въпреки това, на килима, а някои присъщи недостатъци: чист килим за дома трудно, много по-трудно, отколкото гладко ламинат или балатум, а прахта върху него ще по-бързо, особено когато става въпрос за vysokovorsovyh килими. Според срока на експлоатация килимните покрития са краткотрайни: техният експлоатационен живот до загуба на подходящ вид е приблизително 4-15 години.

Видове килими

видове килимКилими от естествени материали, вълна, кокосова палма или сизално влакно, са редки на пазара и струват много пари. Поради тази причина, лидерите на продажбите заради отличната си мощ, здравина и ниска цена са килимите от синтетични материали: найлон (полиамид), полипропилен, полиестер и полиакрилен.

Тяхната отличителна черта е, че за разлика от природните килими, изработени от вълна, като покритието е достатъчно устойчива на влага, че не се страхува от влага и са устойчиви на изтриване - .. Това е много важна характеристика на активното използване на подовата настилка. Освен това, боите, които се използват в процеса на боядисване на синтетични килими, не губят първоначалната си яркост във времето.

Също така, положителните качества на синтетичните покрития са тяхната цена и разнообразие: сред тях се намират както килими, така и класически килими. Особено внимание заслужава модулен килим или т. Нар. Килими.

Днес най-често се използват следните килими:

  • Тъкани или пробити килими. Те са изработени от синтетични влакна, а понякога добавят естествени елементи - вълна или сизал.
  • Нетъкани килими. Основните им компоненти са синтетични влакна от полиестер или полиамид.
  • Иглено-пиърсинг килими. Те се произвеждат по технологията на производство на филц - механично свързване на влакна. Това покритие често се произвежда под формата на плочки с различни размери.

Схемата на устройството от различни покрития

Отделна група трябва да разгледа килимите с купчина. Те могат да бъдат класифицирани в:

  • Едно ниво, при което цикли са еднакви.
  • Многоъгълник, чиито кръгове се различават по дължина и по този начин образуват огромен модел, са особено популярни килими с имитация на различни текстури - трева, камъчета, морски вълни.схема на устройството за покрития на килими
  • Текстурирани покрития, които са направени от специално термично обработена, високо усукана прежда.
  •  "Саксония" - килими за къща, която има висока купчина.
  • Килими с подрязана купчина. Те, от своя страна, са разделени на килими с къса подложка (2-3 mm), средна (3-5 mm) и висока купчина (5 mm и повече).
  • Килими от велурен под - късата им купчина създава ефект на кадифена повърхност. Идеален килим за детската стая.
  • Тенични покрития - които имат дълга дрямка.

Има и килими, които съчетават няколко типа:

  • Покрития, в които се оформят върховете на купчината.
  • Включете комбинирани секции с интегрални или изрязани контури.
  • Покрития, които допълнително се претъпкват с прежди с различни цветове.

Как да направим правилния избор на килим?

правилно избирате килимиС избора на килима, както трябва да се вземат важна част от модерен интериор много serezno.Rynok осигурява на килими от различни форми и размери от огромни бобини с широчина до 6 м на малки защитни постелки. Често производителите произвеждат покрития, които имат самозалепваща се основа. Това значително улеснява инсталирането им в стаята: просто трябва да отстраните защитното фолио и да поставите покритието върху избраната повърхност. При избора на килим е необходимо да се вземат предвид условията за неговото използване, тъй като правилният избор зависи от неговия вид и дълготрайност.

Полезни съвети, които ще ви помогнат при избора на необходимия килим:

  • Тъмните нюанси на килими изглеждат много по-ефективни от покриването на неутрални цветове, но са по-замърсени. На тъмна монохромна повърхност най-малкото замърсяване веднага ще бъде видимо, особено козината и прахът от домашни любимци.
  • На килима с геометричен орнамент или модел, замърсяването ще бъде много по-малко очевидно.
  • Ако целта ви е визуално разширяване на стаята, трябва да се предпочитат килимите от най-светлите тонове. Ако искате да направите стаята по-удобна, тогава е по-добре да останете в тихи тъмни тонове.


Необходимо е да се отчете фактът, че различните партиди килими могат да се различават леко в нюанси. Ето защо, преди да полагате същия килим в различни стаи, трябва внимателно да проверите цветовете им.

За подови настилки, които ще бъдат активно използвани, трябва да изберете корица с гъста твърда купчина. Килим за детската стая е по-добре да изберете най-слънчевия.

Изчисляване на необходимите кадри от килима

изчисляване на подови покритияСлед като изберете килим, трябва да започнете да изчислявате необходимото количество за закупуване.

След като сме измерили площта на стаята, създаваме скица, в която е необходимо да се уточни местоположението на стълби, врати, арки, колони и други препятствия. Ако формата на освобождаване на избраното подово покритие е ролки, а не една единствена мрежа, тогава също е необходимо да се изчисли дължината на лентите и техния брой.

До дължината на първата лента трябва да добавите 5 сантиметра. Ако образецът се повтаря, тогава от втората ивица включваме дължината на снимката. Трябва да се отбележи, че дрямката във всички ленти трябва да е в една посока.

Полагане на килими

килимАко се определи дължината на килима и се закупи необходимата сума, можете да продължите с полагането на килима.

Килимите трябва да се поставят върху повърхност, която е изравнена със замазка или шперплат. Между основата и подовата настилка е поставен субстрат от порест материал с дебелина 5-10 мм, който може да бъде разширена пяна, полиуретанова пяна и филц.

Но преди това е необходимо да се реши как килимът ще се вмести. Съществуват различни опции за нейния стил. Най-простият и най-евтиният начин е свободното поставяне, в който случай килимът е просто фиксиран около периметъра и в ставите с двустранна лента. За да сте сигурни, че монтажът е перфектен, повърхностите трябва да бъдат почистени от отломки и обезмаслени.

Този метод е най-оптимален в малки помещения, например като кухня. Също така е възможно опцията за поставяне върху лентата за скуот. Когато се използва този метод, върху пода на двустранната адхезивна лента се формира решетка с размери 50 см. В началото на работата лепилото се закрепва към пода, без да се отстранява горното защитно покритие. След това, преобръщане на килима лента, постепенно премахване на защитния филм и веднага лепило килим на лентата.

Изрязване на излишъка

При този тип монтаж килимът се полага по периметъра с приблизителна граница от 5 см и след като фугите се срязват. В края на работата местата, които бяха отсечени, са покрити с цокъл.

Полагане на килим върху лепило

Полагане на килим върху лепилоПри поставянето на килими в големи пространства се използва методът на директно оразмеряване. Това включва залепване на килима върху основата по цялата повърхност. В този случай можете да използвате обичайното лепило PVA или лепило, което е специално предназначено за килими.

Обръща се внимание на факта, че когато лежи на лепило килим на PVA с юта основа за евентуално изтичане на лепило през основата на килима, така че си струва да харчите много пестеливо.

Двойното оразмеряване, за разлика от прави, включва залепване към основата на покритието на субстрата и едва тогава - полагането на килима.

Съществува и така наречен метод за разтягане или залепване. С този вариант на полагане на килима платното се простира отгоре до тесни ламели, които преди това са били подвижни под определен ъгъл в два реда нокти (грип). Подът на килимите е фиксиран върху грипа, който се намира около периметъра на помещението. След като излишъкът е отрязан, краищата на килима се припокриват с помощта на перваза.

По този начин, като използвате един от горните методи, можете независимо да поставите килимния паркет и да добавите още един уникален елемент на дизайна и уюта във вашия дом.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избираме килими на подаИзбираме килими на пода
Полагане на килима Какво трябва да се има предвид преди полагането на килимаПолагане на килима Какво трябва да се има предвид преди полагането на килима
Почистващ килим избираме народни и химически продуктиПочистващ килим избираме народни и химически продукти
Какви са подовите килими и как да се грижим за тяхКакви са подовите килими и как да се грижим за тях
Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!
По-добре да почистите килимаПо-добре да почистите килима
Характеристики на избор на килим за апартамент цвят, височина и плътност на купчинаХарактеристики на избор на килим за апартамент цвят, височина и плътност на купчина
Некомплициран химическо чистене на килими със собствени ръцеНекомплициран химическо чистене на килими със собствени ръце
Как да поставите килима със собствените си ръцеКак да поставите килима със собствените си ръце
Как да направите ръчно килими със собствените си ръцеКак да направите ръчно килими със собствените си ръце
» » Килим за дома Как да направим правилния избор на килим?
© 2021 BggeHat.com