Какви са подовите килими и как да се грижим за тях

Удобен и екологичен килим

Всеки собственик мечтае да има хубава и топла къща в къщата си. Но има ситуации, при които е невъзможно етажа в стаята да бъде удобен за живеене или в оскъден интериор да се направи ярък акцент. След това подовете килими идват на помощ, които украсяват апартаментите и ги прави по-топъл.

Предимства и недостатъци на подовите килими

Подобни покрития се придобиват дълго време, затова преди да ги купите, е необходимо да се разберат всички предимства и недостатъци на продуктите.

Предимствата на килимите

Нека да започнем с предимствата:

  • Отлична топлопроводимост. Килимът е просто незаменим, ако стаята има студени подове и няма начин да ги изолирате.
  • Добра звукова изолация. Това покритие перфектно потиска шума от стъпала, падащи предмети и външни звуци.
  • Пожарна безопасност. Модерната технология включва обработката на килими със специални средства. Следователно, платното не гори, но бавно тлее.
  • Големият избор. Всички видове и цветове на продуктите са толкова разнообразни, че при избора на килим може да е трудно да се вземе окончателно решение. За да поддържате хармония между закупените довършителни материали, текстил и мебели в модерната зала или спалня, трябва да знаете тайните на дизайна или да се свържете с специалист.
  • Различна цена. Цената може да бъде различна и зависи от това, какъв материал се използва в производството. Природните продукти са по-скъпи, а синтетичните продукти са достъпни за всеки потребител.
  • Дълъг експлоатационен живот. Всички продукти са достатъчно здрави и това увеличава експлоатационния живот.
  • Удобство при обслужване. За да почистите килима у дома, трябва да използвате прахосмукачка. Механичното почистване ще ви спести много проблеми.

Минусите на килимите продукти

Има обаче недостатъци, но няма много от тях:

  • Синтетичното покритие, ако не се обработва със специално съединение, привлича добре прах.
  • Подът килим се страхува от влага. Дори използването на мокрия режим на прахосмукачката не се препоръчва повече от веднъж месечно.
  • Възможно е да се премахнат петна върху такова покритие, само че е необходимо да се положат известни усилия. Това изисква специални инструменти и четки, които се продават в специализирани магазини.
  •  Слънчевите лъчи постепенно обезцветяват повърхността.

Видове подови килими

Руският пазар предоставя на потребителите богат избор от килими. И за да го направите правилно, трябва да имате някаква информация. На първо място, трябва да знаете кои килими в интериора изглеждат по-добре:

  • Могили и тъкани килими

    Видове килими

    Тъкани. Това са текстилни продукти, направени чрез припокриване на напречни и надлъжни нишки. Основата обикновено е юта. В класически вид този килим няма дрямка, а за неговото създаване се използват естествени материали - коприна, вълна и памук. В изключителни случаи се добавя синтетична нишка.

  • Wicker. Те се произвеждат чрез технологията на преплетени възли, в резултат на което се образуват циркуляри от външната страна. Те могат да бъдат разделени и непрекъснати. Такива продукти се наричат ​​също килими с пилоти.
  •  Те са мързеливи. Това е древна технология за производство на вълнени изделия. Тук основата и патиците не са преплетени. Днес те придобиват широка популярност и дори могат да бъдат направени със собствените си ръце.
  • Тафтинг или убождане с игла. Процесът на вземането им е пробиване на основата с игла и конец. Получените бримки са повдигнати и подрязани, а задната част е залепена и фиксирана от грешната страна. Работата се извършва ръчно или с помощта на машина.

Състав на модерни килими

В своята конструкция, килимът има 3 слоя - купчина, основно и вторично уплътнение. Производителите предлагат продукти от естествени или синтетични нишки. Първите имат отлична еластичност и са екологични, но имат ниска влажност и износоустойчивост, както и високи разходи.

Сега килимите от вълна на практика на практика не се различават от синтетичните. В допълнение, последните имат допълнителни качества. Продуктите им:

  • От найлон.
  • ПАН.
  • Полиестер.
  • Terklona.
  • Suprema.
Килими с найлонови влакна

Найлон килими

Покритието от найлон влакна е мека и добре поддържана купчина, така че вдлъбнатините на мебели по него почти не се виждат. Освен това не избледнява и лесно се почиства. Сервирането на такъв килим може да бъде от 10 до 15 години.

Но полиестер и акрил са по-евтини от найлон, но експлоатационният живот на този килим е само 5-8 години. На допир е трудно и има характерен синтетичен блясък. Въпреки това, тези покрития са в голямо търсене и заемат почти 90 от руския пазар.

Новите килими от терклон и супрема наскоро станаха широко разпространени. Продукти от тях вече са в процес на производство са химическата и топлинна обработка. Те са устойчиви на износване и огнеустойчивост, и на външен вид почти не се различават от естественото покритие - същото меко и красиво.

Съвети за грижи за килими

Килимите във вътрешността могат да бъдат акцент и основната украса на стаята. Те могат да имат цвят близък до тона на пода и да не се открояват като светло място сред другите интериорни елементи. Който и покритие или килим избирате, със сигурност ще добавите уют и топлина към вашия дом. И за да направите любимите си продукти възможно най-добри за собствениците, ние ще ви кажем как да се грижите за тях у дома.

Килимите или други килими трябва да се почистват редовно, тъй като те натрупват мръсотия и прах. Можете да направите това по няколко начина и кой да избере, зависи от вас.

Химическо чистене

Почистете килима

Сух прахосмукачка



Този метод включва използването на прахосмукачка. За да бъде ефективно почистването, е необходимо да имате мощно оборудване със специални дюзи. Само в този случай, механизмът ще се справи с задачата - купчи купа и ще стигне до дълбоко утаените частици прах и мръсотия.

Една нормална прахосмукачка ще премахне само част от праха. В същото време част от него ще падне във въздуха, а после отново на килима. И докато този процес се случва, всички жители на апартамента дишат такъв въздух.

Можете да използвате специални шампоани. Те се нанасят върху покритието и след известно време, когато килимът изсъхне, използвайте прахосмукачка, за да премахнете почистващия препарат.

Мокро почистване

Тя може да бъде извършена по два начина - механични и ръчни. Ръчният метод е доста досаден и неудобен. Необходимо е да имате специални четки, уреди, химически съединения или органични вещества. Но дори и да не се съсредоточите върху това, не можете да изсушите килима добре. И в мокро състояние купчината е отлична среда за размножаване на микроби и плесени.

Ето защо трябва да си купите прахосмукачка като Delvir WDC Home или еквивалента му. При механичната обработка остатъчната влага е значително намалена и е много по-приятно да се работи с нея.

Прахосмукачка Thomas Twin XT

Прахосмукачка за пране

За мокро почистване използвайте чиста вода или специални почистващи препарати. Производителите предлагат много инструменти, но е по-добре да използвате тези, които пасват на вашата прахосмукачка. В този случай ще знаете, че устройството не се счупи и самото почистване ще бъде безопасно за другите.

Използвайте химикали, не забравяйте, че малка част от тях остава на килима. И това означава, че е необходимо отново да се чисти, но сега чиста вода. Особено трябва да се направи, ако семейството има деца или алергии. В магазините можете да закупите хипоалергенни химични съединения. Използвайки ново вещество, не забравяйте да го тествате върху малка част от килима. Така че се уверете, че капакът не е застрашен.

Премахване на петна от килима със собствените си ръце

Сега можете да си купите такива красиви килими, петно, което сте много разстроен. Не ги изхвърляйте. Преди всичко, трябва да разберете какъв вид място е и защо се е случило. Ако знаете отговора на този въпрос, прочетете нашия съвет.

Премахване на петна от лак за нокти

Предварително оставяйте петата да изсъхне. Ако започнете да се отървете от него веднага, веднага щом го пуснете, той ще се увеличи само по размер. Не е необходимо да се прилага сила.

Започнете от центъра на място - капково ацетон или безцветна течност, за да отстраните лак. Изчакайте малко и зацапайте петата с чиста кърпа или хартиена кърпа. И толкова внимателно го правете няколко пъти, докато петното изчезне. Можете също така да използвате почистващо средство за почистване на стъкло, сода за хляб и други вещества.

Премахване на петна от зелено

Премахване на петна

Зеленка на килима

За да направите това, вземете 10 ml разтвор на амоняк и накиснете парче ненужна тъкан. Може да се нуждаете от повече от една салфетка.

Сега потупвайте петна върху килима няколко пъти или капе върху него от балона. Необходимо е зелена да абсорбира разтвор на амоняк. Продължете тази операция, докато мястото напълно изчезне, като нанесете останалите парчета материя.

Просто проверете как килимът ви реагира на амоняк. Ако дрямката се развали, можете да използвате водороден прекис, Vanish или Amway почистващи препарати.

Премахнете петна от кафе

В този случай не бива да се колебаете. С хартиена кърпа премахнете остатъците от кафе от килима. Необходимо е да се направят следи движения и да не се търкат повърхността.

След това направете разтвор от 1 чаша топла вода и 0,5 чаши оцет. Пипа, напоена с това съединение, избийте петно ​​добре и го оставете да изсъхне.

заключение

Когато купувате външни килими, не забравяйте, че те изискват някаква грижа. Но ако нямате възможност или желание да ги почистите, свържете се с професионалистите. Те ще почистват килимите и ще премахнат всички петна. Просто не отлагайте посещението при химическо чистене.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем правилния килим за офисаКак да изберем правилния килим за офиса
Килим за дома Как да направим правилния избор на килим?Килим за дома Как да направим правилния избор на килим?
Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!Килими за пода Сортове килими, как да изберем корицата!
По-добре да почистите килимаПо-добре да почистите килима
Подови настилки за детска стаяПодови настилки за детска стая
Как да направите ръчно килими със собствените си ръцеКак да направите ръчно килими със собствените си ръце
Бебешки килими на подовите материали и техните характеристикиБебешки килими на подовите материали и техните характеристики
Как да поставим килимКак да поставим килим
Как и от какво да се подове в къщата и апартаментаКак и от какво да се подове в къщата и апартамента
Как да изберем правилния килим?Как да изберем правилния килим?
» » Какви са подовите килими и как да се грижим за тях
© 2021 BggeHat.com