Почистващ килим избираме народни и химически продукти

На домашния килим често се появяват петна от вино, мазнини, сладкиши и напитки. Заедно с прах и мръсотия, те развалят не само външния вид на продукта, но и се натрупват вътре в купчината, усложнявайки очистването. За да не харчите пари за скъпо химическо чистене, предлагаме да разгледате селекция от налични почистващи продукти, които ще направят вашия килим блестящ.

Колко често да се прилага сухо и мокро почистване?

Условно, всички работи за почистване на килима у дома могат да бъдат разделени на две големи групи - сухи и мокри. За да се извърши химическо чистене, се използва прахосмукачка, за предпочитане със специална S-образна дюза, която ефективно премахва космите, трохите и праха от купчината. Честотата на почистване на килима с прахосмукачка е 1 път за 3 дни. Специални сухи прахове също са включени в тази почистваща група. Процесът на тяхното прилагане е както следва. Вакуумирайте килима, след това нанесете праха, равномерно го разпределете върху повърхността и го разтрийте в купчината. Оставете почистващото устройство в продължение на един час и събирайте остатъците с прахосмукачка. Основното предимство на сухия прах е лекотата на използване и липсата на влага, както често се случва след мокро почистване. Но такова средство не е подходящо за сериозно замърсяване, те само помагат за освежаване на килима и отстраняване на малки петна. Препоръчваме алтернативно стандартно почистване с прахосмукачка и прах.

Химическо почистване на килима с помощта на прахосмукачка

Химическо почистване на килима с помощта на прахосмукачка

И ако замърсителите успяха да влязат в килима, не можете да правите без мокро почистване. В този случай е най-добре да използвате прахосмукачка за почистване със специални почистващи прахове или да почиствате килима ръчно с течни шампоани, които се разреждат във вода съгласно инструкциите на производителя. Мокро почистване на килима трябва да бъде не повече от 1 път на месец. Не забравяйте, че често почистването с шампоан води до зачервяване на специалната импрегнация, поради което прахът и мръсотията се натрупват по-бързо в дрямката.

Ние премахваме петна с народни средства

Народни средства за почистване на килими или, както се наричат, методи на баба - бюджетен начин за елиминиране на голямо разнообразие от замърсители. Първият от тях е амоняк. В комбинация с детергент (3 супени лъжици), Той почиства килимите с дълга дрямка. Количество амоняк на 5 литра вода - 1 супена лъжица. л. Разтворът за пяна се нанася върху замърсените участъци, като се търка с мека четка. Накрая избършете местата на замърсяване последователно мокри и след това със суха кърпа, докато белезникавите следи се отстранят напълно. За да се отървете от петна от сок, кафе, чай, вино ще помогне разтвор на оцет и алкохол в съотношение 4: 6. След обработката на състава на мястото, изплакнете с вода с добавяне на чаена лъжичка лимонов сок. За да ускорите разпределението на почистващата течност върху повърхността, препоръчваме да се излее в пистолет.

За почистване на килими с дълга дрямка е подходящ амоняк, смесен с препарат

За почистване на килими с дълга дрямка е подходящ амоняк, смесен с препарат

Постоянен лидер сред народните средства за почистване на килима е содата за хляб. В допълнение към премахването на замърсителите, тя помага да се освежи и избелва килима, като се увеличи неговата яркост. За да приготвите разтвор за мокро почистване, разредете половин чаша сода в 5 литра топла вода. Разтрийте състава с четка в купчината и извадете излишната част. За укрепване на ефекта на разтвора препоръчваме да разреждаме в 2 литра термална вода 1 супена лъжица. л. сода за хляб със същото количество препарат и 5 супени лъжици. л. оцет от трапеза. За лекота на нанасяне изливаме течността в пулверизатора и го разпределяме на замърсителите. Такава смес се справя добре с петна от масло, вино, кафе, шоколад. За опресняване на килима използвайте сода за хляб като сух прах. Разстилайте го на повърхността на килима и го разтривайте с четка. След 30 минути събирайте остатъците с прахосмукачка. За да извършите такова почистване, можете да използвате и сол, стърготини, трици, смлян пемза. Тези компоненти имат абсорбиращи свойства, като абсорбират натрупания прах в купчината.

За да премахнете мазни петна, препоръчваме сапун за пране. За да го разтворим по-добре във вода, първо разтриваме лентата върху рендето. Една супена лъжица от получените талаши се смесва с равно количество терпентин и ние добавяме всичко към един литър топлинна вода. Напръскайте готовия разтвор и внимателно го разтривайте в дрямката с мека четка. След това избършете килима със суха салфетка. Сапунният разтвор също се справя добре с петна от кръв и урина, след което местата за замърсяване се третират с 10 оцет разтвор.

Използвайте студена вода, за да премахнете кръвните петна. Под въздействието на топлината, протеинът прегъва и отнема кървави следи много по-трудно.

Ако марлята се придържа към килима, замразявайте. Прикрепете опаковката с лед, а когато дъвката е твърда, внимателно я извадете с остър нож. След такива манипулации няма следи. За да освежите килима, използвайте разтвор с една супена лъжица сол и 2 ч.л. Лимонена киселина, разредена в литър топла вода. Избършете с напоена с гъба повърхност и оставете килима суха.



Необичайният начин с кисело зеле също помага за почистването на килима у дома. Как работи методът? Изцедете излишния солен разтвор и разпределете зелето на места с петна. Оставете го за 5-7 минути, вземете четка за почистване на килими и започнете да разтривате зеле. Четката трябва да потъмнее, след това да се изплакне под вода и отново да се повтори, докато замърсяването напълно изчезне. След това събираме зелето, оставяме килима суха и го вакуумираме. Този метод помага за опресняване на килима и премахване на незначителни дефекти.

Начини на почистване в зависимост от дължината на купчината килим

Представените методи за почистване не могат да се наричат ​​универсални за килими от всички видове. Прочетете повече за всеки тип. Почистване на килими с дълга купчина - отнемащ време процес. В този килим най-вече се натрупват отломки, косми, вълна и мръсотия. Дори и с прахосмукачка със специално прикрепване е доста проблематично да почистите килима. Какво трябва да направя? В дома, най-добрият вариант - сапунена пяна. Той прониква дълбоко в купчината, разтваря мазнините и примесите. След приключване на почистването се препоръчва вакуумът да се вакуумира. Не е излишно да се купува парна машина, която ще помогне да се премахнат бучките от мръсотия в труднодостъпни места. Внимание, използването на твърди четки за почистване на килима с дълга дрямка е забранено. Те разрушават структурата на продукта, материалът бързо се влошава.

С естествени материали също не е лесно. Килимът от копринени влакна се почиства само с прахосмукачка, а от овча кожа, вълна и кожа - сода за хляб и четка. За съжаление, такъв килим често атакува мол, купчината бързо се запушва с отломки. За да поставите естествен килим в стая с висока влажност не се препоръчва, тя може да започне плесени и гъбички.

За къс килим може да използвате както сухи, така и мокри почистващи методи

За къс килим може да използвате както сухи, така и мокри почистващи методи

Почистване на килим с къса купчина е много по-лесно. В зависимост от интензивността на замърсяването могат да се използват както сухи, така и мокри методи. Малко съвети за обеззаразяване на килима и придаване на свежест: добавете няколко капки етерично масло от чаено дърво към почистващото средство. След изсушаване на килима, винаги го вакуумирайте. Подкрепа килим от синтетични влакна в добро състояние ще помогне прахосмукачка (два пъти седмично) и сезонно лечение със саламура с мека четка.

Цветът на материала оказва влияние и върху избора на почистващ препарат. Ако сте собственик на лек килим, забравете за употребата на лимонов сок за почистване, това може да доведе до появата на жълтеникавост. Дайте предимство на доказани средства, например, разтвор на сапун за пране, за да постигнете максималния резултат, използвайте Vanish.

Когато почиствате тъмните килими, извадете от списъка рецепти, съдържащи нишесте и сода. Тези продукти могат да оставят упорити бели петна. Най-добрият вариант за тъмни продукти е решение с амоняк и мека четка.

Три ефикасни домашни почистващи средства за дома

Ако не вярвате на методите на хората, считайте ги за неефективни и не знаете какво да почистите на килима, ние представляваме първите три тествани химически агента. Първото лекарство е Vanish. Това е шампоан за премахване на петна, който се използва активно за почистване на остарелите примеси, премахва миризмите и прониква дълбоко в купчината. Продават се в опаковки от 100, 500 и 750 ml. След добавянето във вода се превръща в сапунена пяна. След четка и сушене, килимът изцяло вакуумира.

Също така препоръчваме да обърнете внимание на спрея за отстраняване на петна от килима и мебелната тапицерия - Bagi Shtihonit. Това лекарство премахва петна от мазнини, кафе, следи от домашни любимци, неутрализира миризми. В допълнение към спрея за местно приложение, Bagi Shtichonit може да се използва за общо почистване. Течността се разтваря в топла вода според инструкциите, пяната се нанася върху покритието и се втрива в купчината с четка.

За да почистите килима с прахосмукачка, препоръчваме да закупите прахообразния картер. Прахът се разрежда със скорост от 100 g на 10 l. След това поставете контейнера с разтвора в прахосмукачката, минаваме през килима. След почистване изсипваме чиста вода в контейнера и отново вакуум килим без едновременно всмукване. В допълнение към продуктите за почистване препоръчваме закупуването на паропрепаратора за пара. Той е лек и компактен, прониква в труднодостъпни места и премахва мръсотия и прах от основата на килима. Незаменимо нещо в къща с малки деца и домашни любимци.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кое покритие да изберете на пода мек килим или твърди ламинат?Кое покритие да изберете на пода мек килим или твърди ламинат?
Как да почистите килима във вашия домКак да почистите килима във вашия дом
Почистване на килимаПочистване на килима
Избираме детски килим, какво трябва да се има предвид при покупката?Избираме детски килим, какво трябва да се има предвид при покупката?
Ценни съвети как да почистите килима у домаЦенни съвети как да почистите килима у дома
Какви са подовите килими и как да се грижим за тяхКакви са подовите килими и как да се грижим за тях
Здрава покривка на килима на каучуковата основаЗдрава покривка на килима на каучуковата основа
По-добре да почистите килимаПо-добре да почистите килима
Некомплициран химическо чистене на килими със собствени ръцеНекомплициран химическо чистене на килими със собствени ръце
Бебешки килими на подовите материали и техните характеристикиБебешки килими на подовите материали и техните характеристики
» » Почистващ килим избираме народни и химически продукти
© 2021 BggeHat.com