Как да поставите паветата правилно със собствените си ръце

Каменна настилка на пътища е известна още от Римската империя и Византия. От този момент най-трудната повърхност на пътя бе плоските калдъръмени камъни, наречени павета. Полагането на павета е било поверено само на най-опитни майстори, тъй като пътната повърхност трябва да е силна.

Производство на тротоарни плочи

Основата за производството на тротоарни плочи се отлива в специални форми на претеглен бетон с допълнителна консолидация върху вибриращата маса. Производството на паважни камъни от повишено качество се извършва в специални инсталации с ултразвуково запечатване на разтвор.

Бетонната смес е замразена в естествени условия с излагане на въздух. Пътните камъни могат да се оформят във всякаква форма, зависи от предварително подготвения фигурен капацитет. По правило контейнерите са изработени от специални трайни пластмаси.

За да сте сигурни, че плочката е здраво в пътното платно, тя трябва да отговаря на определени изисквания:

  •  да бъдат здрави и устойчиви на замръзване;
  • субстратът не трябва да се търкаля върху основата;
  • Горната част трябва да е пореста, да не се плъзга, когато е навлажнена, и добре отстранява влагата от повърхността.
Тротоарната плоча е направена чрез отливане на претегления бетон в специални форми и допълнително уплътняване на вибриращата маса

Тротоарната плоча е направена чрез отливане на претегления бетон в специални форми и допълнително уплътняване на вибриращата маса

За тази цел производствената техника включва метод за двукратно разливане на различни циментови смеси в състава им в една единствена форма. За да се подобри пластичността, към циментовата смес се добавя пластификатор и към желания цвят се добавя специален цвят (цвят).

Кохлер може да бъде всеки цвят. Насищането се постига с количеството добавен състав в бетоновата смес. Оригиналната форма за изливане на сместа се поставя, която ще бъде отпред и е направен от "белодробно" бетон с голяма част от фин пясък или шлака с пластификатор и добавяне на карамел.

След втвърдяването на първата част, втората част от сместа, получена от силен бетон, се напълва в матрица за окончателното образуване на керемида.

След като всяка част е излята в матрицата, тя се запечатва на вибрираща маса, последвана от втвърдяване при естествени условия, за предпочитане в закрито помещение. Тротоарните плочки, приготвени от такава технология, могат да се поставят върху пясък, този процес се нарича полагане на павета на бетонна основа.

Технология за натрупване

Цялата тайна е, че всички операции се извършват ръчно. Ако полагането се извършва за първи път, по-добре е да започнете с пешеходни пътеки, тъй като това е най-малко енергоемки.

Каменните плочи се полагат ръчно

Каменните плочи се полагат ръчно

Преди да започнете да слагате павета, трябва да определите вида и естеството на покритието. Тя може да бъде:

  • пешеходни тротоари;
  • места за отдих;
  • паркинг или преминаващ път.

От правилното определяне на вида на експлоатация на обекта ще зависи от подготовката на основата за полагане. След избора на вида на основата, която ще бъде основата за полагане. За подреждането на пешеходни алеи, дивечови зони, е достатъчно да се постави 40 мм слой от чакъл и 20 см пясъчен слой. Под паркинга са необходими няколко слоя чакъл с уплътнение от смес от цимент и пясък. За да се постави пътният камък под пътното платно, е необходима конкретна основа.

Първи стъпки - необходимите инструменти и материали

За да започне полагането на паважа с ръцете си, с необходимото оборудване: малка kamnerezatelnaya машина, дълга и средно ниво, канап, гладка дървена или алуминиева правило, мистрия, посочи чук, чук на мек материал (каучук), твърда четка, щик и лопата ,

Освен това е необходимо да се снабдите с оборудване за планиране на обекта:

  • градински гребла;
  • kiyanka с гумен връх;
  • ръчни или електрически уплътнения;
  • метални колчета;
  • маркуч за водоснабдяване с дифузор;
  • метла, просяваща метла.
За работа, наред с други неща, се нуждаете от чук от мек материал

За работа, наред с други неща, се нуждаете от чук от мек материал

За маркиране на територията под плочата за подова настилка е необходим следният материал:

  • каналът е не по-малък от No12;
  • камък за подреждане на бордюра;
  • голям и фин пясък - Портланд цимент;
  • смачкана скална фракция 20 и 40;
  • павета от употреба, с дебелина 80 или 50 мм.

Полагане на градински пътеки - основните задачи и тяхното решение

Преди да продължите с полагането на релсите, е необходимо да направите маркировка, да разчупите бъдещата бордюра по посоките, - клечки с конзоли, опънати върху тях. След маркирането на ширината и посоката на коловозите е необходимо да се изкопае почвата. Земята се избира от дълбочина от горната част на пътя до размера на камъка, плюс 10-15 см пясък, плюс слой от чакъл от 20 до 22 см.

Първо трябва да направите маркиране и изкопаване на почвата

Първо трябва да направите маркиране и изкопаване на почвата

Изкопаването на почвата под основата е направено с леко наклон на ръбовете от 1,5-2 см на метър дължина. Това е необходимо за изтичане на вода до ръба, за да се предотврати образуването на локви под пътя. Чакълният слой действа като отводняване, като не позволява на водата да задържа.

След изкопаване на земята, земната основа се нуждае от уплътнител с вибрационна плоча, ако не, тогава можете да направите дървена бразда, като закопчаете малка дървесина на дръжката.

Следващата стъпка в работата е създаването на фондацията. Той е покрит с тънък слой от натрошен камък и натрошен, след това отново напълнен с малък слой от натрошен камък и отново ударен. Последният етап от работата е да заспиваме слой от чакъл възглавница на 20-22 см. След това на бордюра се нанася бордюр.

Някои хора практикуват поставянето на камък върху канала, което е необходимо слагам в конкретното решение в посока на бордюра. Това ще даде по-равномерна и качествена настройка на бордюра.

След втвърдяване на циментовата мазилка е необходимо да се запълни образуваната "основна яма" с 10-15 см пясък, да се изравнява добре и да се уплътни с тласкач. Преди удара пясъкът е силно навлажнен с вода.

че добре павета, е необходимо предварително да се разложи във форма и цвят според избрания модел. Полагането започва от средата с постепенен преход към ръбовете.

Между бордюра и последния камък максималното разстояние е 1 2 см. Разстоянието между плочките е 3-5 мм. След това керемидата се изравнява с леко потупване с гумен чук.

Запълване на пролуките между тротоара върху повърхността заспивай фин пясък с последващо вграждане в пространството между камъка, разпределяне на пясъка на повърхността с метла и след това мека метла. Прекаленият пясък се измива с вода от маркуч с приставка за душ.

Складиране за паркиране на автомобили

Полагането на пътни камъни в подреждането на паркинги за автомобили не се различава много от устройството градински пътеки. Разликата е, че покритието има по-голяма площ, така че е необходим двоен слой от развалини, между които се полага суха пясъчно-циментова смес.

Полагането на плочки за паркиране също се извършва, както при градинските пътеки

Полагането на плочки за паркиране също се извършва, както при градинските пътеки

За да бъде подготовката на този слой се смесва на сухо с цимент пясък приблизително в съотношение 1: 6. И се организира до 5 см за дренаж и по-добро разпределение на товара по слой от пясък се полага геотекстил.

Складиране на бордюри за оборудване за пътуване и паркиране на камиони

За да паркирате превозни средства с тегло над 3 тона, е необходимо да поставите павета на бетонна основа. Дебелината на основата зависи от размера и теглото на транспорта. Максималното допустимо натоварване на колелото за път е разрешено до 12 тона. Следователно, бетоновият основен слой трябва да е достатъчно здрав, за да издържи на това натоварване. При товар от 10-12 тона, дебелината на бетона трябва да бъде най-малко 30 см с подсилена мрежа вътре.

Преди полагане бетон изля възглавница от натрошен камък 15-20 см и се уплътнява добре. След това се полага слой от бетон със склонове за отводняване на водата.

Тротоарни плочки се полага на сух пясък - замазка, която се образува в съотношение 1: 6. Допълнителна не се различава от описаната по-горе полагане на плочки.

В заключение искам да отбележа, че дори качествено поставената плочка се нуждае от по-нататъшна грижа и внимателно отношение към себе си. Например, не можете да почиствате лед с инструмент, който има метален край. Също така химическите реагенти не могат да се използват или плочките могат да бъдат оцветени с боя.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на тротоарни плочи върху бетонната основа със собствените си ръцеПолагане на тротоарни плочи върху бетонната основа със собствените си ръце
Пластификатори за тротоарни плочиПластификатори за тротоарни плочи
Слепият район около къщата, изработен от тротоарни плочиСлепият район около къщата, изработен от тротоарни плочи
Пигмент за тротоарни плочиПигмент за тротоарни плочи
Технология на полагане на паветаТехнология на полагане на павета
Видове гранитогресВидове гранитогрес
Видове развалини, които се използват в съвременното строителствоВидове развалини, които се използват в съвременното строителство
Тротоарни плочиТротоарни плочи
Тротоарни плочиТротоарни плочи
Как да изберем качествена паветаКак да изберем качествена павета
» » Как да поставите паветата правилно със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com