Как да нарисувате печката OSB с надежден завършек вътре и извън къщата

Отговор на въпроса: "Как да нарисуваме плочата OSB на фасадата?" Необходимо е да се вземат предвид условията на експлоатация, засенчването на сградата и климата в района, в който се намира. Не забравяйте за такива фактори като материала на самите плочи, натоварването върху тях и удара върху тяхната повърхност.

Области на приложение и свойства на OSB плочи

Ориентираната плоча от дървесни частици или OSV е сравнително нов материал, използван за довършване на стени в къщата, както и за монтаж на външните повърхности. Често табели се използват за инсталиране на подове. Сред основните предимства на материала е възможността за бързо облицоване на повърхности, издръжливост, здравина и простота при монтажа. В производителя плочите се импрегнират със специални защитни съединения, които предотвратяват гниенето на материала под въздействието на влага, UV лъчи, вредители и химикали.

WWS се използва за украса на стените вътре в къщата

WWS се използва за украса на стените вътре в къщата

В повечето случаи импрегнирането в завода е достатъчно за транспортиране и съхранение на плочи, но след монтажа материалът изисква довършителни работи. Най-достъпният метод е боядисването на OSB. Тя дава предимства като:

  • надеждна защита срещу дъжд и влага;
  • предотвратяване на крекинг и деформация;
  • защита от деламинация под въздействието на UV лъчи и висока температура;
  • сравнително ниска цена.

Всички тези предимства на боядисването го правят един от най-популярните методи за довършване на OSB плочи. Нека разгледаме какви състави са подходящи за поставяне върху табела извън сградата, както и за обработка на повърхностите в нея.

Как да изберем материал - плюсовете и минусите на различните видове бои

Най-универсалната опция за боядисване на повърхности е покритието с маслени бои. Сред специалистите съставът на фирмите е много популярен Syntilor и Coloray. Тези бои се отличават с отлична адхезия и висок вискозитет. Благодарение на това плочите не ги абсорбират. По този начин се изгражда надежден защитен слой върху повърхностите, който може да продължи най-малко 2 години на фасадата и повече от 3 години - в самата стая.

Боядисване с маслени бои

Боядисване с маслени бои

Алкидният емайл се различава от способността на маслото бързо да абсорбира. Това влияе върху потреблението на състава, но тази боя може да образува по-трайни и трайни защитни слоеве. Алкидните бои са подходящи и за работа с повърхности вътре и на фасадата на сграда. Тези съединения не изискват прилагането на лак слой, което прави възможно да се спести малко. Сред най-популярните марки може да се отбележи емайлTikkurila и Farbex.

Малко по-рядко водните бои се използват за работа с OSB дъски. Това се дължи на факта, че плочите могат да набъбнат под въздействието на цветовия състав. Това обаче не пречи на използването на замазка за работа с подове, прегради и вътрешни стени поради екологичната съвместимост на състава и липсата на вредни примеси и миризми. Сред целия спектър от специалисти се отличава съставът на фирмите DuluxTeknős и Sadolin.

Най-оптималният метод за OSB е оцветяването на органоразтворими съединения. Тези бои проникват дълбоко в плочите, където реагират със синтетични смоли. В резултат на това те образуват плътна, надеждна връзка, чийто живот се измерва в десетки години. Този метод е чудесен за довършителни фасади, огради от OSB и огради. Най-качествените композиции са продуктите на фирмите Международен живопис и Sigma Coatings.

Ако планирате да запазите текстурата на плочите, препоръчваме да използвате прозрачен лак. За да работите върху вътрешните повърхности на жилищна сграда, можете да използвате екологично чиста площ, а за фасадата да използвате едноразтворими бои. Този метод на декорация е оригинален и със сигурност ще изненада както дома, така и гостите.

Повърхностно покритие с прозрачен лак

Повърхностно покритие с прозрачен лак

За да извършите довършителните работи в производствените помещения, можете да използвате специални цинк-съдържащи проводящи бои на фирмата ZINGA. Друга надеждна опция ще бъде и топлоизолационната изолация на фирмата Международен живопис. Всяко от тези съединения ще обслужва посочения живот на производителя.

Подготовка на повърхността - следвайте инструкциите

Консумацията на боя е силно повлияна от качеството на подготовката на повърхността. Основната цел на предварителната обработка на плочите е да се увеличи адхезията им, за да се осигури тесен контакт с боята. Подгответе повърхността с помощта на следния алгоритъм:

  1. 1. Първо, пясък на повърхността на плочите. Така премахвате слоя фабрична импрегнация, което значително намалява адхезията на OSB плочите. Освен това ще можете да намалите облекчението на чиповете.
  2. 2. След това почистете повърхността с шкурка. Най-добре е да направите това, преди да инсталирате плочите по стените.
  3. 3. Поставете ставите на плочите, за да ги напълните със специални уплътнители или скрийте ремъка.
  4. 4. Непосредствено преди боядисване, нанесете върху повърхността тънък слой грунд. Както в случая с подготвяне преди замазка, полиуретанови или акрилни състави са подходящи за получаване на OSB.
За начало повърхността на плочите трябва да се смила

За начало повърхността на плочите трябва да се смила

С тази подготовка на повърхността ще можете да нанесете равномерно боята. В допълнение, съединението няма да тече в ставите между плочите и бързо ще изсъхне.

Вътрешна и екстериорна живопис - подробно за основната

Вътрешните повърхности на помещенията, завършени с плочи OSB, са боядисани с пръскачка. Често това се използва възглавница за боядисване на тавана с емулсионна боя на водна основа. В труднодостъпни места боята може да се нанася с четка. По време на прилагането на първия слой се уверете, че боята е равномерно разпределена по повърхността. Когато работите с лак на водна основа, обърнете внимание на това дали плочите се деформират от влага. Направете ударите стриктно в една посока.

Преди да приложите втория и третия слой, препоръчваме да направите почивки, така че предишният слой да е напълно сух. За да направите това, ще трябва да изчакате от 6 до 8 часа - всичко зависи от типа боя. Сушенето на боядисани дъски трябва да се извършва естествено при стабилна температура. Не позволявайте течения в стаята.

Малко различно е случаят с боядисването на фасадите. Извън къщата, плочите са по-изложени на негативни фактори, така че се налагат повече изисквания върху боята. Най-слабото свързване с плочите на OSB са техните цели, поради което на тези части трябва да се обърне максимално внимание по време на работа. Препоръчваме всички остри ръбове на плочите да бъдат закръглени с радиус приблизително 4 мм. Непосредствено след това повърхността се почиства от прах и се обработва с грунд.

За фасадите най-оптимални са органоразтворимите, алкидни и маслени формулировки

За фасадите най-оптимални са органоразтворимите, алкидни и маслени формулировки

При избора на боя за довършване, обърнете внимание на естетическите свойства на прозрачните лакове. Повечето от тях не търпят пряка слънчева светлина! Не използвайте бои на водна основа, тъй като те могат да деформират плочите. Най-оптималните за фасадите се считат за органично разтворими, алкидни и маслени формулировки. Алгоритъмът е същият като при боядисване на закрито. В същото време не забравяйте, че върху фасадата на сградата са нанесени поне 3 слоя.

Тапети и мазилка върху OSB плочи - добър аналог за рисуване

Често вместо боядисване на плочите като завършващи довършителни работи, жителите избират да тапет или да нанасят мазилка. За първия вариант ще трябва внимателно да подготвите повърхността на плочите. Ако не направите това и приложете лепило директно върху OSB, то бързо ще абсорбира плочите и ще ги надуе. Това може да бъде избегнато само чрез извършване на определени подготвителни мерки.

Така че, първо трябва да нанесете грунд върху плочите. Така създавате защитно полимерно покритие, което ще увеличи сцеплението и ще направи повърхността идеално гладка. Веднага след като грундът изсъхне, нанесете диспергиращ пълнител върху него. Тя ще изсъхне най-малко 10 часа. След това лепене на подсилващи еластичен материал, който най-накрая трябва да изравни повърхността и да предотврати появата на пукнатини върху нея. След като изпълните всички описани по-горе процедури, можете да продължите с поставянето на тапет. Ако не сте пропуснали нито един от подготвителните си етапи, завършването ще има отличен вид и ще продължи дълго време.

Вторият метод на довършителни работи е да се нанесе мазилка. Това е особено важно за изграждането на сгради от рамков тип. В тези къщи рамката е покрита с OSB плочи, които изискват защита от влиянията на околната среда. С това обикновената мазилка се справя добре. Не трябва обаче да се забравя, че дървесината, от която се произвеждат плочите, се отличава с способността си да абсорбира влагата. Поради това, преди да се нанесе мазилката, ще трябва да се подготвят.

За да започнете, затворете всички налични шевове с уплътнител с повишена устойчивост на замръзване. Повърхностите на плочата трябва да бъдат залепени с битуминозен картон, хартиена рубероидна или крафтова хартия за облицовка. Непосредствено след това фиксирайте галванизираната мрежа, което помага да се предпази повърхността от появата на пукнатини. След това лепилото ще остане, което напълно затваря окото. В края на краищата трябва да нанесете мазилка. За тази цел е подходящ всеки полимер-акрилов състав, който преминава през пара. Прилагане на тези съединения трябва да бъде не по-малко от 3 слоя.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вместо да стена в дървена къща най-добрите материалиВместо да стена в дървена къща най-добрите материали
Плочи изополират естествена изолация за кожата на къщатаПлочи изополират естествена изолация за кожата на къщата
Нова строителна технология от Osl на дървени трупиНова строителна технология от Osl на дървени трупи
Самозатваряне на стени с полиуретанова пянаСамозатваряне на стени с полиуретанова пяна
Osb спецификации за печки, ревюта, приложение в фасадни работиOsb спецификации за печки, ревюта, приложение в фасадни работи
Фасадни плочки за естествени материали тухли и камъкФасадни плочки за естествени материали тухли и камък
Osb плоча технически характеристики, приложение в wireframe строителствоOsb плоча технически характеристики, приложение в wireframe строителство
CSP технически характеристики и приложение в частното строителствоCSP технически характеристики и приложение в частното строителство
Какво представлява фасадната плоскост и как се използва?Какво представлява фасадната плоскост и как се използва?
Фибро-циментови плочиФибро-циментови плочи
» » Как да нарисувате печката OSB с надежден завършек вътре и извън къщата
© 2021 BggeHat.com