Скеле със собствените си ръце как да направите тръби и дърво?

Много работни места в строителството, поддръжката и ремонта на частни домове трябва да се извършват на надморска височина. За да се улесни и направи процеса на извършване на такива дейности по-безопасен, има скеле, което лесно може да бъде закупено в готов вид или сглобено от самия него. Независимо от това, такива конструкции са изработени от профилни тръби или от дървени елементи по сравнително прости схеми.

Основните елементи на гората от дърво и метал

Скелетата (SL) са помощни конструкции. Те се използват за монтаж на стени сайдинг и покриви, за подаване на фронтове, инсталиране на улуци, декориране на фасадите на частни къщи, извършване на други дейности. Скеле със собствени ръце е изработено от дърво или метал. Независимо от използвания материал те се състоят от следните основни елементи:

  • Вертикални стелажи. Тези части възприемат товара от конструкцията и го прехвърлят на земята.
  • Jumpers. Части от конструкцията, които служат за инсталиране на подовата настилка. Джомперите са инсталирани по протежение на страните на гората.
  • Връзки. Те са хоризонтални и диагонални. Те са необходими, за да се даде на скелета на SL максималната пространствена твърдост.
  • Парапети. Те представляват най-простата ограда, която предпазва човек, който изпълнява строителни проекти, от падане от височина.
  • Подови настилки. Конструкцията на плоскости съборена заедно. Подовата настилка служи като работна платформа.
  • Стълбите. Позволете на строителите да изкачат гори и да се спуснат от тях.
  • Устойчиви стърнища. Важен елемент от структурата, предпазващ я от преобръщане.

Дървеното скеле е по-лесна за сглобяване. Те имат малко тегло. Техните части са прикрепени един към друг чрез винтове или пирони. Но дървените конструкции не са подходящи за сериозни товари. Демонтажът на такива гори е дълъг. Те могат да бъдат събирани няколко пъти по-късно за работа на висока надморска височина. Но силата на повторно сглобените структури се намалява, тъй като има дупки от хардуера в баровете и дъските.

SL от профилната тръба е много по-надеждна. Те бързо се разглобяват и бързо се сглобяват, запазвайки присъщите си характеристики на висока якост. Ако е необходимо, те могат да бъдат разширени с допълнителни елементи.

Разнообразие от структури и техните оперативни характеристики

Всички скелета са разделени на няколко вида в зависимост от конструкцията и закрепващите елементи, използвани за тяхното сглобяване. Описани са следните видове структури:

  • Frame.
  • Pin.
  • Vee.
  • Прекратена.
  • Скоби за скоби.

Рамкови структури - здрави и издръжливи при работа. Те са изработени от метални части с ниско тегло (например алуминиеви тръби). Такова скеле има няколко вертикални рамки, които са укрепени с дистанционни елементи. Често те са оборудвани с колела за бързо преместване на конструкцията по повърхността, която се обработва (стените на къщата, фронтона).

Бодливите дървета са бавни и тежки. Те се считат за най-стабилни и трайни. Те са сглобени от метални тръби, които са свързани в една конструкция чрез вложени блокиращи елементи и заваряване (с помощта му, заварени към конструкцията са заварени изрязани елементи от арматурни пръти). Пистовият тип SL се препоръчва за изпълнение на зидария от тухли (камък), тъй като те лесно издържат на тежкото тегло на използваните материали.

Кълбовите гори са достатъчно мобилни и достатъчно силни. Те съчетават предимствата на ъгловите и рамковите структури. Това се постига чрез използването на специални държачи, които са специални фланци с прорези. Wedge SL са оптимални за инсталиране на сложни фасади и тяхната поддръжка.

Окачените конструкции, наречени "crochet crochet", се използват за облицовъчни стени и други видове облицовъчни материали за измиване на фасадни прозорци. Те не са много функционални, което не може да се каже за стягащите структури. Последните се признават от експертите за универсални съоръжения. Не е лесно да се направи скоба скеле. Но с тяхна помощ ще бъде възможно да се обработват (украсяват, ремонтират) сградите от най-сложната и необичайна конфигурация. В случай на нужда тези конструкции лесно променят формата си вертикално и хоризонтално.

Надеждно изграждане на дървесина - как да направите себе си?

Дървените скелета се сглобяват от дъски с детайл от 10x5, дебелина 3-5 см и шина 10х10 см. Инструментът изисква циркуляр, свредло и чук. За закрепване на конструктивните части се използват гвоздеи (самонарезни винтове). Машините за маркиране се изпълняват с лентова мярка и ниво на сградата. Плочи с дебелина 3 см са предназначени да създават вдлъбнатини, 5 см - за монтаж на подови настилки. Изграждането на горите се развива, като се вземат предвид тези изисквания:

  • Максималната височина на конструкцията е 600 см, дължина - 400.
  • Минималната ширина на пода е 100 см.
  • Разстоянието между стълбовете на конструкцията е 200-250 см.

За изграждането на горите се взема добре изсушена дървесина. Той не позволява наличието на пукнатини и други дефекти. Всички дървени елементи се обработват с разтвори, които предотвратяват развитието на мухъл и гниене. Работата започва с производството на рамки. На планираната височина на SL, четири греди са отрязани. Получените заготовки се поставят върху плоско парче земя. Към носещите греди (отвътре) са прикрепени две стълбове с дължина 360 и 400 см. Вторият е фиксиран по долния ръб на опорите, първият е върху горния ръб. Резултатът е две трапецовидни рамки. Те се укрепват от разделители. Монтирането на последното се извършва диагонално.

Рамките са повдигнати от земята, поставени вертикално, свързани (временно) със странични стени. Разстоянието между горните ръбове на опорните колони е 100 см, между долните ръбове - 115 см. Нивото се проверява за точността на хоризонталната инсталация на страничните стени. Изработеният скелет се съединява в едно цяло чрез самобръчкови винтове или пирони. Използвайте ноктите като крепежни елементи за предпочитане. Те са изработени от мек метал, който при силен товар не се счупва, а се огъва. Самонарезните винтове са направени от закалена стомана, която се отличава с повишена чупливост. Ако горите са засегнати от променливи или чувствителни натоварвания от удар, такива скрепителни елементи се разрушават. Това води до факта, че SLS се разпадат.



Подовите настилки са от дъски. Те са прикрепени към напречните горни пръти. Монтажните плоскости се правят без пропуски - колкото по-гъсто се намират, толкова по-надежден ще бъде дизайнът. Отстрани на инсталацията е инсталирането на допълнителни напречници. Тези мостове придават допълнителна здравина на конструкцията и изпълняват функцията на стълбите.

Метални скелета - колко години се изчисляват?

Структурите на профилната тръба се състоят от 2-4 секции с дължина 160-200, ширина 100 и височина 150 см. Специфичният брой на тръбите зависи от височината и дължината на къщата. Профилите са изработени от алуминиеви или стоманени стелажи. В случаите, когато горите започват да възприемат сериозни товари, е по-добре да ги извадят от стомана. За да съберете метална конструкция, се нуждаете от машина за заваряване, електрическа бормашина, ниво, болгар, крепежни елементи (болтове и винтове). Скелето е изработено от дъски (препоръчителната дебелина е 4 см). Подпори, напречни греди, адаптери и други части на конструкцията са направени от кръгли и профилирани тръби с напречно сечение от 1,5, 3x3 и 2,5x2,5 cm.

Разделителите се изрязват от продукти с диаметър 1,5 cm. Диагоналните части са изработени на дължина от 200 см, хоризонтално - 96 см. На краищата на тръбите (два метра) са направени разрези. Тяхната дължина е 6 см. След това тръбните продукти се сплескат на местата на разфасовките. Работата се извършва, за да се улесни свързването на опорните колони и дистанционни елементи.

Тръбите от 3х3 и 2,5х2,5 см са нарязани съответно на дължини 8 и 30 см. От получените заготовки са направени адаптери - специални елементи за увеличаване на височината на SL. Сегментите с по-къса дължина се носят по-дълго и се заваряват заедно.

Използвайки разделители и вертикални рафтове, се създават две кадри. Направете ги прости - трябва да заварявате подпорите на стълбовете след всеки 0.3 м от дължината на последния. В резултат на това се получават продукти, които визуално приличат на стълби.

Към долните краища на опорите са заварени плочи с размер 7х7 см. Те са изрязани от листова стомана. Плочките няма да позволят масивна структура да попадне под собствената си тежест и теглото на хората, които работят върху нея, в земята. Ако е необходимо, под тези плочи се поставят дървени пръти по време на използването на скелето.

Заварените рамки се поставят вертикално. Определят се точките на фиксиране на диагоналните скоби. На маркираните места електрическата бормашина прави дупки. В тях се завинтват болтове. Всички данни за скелета са свързани. След това се проверява хоризонталността на стъблото с ниво. Ако има изкривяване, частите на SL се коригират. Самопроизведената конструкция с не хоризонтални прътове е забранена поради ниската си стабилност.

Производство на подови настилки и боядисване на конструкции от тръби

Подовите настилки на металните скелета са от дъски. Те се вписват в секцията. В първия случай дървените заготовки са закрепени към тръбите, които са монтирани по страните на скелето (закрепването се извършва с болтове). В надлъжно направление се позволява да се поставят дъски с дължина над 200 см. Те се повреждат в един под (без празнини) и се укрепват от отклонението чрез напречни пръти. Последните са монтирани под дъските.

В краищата на подовата настилка е монтиран U-образен профил от метал. Широчината му е 1,7-2 см. Профилът е изрязан в зависимост от размерите на подовата настилка и е фиксиран към последните винтове за самозатягане. Този дизайн премахва възможността за смяна на дъските.

Горите от профилната тръба се използват многократно. Те са лесни за разбиране и отговарят според нуждите. За да удължите живота на техните продукти, препоръчваме да боядисвате SL. Живопис се извършва в една проста схема:

  • всички елементи на гората са грижливо шлифовани;
  • металните повърхности са без прах;
  • тръбите са грундирани.

След като грундът е сух, боядисването се извършва. На подовите настилки е желателно да се нанесе слой боя, като предварително се обработва дървесината с антисептичен състав.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избираме скелеИзбираме скеле
Прост балдахин над верандата от поликарбонатна снимка и дизайнПрост балдахин над верандата от поликарбонатна снимка и дизайн
Скеле на сортСкеле на сорт
Какво е скеле?Какво е скеле?
Проектиране на електрически кабелиПроектиране на електрически кабели
Дървени стълбища в интериораДървени стълбища в интериора
Строителни компонентиСтроителни компоненти
Боядисване на метални конструкцииБоядисване на метални конструкции
Демонтаж на метални конструкцииДемонтаж на метални конструкции
Основните производители на скеле за белоруския пазарОсновните производители на скеле за белоруския пазар
» » Скеле със собствените си ръце как да направите тръби и дърво?
© 2021 BggeHat.com