Котел за отопление на стена

Трудно е да не се съгласявате с твърдението, че отоплението с газ е най-удобният начин да затоплите собствения си дом. В крайна сметка, оборудването работи почти в автономен режим, не е нужно непрекъснато да се обслужва. В продължение на много години газовото оборудване е било разположено на пода, това са общите и обемни инсталации, които заемат много пространство. Днес стената монтиран газ котел става все по-популярен - това е устройство, което не само ефективно отоплява вашата къща, но също така спестява пространство, идеално монтиране в интериора.
стенни газови котли
Стенни газови котли

Настенна монтажна конструкция на котела

Газовите котли на стена са устройства от ново поколение, комбинират функциите на мини-котел, но размерите им не са големи. Обикновено под корпуса на котела има няколко важни елемента:

  • Газова горелка;
  • Топлообменник от мед или стомана;
  • Автоматизация на управлението;
  • Циркулационни помпи в размер 1 или 2;
  • Система за сигурност;
  • Разширителен резервоар;
  • манометър;
  • термометър;
  • Други сензори, необходими за правилната работа;
  • При устройствата с принудително течение все още има малък вентилатор.
газови стени котли, двойна схема
Монтаж на стенен двоен котел

Кои са добрите монтирани на стената котли

Котлите за газови стени, двуканални или едноканални, както и всички устройства, трябва да се използват само по предназначение. Стенните котли също имат своя собствена гама от приложения, тук се разкриват всички най-добри характеристики на такива котли.

За да разберете дали е подходящ за вас стенен газов бойлер, трябва да изучите неговите структурни характеристики в детайли, характеристиките на функционалните и след това да ги сравните с вашите нужди.

Предимствата на газовите отоплителни котли включват следните важни нюанси:

  • За разлика от цялостната инсталация, шарнирният котел ще заема много малко пространство, освен това може да бъде инсталиран под различни елементи на мебели и дори на устройства.
газови стени котли
Модерни стени монтирани котли се вписват добре в интериора
  • В резултат на първото предимство - газови стени котли перфектно се вписват в интериора, почти всички.
  • Пълно оборудване - не е необходимо около котела да се мотае цялата стена с различни видове оборудване, тъй като тя вече се крие под тялото на самия котел. Така че, можете да направите инсталация на стени монтирани газови отоплителни котли в кухнята, но интериорът няма да бъде нарушен.
  • Промени. Ако искате да използвате котел за друг вид гориво, имате възможност да го направите със стенен котел - трябва само да смените дюзите и да ги преконфигурирате.

Недостатъци на монтираните на стената котли

Подобно на всяка система, газовите котли за отопление на стени имат няколко недостатъка:

  • Чувствителност към химическите характеристики на топлоносителя. За да премахнете този недостатък, трябва да поставите филтър върху джъмпера, свързващ отоплителната система и водоснабдяването, което ще омекоти водата. В противен случай топлообменникът бързо ще се провали поради солите. Ако няма възможност за поставяне на филтър, след това всяка година след края на отоплителния сезон, е необходимо да се обадите на специалисти за ревизия на котела и почистване на топлообменника.
газови котли за отопление на стени
Филтърът за изчистване на топлоносителя в система за отопление
  • Вторият недостатък се отнася само за такива устройства като отоплителни котли, газови стени с двоен кръг - в тях отоплението на водата се включва чрез трипътен вентил. Така че, когато такава крана е отворена, топлоносителят ще бъде спрян. В ежедневния живот обикновено горещата вода се включва за кратко време, така че водата няма да има време да се охлади. Но в този случай има изключения.
  • Обикновено дори най-добрите стени монтирани газови котли ще имат малък капацитет, което се дължи на структурните свойства. Ето защо такива котли не са подходящи за отопление на големи помещения.

Кой ще използва стената?

Нагревателните стенни газови котли често могат да се видят в автономна отоплителна система, която собствениците на апартаментите организират, като не искат да понасят неправилното функциониране на централното отопление. Такива монтирани на стената котли не създават прекомерно натоварване на газовата мрежа. Ако обаче в къщата няма газови колонки, тогава мощността на газовия проводник няма да позволи такова устройство.

отоплителни котли газови стени двуканални
Газовият котел не заема много място

Газовите котли за отопление са идеални за малки къщи в селски къщи. Мощността на такива устройства варира в диапазона от 12-25 kW, така че лесно можете да нагрявате помещение от 50-200 квадратни метра. м. Заслужава да се отбележи, че наскоро можете да намерите по-мощни стени монтирани газови отоплителни котли - до 42 кВт. Такъв котел е подходящ за отопление на къща с площ до 400 кв.м. Но цената на такъв котел ще бъде по-висока.

Принцип на извличане на дим

Системата за изсмукване на дим в газовите отоплителни котли може да бъде от два вида:

  • естествен;
  • задължително.

Принципът на естественото отстраняване на дима включва инсталирането на вертикално разположен комин, който преминава през покрива и се издига на определена височина. Принудителното премахване на дима включва наличието на вентилатор във вентилационната тръба, през който се извежда дим от котела.

отоплителни котли за сгъстен газ
Коминно монтиране на стенен котел

Такава система обаче практически не се използва днес. На негово място дойде по-нова - коаксиална. Същността на този метод за премахване на продуктите от горенето е много проста. Всъщност такъв комин е тръба в тръба. Чрез тръба с по-малък диаметър димът се отклонява и през пространството между него и тръба с по-голям диаметър кислородът, необходим за изгарянето на горивото, влиза в системата.

Такава система има няколко предимства. На първо място тръбата не трябва да бъде вертикална - тя може да бъде изнесена хоризонтално през стената. Освен това, когато се използва такава система от кранчета, от помещението не се извежда въздух.

Брой използвани вериги

Изборът на стената на газовия бойлер по правило се основава на назначаването на този котел. Подовите котли за отопление могат да имат една или няколко вериги. Еднокорпусните котли се използват изключително за отопление. В този случай за бойлера се изисква котел. Газовият котел е монтиран на стена двуциклен отоплителен котел, който може да се използва за битова гореща вода и за отопление. Котелът има вграден котел, който загрява водата.

най-добрите стени монтирани газови отоплителни котли
Газов котел с един кръг

оценка на нагревателните котли на стена
Газови двуканални котли

Някои модерни модели котли имат сложна автоматизирана система. Оборудването може да поддържа предварително зададена температура на водата - системата автоматично се включва и изключва, когато охладителната течност достигне определена температура. Освен това често тези котли са оборудвани със сензор за горене - ако внезапно пожарът в горивната камера изгасне, захранването с гориво спира. Това оборудване може значително да намали разхода на гориво.



Въпреки това, заедно с очевидните предимства при използването на тези котли, трябва да се има предвид следното:

  • ако горещата вода не се използва дълго време, тогава когато отваряте крана, ще ви отнеме известно време, докато изчакате температурата на водата да е правилна;
  • в топлообменника на такъв бойлер, акумулацията се натрупва по-активно - и това може да повлияе неблагоприятно на функционирането на системата;
  • Не се препоръчва да се използва тръба за битова гореща вода повече от 7 м.

Отделни модели двукомпонентни котли са оборудвани с допълнителни филтри, които спомагат за частично почистване на използваната охлаждаща течност от твърди примеси. Такива филтри спомагат за удължаване на живота на котела.

монтаж на стени газови котли за отопление
Замърсяване на топлообменника на газовия котел

Горивна камера

Рейтингът на монтираните на стената газови отоплителни котли може да бъде класифициран според вида на използваната горивна камера. Този елемент е от два вида:

  • отвори;
  • затворен.

Отворената горивна камера отвежда въздуха директно от помещението, където се намира котелът. Такива модели са съвсем прости. Въпреки това, когато ги използвате в стаята трябва да бъде качествена вентилационна система и комин. Предимството на такова оборудване е енергийната независимост.

котли за отопление с газово загряване
Затворена горивна камера

Затворената горивна камера приема потока на кислород директно от улицата. Подобен котел е оборудван с коаксиален комин, през който се отстранява двойна тръба и дим и се подава необходимия кислород. Такова оборудване обаче няма да може да функционира, ако няма връзка с мрежата.

Циркулация на охлаждащата течност

Преместването на отоплителната среда през отоплителната система може да бъде от два вида:

  • естествен;
  • задължително.

Природната циркулация се дължи на разликата в масата и плътността на горещата и студената охлаждаща течност. Това означава, че по-студена вода, която влиза в котела за отопление, изтласква малко лека гореща вода. Той се разпространява през системата и когато се охлади, постепенно се спуска към долната част на радиатора и под действието на гравитацията се връща към котела. Такава система има по-достъпни разходи. Независимо от това, инсталацията му изисква точно изчисляване на инженерството - всъщност тръбите изискват отклонение, което ще улесни циркулацията.

газов котел за отопление на стени
Отоплителна система с естествена циркулация

стенни газови отоплителни котли прегледи
Отоплителна система с принудителна циркулация

За висококачествената работа на отоплителна система с естествена циркулация е абсолютно необходимо да има отворен разширителен резервоар в най-високата точка на системата. И тъй като най-често резервоарът е инсталиран в неотопляем таван - често има случаи на замръзване на системата.

Принудителната циркулация включва използването на циркулационна помпа в системата.

Той насърчава по-активното движение на охлаждащата течност. Такава система е нестабилна, но използването ѝ може значително да спести гориво, което прави системата по-икономична.

Да купя или не?

Въз основа на всички данни, представени по-горе, можете да определите дали имате нужда от газов котел за отопление на стени. Трябва да се помни, че всеки тип отопление с газ е източник на повишена опасност. Ето защо такава система трябва да бъде с високо качество, за да работи правилно и да изпълнява функциите си.

Купуването на оборудване е най-доброто от доказани производители, като не се фокусира върху рекламата, а върху рецензиите на истински хора, които ще могат да опишат всички предимства и недостатъци, които са се чувствали на собствената си кожа. По-добре, ако от самото начало - дори и при избора на оборудване, ще бъдете подпомагани от специалисти. В края на краищата висококачественото оборудване за отопление на газ е важен фактор за безопасност. И правилното инсталиране и функциониране на устройствата също е важен аспект, който трябва да се вземе под внимание.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Газови котлиГазови котли
Кой стенен газов котел е по-добър?Кой стенен газов котел е по-добър?
Стенни газови котлиСтенни газови котли
Отопление на газОтопление на газ
Подови и стенни котлиПодови и стенни котли
Котли за отопление на домаКотли за отопление на дома
Принцип на работа на газов котелПринцип на работа на газов котел
Стенни окачени газови котлиСтенни окачени газови котли
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Автоматизация на котли за газово отоплениеАвтоматизация на котли за газово отопление
» » Котел за отопление на стена
© 2021 BggeHat.com