Газови котли

Използват се газови котли с всички предимства, експлоатационни характеристики и недостатъци. Принципът на работа на автоматизацията на котела е описан и котелът се разглежда с автоматична система, независима от електричеството. Всички видове горелки са изброени.

В много модерни вили, по правило, се доставя основният газ. Най-разумното решение днес е да се затопли дачата, използвайки газови котли, тъй като е трудно да се намери по-достъпно гориво. Около 50 използвани котли в наше време са газови единици. Това отоплително оборудване осигурява отопление на къщата или дачата с помощта на природен газ или, ако има конструктивни възможности, на втечнен газ. (Виж също: Газови котли без дим)

Котлите, работещи с газ, са най-популярният тип отоплителни котли, както на територията на Русия, така и в други страни по света. Около половината от апаратите, които присъстват в нашето време на пазара, са газови котли. И това не е изненадващо, защото газът е много печеливш и доста икономичен вид гориво.

Газови котли


Фигура 1: Газови котли



Класификация на газовите котли


Има два вида котли, които се различават по местата на монтаж. Има газови котли на стена и под.
Всички видове подови котли могат да бъдат класифицирани в две групи - това е с атмосферни и с надуваеми горелки. Атмосферните горелки са най-простият дизайн и са по-ниски от надуваемите. Предимството им е тихата работа. (Виж също: Двуциклични газови котли)

Котли с надуваеми горелки


Надуваемите котли имат много добра ефективност, но на много по-висока цена. При използването им е възможно да се монтира горелка, която работи както за газ, така и за течно гориво. Надуваемите горелки често се наричат ​​сменяеми или шарнирни. Важно е да запомните, че атмосферната горелка е нормален компонент на котела, поради което винаги навлиза в цената. Надуваемата горелка обикновено се продава отделно от котела, неговата цена не се включва в общите разходи.

Силата на газовите котли


Силата на газовите котли с атмосферна горелка е почти винаги между 10 и 80 кВт, но има фирми, които произвеждат такива котли и по-мощен тип. Но моделите с подменяеми надуваеми горелки могат да имат мощност от няколко хиляди kW. Въз основа на тези данни потребителят, който е изправен пред задачата да избере котел, винаги може да избере за себе си най-оптималната опция, независимо дали котелът е закупен за малка къща или за голяма площ.

Схемата на газовия котел


Фигура 2: Диаграма на газовия котел



Бойлери на стена


Газовите котли на стената са с компактен размер, нямат голяма мощност (до 30 кВт), но тяхната ефективност е доста висока. Такива бойлери идват с естествено течение, тъй като те имат отворена горивна камера. Има монтирани на стена котли с затворена горивна камера. Съществува и специално принудително изтегляне на продуктите от горенето. Подовите и стенните газови котли се различават в следните типове: (Виж също: Как да изберем газови котли за отопление на апартамент)

  • Едностепенни газови котли;

  • Combi.


Стенни газови котли


Фигура 3: Стенен газов котел



Сфери на приложение на различни видове газови котли


Бойлерите, наречени еднокръгови, се използват главно за отопление на къщи и други затворени пространства. В допълнение към отоплението на помещенията, газовият котел се използва за отопление и директно зареждане на топла вода.
Настенните котли от този тип са много лесни за инсталиране. Ако инсталацията се извършва от специалист, инсталацията ще бъде много бърза.

Модерни монтирани на стената котли могат да бъдат с два начина за нагряване на водата. Първият - с помощта на котел, а вторият - метод на потока. Има възможност за избор на котел въз основа на собствените му индивидуални потребности, тъй като би било погрешно да се говори за предимствата и недостатъците на всеки конкретен метод за отопление на водата, предлаган от двуконтурни котли. Например, котлите Electrolux поемат по-голямо пространство за тяхното местоположение, тъй като резервоарът на такъв бойлер съдържа около шестдесет литра вода. (Виж също: Как да изберем котел за отопление на газ)

Монтаж на двуканален газов котел


Фигура 4: Монтиране на двуканален газов котел



Характеристики на стенни газови котли


Котлите, работещи на стена, се показват добре по време на работа, тъй като системата за управление е автоматична. Тази система има способността да поддържа желания температурен режим на отопление.

Бойлери газови стени двойна верига понякога се свързва с малка котелна къща, която има способността да работи само една къща или един апартамент. Това малко устройство има такива компоненти като: топлообменник, специален резервоар, горелка, циркулационни помпи, системи, които осигуряват контрол и безопасност на устройството, както и други допълнителни, но важни елементи за работа.

Кондензиращи котли


Не толкова отдавна се появи нов тип газови котли - това са така наречените кондензационни котли. Те се наричат ​​така поради способността им да извличат от изгарянето продукти "латентна" топлина, която се получава чрез кондензиране на водните пари, които те съдържат. Тяхното използване прави възможно постигането на ефективност от 107-109. Така че, нека да разгледаме по-отблизо газовите котли. (Виж също: Избор на стенен газов котел)

Кондензиращ газов котел


Фигура 5: Котел с кондензиращ газ



Подгряващи газови котли


Подовите бойлери вече са станали доста традиционно отоплително оборудване, което се е доказало от гледна точка на консерватизма, тъй като такива котли не са претърпели промени в капитала в продължение на много десетилетия. Топлообменници, които имат подови котли, обикновено изработени от стомана или чугун. Чугунът е материал, който е добре ръждясал.

Топлообменниците от чугун са дебели, така че имат много дълъг експлоатационен живот. Въпреки това, чугунът има своите недостатъци. Този материал е достатъчно крехък, поради което има известен риск от появата на микрокредити при транспортирането на такъв бойлер или при товарене (разтоварване). Има и друг значителен недостатък с чугунени котли. Факт е, че по време на работа, когато се използва твърда вода, както и поради особеностите на конструкцията на чугунени топлообменници, може да има смущения поради спада на температурата.


Етажен газов котел


Фигура 6: Подов газов котел



Сравнение на чугунени и стоманени котли


Ако сравниме чугунните котли с стоманени единици, тогава предимството на стоманените котли е фактът, че те са много по-леки от чугун. В допълнение, те не се страхуват от удари в процеса на тяхното транспортиране. В случай на неправилна работа, стоманеният топлообменник има свойството да корозира. Не е трудно да се осигурят прилични условия за работата на стоманен бойлер. Много е важно температурата в котела да не падне под така наречената "температура на росата". Компетентният специалист винаги ще може да организира такава система, в която животът на котела ще бъде достатъчно дълъг.

Важно! При оценката на котлите за отопление на газ при руски условия не забравяйте друг изключително важен параметър на котела: зависимостта от неговата автоматизация на електричеството.

Монтаж на подов газов котел


Фигура 7: Монтаж на подов газов котел



Автоматизация на газови котли


Много газ котли, които имат атмосферни горелки вършат своята работа, въпреки наличието на власт. Тези котли по принцип са вносни производители, защото такива проблеми в западните страни често са диви. Има ли газови котли на западно производство, които могат да осигурят добро ниво на отопление и също така да работят самостоятелно от електричество? Има такива котли.

Автономността на котела от електричество може да се постигне по два начина. Първото е максималното опростяване на системата за управление на котела. Ако котелът няма автоматизация, той е независим от електричеството (това се случва и при домашните котли). В тази ситуация котелът може да поддържа само определена температура на охлаждащата течност и не може да се регулира до необходимата температура на въздуха в помещението.

Автоматизация на газови котли


Фигура 8: Автоматизация на газовите котли



Видове горелки


Бойлерите имат няколко вида горелки. Бойлерите се разделят на котли с конвенционална горелка и модулираща горелка. Модулационните горелки могат да осигурят най-икономичния режим на работа, тъй като котелът регулира автоматично капацитета си, въз основа на изискванията за топлина.
Газовите котли на стена се използват за създаване на индивидуални отоплителни системи в селски къщи. Тяхната мощност може да варира от 12 до 42 kW. Това зависи от марката на котела и неговия производител. А широката гама от сгради и помещения, които могат да се отопляват с монтирани на стената котли, е много широка. Отоплителна площ от 50 до 400 квадрата.

Газови горелки


Фигура 9: Газови горелки



Котли, независими от електричество


Вторият метод е по-модерен. С него се използва термичен генератор, който може да генерира електричество от топлина, което е необходимо за автоматизацията на котела. Тези котли могат да се използват с отдалечени стайни термостати. Те ще работят с котела, както и ще осигурят поддържането на желаната температура в стаята.

Наскоро се появиха двустепенни газови котли на стена, но вече успяха да спечелят любов по целия свят. В тях са реализирани най-модерните технологии в областта на отоплението. Те са много лесни за инсталиране. Удобните размери, както и оптималната хармония с почти всеки интериор, са допълнителни и значителни предимства на този тип котли. По вид на запалването, монтираните на стената котли могат да бъдат:

  • с електрическо запалване;

  • с пиезо искра.


Първите котли са много икономични, тъй като няма запалване, което постоянно изгаря пламък. Поради липсата на непрекъснато изгарящ фитил, използването на котли с електрическо запалване прави възможно намаляването на потреблението на газ. Това е много удобно при използване на втечнен газ. Тези спестявания могат да достигнат до 100 килограма годишно. Друго предимство на котлите с електрическо запалване е автоматично включване в случай на прекъсване на електрозахранването.

Предимства и характеристики на ремонта на котли за стени


Ниската цена, удобна инсталация, компактни размери са основните предимства на този клас котли. Друга област на приложение на стенен тип бойлер е отоплението в къщи с голям брой етажи. Подобно на всяко техническо устройство, което работи при високи налягания, газовите котли се нуждаят от своевременна поддръжка и обслужване. В наше време ремонтът на газови котли е една от най-често срещаните дейности на много компании. Такива компании са в състояние да предоставят висококачествени оперативни и сервизни мерки както за обслужване на офис сгради, така и за жилищни помещения.

Интериорен дизайн с газов котел


Фигура 10: Интериорен дизайн с газов котел

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Индустриални отоплителни котлиИндустриални отоплителни котли
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Газови котлиГазови котли
Стенни окачени газови котлиСтенни окачени газови котли
Едноканален газов котел baxiЕдноканален газов котел baxi
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Автоматизация на котли за газово отоплениеАвтоматизация на котли за газово отопление
Газови котли с един кръгГазови котли с един кръг
Водород, пиролиза и други алтернативни котлиВодород, пиролиза и други алтернативни котли
» » Газови котли
© 2021 BggeHat.com