Как да поставите електрически топъл под под ламинат

Топло ламиниран паркет

Организацията на отоплителната система "топъл под" зависи основно от това, което подово покритие е избрано от собственика на къщата. Става въпрос за физическите закони. В този случай в основата на правилното организацията на отоплителната система е показател като термичната проводимост на етажа материал. Колкото по-високо е, толкова по-добре. Но тъй като темата на тази статия - това е електрически подово отопление за ламинат, първото нещо, което трябва да се разбере, за, и, като цяло, отговаря на този вид подово отопление на ламината.

  • Първо, ние отбелязваме, че ламинатът не е паркет, а не паркет дъска. Това означава, че този подов материал има по-висока топлопроводимост. Но все още не е достатъчно да се говори за идеалните условия за взаимодействие.
  • На второ място, това е продукт, изработен от няколко слоя, което прави неговите топлиннопроводими свойства ниски.
  • Трето, ако говорим за инфрачервеното топлинно поле, то може да се счита за оптимална опция за ламинат. В крайна сметка, в този случай, самият под ще се нагрее, което ще даде топлина във въздуха в стаята.

Но тук има проблем. Съдете за себе си, слоевете, от които е направен този подов материал, са залепени заедно. При излагане на температурата лепилото постепенно изсъхва и следователно губи своите качества. В края на краищата, ламинатът започва да се сгърчи отначало, след това постепенно да се счупи и да се раздробява. Ето защо всички производители днес предлагат специални модели, предназначени за полагане на топли подове.

Инструкции за монтаж

Така че, сега можете да отидете на основния въпрос на нашата тема - как да поставите електрически топъл подът с ръцете си, върху които ламинатът ще бъде монтиран. Честно казано, този процес не е най-лесният, тъй като ще бъде необходимо да се вземат предвид достатъчно голям брой различни фактори, които влияят върху качеството и ефективността на работата и топлия под и ламинат. Тук ще бъде невъзможно да се разделят тези две понятия.

Подготовка на пода

Подравняване на пода

База за подготовка

Ако прекарвате ремонт на един апартамент или къща с ръцете си, тогава ще трябва да се уверите, за да премахнете всички стари етаж завършек, или до достигане на бетонна плоча или докато дървена долен под. След това извадете всички боклук и започнете да подготвяте подовата повърхност за полагане на електрическата структура.

Помислете първо за конкретната основа. Какво трябва да направя?

  • Извършва се проверка на бетонния под. Необходимо е да се идентифицират дефектите на основата (нарязани, неравности, пукнатини и т.н.). Ако ги намерим, ние ги поправяме. Най-простият вариант е да напълните тънък слой на основа цимент и пясък. Между другото, не забравяйте да лежите по целия периметър на стаята по стените на амортисьорната лента. Това е един вид компенсационен слой, който ще помогне да се ограничи температурното разширение на всички слоеве, разположени на пода.
  • Освен това върху горната част на замазката се полага материал за бариери срещу пара. Това може да бъде мембрана или пластмасов филм.
  • Следващият слой е нагревател. Струва си да обърнете внимание на тънките продукти в тази категория с външен слой фолио. По принцип нагревателите с фолио са идеалните топлоизолатори за отоплителната система, топлата под, без значение дали е електричество или вода.
Инструкция стъпка по стъпка

Процедура за действие

По този въпрос подготвителният етап може да се счита за завършен. Има ли и подготовка на дървен под? По принцип най-важният компонент на всяка външна основа е критерият за равномерност и сила. Ето защо е необходимо да изравнявате дървения под. Как? Има две възможности:

  • Извършете дефект в подовите дъски, заменете старите плочки за подова настилка с нови подови дъски, проверете събирането на подовата конструкция и накрая ги смилайте.
  • На върха на плочките се намират листовете от шперплат, които са прикрепени към самата основа чрез винтове и лепилен състав. Моля, имайте предвид, че листовете трябва да се подреждат настрани с отместване от половината от размера и трябва да бъдат покрити с ленено масло. Пропуските между листовете се запълват с шпакла. Понякога шперплат се полага в два слоя, след това не само листовете се подреждат с изместване, но и слоевете по отношение един към друг.

Монтиране на топъл под

Материални варианти

Видове електрически под

Сега отидете директно към инсталацията на електрически топъл под. Първоначално производителите предлагат две основни опции:

  • Електрическо парно отопление с кабел.
  • Инфрачервен.

В кабелния модел има подгрупа - това са оригинални рогозки, които включват кабел с малко напречно сечение и рамка, кабелът е фиксиран към него. Между другото, рамката е фибростъкло окото. Целият този дизайн е направен в завода, и със собствените си ръце да се слагат и свързват, няма да е много трудно. Подложките просто се търкалят над повърхността на подготвения под, свързани помежду си чрез секции и се свързват към променливотоковото захранване през термостат, монтиран върху стената.



Моля, обърнете внимание! Забранено е регулирането на електрическите рогозки до размерите на отопляемата зона (секция). Необходимо е първо да се измери площта и да се купи готов валяк с необходимия размер.

Индивидуалният кабел е най-лесен за опаковане. Не е нужно да мислите за какъв размер парцелът ще трябва да бъде покрит с топли подове, чиято схема на полагане е по-добра и така нататък. Просто направете инсталацията на пода, като фиксирате нагревателния елемент с всички видове скрепителни елементи, присъщи на този метод. Един от видовете закрепване може да бъде строителна лента.

Монтирането на инфрачервен топъл под е направено почти по същия начин, както електрическите отоплителни рогозки. Това е ролков материал, който се търкаля на пода. Затова няма да се занимаваме с този процес.

Подготовка на пода за полагане на ламинат

Съвместна връзка

Полагане на стената

Така че електрически топъл подът е положен и свързан. Сега трябва да го проверите. Веднага ще направим резервация, не е необходимо да я включим, към каква полза няма да се получи. Просто трябва да проверите системата за съпротивление. Производителят в паспорта и на опаковката маркира критичните индикатори за устойчивостта на топло подове. Така че се фокусирате върху тях.

Но сега можете да отидете на подготовката на основата за ламинат. Най-лесният вариант е да попълните замазката. Как се прави това най-добре?

  • Ако изберете електрически кабел или рогозки, циментовата каша може да се постави директно върху тях. Няма нужда покриването на топлата конструкция със защитни материали. Самият кабел вече е устойчив на влага материал, той е затворен с полимерна плитка, така че мокрите процеси не са ужасни за него.
  • Но IC етажът е по-добре да затворите хидроизолационната мембрана, на която ще се излива замазката.

Сега важен момент. Необходимо е да се отдели време за изсъхване на замазката. Обикновено това отнема около месец, но всичко зависи от температурния режим в стаята.

Монтаж на ламинат

Свързващи части

Принципът на стил

Така че последната стъпка е поставянето на ламинираните панели. Всъщност тази фаза върви по обичайната технология, няма да бъде трудно да я изпълниш със собствените си ръце. Ние няма да разглеждаме цялостно целия процес, просто посочваме неговите етапи в последователността на технологичния процес.

  • На стените на нивото на полагане на ламинат около периметъра закрепване клинове са фиксирани. Защо са необходими? Работата е, че ламинатът е сглобен на принципа на плаващ под. И следователно, под влиянието на различна влажност и температура, такъв етаж ще се разширява или стеснява. Затова между ламинатната конструкция и стените на стаята е необходимо да оставите малка междина, равна на 8-10 мм.
  • След това подложката е покрита. Ако ширината на ролката не е достатъчна, за да покрие целия под, тогава е необходимо да се направи лента с монтиране на краищата на материала с лепяща лента.
  • Поставен е първият ред.
  • Тогава втората, ние просто трябва да започнем не с твърда дъска, но с полупансион. Това означава, че на пода ще имате под, под формата на тухлена зидария.
  • Когато целият под е покрит с ламинат, трябва да извадите клиновете и да инсталирате первази. Моля, имайте предвид, че последните са прикрепени към стените.

Полезни съвети

За да сведете до минимум броя на проблемите в процеса на полагане на подовата настилка със собствените си ръце, трябва да се вземат под внимание няколко много важни съвета.

Диаграма на свързване на ъгловото заключване

Начин на полагане с ъглово заключване

  • На първо място е необходимо да се изготви план, съгласно който да се изпълняват всички монтажни работи. Особено внимание трябва да се обърне на начина на полагане и правилния избор на типа топъл под. Ако не сте експерт, тогава ще бъде много трудно да го направите сами. Ето защо съветът - свържете се с специалист или използвайте онлайн програми, които вече са лесни за намиране в интернет.
  • Ако таваните в апартамента не са много високи, препоръчително е да инсталирате инфрачервен топъл под.
  • Тъй като сте решили да инсталирате сами подовата и ламинираната настилка, препоръчително е да дадете предпочитание на тези системи, които имат възможност за непрофесионална инсталация.
  • Ако топлият електрически подост е поставен върху основата, под която има земята или мократа изба, тогава не забравяйте да поставите хидроизолацията.
  • Температурният сензор трябва да бъде поставен в гофрирането, което е херметично запечатано. Не допускайте температурният сензор да бъде подложен на негативен ефект на влага.
  • Не е възможно да използвате една и съща отоплителна система в различни помещения в температурния режим. Например, на свързаната лоджия и в спалнята. Особено, когато става дума за такива подови настилки, като ламинат.
  • Не поставяйте инфрачервения топъл под в помещения с висока влажност.
  • След като слой ламинат трябва да бъде в стаята за три дни да издържат на същия температурен режим. След това можете да увеличите мощността на топлата етаж с 5-6 градуса дневно до желаната температура.
  • Под ламинат, поставен на топъл под, е необходимо да се постави субстрат с дебелина не повече от 3 мм.
  • Замазката също не трябва да е много дебела - от три до пет сантиметра.
  • Особено внимание към филмовия под. В нея е невъзможно да направите дупка със собствените си ръце, можете да изрежете само на пунктираните линии, при минус температурата е забранена. Максималната дължина на една лента е 15 м. Не инсталирайте в близост до отоплителни уреди. Електрическата връзка трябва да бъде заземена.

Заключение по темата

Бебето помага на баща си

Обикновено и безопасно

Изглежда много прост процес, но колко нюанси има в него. И всеки, който се опитва да отиде сам по този път, непременно ще се изправи пред трудности. Но, предвид нашите препоръки, тези трудности могат да бъдат заобиколени. Затова се опитайте да изпълните всички описани по-горе моменти, както са посочени от нас.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите топлата под ламинат със собствените си ръцеКак да поставите топлата под ламинат със собствените си ръце
Подходящ ли е ламинатът за подово отопление?Подходящ ли е ламинатът за подово отопление?
Как да поставите топъл под паркет на ръцетеКак да поставите топъл под паркет на ръцете
Полагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинатПолагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинат
Подово отоплениеПодово отопление
Полагаме ламинат за подово отопляем подПолагаме ламинат за подово отопляем под
Топъл под ламинирания под е удобството на вашия домТопъл под ламинирания под е удобството на вашия дом
Какви са основите за топъл подКакви са основите за топъл под
Водоотопляем подов валтекВодоотопляем подов валтек
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
» » Как да поставите електрически топъл под под ламинат
© 2021 BggeHat.com