Как да поставите линолеум със собствените си ръце няколко прости технологии

Модерен линолеум

Повече от 100 години, линолеумът не е паднал от строителния пазар. Това не е много скъпо настилка има добри характеристики характеристики. И днес производителите са направили пробив по отношение на декоративния дизайн. Какви цветове, шарки и рисунки няма да видите на този материал! На пазара има линолеум, стилизиран за керамични плочки, паркет, метал и други строителни текстури. Ние ще се занимаваме по-подробно по такъв въпрос като полагането на линолеум със собствените си ръце.

Едно от предимствата на материала е лесната му инсталация. Не е проблем да проведете този процес сам. Разбира се, трябва да знаете някои от нюансите. Но по принцип това е доста проста операция за ремонт, която е разделена на няколко етапа.

Етап 1 - подготвително

Основното нещо на този етап е правилното подготвяне на основата на пода, на която ще се разпространява балатумът. Както при всякакъв вид завършване, основата под линолеума трябва да бъде гладка и издръжлива.

Моля, обърнете внимание, че самият материал е гъвкав и пластмасов, така че повтаря формата на подовата настилка, която трябва да бъде подрязана. И ако има дефекти в него, бъдете сигурни, че след няколко дни те веднага ще се появят на покрива.

Нека подчертаем, че линолеумът от най-ниската категория ще покаже дефекти на основата за 2-3 дни. Материал от най-високата категория ще продължи повече от месец. Но резултатът все пак ще бъде същият.

Ето защо, ако полагането на линолеум е планирано върху бетонна основа, то първо трябва да бъде напълнено със замазка, като се спазват всички канони на сградата. Понякога, дори над замазките на господаря, се излива самоизравняваща се смес. Така да се каже, за гаранция. Ако подът е дървен, най-добрият вариант е да го покриете с шперплат.

В тази връзка градските жители задават много въпроси относно основанията. Например, дали е възможно да се положи линолеум върху керамична плочка или върху същия линолеум? Тук не трябва да има възражения, ако старото покритие притежава необходимите характеристики на якост и равномерност. Но това се случва много рядко, така че съветът е - премахване на стария капак и го изхвърлете. Ще бъде по-лесно и по-евтино.

И последният процес на този етап е прилагането на дълбоко проникване на пода. Този течен материал не само създава висока адхезия на подовата повърхност, но също така увеличава якостта си, прониквайки по-дълбоко.

Етап номер 2 - инструменти и аксесоари

Какво трябва да работите

Инструменти за стил

Има няколко допълнителни материали, които се използват в процеса на полагане на линолеум. Името и количеството им ще се различават в зависимост от технологията. Например, когато стек с самозалепваща лента, ще ви е необходима самата лента. Ако линолеумът е закован на дървена основа, тогава са необходими специални декоративни карамфили. Вярно е, че тази технология за полагане на линолеум е очевидно остаряла и се използва изключително рядко.

Основният начин се счита за лепило, където се използват различни лепила. Отново всичко ще зависи от избраната технология. Между другото, има начин за студено и горещо залепване, но за тях малко по-ниско.

Сега, що се отнася до избора на инструмент. И тук всичко зависи от технологията. Но във всички случаи се нуждаете от нож, лента, влак и ролка. При процеса на залепване се изисква шпатула, а при горещо заваряване - специална заваръчна машина и полимерна мрежа.

Стъпка # 3 - изберете материала и изчислете количеството му

След като всички подготвителни работи приключат, трябва да измерите стаята, която ще вземе рулетка. Много е важно измерването на всички размери да е на сантиметър.

  • Ако ширината на линолеума не покрива изцяло площта на пода, трябва да вземете предвид изместването на материала според фигурата. Това е важен момент, от който зависи количеството отпадъци. Ще бъде по-лесно, ако изберете обикновен материал.
  • Често има стаи с малка кривина на стените. Ако не знаете как да определите този критерий, не се притеснявайте. Просто добавете към дължината на линолеума един сантиметър от всяка страна.

Сега трябва да изберете материала. На първо място, е необходимо да се определи при какви условия ще се работи. В края на краищата, производителите предлагат няколко типа и категории линолеум. Най-често в домовете и апартаментите се използва домакинство или полуобществена опция. В този случай е по-добре да изберем материал с не много големи възможности за пребиваване.

Така че корицата беше взета. Технологията на полагане на линолеум включва няколко опции.

Етап номер 4 - полагане на линолеум

Подготвителен етап на полагане на линолеум

Полагане на линолеум в ъгъла

Основният въпрос тук е как правилно да положите линолеум?



Преди да започне работата, материалът трябва да бъде поставен в стая с един и същ микроклимат, както в стаята, където ще бъде поставена. Това се прави, за да се гарантира, че линолеумът е адаптиран към предстоящите условия на работа. Това означава, че имам необходимата влажност и температура.

След това, след подготвителната работа, покритието се нарязва на необходимите парчета и се разлага за около 2 дни върху основата на пода. След като материалът е установен, той може да бъде закрепен по един от начините.

Използване на самозалепваща се лента

Предполагаме, че ширината на линолеума съвпада с ширината на помещението. Следователно материалът ще затвори основата без фуги. Следователно, двустранната залепваща лента се поставя около периметъра на помещението, като се премахва долния защитен слой. Това означава, че лентата трябва да бъде залепена на пода.

Сега извадете горния защитен слой от него и поставете довършителния материал отгоре. В този случай е по-добре да инсталирате стека от стената, където се намира прозорецът, т.е. от другата страна на входната врата. Линолеумът трябва да бъде изправен и притиснат плътно към лентата. Тук е важно да не се образуват вълни и бръчки на пода. След това, отново на мястото на привързаност, трябва да вървите ролката, като я натискате с усилие.

Лепилен метод

ние поставяме линолеум на пода

Лепилен начин на полагане

Отново предполагаме, че една лента може да затвори помещението по ширина:

  • Поставяме линолеум от стена на стена. Обръщаме ръбовете му така, че да се отвори половината от пода на пода.
  • С помощта на шпатула, четка или валяк прилагаме лепило върху пода. Важно е да разпределяте лепилото равномерно по цялата повърхност, оставяйки най-малката пластир.
  • Сега сгънете половината от линолеума внимателно и го поставете на пода, обработен с лепило. Вдигаме чист валяк и преобръщаме парче балатум от центъра до краищата. В същото време лепилото, излизащо от под капака, веднага се почиства с чиста кърпа. Ако падне върху предната страна на материала и изсъхне, то първо ще бъде трудно да се премахне и второ, след това на линолеума ще има петна.
  • Сега обърнете втората половина и покрийте отворената част на пода с лепило.
  • На нея лежи линолеум (извършваме точно опаковане) и се преобръщаме с плочата. Отстранете лепилото.

Надяваме се да разберете как да поставите линолеум. Тези опции не са най-трудните, така че можете да го направите сами. Напомняме ви, че ширината на стаята в нашите примери съвпадна с ширината на материала. И какво, ако стаята е голяма?

Всичко се прави по същия начин, само линолеумът се поставя в ленти. Така че в този случай не трябва да има никакви проблеми. Единственият процес, който се добавя, е уплътняването на ставите. Но това е петият етап.

Етап №5 - заваряване на фуги

Има два начина за заваряване на линолеумни стави:

  • Студено е.
  • Hot.
Студено заваряване за линолеум

Студено заваряване

Студеното заваряване обикновено се използва в стаи с ниска пропускливост, където се полага домакински или полуобработен материал. Ето защо, ако сте изправени пред задачата да докарате две ивици подови настилки в една къща или апартамент, най-добрият вариант е студеното заваряване.

Горещото заваряване се използва най-често при доказване на търговски или полуобработен линолеум, поставен в помещения с висок трафик. Трудно е да проведете този процес със собствените си ръце. В края на краищата, за това, първо, имате нужда от машина за заваряване, а от друга - способността да работите върху нея, която може да направи само специалист. Но ние ще говорим за този метод точно долу. Сега помислете за метода на студено заваряване.

Студено заваряване на линолеум

За този метод се използват специални лепилни състави. Основните две, които са разделени с буквата:

  • Лепило "А" се използва за тези подови покрития, които са били поставени точно сега.
  • Лепило "C" се използва за стари материали. Той е по-дебел в последователност.

Технологията на приложение не се различава в двете версии. Ето последователността му:

  • На кръстовището на две ленти от линолеум се полага скут, който се изрязва точно по протежение на ставата.
  • Адхезивният състав се продава в тръби, на които е написано "студено заваряване". Отворете капачката на епруветката и изтласкайте съдържанието в съединението.
  • Лепилото е много агресивен материал. Той, който се намира между двата края на линолеумните ленти, ги разтопява. Резултатът е силна фиксация.
  • Най-често лепилото се нанася неравномерно, така че върху линолеума се образува лепливо легло. .Тя трябва да бъде нарязан на нивото на линолеум след втвърдяване. За да направите това, най-добре е да използвате нож със сърповидна форма, чието изрязване е направено от само себе си.
  • След това извадете лентата за скрот.

Горещо заваряване

Разтопеният корда ще запълни цялата кухина

Как да свържете линолеум

Тук се нуждаете от специална заваръчна машина и полимерна мрежа, която се топи и се подава в кръстовището между двете ленти. Заваръчната машина работи от електрическата мрежа с напрежение 220 волта.

Какво трябва да обърна внимание?

  • На първо място, устройството се нагрява до температура + 360 ° С. Едва тогава започва да се стопява полимерът.
  • Инсталираме апарата срещу стената и бавно я преместваме в центъра на стаята. В една и съща полимерна мрежа, топене, капе в пропастта между ивиците на линолеум, пълнене.
  • След това пренареждаме оборудването от противоположната страна на стаята и започваме да заваряваме, достигайки средата. Обърнете внимание, че крепежът трябва да се припокрива с предварително поставените. Разстоянието на припокриване е до 5 сантиметра.
  • Изчакваме полимерът да се охлади и да стане твърд.
  • Отстраняваме излишъка му, който се простира над равнината на линолеума. Използваме същия нож със сърповидна форма.

Това е технологията за горещо заваряване на две ленти от линолеум.

Заключение по темата

Както можете да видите, полагането на линолеум със собствените си ръце може да се извърши по няколко начина. Линолеумът е не само евтин и популярен подови настилки, но и лесен за монтаж. Това е голям плюс, който ви позволява да запазите семейния си бюджет. Освен това тази подова настилка има впечатляващ списък от предимства. Например, когато говорим за линолеум (за полагане, видове и видове материали), тогава първо си спомняме, че е устойчива на влага. В края на краищата, колко пъти се спасява от неприятностите на наводняването на помещенията. И това не трябва да се забравя.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как мога да поставя стария балатум върху нов и мога ли да го направя?Как мога да поставя стария балатум върху нов и мога ли да го направя?
Разбираме какъв вид линолеум е по-добър за апартаментРазбираме какъв вид линолеум е по-добър за апартамент
Препоръки как да поставите линолеум със собствените си ръцеПрепоръки как да поставите линолеум със собствените си ръце
Как да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шевКак да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шев
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Какъв вид подова настилка трябва да избера?Какъв вид подова настилка трябва да избера?
» » Как да поставите линолеум със собствените си ръце няколко прости технологии
© 2021 BggeHat.com