Препоръки как да поставите линолеум със собствените си ръце

Полагане на линолеум

Съвременната строителна индустрия ни предлага много материали за подови настилки. Възможно е да има паркет, плочки, фибростъкло или 3D подови настилки. Но повечето разработчици предпочитат линолеум. Големият интерес към него се дължи на техническите му характеристики и факта, че много хора знаят как да полагат линолеум сами. И за тези, които току-що започват да извършват ремонти в собствения си апартамент или къща, ние ще говорим за този материал и ще дадем някои ценни съвети.

Предимства на линолеума

Измерване на размера

Процес на маркиране

Този тип покритие е добро, защото мнозина го смятат за универсален материал. Тя може да бъде поставена върху бетонна и дървена повърхност във всяка стая, било то кухня, коридор, хол или спалня. Специалистите и новодошлите го оценяват за следните показатели:

  • Трайност и издръжливост. Тя не се счупва или се разпада. С дебелина на слоя от 0,8 мм, може да служи до 8 години и със здрава основа до 25-30 години.
  • Простота на подреждане. Всеки, който дори няма опит, може да се справи с тази задача. Полагането на линолеум не е трудно дори на повърхност с незначителни грапавини или стар не демонтиран под.
  • Устойчивост на абразия, ултравиолетова светлина, деформация.
  • Лекота на грижите. По този въпрос линолеумът печели почти всички подови настилки. Можете да го измиете, както ви харесва и всичко. Той не се страхува от абразивни агенти, разбира се, трябва да почистите пода без фанатизъм. Силно замърсена повърхност се препоръчва да се лекува просто със сапунен разтвор или с течност за миене на съдове. Отърви се от прах ще помогне на нормална метла или прахосмукачка.
  • Устойчивост на влага. Ако случайно разлеете течността на пода, тя може да се отстрани с обикновена суха кърпа. Когато сте линолеум поставен върху плоскости или друга основа, а е имало инцидент с пробив вода или отопление - просто достатъчно, за да го вдигне, и суха и долната страна на подовата настилка и самата база.
  • Security. На линолеум няма да се подхлъзнете, разбира се, ако подът не е много влажен.
  • Звукова и топлоизолация. Такъв материал има ниска топлопроводимост, е приятно да ходи бос на него. Чуждите звуци от съседите отдолу, също ще бъде добре да се гасят.
  • Голям асортимент. Производителите представляват богат избор от цветове, модели, модели, вариращи от двореца и завършващи с лятната морава.

Какво е линолеумът?

Ако решите да поставите линолеум, тогава трябва да знаете какъв вид покритие е необходимо. Магазините предлагат следните видове:

  • Естествено, или както се наричат ​​специалисти Marmoleum. Основната част - 97 композиции, е представена от природни компоненти. Това са дървесно брашно, юта, борова смола, ленено масло, манган. Този продукт е екологичен, огнеупорен, антистатичен и много по-скъп от изкуствения. Подобен линолеум отдавна е известен на всички и се радва на широка популярност сред населението.
  • Въз основа на PVC. Материал, състоящ се от поливинил хлориди, пластификатори и други синтетични съставки. Това е много практично, не е скъпо, издръжливо, не е безопасно за страдащите от алергии. Със собствените си ръце е много лесно да се сложи.
Различни покрития

Избор на материал

По вид на субстрата, това покритие може да бъде разделено на:

  • базов линолеум;
  • с тъканна основа;
  • произведени на основата на пяна.

Как да изберем линолеум

Преди да научите как правилно да поставите линолеум, трябва да разберете какво да търсите преди да го купите. В този брой трябва да се ръководят от следните фактори:

  • Тип стая. С мястото, където ще лежи линолеума, може да се определи в зависимост от интензивността на използване. Например в коридора ще трябва да покриете по-здраво, отколкото в спалнята.
  • Съответствие с техническите изисквания. Така че в банята е необходимо да се използва материал, устойчив на повишена влажност, а за остъклена лоджия избираме материал с ниска топлопроводимост. В този случай трябва да обърнете внимание и на основата, където ще се полага покритието - фибростъкло, плочки или бетон.
  • Съответствие с интериора. Ще покрие ли корицата в цялостния дизайн на вашия дом или една стая.

Как да поставите линолеум със собствените си ръце

Целият процес трябва да бъде разделен на 2 етапа. Това е подготовката на място, където ще бъде поставена подова настилка и самата инсталация. Ще ви разкажем за случая, когато има стар етаж и стаята е заета от мебели.

Освобождаване на стаята

Всякакви ремонти преди линолеумното легло, започвайте с факта, че трябва максимално да изчистите пространството.

Празна стая

Необзаведена стая

Но ако имате критична ситуация и не можете да направите това - първо можете да освободите една част от стаята, да вършите цялата работа в нея и след това да преминете към другата половина на стаята. Но експертите не препоръчват това да се прави. Това се отразява на качеството на работата, а процесът на поправка се забавя за дълго време.

Следващият етап ще бъде освобождаването на подовата повърхност. Старият плинт на периметъра на стаята трябва да бъде премахнат. Линолеумното бельо трябва да бъде нарязано директно върху контура на стената, така че то да бъде правилно разпределено на пода.

Подготовка на субстрата



Сега стана етапът на подготовка на основата. Независимо дали сте имали стара плочка или нов под, направени от фибростъкло, преди да поставите правилно линолеум, трябва да сте сигурни, че повърхността на основата е плоска и чиста. Разбира се, най-добрият вариант е течните подове. Те са идеални хоризонтално и леолеум лежат върху тях доста просто. Само че не всеки може да си ги позволи.

Ето защо бетонът или цименто-пясъчната замазка са подходящи за работа оптимално. Можете да поставите линолеум върху дървени подове, върху които са положени листове от фибростъкло. Но първо трябва да се уверите, че в края на краищата дъските няма да изсъхнат и ще започнат да гърчат. В този случай плочите от фибростъкло трябва да са плоски, а ставите трябва да са добре запечатани, така че след няколко години да не се пробиват през пода.

Субстрат в ролка

Корк субстрат

Целият етап трябва да бъде намален до постигане на равномерна повърхност. Големите пукнатини в бетонната основа трябва да бъдат покрити с хоросан. Незначителни дефекти не могат да бъдат ремонтирани, ако имате линолеум със здрава основа.

Сега трябва да отстраните остатъците от повърхността на основата. Е, ако за тази процедура ще използвате строителна прахосмукачка, но обичайната домакинска ще го направи. Можете да използвате метла, но в този случай ще трябва да покажете умение и старание. Останалите камъчета в крайна сметка ще пробият линолеум и ще ви дадат много неудобства.

Материали и инструменти, необходими за работа

Предварително преобръщане на ролки на пода. Тя трябва да лежи, докато "вълните" бъдат премахнати, обикновено няколко дни.

Междувременно можете да подготвите необходимия инструмент. За работа ще ви трябва:

  • Line.
  • Рулетка.
  • Молив.
  • Ножици.
  • Ножът на чиновника, ако е стар, е по-добре да си купите нов.
  • Лепилна и специална шпатула.
Рязане и маркиране

Режещи инструменти

За да лепило линолеум на основата е задължително, ако площта на стаята, където се извършва ремонта, повече от 25 m2. В малките стаи балатумът може просто да се разпространи и натисне около периметъра на дъската. Освен това, сега в продажба има материал с доста голяма ширина.

Не е излишно да се припомня температурата в стаята по време на процеса на монтаж на подовата настилка. Най-подходящата температура за работа от +15 до +25 градуса. При по-ниски стойности подът ще загуби своята еластичност и може да стане крехък. Ако ви даде ролка през зимата, то трябва да се затопли при стайна температура, не по-малко от 12 часа и след това може да се разтопи.

Процесът на полагане на линолеум

Материалът е "поставил", сега можете да започнете да слагате линолеум. Спалното бельо трябва да бъде поставено така, че да има еднообразно припокриване на стената от всички страни на помещението. Ако трябва да поставите няколко листа в стаята, тогава ставите са предварително сглобени, а след това повърхността е изравнена по отношение на периметъра и с еднаквостта на подхода към стените. Същото с чертежа, моделът се комбинира в ставите и след това, както е описано по-горе.

Процесът на полагане

Материал за подреждане

След това е необходимо да изрежете материала по контура на стената. Необходимо е предварително да се уверите, че листовете не са изместени и започнете да рязате от всякакъв ъгъл. Необходимо е леко да се огъне платното по стената и да се направи маркер на всеки 20-30 см. Разстоянието между ръба на линолеума и стената трябва да бъде 3-5 мм. Използвайте владетеля, за да се присъедините към вашите белези и да отрежете ненужното парче. Така и с всички краища. Ако има изпъкнала част от стената, резитбата трябва да започне с нея.

В крайна сметка е необходимо да се правят фуги на прага и да се позволи на покритието да лежи на ново място в продължение на два или три дни. След това поставете линолеума, ако изберете този начин на инсталиране и инсталирайте первази.

заключение

Сега знаете как да поставите линолеум сам. В това няма нищо трудно и трудно. Напротив, със собствените си ръце ще направите всичко хубаво и красиво и ще спестите значителна сума пари.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Какъв вид подова настилка трябва да избера?Какъв вид подова настилка трябва да избера?
Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?
За видовете линолеум и опаковането муЗа видовете линолеум и опаковането му
Органични като подови настилкиОрганични като подови настилки
Линолеум за дърво в интериорен дизайнЛинолеум за дърво в интериорен дизайн
» » Препоръки как да поставите линолеум със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com