Отколкото да измие ламинат какви препарати и инструменти да се използва?

Ламинатът се използва широко за облицовъчни повърхности. Популярността на покритието се определя от неговата визуална привлекателност, достъпна цена и надеждност. Ламинатът е многослоен материал, изработен от MDF и декоративна хартия, покрит с меламин или акрилова смола. Днес ще говорим за правилното почистване на ламинираните покрития с различни примеси.

Почистващи продукти - какво може да се използва за измиване на ламинат?

За да научите как да измиете правилно ламината, трябва да разберете какви препарати и инструменти не могат да се използват за почистване на облицовъчните материали. Неправилният избор на лекарства може да доведе до значително влошаване на покритието, да намали блясъка и загубата на привлекателност.

Тогава да измиете ламината - какви лекарства и инструменти да използвате?

Професионалистите не препоръчват използването за почистване на ламинирани повърхности:

  • абразивни прахове;
  • избелващи и киселини, способни да разтварят горния слой на ламината;
  • сапун, сапунен разтвор и алкални средства, които могат да повредят покритието на защитната смола и да оставят незаличими белези върху облицовката;
  • твърди четки и метална вата.

За висококачествено и безопасно почистване на ламинираните подови настилки, ще ви е необходим не само добър детергент, но и цяла гама от инструменти. Стандартен набор от почистващи препарати за покрития в къща или апартамент включва:

  1. 1. Прахосмукачка и дюза с меки влакна. Можете да използвате специална прахосмукачка, която ви позволява бързо и ефективно да почиствате ламината.
  2. 2. Метла с мека купчина.
  3. 3. Мека суха кърпа.
  4. 4. Кофа.
  5. 5. Плосък парцал с микрофибърна кърпа или приставка от микрофибър.

След като подготвите необходимите инструменти, можете да преминете към избора на детергент. За да измиете ламинирания под, трябва да използвате вещества с неутрална киселинност (PH). Най-добре е да използвате продукти, произведени от биологични суровини, или универсални препарати под формата на гелове, маркирани "за всякакъв вид подови настилки".

Нечувствителните примеси, които не проникват в долните слоеве на облицовъчния материал, лесно се отстраняват. За да направите това, първо почистете повърхността с влажна кърпа и след това със суха кърпа. Ако такова почистване не помогне да се отървете от петна, ще е необходимо да се използват специални химикали, при избора на които се препоръчва да се вземе предвид естеството на замърсяването.

Тогава да измиете ламината - какви лекарства и инструменти да използвате?

За силни замърсители можете да използвате препарати за премахване на петна Quick Step, Loba или Laminatcleaner. Те напълно се справят с мазни петна, следи от шоколад, червило, крем за обувки, лак, мастило и сос. Ако не може да се намери специализиран инструмент, той може да бъде заменен с универсален концентриран гел.

Петна от вино, кръв и храна могат ефективно да се отстранят с почистващ препарат за стъкло. Лекарството трябва да се пръска само върху повърхността, която ще се обработва, след което внимателно да се избършат местата за замърсяване с мека кърпа. След първото разтриване, изплакнете парцала във вода, след това отново почистете пода заедно с него, а накрая лекувайте повърхността със суха кърпа.

За да премахнете дъвката или парафиновия восък от свещта, използвайте дървена стъргалка. След отстраняване на мръсотията, повърхността се обработва с обезмасляващи агенти и след това прилагаме специална ремонтна паста за ламинат към проблемни зони. Ако е необходимо, драскотини и други малки дефекти в покритието могат да бъдат маскирани с восъчен молив.

След закупуване на почистващ препарат, се препоръчва да го проверите първоначално на едва видима повърхност на обработената повърхност. Ако наркотикът почиства мръсотията и не уврежда пода, той може да се използва в цялата стая.

Проста инструкция за почистване на ламинати

Процедурата за почистване на ламинираните основи е разделена на няколко етапа. Започване с получаване на повърхности трябва да се лекува - етаж старателно почистване и след това отстраняване на останалата прах с прахосмукачка с химическо почистване на дюзата (най-добре да се използва четка с меки влакна за да се избегне увреждане на база).

След това подгответе използвания почистващ препарат. Веществото се разрежда с вода в съотношението, посочено в инструкциите. В този разтвор на дюзата влажна въже го прокара и изтриване подовата част на малка площ, след това почистващото средство се отмива и изтриване на пода суха кърпа. Дюзата се изплаква с вода, отново се овлажнява с почистващ препарат, изстисква и избърсва следващата част на пода. Повтаряме тази операция преди обработката на цялата площ на повърхността, която ще се почиства в стаята.

Тогава да измиете ламината - какви лекарства и инструменти да използвате?

Тази достатъчно дълга процедура е необходима, за да се измие покритието без развод. Ако мопчето не се мокри в чиста вода или не променя водата в кофата, на пода винаги ще има надписи. За да почистите подовата настилка и да изглеждате като нова, просто трябва да я полирате внимателно с мека, суха кърпа.

Възможността за използване на модерна прахосмукачка за почистване на повърхността зависи от два фактора:

  1. 1. Качеството на подовата настилка. Специалисти препоръчват използването на механизирано почистване на пода, само ако той е изправен пред износоустойчива издръжлив ламинат 32-34 клас и има специален импрегниране на восък, който предотвратява подуване на дъските се дължи на проникване на вода.
  2. 2. Марка на прахосмукачка. За почистване могат да се използват само модерни прахосмукачки, които при почистване да се напръскат с малко количество вода и да се съберат напълно. Всмукателната мощност на уреда трябва да бъде най-малко 300 W. Желателно е устройството да има вграден адаптер, който да ви позволява да регулирате водоснабдяването, в зависимост от вида на подовата повърхност, която трябва да се почисти.

Ако решите да използвате прахосмукачка за почистване на повърхността, определено ще ви е необходима специална дюза, която незабавно ще премахне излишната влага от пода. Най-добрите вакууми за измиване, подходящи за почистване на всякакви субстрати, са устройства от Bissel, Vax и Thomas.



Тогава да измиете ламината - какви лекарства и инструменти да използвате?

Напоследък модерно оборудване, наречено парогенератори, често се използва за почистване на подови настилки. Основното им предимство е, че те не само премахват праха, но и дезинфекцират повърхността, не допускат разпространението на гъби и мухъл. Почистването с пара се извършва без използването на химически препарати, които могат да повредят облицовъчните материали и да не оставят никакви ивици. Обаче такова устройство не може да се използва за почистване на ламинат със заключващ тип закрепване, тъй като пара може да проникне в междините между дъските и да деформира материала.

За повърхност с лепилна връзка е възможно да се използва парогенератор, но в този случай е необходимо да се използва специална микрофибърна дюза, която се сгъва няколко пъти и захранването с пара се включва само периодично. Ако вашият подови покрития има специална защита от восък, тогава използването на парогенератора ще трябва да бъде изоставено, тъй като восъчният слой може да се стопи и да се деформира под въздействието на пара.

Измиваме ламинираното покритие веднага след поправката

Процедурата за почистване на подовите настилки след ремонт в стаята изисква индивидуален подход. Ремонтът в стаята се извършва само след внимателно покриване на пода с полиетиленово фолио, но такава защита не може да гарантира 100, че подът остава чист.

След приключване на ремонтните работи, прах, мръсотия и строителни отпадъци трябва да бъдат изхвърлени с метла. След това трябва да отстраните колкото е възможно по-бързо от ламината капка боя или изсушена пяна с ацетон или етилов алкохол. Разтворителят полага петно, изчакайте около минута, след което го избършете със суха салфетка. След това проблемното място се избърсва с мокри салфетки.

Тогава да измиете ламината - какви лекарства и инструменти да използвате?

Често в резултат на ремонта, извършен в стаята, подовата настилка е не само замърсена, но и повредена - на ламинат се появяват всякакви чипове и драскотини. В този случай трябва или да ремонтирате пода - да замените повредените елементи на покритието или да маскирате щетите с восъчен молив. В самия край, подът може да бъде измит само по начина, описан по-горе.

Удължаване на живота на облицовъчни материали - грижа за ламинат

За да се гарантира, че подовата настилка е продължила дълго време и е запазила визуалните си характеристики през целия си живот, е необходимо да изберете подходящия ламинат. В зависимост от предназначението на помещението за нейното избрано облицоване с определена маркировка, което показва устойчивостта на материала.

Популярни класове ламинирани дъски:

  • 21 и 22 клас - най-бюджетният съвет, който има ниска устойчивост на износване, запазва характеристиките си за около 4 години и може да се използва само за завършване на жилищни помещения;
  • Клас 23 се счита за по-устойчив на износване, може да служи до 6 години при правилна работа;
  • Клас 31 може да служи до 12 години;
  • 32 и 33 клас - дъска с дебело защитно покритие и импрегниране, устойчива на влага, може да се използва за довършителни помещения с голямо натоварване и запазва своите характеристики за 15-20 години;
  • Клас 34 - борд на максимална сила и цена.

Колкото по-висококачествено и скъпо покритие за вашите помещения избирате, толкова по-лесно ще бъде да се грижите за него и колкото по-дълго ще се запази първоначалната му технологична и визуална характеристика. За да се намали вероятността от повреда на дъската, трябва да ходите по-малко на корицата в обувките, особено на обувки с тънки стилето токчета, и специални стикери филц трябва да бъдат прикрепени към краката на мебелите.

Тогава да измиете ламината - какви лекарства и инструменти да използвате?

В местата с най-активна употреба, например близо до дивана или до леглото, поставяме подложки, които намаляват натоварването върху покритието. В случай на проникване на вода, тя трябва да се натисне с мека кърпа възможно най-скоро. Прозорците трябва да бъдат засенчени със завеси и щори, така че дъската да не се изгори под въздействието на слънчевата светлина.

Можете да вакуумирате ламинирания под поне веднъж на ден и да го измивате - не повече от 2 пъти седмично. Ако използвате почистващи препарати по време на почистването, мокрото почистване трябва да се извършва не повече от 2 пъти месечно. След мокро почистване, подът трябва да се избърсва със суха кърпа, а мастикът върху ламинирания под не трябва да се нанася навсякъде, оставя след себе си добре обозначен развод.

За превантивно третиране на ламинат можете да използвате специализирани инструменти, например Emsal Laminate или Mr. Proper. Тези вещества по време на измиването импрегнират горните слоеве на облицовката, придават си блясък и също предпазват надеждно борда от прах, влага и различни видове замърсители.

Повечето проблеми с грижата за подовата настилка произлизат от собствениците, които покриват повърхността с матов ламинат. Тези производители препоръчват ежедневното почистване на бельото с мека кърпа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да се грижим за ламинатКак да се грижим за ламинат
Как да направите ламинатът да блестиКак да направите ламинатът да блести
Как да измиете ламинатКак да измиете ламинат
Как да отстраните монтажната пяна от ламинатаКак да отстраните монтажната пяна от ламината
Изберете ламинат клас 32 какво трябва да знаете за материала?Изберете ламинат клас 32 какво трябва да знаете за материала?
Как и какво да измиете опънатите таваниКак и какво да измиете опънатите тавани
Какъв клас ламанат е по-полезна информация за изборКакъв клас ламанат е по-полезна информация за избор
Разбираме как и как да измием ламинатаРазбираме как и как да измием ламината
Кое означава за измиване на пода е по-добре да се използва?Кое означава за измиване на пода е по-добре да се използва?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
» » Отколкото да измие ламинат какви препарати и инструменти да се използва?
© 2021 BggeHat.com