Как правилно да изолирате пода на първия етаж

Затопляне на приземния етаж

Много собственици на градски апартаменти предпочитат да живеят не по-ниски от деветия етаж. И това е техният избор. Но за възрастни хора и млади семейства с деца тази опция не е подходяща, ако къщата постоянно не работи асансьор. За първия голям проблем да се изкачи и слиза по стълбите, а вторият е трудно да се носят количките нагоре и надолу. Следователно за тази категория наематели първият етаж е оптимален. Но в тази версия има недостатъци. Те докосват загубите на топлина през пода в стаите. Експертите казват, че разликата в температурата на пода и вътрешното пространство трябва да бъде няколко градуса. Ако тази цифра е по-голяма, тогава е необходимо да се извърши изолацията на пода на първия етаж.

Някои технически въпроси

Първо, нека направим едно много важно наблюдение. Всеки процес на топлоизолация се извършва най-добре извън жилищните помещения. Тук е важно да се има предвид, че мястото на кондензация на влажните изпарения на въздуха ще премине в границата на бетонната основа и изолацията, което обикновено води до загуба на качеството на последните. За да предотвратите това, трябва да изолирате изолацията извън бетонната плоча, т.е. отстрани на действието при ниски температури.

Как може да се направи това по отношение на пода на първия етаж? Много ще зависи от кое мазе се намира в къщата. Най-често това е техническа стая с комунални комуникационни мрежи. Температурата в нея е по-висока от тази на улицата, но не е достатъчно да се смята за нормална. За да подготвите затоплянето на пода на приземния етаж от мазето, трябва да координирате действията си с компанията за поддръжка, т.е. да получите разрешение за извършване на топлоизолационна работа. Обикновено не възникват проблеми с това.

Сега трябва да определите според плана на къщата местоположението на вашия апартамент. Не забравяйте да маркирате подовете с креда или боя, за да не ги търсите отново. Останалата част от процеса е съвсем проста. За да направите това, трябва да вземете например полистирол и да го поставите със специално лепило на пода в мазето. Панелите трябва да бъдат монтирани плътно един към друг, а ако има пропуски, ги напълнете с монтажна пяна. Пенопластът бързо абсорбира влагата. И ако влажността в мазето е достатъчно висока, което се случва често, покрийте изолацията с полиетиленово фолио, което е прикрепено към тавана с едно и също лепило.

Но не винаги е възможно да се извърши процесът на подова изолация на партерния етаж от мазето. Така че, ще трябва да се премести в апартамент.

Как да изолирате пода от вътрешността на апартамента

Има много възможности за топлоизолация. Всички те се различават помежду си от използваните топлоизолационни материали и технологията на тяхното полагане. Но във всички процеси има една операция, чието качество до голяма степен зависи от крайния резултат. Това е парният бариерен под на първия етаж. За какво е този слой?

Схема за подгряване на пода

Разпределение на изолацията на бетонния под

Отново се връщаме към влажния въздух, който винаги е там и ще бъде в мазето. Спомнете си, че мястото на кондензация на влажните пари е границата между бетона и изолацията. И тъй като процесът се е преместил в стаите, това място също се придвижва към повърхността на бетонната основа. Ако не извършвате предварителна обработка на подовата защита, влагата се натрупва на пода, което ще повлияе на качеството на топлоизолаторите.

Този проблем може да бъде решен по различен начин, като се използват влагоустойчиви видове нагреватели. Например, плочи от екструдирана полистиролова пяна. Това е отличен материал, който е по-плътен и по-трайни от полистирола. Но все пак не е необходимо да рискувате. Поставете пластмасовото фолио, защото разходите за него са малки.

И още нещо, на което експертите обръщат специално внимание. Различните материали се различават по степента на натрупване на топлина. Например, бетонната плоча има висок коефициент на натрупване на топлина, а дървото, напротив, е ниско. За да направите в апартамента си на първия етаж топъл под, е необходимо да се вземе предвид този коефициент. Ето защо такива крайни материали като паркет, полимерни плочки, линолеум и плочки за подова настилка са най-доброто решение за издаването на подови изолации.

Технология на топлоизолацията

И така, изолацията на пода на първия етаж от вътрешността на апартамента трябва да започне с полагането на парна бариера. За да направите това, можете да използвате конвенционален полиетиленов филм с дебелина 200 микрона. Разположено е на цялата територия и ако една лента не затвори пода, лентата на паровата бариера се наклони на 10-15 сантиметра. Краищата на материала трябва да бъдат свързани със скоч лента.

Моля, обърнете внимание! Полиетиленовото фолио е поставено по такъв начин, че неговите ръбове да лежат върху стените, покривайки ги с 20 сантиметра над нивото на довършителния под. Всъщност тя трябва да се окаже един вид яма под формата на стая.

Минералната вата в изостава

Пълнене на минерална вата



И сега трябва да изберете нагревател. Ако основата на пода в апартамента Ви е бетонна плоча, тогава чрез изолация ще се сблъскате с проблема с намаляването на височината на таваните. Независимо дали искате или не, дебелината на топлоизолационния слой, както и завършването му, ще намалят този размер. Следователно, струва си да погледнете по-отблизо височината на тавана и да определите колко могат да бъдат намалени. След това можете да изберете топлоизолатор.

Най-лесният начин да изолирате пода е да запълнете глина с последващо изливане на замазката. Ако стаята е малка, можете да покриете нагревателя на цялата му площ. Ако стаята е с приличен размер, тогава е необходимо да разчупите пода в няколко секции и да заредите глина върху тях. След това можете да напълните полагането с най-топлоизолационния материал или с хидроизолационна и подсилваща се клетка. Отново всичко ще зависи от размера на стаята. Колкото по-големи са те, толкова повече допълнителни материали ще трябва да се използват за увеличаване на якостта на запълващата повърхност.

Това е най-често използваната днес версия на изолацията. Да, това не е толкова просто, колкото изглежда. Замазката ще продължи да изсъхва преди завършване. Но за да изолираме по този начин, пода може да бъде всяко лице със собствени ръце, защото технологията е много проста. Какво не може да се каже за изолацията с изоставената конструкция и покритието на дъските. И тук няма големи проблеми, но не всеки ще бъде в състояние да се справи с процесите на редактиране, необходими с тази технология. Да, и височината на таваните по време на изграждането на изоставащата конструкция е значително намалена, което не е приемливо за всички жилищни сгради, особено за старите.

Въпреки това, често се използва тази технология, а времето за работа намалява поради факта, че не е нужно да чакате нещо да изсъхне. Инсталирани дървени трупи, пълнени дъска дъска и продължават довършителни с материали за подови настилки. Затова нека разгледаме тази възможност за затопляне.

Затопляне с изоставаща структура

Строителни материали - експандиран полистирол

Стиропор в изостава

Как всичко започва? Както обикновено, с полагането на паропреградата, чиято технология е описана в предишния раздел. След това се монтират закъсненията, които са закрепени към бетонната основа с самонарезни винтове. Имайте предвид, че колкото е по-дебела плочките, толкова по-малко можете да зададете изоставането. 

Сега е необходимо да направите топлоизолация на пода. За да направите това, изберете нагревател, например, минерална вата или полистирол, който е гъсто положен в интерлационалното пространство. Опитайте се да избегнете пропуски, пропуски и пропуски. Ако има такива, ги напълнете с монтажна пяна. Обърнете специално внимание на пространството между стените и изолацията. И още нещо. Между топлоизолатора и плочките на пода се оставя малка пролука, която ще играе ролята на вентилация. Това ще увеличи няколко пъти експлоатационния живот на подовата конструкция като цяло и топлоизолацията в частност.

И последният етап е хидроизолационен слой, например, полиетиленово фолио и пакетирани плочки или шперплат. Защо се нуждая от хидроизолация? Мокро почистване няма да ви е грижа, което означава, че водата ще проникне под дъските, което заплашва да намали качествените характеристики на нагревателите. Освен това нямате имунитет да разлеете течности от чаши, чаши, чаши, вази и други съдове. Хидроизолацията ще стои настрана и няма да позволи течността да попадне върху топлоизолационните материали.

Монтиране на топъл под

Изолация под дъските

Дървен под

Топлинният под като алтернатива на тези опции също е широко използван. Може да се монтира на първия и втория етаж, независимо от изискванията:

  • Първо, това ще бъде затоплена повърхност.
  • На второ място, с него можете да промените микроклимата в апартамента, като намалите влажността, която идва от мазето.
  • Трето, възможно е по този начин да се създадат по-удобни условия на живот.

Някои полезни съвети:

  • Най-лесният начин да инсталирате топъл под, е да го поставите в изравняваща замазка. Тук можете да използвате както електрически, така и водни системи.
  • На дървена основа може да се постави подово отопляем под. Вярно е, че тук е необходимо да се въртим. В края на краищата, полимерните тръби трябва да бъдат поставени в специално изработени канали и покрити с фолио от дъното. След това трябва да се монтира довършително покритие върху такъв под.

Съвременни начини

Съвременният пазар на строителни материали ежегодно се актуализира с нови продукти, които в много отношения превъзхождат традиционните продукти. Същото може да се отдаде на нагревателите. Например, екструдирана полистиролова пяна. Това, всъщност, полистирол, но по-плътен. Той е направен под формата на листове, които могат да се поставят на пода без скелети.

Набъдете върху разширена глина

Старата класическа технология

Единственото нещо, което се изисква, е нивото на равнината и без големи люлки. Не е необходима дори бариера срещу пара. Листовете от експандиран полистирол се поставят на пода неконтролируемо и се закрепват към основата с лепило и винтове с форма на гъби. Защо vrazbezhku? По този начин се постига равномерно разпределение на товара в цялата площ на пода. Този материал е толкова плътен, че има висока здравина и можете да го вървите в обувки без никакъв страх, че ще се влоши или ще се счупи.

Най-изненадващо е, че полистироловите листове могат да се пълнят със замазка, да се монтира дървен под, да се поставят керамични плочки, да се монтира система от "топъл под" и т.н. Това е, в много отношения, това е идеалната версия на подовата изолация в апартаментите на първия етаж. Той не е толкова евтин като стиропор, въпреки че е модифициран колега, но притежава най-големи качества. Така че вашите разходи ще се изплатят много бързо.

Заключение по темата

Затоплянето на пода на първия етаж в много къщи е необходимо нещо. Възможностите, както можете да видите, са. Какво да избереш, решаваш. Но ако можете да използвате първата опция от мазето, изберете я. Ако няма такава възможност, погледнете обстоятелствата. В края на краищата не всеки може, например, да издигне рамкова система или да излее дъска с няколко дни, докато изсъхне. Така че всеки трябва да се обърне към изпълнението на строителните работи, разчитайки на техните възможности и дизайна на къщата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подовете станаха много еластичниПодовете станаха много еластични
Затопляне на приземния етажЗатопляне на приземния етаж
Изготвяне на къща с четири спалниИзготвяне на къща с четири спални
Местоположение на стълбите в къщатаМестоположение на стълбите в къщата
Проекти и планиране на къщи за няколко семействаПроекти и планиране на къщи за няколко семейства
Проекти на къщи за 8 спалниПроекти на къщи за 8 спални
Къща за две семейства ще бъде достатъчна за всички!Къща за две семейства ще бъде достатъчна за всички!
Планиране и проектиране на къща с 4 спалниПланиране и проектиране на къща с 4 спални
Дървени подове, припокриващи се подовеДървени подове, припокриващи се подове
Проектиране на баня в къщаПроектиране на баня в къща
» » Как правилно да изолирате пода на първия етаж
© 2021 BggeHat.com