Сухо запълване на подови настилки

Традиционно, различни видове мокри замазки се използват за изравняване на основи - обикновено циментово-пясъчни смеси и техните съвременни саморазливни аналози. Въпреки това, в някои ситуации по-подходящ вариант е да се изравнят със сухи смеси - това е по-бързо и по-лесно.

Сухо запълване на подови настилки

Сухо запълване на подови настилки

Вие сте поканени да се запознаете с основните видове материали, чиито характеристики позволяват да бъдат използвани за създаване на суха мазилка, да проучите инструкциите за организиране на такова запълване (общи за всички разглеждани варианти) и да получите допълнителни полезни съвети.

Суха замазка за подова замазка

Суха замазка за подова замазка

Видеоклип - Кои запълване да изберете

Материали за сухо пълнене

Материали за сухо пълнене

Материали за сухо пълнене

Общи разпоредби

Дебелината на сухия слой запълване зависи пряко от характеристиките на съществуващите неравности и от размера на инженерните комуникации в случай на подреждане на пода. Средният индекс на дебелината се поддържа на нивото от 30-50 мм, но може да бъде повече от 60 мм. В този случай запълването трябва да бъде подсилено с допълнителен слой плочи.

Слой от сух пълнеж със средно 3-6 cm

Слой от сух пълнеж със средно 3-6 cm

При наслояването се използват материали с висока порьозност, ниска хигроскопичност и липса на склонност към свиване. Най-често се използва клейдит, но могат да се използват и други материали със свободни течности, чиито характеристики сте поканени да прочетете по-нататък.

Разширена глина

Разширена глина

Разширена глина

Най-популярен материал за подреждане на сухи запълване. Това е специален начин изгорени глинести гранули. Материалът се характеризира с ниско тегло и добра порьозност.

За подреждането на сухия резервоар се използва фракция от порядъка на 0.5 см. Гранулите с по-голям диаметър не могат да се използват - технологията ще бъде нарушена, в резултат на което качеството на пълнежа значително ще падне.

Позволява се да се използват зърна с различни размери, но разликата между тях трябва да бъде колкото е възможно по-малка. В противен случай малките гранули ще започнат да потъват между големите елементи след известно време, което ще има пагубен ефект върху качеството на запълването. В идеалния случай човек трябва да се стреми към абсолютна еднородност на гранулите.

Суха пълнеж от глина

Суха пълнеж от глина

Не използвайте разширена глина с примеси от пясък или прах - материалът трябва да е чист. В случай на използване на "мръсна" смес, подовете ви скоро ще започнат да кървят. С оглед на това, експертите препоръчват да се даде предимство на хлабавите гранули - при закупуването им е по-лесно да се контролира показателят, който се разглежда.

За запълване на облицовки леката и пореста експандирана глина е най-добрата. Чувалите с предварително опаковани пелети с добро качество също ще имат леко тегло.

Трябва да се отбележи и препоръчителната дебелина на запълващия слой - той трябва да бъде най-малко 30-40 мм.

Индикатори 10-20 mm5-10 mm0-5 mm
Обемна плътност, kg / m3280-370300-400500-700
Якост на смачкване, N / mm2 (MPa)1-1,81,2-23-4
Гранулометричният състав, 480
Устойчивост на замръзване от 20 цикъла, загуба на чална маса, 0.4-20.2-1.2не се регулира
Процент на натрошени частици, 3-103-10не
Топлопроводимост, W / m * K0.09120.09120.1099
Водопоглъщане, mm250250290
Специфична ефективна активност на естествените радионуклиди, Bq / kg270270290

вермикулит

вермикулит

вермикулит

Материал с естествен произход, има слоеста структура. За да се направи сух пълнеж на вермикулит, суровината се нагрява, което води до образуване на пръчици, наподобяващи външно червеи.

вермикулит

вермикулит

Основното предимство на материала е лекото тегло, което прави възможно ефективното му нанасяне като запълване на пода за изравняване на пода. Например, 1 m3 вермикулит тежи около 150-160 кг, което прави възможно да се сведе до минимум натоварването при припокриване. Заедно с това, теглото на същия обем от експандирана глина може да достигне 600 кг.

Сухата замазка може да се направи само от разширен вермикулит. Обикновеният материал за това не е подходящ поради високото поглъщане на водата.

Свойства Суров перлит Вермикулит
Обемна плътност, kg / m360-200висока от 95-150
Истинска плътност, g / cm32.352.40
Породата, включително интергрануларната невалидност, 90-9884-95
Температура на изпичане, градуси Целзий800-10201000-1150
Време за стрелба, т12-302-7
SiO265-8036-41,2
Al2O310,8-1510,1-15,7
Fe2O3 + FeO0,3-123,9-29
CaO0,4-0,50,4-5,8
MgO 0.3-2.85,1-27,8
K2O + Na2O1,9-9,91,2-11,8
Загуба при запалване1-31,2-11,8

перлит

перлит

перлит

Това е материал от вулканичен произход. Разширената версия на перлите е подходяща за подреждане на сухата замазка. Запълването се извършва чрез излагане на суровината на температури от порядъка на 1000 ° С По време на тази обработка вулканичната скала е лишена от почти цялата влага. Петролният пясък се използва и за запълване.

Фирмата

Фирмата

Фирмата

Маркиран материал, произвеждан от Vipol. Основното предимство - купете сертифициран продукт могат да бъдат напълно сигурни в нейното качество, за разлика, например, от конвенционален разширени глина, която често се продава с примеси и добавяне на нередовен гранули дроб.

Основното запълване е глинестови гранули с размер до 4 mm и по-компактна структура в сравнение с простата експандирана глина.

Пълнежът не се удря и не се деформира. Материалът се характеризира с отличен шум и топлоизолация, което е голямо предимство.

Компакт - опаковане

Компакт - опаковане

Ръководство за поетапно запълване

Използваните материали за сухо пълнене се подреждат по подобна схема. Вземете стъпка по стъпка ръководство и вие ще бъдете в състояние да се справят с предстоящото събитие себе си.

Ние подготвяме материали за работа

Ние подготвяме материали за работа

Първата стъпка. Подготовка на субстрата

Изравняването на основата се извършва след завършване на санитарни, електрически и други предвидени работи. Работният капацитет на системите за отопление, канализация и водоснабдяване е предварително проверен.



В случай на ремонт в обитаемата стая първо трябва да демонтирате старото покритие, да уплътните откритите пукнатини с циментово-пясъчна смес и да изравнявате изпъкналостите с българин.

Ремонт на пукнатини

Ремонт на пукнатини

Накрая, повърхността е напълно почистена от отломки и прах, а стените на помещението са маркирани с височината на бъдещия слой запълване.

Втората стъпка. Монтиране на влага и шумоизолация

Един слой от пергамин или полиетилен се разстила над основата. В случай на полагане на парчета от материал, лентата трябва да бъде поставена с 15-25 cm припокривания. Припокриването по стените се основава на височината на слоя от замазката. Обикновено е 4-6 см.

Материалът за изолация на влага трябва да бъде избран, като се вземат предвид характеристиките на основата. При бетонни повърхности се използва полиетилен, а за паркетните подове дървесината е по-подходяща.

За подреждането е задължително слой от влагоустойчивост. В противен случай, влагата от земята / ниските помещения, всички видове течове и кондензация ще предизвикат подуване на гранулите за запълване, което ще доведе до деформация на покритието.

Edge band

Edge band

Между стените на помещението и натрупването се осигурява прозорец от 0,8-1 сантиметра. Поради тази разлика, интензивността на предаването на звук и шум между помещенията ще намалее.

Закрепване на амортизационната лента

Закрепване на амортизационната лента

Касетата се фиксира точно в маркирането

Касетата се фиксира точно в маркирането

За да се осигури гореспоменатото отклонение, по стените се залепва лента от стъклена вата, минерална вата или полиетиленова пяна. В допълнение към функцията за шумоизолация, лентата няма да позволи на кривината на покритието да се огъне с температурна деформация на материала за запълване.

Третата стъпка. Подреждане на фарове

Подреждане на фарове

Подреждане на фарове

За правилното подреждане на сухия резервоар се инсталират специални маяци, т.е. невъзможно е да се уверите, че земята е на нивото само с помощта на нивото на сградата - краката ви ще бъдат погребани в резервоара.

За направата на маяци, U-образните профили са добре пригодени. Достатъчно е тези продукти да се превърнат с остри ръбове нагоре и да се фиксират водачите на повърхността с винтове. В бъдеще пълнежът ще запълни пространството между краищата на профилите, а контактът на листовете, поставени на върха на маяците, ще бъде минимален.

Ако искате, можете да използвате по-традиционни методи за организиране на маяци - този момент остава по Ваша преценка.

Четвъртата стъпка. пълнеж

Процесът на напълване на сухия материал

Процесът на напълване на сухия материал

Сухо запълване

Сухо запълване

Дебелината на запълващия слой, както е отбелязано, зависи от естеството на съществуващите неравности и инсталираните инженерни комуникации. В повечето ситуации достатъчно замазки са с дебелина 30-40 мм. При по-голяма дебелина конструкцията, както е отбелязано, ще изисква подсилване с допълнителен слой листов материал.

Запълване с правилото

Запълване с правилото

Не покривайте цялата площ на основата със суха смес. Потопете се толкова много материал, че в бъдеще можете удобно да го затворите с няколко листа. Разчитайте на погребан район, така че не трябва да ходите по материала - краката ви ще бъдат погребани, което е много неудобно. Освен това качеството на закрепването на листовете в случай на допиране на резервоара с лепило ще се влоши значително. Пълнежът се изравнява с маяци.

Равномерно запълване

Равномерно запълване

Пета стъпка. Монтаж на листов материал

рязане

рязане

Над изравненото запълване се полагат листове от устойчив на влага гипсокартон, плочи от дървесни частици или шперплат устойчив на влага. Листовете от материала се поставят последователно върху горната част на резервоара и се залепват един към друг. Вашата задача е да монтирате първия елемент възможно най-точно и правилно. тя е върху него ще се ръководи от всички следващи плочи. Опитайте се да не загрявате листа в суха смес. Прекомерното движение на материала върху повърхността също не се препоръчва.

Полагане на листове и закрепване на ръбовете с лепило

Полагане на листове и закрепване на ръбовете с лепило

Полагане на полагане от вратата към стаята - това ще гарантира максимална плоскост на замазката. Плочите се монтират на 1 или 2 слоя - количеството зависи от дебелината и други значими характеристики на материала. При използване на gipsovoloknistyh елементи, първите листове трябва да се отървете от отстъпката. Подобно третиране се прилага върху всеки лист, положен по стените. Благодарение на това ще бъде осигурен двоен слой листове в основната област. Ако не извадите листовете от гънките, материалът за запълване ще попадне в кухините, елементите за подово покритие ще започнат да се погребват постепенно в дъската и след неопределено време подът ще се счупи.

Полагане на листове и закрепване на ръбовете с лепило

Полагане на листове и закрепване на ръбовете с лепило

Листовите елементи се монтират като зидар, заставайки при преместването на шевовете. Това ще осигури максимална стабилност и висока якост на основата. На етапа на полагане на елементите на подовата настилка може да се нуждаете от помощ отстрани.

Фиксиращи листове със самонарезни винтове

Фиксиращи листове със самонарезни винтове

Завийте листовете през гънките с помощта на самонарезни винтове, като ги завинтвате на всеки 100-150 mm. За допълнително фиксиране на подовата настилка, използвайте лепилото за строителството.

Поправяме последните листове

Поправяме последните листове

След като полагате подовата настилка, ще трябва да направите следното:

  • уплътнителни шевове, точки за закрепване и, като цяло, всякакви нередности с помощта на шпакловка;
  • да се полират местата, обработени на предишния етап;
  • за обработка на повърхността на подовата настилка с битум или друга изолация с подобни свойства.

В крайна сметка покритието се поставя по преценка на собственика. Това подреждане на сухия пълнеж се счита за завършено. След съветите по-горе и да се справят с всички етапи на повторна оценка, се спестят пари за услугите на външни експерти и да получите запълването на най-високо качество, защото на всяка стъпка от неговата грижа ще бъде контролирана от вас лично.

Успешна работа!

Видео - Сухо запълване на пода

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Монтаж на маяци за подови замазкиМонтаж на маяци за подови замазки
Сух запълване на пода KnaufСух запълване на пода Knauf
Универсална суха подова замазка Knauf има своите характеристики и оперативни предимстваУниверсална суха подова замазка Knauf има своите характеристики и оперативни предимства
Какъв е еквалайзерът на ниво за подовите типове и функциите на работа с негоКакъв е еквалайзерът на ниво за подовите типове и функциите на работа с него
Саморазливни подови смесиСаморазливни подови смеси
Правила за оформяне на подаПравила за оформяне на пода
Самонивелиране на подаСамонивелиране на пода
Таван пълнител - технологииТаван пълнител - технологии
Защо се нуждаете от сухо запълване на пода?Защо се нуждаете от сухо запълване на пода?
Самонивелиращи се подове и техните сортовеСамонивелиращи се подове и техните сортове
» » Сухо запълване на подови настилки
© 2021 BggeHat.com