Как да направите топъл етаж правилно Изборът и структурата на топла електрическа или водна подова инсталация

Системата от топли подове е много проста. По правило електрическият и водният под са закрепени към топлоизолационния материал, след което се излива замазката. След това идва завършващото покритие на пода под формата на ламинат, плочки, линолеум и други видове подови настилки. В тази статия ще говорим за това как да направите сам топъл под.

Избор на топъл под

Кабелът от топъл подове изглежда като кабела от телевизора. Но стойността на този проводник е превръщането на електрическата енергия в топлинна енергия.

Специфичното освобождаване на топлина е основната характеристика на тези полове. Всеки производител има своя собствена стойност и варира от 25 до 15 W / m. Температурата над +100 градуса се поддържа поради изолацията, покриваща отоплителните елементи.

Кабел на топъл подТова е важно, защото кабелът обикновено е запълнен със замазка, но основната му функция е връщането на топлинна енергия, без да се уврежда изолацията.

Когато кабелът прегрее, изолацията се счупи и се получи късо съединение. Ремонт на топла подове е много трудно, защото е невъзможно да се намери мястото на повреда на жица.

Съвет! Преди да инсталирате топъл под, уверете се, че кабелът няма много специфично разсейване на топлината. При полагането на този под е необходимо да се спазват препоръчваните интервали между преждите.

Тези проблеми не възникват при полагане на топъл воден под. Тук са описани усложнения и в други въпроси. Например, може да настъпи изтичане на вода поради дефект в тръбите или фитингите. Такава ситуация в дома му не е много страшно.

Но ако имате апартамент в многоетажна сграда, вие ще компенсирате ремонта на всички ваши съседи.

Ако има добра хидроизолация на бетонната замазка, проблемите в случай на авария са минимални. Но ако свържете водния под с централната отоплителна система, която има високо ниво на натоварване, тогава вие и тази хидроизолация няма да ви помогнат. Ние правим себе си електрически отопляем под.

Структура на монтаж на топъл електрически под

Преди да започнете да работите, трябва да решите различни топли електрически подове. Тогава трябва да помислите за целта му, т.е. дали ще бъде допълнителна отоплителна система или основната, или може би ще затопли само някоя стая.

По принцип, топъл под плочки поставени в кухнята, в банята, тоалетна, на глава от населението. Тук, като завършващо покритие, можете да приложите плочки, което е най-разпространеният вариант.

Подово отоплениеАко решите да използвате тази система като допълнителна отоплителна система, а след това имате достатъчно мощност в 110 / 120W до 1 m² на помещения, но при условие, че топлоизолацията се използва, е с много високо качество.

50 м кабел, който ви е необходим за стая, чиято площ е равна на 10 квадратни метра. Именно за силата на кабела можете да разберете от продавача, тъй като всеки производител има различна кабелна мощност.

За да се предотврати прегряването на кабела, е необходимо да се запознаете и с минималната допустима разлика между проводниците на нагревателния проводник.

За да извършите инсталирането на топъл електрически под, трябва да махнете мебелите от стаята, да премахнете старата подова настилка и да подготвите основата за работата. Ако има нужда, тогава трябва да ниво на повърхността, да направите цимент-пясък или бетон shyazhku.

След това подготвяме стената за монтиране на електронен термостат, който ще настрои желаната температура на системата. Окабеляване за топъл под, трябва да се инсталира отделно. След приключване на всички подготвителни работи се обръщаме към топлоизолация и полагане на отоплителния кабел.

Понякога, освен топлоизолацията, е необходимо и хидроизолация, обикновено поради почвата, разположена до системата. Това се използва, за да се избегне утаяването на кондензата върху отоплителния кабел и в близост до него.

Плътният полиетиленов филм е подходящ като хидроизолационен материал. Строителните материали, произведени до този момент, ви позволяват да използвате възможно най-ефективно всеки сантиметър от площта на тази стая.

Тъй като топлоизолацията може да се използва материали от алуминиево фолио, чиято дебелина е само 14 микрона, както и самозалепваща се полиетиленова пяна. Тези материали са леки и тънки, а коефициентите на топлинна проводимост са максимални и са 0,049 W / mK.

Такива материали се произвеждат на рула. След като бъдат поставени, съединенията, които са оформени, са свързани с лепяща лента.

След това подсилващата се мрежа се поставя върху нагревателя, който:

  • При контакт с нагревател предотвратява прегряване на отоплителните проводници;
  • Разказва допълнителната якост на замазката, която покрива топъл под.

Монтажната лента извършва процеса на полагане на проводниците. Тази лента е фиксирана на дъното. Той помага да се предотвратят завои и помага да се запазят пролуките между телените контури.

Термичен датчикКабелът е монтиран, придържайки се към стъпалото 15 / 25см. Без температурен датчик не е възможно да се постави топъл електрически под. Необходимо е работата да се извърши така, че в случай на неизправност тя да може да се смени, без да се сваля съединителя. Този датчик е поставен в специална тръба, която заедно с нагревателния кабел е запълнена със замазка.

Следователно, преди полагането на бетон, е необходимо да се провери правилното сглобяване и надеждността на всички връзки на тази система.

Характеристиката на инсталирания топъл под, е подаването на напрежение към отоплителните кабели, което се определя от теста за устойчивост. Всички резултати на производителите на такива измервания трябва да са посочени в паспорта на продукта.



Полагането на топло подово покритие не трябва да надвишава 4 см. Пълненето трябва да се извършва равномерно. Преди да инсталирате електрическото подово отопление, проверете дали в разтвора няма празнини. Поради това, нагревателният кабел прегрява и разваля. След като завършите пълненето, трябва да изчакате, докато се излекува напълно.

След 28 дни можете да проверите работата на инсталираното електрическо подово отопление. Това се дължи не само на факта, че необработеното решение може да доведе до затваряне на проводника и до повреда на цялата инсталирана система.

Всяко вещество има свой собствен коефициент на топлинно разширение, и когато е изложено на високи температури, може да се разшири, а при ниски температури, напротив, може да се свие. Така че, ако включите система от топли подове преди сухата суха цимент да изсъхне напълно, ще се появят пукнатини, които ще служат за създаване на кухини в замазката. Това винаги повишава риска от невъзможност за работа на системата.

Не се препоръчва поставянето на отоплителния кабел в местата, където ще се намират мебелите.

Монтиране на подове за топла вода

Монтиране на топъл воден под, базиран на спирала

Топлият под е спиралаТези подове са сходни в подреждането им на подреждане с електрически подове. Но тези полове се подчиняват на други физически закони. Нагревателният кабел има същата температура по цялата му дължина, което не може да се каже за отоплителните тръби.

При напускане на отоплителната камера на котела водата има максимална температура. На топлопреминаване на течности, докато циркулира през тръбите, неговата топлина и вода се връща в първоначалното си положение система ostyvshey.Poetomu вода трябва да се инсталира правилно, за да се избегне неравномерно отопление на помещенията.

Поради ниската цена на инсталацията, най-често срещаните са бетонни системи. Такава система на топлата етаж се състои от няколко етапа.

Изолационните материали и последователността на работата, извършена по този метод, са подобни на инсталирането на електрическа система. Но основната разлика е отоплителните тръби, които, за разлика от електрическия кабел, прегряване не е ужасно.

Тръбата трябва да бъде монтирана внимателно, без да се правят силни прегъвания и завъртания, в предварително определена последователност. Засиленото око в този случай не е подходящо. Необходимо е да се използва армировка, размерът на клетките е 10/15 см, а напречното сечение е 5 мм.

Това се дължи на факта, че масата на този дизайн е много голяма. Степента на монтираните тръби е равна на 30 см.

Ако разстоянието е по-голямо от определеното, ефективността ще намалее и ще се образува "зебра", т.е. областите изглеждат по-отоплени и по-малко отоплени. Тези тръби са прикрепени към грубите подове с дюбели и скоби.

Има няколко начина за инсталиране на водопроводни тръби:

  • Спирални или бифилни;
  • Спирала с изместен център, т.е. вид бифиларен;
  • Змия или меандър;
  • Двоен зигзаг като вид меандър.

Всеки метод на инсталиране има предимства и недостатъци. За да изберете необходимия метод за полагане на пода, е необходимо да се вземат предвид някои фактори. Те включват разположението на отворите на вратите и прозорците, изграждането на външни стени и т.н. На тези места в тръбите превозвачът трябва да е по-горещ.

Монтиране на подове за топла вода на базата на змия

Дължината на всяка бримка от този тип етаж от изхода към входа на топлинния генератор не трябва да бъде повече от 100 м. В противен случай системата, дължаща се на хидравлични загуби, ще бъде неефективна. Около 6/7 метра работещи тръби за отопление се консумират на 1 квадратен метър от подовата повърхност на стаята. Този индикатор зависи от интервалите между тях.

И двете страни на връщане и захранване на тръбите са свързани към колектора. Този шкаф може да бъде направен на товарителница или да е инсталиран в специално оборудвана ниша в някоя от стените.

В приложенията са инсталирани не само една тръба, през която подово отопление система е свързана с основната отоплителния кръг, но и кранове, които ви позволяват да изключите системата, настройте температурните условия етаж в стаята.

В допълнение към ръчния контрол на температурата, има и електрически вентил. Неговата работа се състои в реагиране на сигнали, изпратени от страната на температурния датчик. Инсталира се по същия начин, както когато се монтира електрическото подово отопление.

Въпреки това цената на такава отоплителна система е висока, но оперативният процес е по-удобен.

За да се избегне изтичането на топлинен носител, преди да се монтира бетон или циментова замазка върху тръбите за отопление, трябва да се извърши цялостна хидравлична проверка.

Подовете с топла вода със собствените си ръце не позволяват да полагат замазката. Това намалява периода на монтаж и пускането в експлоатация на тази система, цената на бъдещата работа ще бъде много по-ниска.

Тази система е по-лесна за инсталиране от водния под. Това намалява натоварването на различните подови лагери и други важни елементи от този дизайн.

В зависимост от марката и вида, теглото на аналозите за подови настилки е 35-45 килограма, а масата от 1 м² от бетонната традиционна система от подови настилки е 250-350 килограма.

Информация, важна за правната страна на проблема: преди да се свържат отопляемите подови системи към централното отопление, е необходимо да има специално разрешение от обществените предприятия и топлоснабдителните органи.

Комбинирани системи от топъл под

Тази система се използва в домове, където традиционната радиаторна система е от голямо значение за отоплителния сезон. През есента или пролетта има такъв интервал от време, че няма нужда да се свързват отоплителните системи до пълен капацитет, тъй като температурата в стаята е доста удобна.

Но от стайната температура малко лифт никой не би otkazalsya.V частни домове, този проблем може да бъде решен чрез различни методи, но в жилищни сгради, където има централна отоплителна система, за да направи нещо nelzya.V този случай само допълнителен електрически или вода отоплителна система и спасяване на пътниците. Микроклимата на вашата къща, благодарение на такава система, ще бъде благоприятна. Но не забравяйте, че комбинираната отоплителна система по време на работа може да доведе до прегряване на кабела. При проектирането на системи за подово отопление се консултирайте с експерти.

]]>

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Електрически или подово отопляем подЕлектрически или подово отопляем под
Някои полезни съвети за избор на топли електрически подовеНякои полезни съвети за избор на топли електрически подове
Оборудваме подовото отоплениеОборудваме подовото отопление
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Монтаж на електрическо подово отоплениеМонтаж на електрическо подово отопление
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Полагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръцеПолагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръце
Как да поставите топлата под ламинат със собствените си ръцеКак да поставите топлата под ламинат със собствените си ръце
Полагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинатПолагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинат
» » Как да направите топъл етаж правилно Изборът и структурата на топла електрическа или водна подова инсталация
© 2021 BggeHat.com