Оборудваме подовото отопление

Подово отопление

Създайте идеалните температурни условия в къщата, когато прозорецът е лошо време през есента или тежка зима, съвременните системи за отопление ще ви помогнат. Те осигуряват подово отопление и поддържат здравословен вътрешен микроклимат. Тяхното подреждане изисква спестяване на енергия и създаване на естетически интериор на дома.

Отопляемият под е препоръчителен за хора, които често страдат от настинки. Той създава специален комфорт и усещане за комфорт. Отопляемите подове имат свойството да разпределят равномерно топлината в помещението. Такива отоплителни системи са много практични, намаляват нивото на влажност и намаляват прахоустойчивостта поради малка конверсия на потока от въздушни маси.

Системата за подово отопление се използва по-често като допълнително отопление, но не като основен източник на топлина за отопление на жилищните помещения. Тя е изключително индивидуална и напълно несвързана с централното отопление. Радиационната топлина се осигурява от тръби с гореща вода или от отоплителни кабели от определен тип, които са монтирани в пода.

Системата на топлия под е безвредна, безшумна, екологична и контролирана от автоматичен режим.

Системи за подово отопление

Отопляемите подове работят на базата на вода, електрическа и инфрачервена охладителна течност. Монтирането на тези устройства е приблизително същото и разликата се проявява в техническите характеристики и използваното оборудване.

Отопление на водата

Най-икономичната версия на подово отоплителната система е отоплението на водата. Използва се главно за подреждане на къщи и вили. Използването на тези системи в високи сгради не се препоръчва, освен за първите етажи. Това се дължи на сериозни последствия след аварията, в сравнение с конвенционалните батерии за централно отопление.

В допълнение, свързването на подовата топла вода намалява общото налягане в централната отоплителна система, което отрицателно влияе върху температурата на цялата къща. За да свържете топла вода с централизирана система, трябва да имате разрешение от няколко организации. В противен случай можете да получите значителни количества глоби и да премахнете такова отопление.

Структурно, водната система се свежда до полагане на тръби в пода, които са свързани към източника на захранване с горещ топлоносител. Те могат да бъдат автономни електрически или газови двуциклични котли.

Електрическо отопление

Най-често използваното електрическо отопление е екологична и технологична отоплителна система. Нагревателните елементи в него са резистивни или саморегулиращи се кабели.

Кабелното отопление има предимства пред отоплението, тъй като:

  • Кабелът не се нуждае от помпени помпи и специални филтри.
  • Термостатът на кабелната система поддържа автоматично зададената температура на охлаждащата течност.

Електрическата отоплителна система не изисква превантивна поддръжка при подготовката за стартиране и веднага започва да работи, когато се захранва. Кабелът, който е вграден в подовата система, е снабден със защитно ниво на безопасност, което позволява на топъл подът да остане включен за дълго време.

Инфрачервено отопление

Иновацията в отоплителната система е нагревателен елемент под формата на ултра-тънък специален филм, който излъчва инфрачервени лъчи. Има появата на няколко ленти от въглероден полупроводник, които се пресоват в специален полимерен филм.

Предимството на такива филми е проста инсталация без подреждане на замазката. Икономиите на новите технологии за отопление са 20 пъти по-високи от съществуващите. Положителен фактор е липсата на електромагнитно излъчване в тази система.

Оптимално и достъпно отопление

Един мъж ходи на топъл под

Полагане на топъл под плочки

Засега оптималното, търсено и най-достъпно е електрическото подово отопление. Тук температурният режим се контролира от сензора и, ако е необходимо, се коригира от термостата. В резултат на комбинираното им функциониране, подовата повърхност става голям работен панел, който равномерно излъчва топлина. Благодарение на това се създава меко и удобно отопление в стаята.

В системата за електрическо отопление специален кабел служи като източник на топлина, който може да бъде от няколко вида. Той изпълнява основната си функция и преобразува електрическата енергия в топлинна енергия.



Отоплителният кабел е подобен на обикновения, но трябва да бъде защитен или брониран. В структурата е едноядрен или двуядрен.

Оптичен кабел

Характерна особеност на съпротивителния кабел е неговата висока електрическа устойчивост, дължаща се на производството му от нихром. При конвенционален кабел основният проводник има най-малко съпротивление за намаляване на загубите, свързани с повишаване на температурата на самия кабел.

Детските и дневните стаи са по-добре загрявани от отоплителните секции, базирани на двужилен кабел. За оборудването на коридорите, тоалетните и баните, едноядреният е по-подходящ. Монтирането и проектирането на тези отоплителни елементи са различни.

В едножилен кабел, неговите студени медни краища, които свързват кабела и мрежата, са свързани от двете страни. В случай на двуядрени, студените краища са свързани от едната страна, а от друга - заварените отоплителни и спомагателни проводници, които след това се изолират. Не е необходимо двужилен кабел да бъде свързан към термостат, което улеснява избора на пътя на инсталацията му. Такъв нагревателен елемент се избира в зависимост от количеството на специфичното освобождаване на топлина.

Саморегулиращ се кабел

Саморегулиращ се отоплителен кабел за подово отопление

Принципът на саморегулиращия се отоплителен кабел

Отоплителният саморегулиращ се кабел се различава от резистивния не само от външния му вид, но и от основния принцип на работа. Двете вени в него изпълняват проводима функция, а нагряването се осъществява от полимерна матрица. Неговата функция включва саморегулиране поради полупроводникови опции.

С повишаването на температурата проводимостта намалява в матрицата и следователно токът, преминаващ през нея, намалява. Последицата е намаляване на топлинния товар. Когато температурата падне в системата, възниква обратният процес. Следователно, саморегулиращите се кабели не се подлагат на прегряване, както и резистивните.

Отоплителни рогозки

Най-подвижните и компактни елементи от топъл под, на базата на електричество, са отоплителни рогозки, изработени от тънък кабел с ниска мощност. Той се прикрепя към полимерната мрежа и се полага под нея под формата на намотка.

Матките се предлагат в стандартни ширини от 40, 50 или 80 сантиметра на дължина от 0,5 до 25 метра. Студените краища на отоплителната мат са с дължина от 1,5 до 4 сантиметра. Използването на такива елементи опростява инсталацията в сравнение с трудността на работата, свързана с поставянето на кабела в залите.

Пазарът на строителни материали предлага отоплителни рогозки като вече готови продукти или в монтажен комплект. Последно, изготвен в съответствие със системата за отопление, подходящи за тях термостати с температурни датчици, специална тръба в гофрирана дизайн за монтаж в пода на сензорите, както и подробни инструкции за монтаж и по-нататъшна експлоатация.

Избор на подови настилки

Подходящото подово покритие трябва да се избере, като се разчита не само на естетичната страна на изделието, но и на съвместимостта му с инсталираната отоплителна система.

Ако например се използват електрически отопляеми подове, могат да се използват следните покрития:

  • паркет или линолеум;
  • порцеланови камъни или дъски;
  • ламинат или керамични плочки.
Подово отопление Рехау Солек

Подово отопление

Тук обаче е необходимо да се вземат предвид редица въпроси:

  1. От предлаганите покрития най-добрият вариант е керамични гранитогрес или керамични плочки. Те провеждат топлина добре и имат минимално термично специфично разширение.
  2. Когато избирате линолеум, трябва да дадете предпочитание на опцията без затопляща основа.
  3. Използвайки паркета, трябва да се погрижите за добре изсушената дървесина.
  4. При избора на лак или лепило е необходимо да се уверите, че температурният диапазон на нагряване ще бъде по-нисък от температурата на изпарението им.

Токсичните пари от лепило или лак могат да причинят отравяния и главоболия, както и да причинят по-значителна вреда на здравето.

заключение

Избирайки отопляем под с отопление, можете да получите възможно най-голям комфорт и уют.

Днес са налице различни индивидуални отоплителни системи в зависимост от нуждите и финансовите възможности на собствениците на жилища. Всички тези системи през последните години на експлоатация се оказаха екологосъобразни, трайни и технологично напреднали. Инсталирането на топла подове е сложен и отнема много време. Ето защо е по-добре да го поверите на професионалисти.

Топъл подът е гаранция за комфорт в къща, където топлината се разпределя в целия си обем. Затова винаги ще има удобен микроклимат и здравословна околна среда.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отопление с инфрачервени нагревателиОтопление с инфрачервени нагреватели
Направяме ли подовата настилка на балкона?Направяме ли подовата настилка на балкона?
Комфорт на вашия дом с топъл национален комфортКомфорт на вашия дом с топъл национален комфорт
Инсталиране на инфрачервено отопление със собствените си ръцеИнсталиране на инфрачервено отопление със собствените си ръце
Конвектори за отоплениеКонвектори за отопление
Видове системи за отопление на къщиВидове системи за отопление на къщи
Подово отоплениеПодово отопление
Подгрявайте дома си с подово отоплениеПодгрявайте дома си с подово отопление
» » Оборудваме подовото отопление
© 2021 BggeHat.com