За какво е подложката от балатум?

Бързо стъпало

Линолеумът като подово покритие се използва дълго време. Разнообразието от технологии за нейното полагане е известно, има сложни начини, има прости. Но се оказва, че има две възможности за подреждане, които се основават на използването или не на допълнителен долен слой. Разговорът е за субстрата. За много жители този въпрос не си струва, защото най-често долният слой не се използва, когато процесът на редактиране се извършва от самия него. И напразно, защото линолеумът подкосъм изпълнява доста важни функции. Кои от тях? Ще отговорим на този и други въпроси в тази статия.

Субстрат: Задание и сортове

Полагане на основата

Фолиото подложка

Така че, на първо място, нека да определим какво е субстрата. Всъщност това е обикновен изолационен материал, който елиминира контакта на настилката (в нашия случай линолеум) с подовата основа. Но това не е всичко:

  • Той служи като компенсатор, който изглажда неравностите на завършената подова повърхност. Не е тайна, че балатума само за няколко дни на работа веднага следва контурите на повърхността, към която се полага. И ако на повърхността не е дори много големи дефекти (чипове, ниша, натъртвания и т.н.), а след това тези места, за да образуват неравномерно покритие, което скоро ще се превърне в пукнатини.
  • В зависимост от вида субстрат, който избирате, можете да решите проблемите с топлоизолацията на основата и съответно топлоизолацията на помещението. Ето защо се препоръчва използването на този слой в помещенията на приземния етаж, разположени на пода, разположени на пода, под които се намират сервизните ненагредени помещения.
  • С помощта на линолеум можете да разрешите проблема с шумоизолацията. Това е много важно в многофамилните сгради, където, за съжаление, чуваемостта е много добра.

Както можете да видите, този изолационен материал има доста сериозна функционалност. Ето защо според нас вероятно е погрешно да се запитаме дали е необходим или не балатум субстрат. Въпреки че всеки потребител решава за себе си.

Видове линолеум подложка

Днес на вътрешния пазар има четири типа линолеум подложка:

  1. Corkboard.
  2. Юта.
  3. Бельо.
  4. Полимерна пяна.

Да разгледаме всеки отделен вид и да определим качествените им характеристики.

Корк субстрат

Какво е линолеум линолеум

Корк линолеум под линолеум

Коркови линолеум под линолеум е естествен материал, произведен от натрошен кора от дъб от корк. Технологията на неговото производство не използва синтетични добавки. Дори лепилото е направено от субарина - това е вещество, което е в кората. Вярно е, че трябва да се отбележи, че на пазара има подложка от корк, чиито гранули са свързани със синтетично лепило. Поради техническите си характеристики не е по-нисък от естествения аналог, но не е необходимо да се говори за екологосъобразност.

Предимствата на корковия субстрат включват високата топлоизолация и звукоизолационните свойства, висока плътност и здравина. Но за недостатъците, които го приписваме на много висока цена и ниска сила. Ако балатумът, под който е поставен корк субстрат, за монтиране на тежки мебели, след известно време под краката му покритието ще започне да се спука. Няколко думи за високата цена на материала. Този тип субстрат има достатъчно дълъг живот. И ако цената на материала е разделена на броя години, през които е бил използван субстратът, тогава за една година има малка сума. Така че в това отношение можем спокойно да говорим за икономически подход към изпълнението на довършителните работи.

юта

Видове облицовки за ламинат

Облицовка от юта

Този вид се отнася и за естествените материали, защото е направен от растение от семейство Малвови. От това растение се произвеждат влакна, от които се произвеждат различни материали, главно тъкани и нетъкани.

Най-невероятното нещо е, че в ЮТА съдържа естествени антисептици и забавители на горенето, така че този вид подкрепа не изгаря или гние. И това е огромният му плюс. Положителните качества, които можете да добавите огромна продължителност на живота - 75 години, тази подкрепа притежава формата си перфектно, много е приятно да се работи (не се рушат, не поръси, се развива от ролката гладко, няма проблеми с подреждане). Между другото, подкрепа на юта е член на линолеум, долната изолацията, но в същото време сърцевинния слой.

бельо

От самото име става ясно, че този материал е изработен от лен. И това означава, че това е 100% естествен материал. В производствения процес към материала се добавят антисептици и забавители на горенето. Между другото, ленен субстрат е един вид материал в своя вид, който има отлична пропускливост на въздуха. Всъщност се оказва, че слоят слой се превръща във вид на вентилационна система. И това е голям плюс, което увеличава експлоатационния живот.

полимер

Линолеум: всичко за подови настилки

Полимерна ролка

Пяна полимерни субстрати според почти всички експерти не са най-добрият вариант за линолеум. Те бързо губят своята форма, особено дебелината, имат висока топлопроводимост, така че не си струва да се говори за изолационни свойства. И въпреки че те присъстват на пазара, но най-често те се използват за други подови настилки.



Бих искал да добавя в този раздел още един вид субстрат. Това е комбинирана версия, която включва: юта, лен, вълна. Между другото, всички компоненти се добавят в равни пропорции. Добър вариант за линолеум. Производителите препоръчват използването му във всички невлакнести помещения. И ако искате стаите да бъдат сухи и топло, изберете го. Между другото, за цената е една от най-евтините. Вярно е, че животът на този вид не е най-големият.

Условия за полагане на балатум подложка

Въпросът, на чиято основа може да бъде поставен субстратът, е един от най-важните. По принцип няма разлика от това кой материал е построен. Важно е да се вземат предвид някои от изискванията, които му се налагат.

  • Подложката трябва да е здрава.
  • Той трябва да е твърд, в никакъв случай да не е грунд.
  • Най-ниска влажност, която е възможна. Колкото по-нисък е този показател, толкова по-добре.
  • Високо ниво на плоскост. Малки промени в равнината са допустими в рамките на 2-7 mm.
  • На повърхността на пода не трябва да има петна от мазнини или масла, боя, други синтетични вещества.

Ако всички тези изисквания са изпълнени, тогава можем да говорим за дълъг период на експлоатация, както на субстрата, така и на линолеума.

Сега бих искал да разгледам няколко вида подови основи, на които можете да поставите облицовката и линолеума.

Бетонова основа

Бетонни основи

Полагане на линолеум върху бетон

Като цяло всеки вярва, че бетонната основа е идеалната повърхност за полагане на линолеум и съответно на субстрата под него. Най-важното е, че бетонният под може лесно да се изравнява, ако нанесете циментова замазка върху него. Това може да бъде обикновено решение на цимент и пясък, можете да използвате готови сухи смеси или така наречените самонивелиращи се подове. Изборът обикновено се основава на бюджета, който се отпуска за довършителни работи.

Обърнете внимание на една много важна точка. Нанесената замазка е мокър метод за изравняване на основата. И това означава, че трябва да изчакате да изсъхне. Времето за сушене, разбира се, зависи от температурните условия в помещението, но средно се счита, че замазката трябва да изсъхне най-малко 28 дни. След този период той печели своята реколта и изсушава добре.

Между другото, има доста сложен начин да се определи съдържанието на влага в бетонната основа. За да направите това, имате нужда от малко парче целофанова лента, поставена на пода и закрепена към нея с лепяща лента, те трябва да затворят всички ръбове на филма около периметъра. Важно е напълно да запечатате пространството под материала. В тази форма целофанът остава няколко часа. Ако в края на експеримента са намерени капчици на вода под филма, тогава влагата на замаската още не е достатъчна. Изчакваме още, когато изсъхне.

Преди да поставите основата и линолеума, подът трябва да бъде добре почистен от фини отпадъци и прах. Всичко е готово, можете да продължите с инсталационния процес. Трябва да се отбележи, че някои у дома майстор, а не искат да се обвързват с мокри методи изравняване етаж база се използва за тази цел, шперплат листа или други подобни плочки материал. Не правете това. Дървото бързо абсорбира влагата от бетонната основа, до това, което може да доведе, вероятно не си струва да се каже.

Дървени подове

Ремонт на подове

Дървена основа

Често дървеният под е покрит с линолеум. Но тук възниква въпросът дали субстратът ще бъде необходим тук, защото дървото се характеризира с ниска топлопроводимост, така че може да се използва като самият нагревател. В отговор на поставения въпрос трябва да се отбележи, че основната цел на субстрата все още е в съответствие на основата. Дървеният под е често равен и не се различава. Как се извършва подравняването?

  • На първо място, е необходимо да проверите дървения под за дефекти. Ако бъдат намерени, те ще трябва да бъдат елиминирани. Слотовете са запечатани по всички известни начини, до процеса на подреждане на подовете. Говорителите от дъските на ноктите или самобръчковите винтове трябва да бъдат удавени, нискокачествените подови дъски трябва да бъдат заменени с нови.
  • След това дървеният под е шлифован със специална машина. Можете, разбира се, ръчно да използвате шкурка. Но този процес е дълъг и отнема време.
  • След това всички пукнатини се запълват с шпакловка.
  • Подът се почиства, по-добре е първо да се извърши мокро почистване и след като подовете се изсушат, вървете по него с прахосмукачка.

Моля, обърнете внимание! Ако дървеният под има достатъчно големи дефекти и нямате пари да ги елиминирате, можете да монтирате и фиксирате шперплатните листове над основата. В този случай те ще изпълняват функциите както на изравняващия елемент, така и на основата.

Подови настилки, покрити с линолеум

Между другото, ситуацията, когато старият линолеум перфектно задържа на пода, не е необичайно. Следователно, в този случай, можете да спестите малко, като използвате старата повърхност като подложка. Единственото нещо, което трябва да направите, е да обезмасните повърхността, да я почистите и да нанесете лепило равномерно. Важно е тук старият линолеум да бъде без пукнатини, без разкъсани участъци, без деформирани места и други видове недостатъци.

Керамични подове

Как да направите линолеум

Керамични плочки на пода

Този вариант на полагане на линолеум със субстрат също не е необичайно. Защо да победите керамичните плочки, които са силни, здрави и ще продължат повече от десет години. Необходимо е, както обикновено, да се поправят всички дефекти (пукнатини, празнини между плочките, уплътнение с шпакловка). След това изчакайте, докато всичко изсъхне, след което преминете през керамичните подове с шкурка, за да отстраните малки изпъкналости и почистете добре основата от отломки и прах. След това се полага основата и се полага линолеум върху нея.

Заключения и заключения по темата

Анализирайки всички горепосочени методи за полагане на линолеум, трябва да направите едно много важно заключение. Не винаги, но по-точно не на всички видове подови настилки може да се използва линеен материал под линолеума. Това е първото.

На второ място, в момента производителите на този тип подови настилки се опитват да използват субстрати, които вече са в най-довършителните материали, като основа на цялата структура. Тя може да бъде не само ленени материали, но и плат и поливинилхлорид.

В действителност, се оказва, че подложката на балатум в много случаи не е релевантна, тя не може да се използва изобщо. Добавете тук и факта, че всички подови основи са предварително ремонтирани и настроени до максимална якост и плоскост. Това е закон за строителството, на който се основава качеството на работата. Но в някои случаи този материал не може да бъде освободен. Особено внимание на видовете линолеум, в които няма субстрат слой.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Субстрат под линолеум на бетон етаж как да получите солидна основа?Субстрат под линолеум на бетон етаж как да получите солидна основа?
Как да поставите линолеумКак да поставите линолеум
Имам ли нужда от балатум подложка?Имам ли нужда от балатум подложка?
Корк субстратКорк субстрат
Какви са основите за топъл подКакви са основите за топъл под
Имаме ли нужда от подложка за подово отопление?Имаме ли нужда от подложка за подово отопление?
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
» » За какво е подложката от балатум?
© 2021 BggeHat.com