Какъв трябва да бъде топъл подът на тръба за топъл под, фитинги и начини за полагане

Тръби за подово отопление

Използваните материали за инсталиране на отоплителната система са добре известни. Те включват тръби за топъл под. Правилният им избор зависи от безопасността на системата и ефективността на нейната работа.

Какъв трябва да бъде тръбопроводът за топъл под?

Тръба за подово отопление

Тръби за системи за подово отопление

Изберете висококачествена и евтина тръба е доста трудно. В края на краищата, производителите предлагат огромен диапазон, разбират характеристиките на които обикновен потребител не е толкова просто. Освен това не всички знаят, че в системата топлата под на тръбата поема основния товар, така че те трябва да имат определени качества.

Сред тях трайността се нарежда на първо място. Вторият е нечувствителността към електрохимичните процеси. Тръбният материал трябва да е устойчив на корозия и безопасен за околната среда. Добре е, ако има ниска топлопроводимост. Когато охлаждащата течност вътре се охлажда бавно, системата е много по-ефективна и по-дълго, за да загрява стаята. Материалите от новото поколение имат ниско тегло, са пластмасови, което значително опростява тяхната инсталация.

Важно е топлата вода, преминаваща през тръбите, да не създава силни шумове, така че добра звукова изолация е друго качество, което трябва да има тръба с топъл под. Абсолютно всички тези изисквания не отговарят на никоя от съществуващите опции. За какво тогава трябва да спра?

Модерен асортимент

За водния под могат да се използват тръби от следните материали:

  1. Мед.
  2. Metalloplast.
  3. Полипропилен.
  4. Омрежен полиетилен.
  5. Гофрирана неръждаема стомана.

Водните подове придобиват популярност. Алтернативен вариант - електромагнитите - постепенно отидете на фона. И не само защото тяхната работа изисква допълнителни разходи. Не всички кабели са в състояние да издържат на нарастващи натоварвания. Ето защо, отоплителната система е по-оправдана. Въпреки това, той също е несъвършен.

Забранява се използването му в жилищни сгради, затопляни от централни магистрали. Следователно обхватът на използването му е ограничен само до частния сектор.

Медни тръби

Медните тръби са идеален избор за топъл под. Но само при условие, че полагането му не означава никакви финансови ограничения. Медта е скъпоструващо, но има изключителни технически характеристики:

  • Първо, металът има висока топлопроводимост. Това означава, че ефективността на системата ще бъде максимизирана.
  • Второ, медта е устойчива на корозия. Преди няколко века, когато корабите бяха направени на ръка, дървените материали бяха закрепени само с медни нокти.
  • На трето място, медните тръби, които имат малък диаметър, лесно получават желаната форма. И това е много важно, когато инсталирате топъл под.

Ако предпочитате този материал, можете да получите отоплителна техника с висока производителност. Системата ще бъде трайна, с почти 100% топлоотдаване, което значително ще спести на отопление.

Недостатъкът на медните тръби е един - цената на "удоволствието" е седем пъти по-висока от тази на полимерните материали. И това е високата цена, която не позволява на широка част от населението да избере меден тръбопровод. В допълнение, нейното сглобяване включва използването на специално оборудване за заваряване, както и участието на специалисти, които също струват пари.

Обърнете внимание! Медните тръби имат много тегло, така че не всички блокирани могат да издържат на системата от топъл под, събрани от тях.

Metalloplast

Тръба за топъл под

Метало-пластмасови тръби

Металопластичните тръби в техническите си характеристики и цена заемат междинна позиция между мед и полиетилен. Стената им се състои от три слоя. Основата е алуминий, който е свързан чрез високо налягане към двата полимера.

Този дизайн има достатъчна химическа устойчивост, не надрасква и не корозира по време на работа. Тръбите имат ниска топлопроводимост и ниско тегло, докато са достатъчно здрави и гъвкави.

Основното предимство на материала в сравнение с мед и полиетилен е способността да се монтират тръби от него без помощници. По този начин е много трудно да се превърнат медните продукти в едно, което ги прави зигзаг - ръцете им бързо се уморяват. Полиетиленовите тръби през цялото време са склонни да приемат оригиналната форма, което също усложнява задачата. Те трябва да бъдат окончателно фиксирани със скоби към подсилващата се щайга.

Заслужава да се отбележи недостатъците на материала:

  1. Висок коефициент на температурно разширение, който ограничава обхвата на използване на металопластични тръби. Съберете топлия под тях само ако температурата на охлаждащата течност не надвишава 95 градуса.
  2. Ако по време на монтажа се използват така наречените "кримплинни фитинги", силата на конструкцията се намалява в точките на свързване на отделните участъци. Това създава проблеми при работата на системата - той ще бъде проверяван ежегодно и елиминиран от течове, като се премахва подовото покритие, което не винаги е възможно.
  3. Прес-фитингите изключват този недостатък, но тяхното използване значително ще увеличи разходите за проекта.
  4. Поради разликите в налягането в мрежата металопластните тръби започват да се разделят. И когато охлаждащата течност замръзне в тях, ледът напълно разбива стените им.
  5. В свободната продажба, като правило, има само тръби и фитинги с диаметър 25 мм. "Бавни" опции са трудни за намиране. Те се доставят само по поръчка, което може да доведе до допълнителни проблеми. В края на краищата, пазарът "ходят" некачествени фалшификати, способни да предизвикат общински аварии.

Аналози на полипропилен

Алуминиева подсилена тръба

Полипропиленова тръба 25 × 4.2 РН25 отопление

Полипропиленовите тръби са ново поколение продукти. Те са закрепени заедно чрез метода на дифузионно заваряване, което осигурява силна и надеждна връзка. Пропуските в този случай са напълно изключени. Производителите предлагат два варианта на продуктите:

  1. Еднослойни тръби.
  2. Допълнително подсилен с алуминий.


Ако в секцията е разгледан еднослоен вариант, стените на тръбите имат хомогенна структура. В "стабилните" тръби има слой от алуминий. Прилага се върху основния слой и се защитава отгоре от полимер. Това са армирани полимерни тръби, използвани за отоплителни системи.

Според техните физикомеханични свойства пропиленовите тръби са подобни на металопластичните тръби. Те имат една и съща цена с тях, но описаните продукти имат редица допълнителни предимства.

Пропиленът е подобрен метален ламинат. Когато охладителят замръзне, тръбопроводът не се пръсне - тръбата се разширява само малко. Но ако охлаждащата течност се разтопи, багажникът бързо ще поеме предишното си положение. Свързването на отделните елементи се осъществява чрез заваряване, което надеждно запечатва ставите, като премахва възможността за изтичане.

Арматурите за пропиленови тръби са 5-6 пъти по-евтини от тези, използвани за свързване на метални пластмаси. Това ви позволява да спестите значително при монтажа на топъл под. Производителите дават високи гаранционни периоди. Те са уверени, че тези продукти ще продължат 50 години, без да се налага сериозна поддръжка или ремонт.

Полиетиленови проби

Защитен полиетилен за отопление

Тръби от шиен полиетилен

Полиетиленовите тръби са най-евтиният вариант, който се използва навсякъде. Популярността на тези продукти се обяснява с големия им брой предимства:

  1. Устойчивост на химически атаки. Полиетиленовите тръби са изработени от полимери, които не се страхуват от ръжда.
  2. Отвътре те имат гладка повърхност, която допълнително се полира с абразивни примеси, съдържащи се в охлаждащата течност.
  3. С течение на времето полимерният материал не се износва, проходът му не се стеснява, както в случая на металните аналози, така че загубата на налягане във водата е сведена до минимум.
  4. Полиетиленът е полимер, способен да нараства по дължина с 7. В същото време неговите физични и механични свойства не се променят.
  5. Продуктите, изработени от него, са с ниско тегло, затова е много лесно да се транспортира материала. Монтирайте ги ръчно, а след монтажа основната не се нуждае от допълнителна поддръжка.

Като се има предвид всички тези качества, полиетиленовите тръби могат да се нарекат идеални. Но те също имат недостатъци. Основната е високата пропускливост на кислород, която може да наруши работата на отоплителните тела. Втората отрицателна - ниска устойчивост на механичен стрес и слънчева светлина.

Обърнете внимание! За системата за подово отопление могат да бъдат избрани само тръби, направени от омрежен полиетилен, който е адаптиран към ефекта на високите температури на охлаждащата течност. Строго е забранено използването на полиетиленови проби, предназначени за снабдяване със студена вода и транспортиране на газ.

Не забравяйте, че полиетиленовите тръби имат много ниска топлопроводимост. Следователно, за да се постигне очакваният ефект, е необходимо постоянно да се повишава температурата на охлаждащата течност, което ще доведе до увеличаване на разходите за обслужване на подово отоплителната система.

Гофрирана неръждаема стомана

Вълнообразни тръби

Вълна неръждаема тръба

Вътрешната тръба от неръждаема стомана също е подходяща за монтаж на топъл под. Лесно се огъва, което е много удобно при поставянето на тръбопровода в затворено пространство. Поради голямата гъвкавост на материала е възможно да се съберат сложни маршрути с минимален брой точки за докинг. Тръбата от неръждаема стомана перфектно се справя с водния чук и поддържа налягане, равно на 5-6 атмосфери.

Лекотата и скоростта на инсталиране не са единственото предимство на този избор:

  1. Вълновата неръждаема стомана не подлежи на корозия и има неограничен живот.
  2. Краищата на всеки елемент имат пръстени, чийто експлоатационен живот е повече от 30 години.
  3. Материалът не се страхува от водни чукове или механични удари.
  4. Без допълнителни устройства, гофрираните тръби лесно се огъват, докато производителността им не намалява.
  5. Тръбите не се страхуват от размразяване и не изискват допълнително измиване. Те могат лесно да бъдат бетонирани, като се постави замазка отгоре или се полага здрава подова настилка на топъл под, без да се страхуват от образуване на опасни течове.
  6. Gofra упорито устоява на линейно разширение, има висока топлинна мощност, не се страхува от гризачи, не образува мухъл.
  7. Инсталацията е доста проста - благодарение на гъвкавостта, възможно е да се сведе до минимум броят на съединителите.

Обърнете внимание! Като обобщим всичко това, може да се твърди, че гофрираните неръждаеми тръби са идеални за монтаж на топъл под.

Начини на полагане

След като изберете материала за тръбите, изчислете общия им дебит. Специалистите препоръчват използването на милиметрова хартия за тази цел, на която е необходимо да се постави план на стаята, направен по скала.

Много зависи от начина на полагане на тръбопровода. Тя може да бъде поставена "змия", "зигзаг" или "спирала". Ако мечтаете дори за затоплянето на стаята, струва си да изберете "спирала". В тази схема тръбата от точката на засмукване отива право в центъра и оттам се връща към колектора.

Обърнете внимание! Най-лесният начин да постави тръби "змия", но тази схема има недостатъци. Водата в същото време ще дойде само от едната страна, постепенно да се движи напред. Сексът в тази ситуация ще се загрее неравномерно. Преминавайки през тръбите, водата постепенно губи своята топлинна енергия, така че далечният край на стаята винаги ще бъде много по-студен от предната.

Препоръчително е веднага да поставите в плана местоположението на големи мебели. Под тях подът не се нуждае от затопляне, така че можете да оставите място тук.

Обобщение по темата

Топла гофрирана тръба от неръждаема стомана

Как да изберем тръба

Правилният избор на тръби е важна част от инсталирането на топъл под. Кои тръби да изберете? Невъзможно е да се отговори недвусмислено на този въпрос, тъй като много зависи от комбинация от фактори. Материалът може да бъде различен. Не е разрешено да се използват само черни метални тръби. Специалистите са убедени, че най-добрият вариант могат да бъдат металопластичните продукти - те са най-стабилните от предлагания асортимент, което няма никакво значение за отоплителната система.

Но те отдавна са заменени от аналози на полимери, които не притежават някои от недостатъците на метала. Въпреки това, те трябва да се използват много внимателно, внимателно проучване на технически паспорт. Останалите материали имат нисък топлообмен, който може да бъде компенсиран чрез повишаване на температурата на охлаждащата течност. Но това ще доведе до допълнителни разходи.

Медта е идеална опция, но най-скъпата. Конкуренция с него за силата и надеждността може само неръждаема гофриране, която идеално се вписва в параметрите на топъл под.

Независимо кои тръби избирате за топъл под, основното - винаги помнете, че диаметърът им трябва да бъде най-малко 16 мм и не повече от 18 мм. Това е достатъчно, за да се осигури необходимата хидравлика.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Каква трябва да бъде тръбата за топъл подКаква трябва да бъде тръбата за топъл под
Видове отопление на водатаВидове отопление на водата
Тръби за подово отопление на съществуващи продуктиТръби за подово отопление на съществуващи продукти
Изборът на материал, който тръби е по-добре за топъл подИзборът на материал, който тръби е по-добре за топъл под
Подово отоплениеПодово отопление
Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системиХидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
Какво е регулатор на топъл под?Какво е регулатор на топъл под?
Топъл цокълТопъл цокъл
» » Какъв трябва да бъде топъл подът на тръба за топъл под, фитинги и начини за полагане
© 2021 BggeHat.com