Каква трябва да бъде тръбата за топъл под

Тръба за топъл под

Системата на подово отопляемия под е относително нов начин на отопление, който постепенно нараства популярността. И всичко това благодарение на факта, че са на разположение различни водопроводни материали, което ви позволява да го монтирате и монтирате независимо. Нека да спрем на тръбопровода и да проучим коя тръба за топъл под съответства на работните параметри.

Модерна гама от тръби

Тръби от метал-пластмаса

Тръба за топъл под KAN-therm

Производителите предлагат голям избор от тръбопроводи, изработени от различни материали. Трудно е да се ориентира и избере оптималната, която отговаря на основните изисквания за функционирането на системата. Следователно образователната програма няма да повлияе на техническите параметри и характеристики на всеки продукт.

Най-често използвани за изграждането на топъл под, са тръбите на основата на метал или омрежен полиетилен. Медните тръби за топъл подове се използват изключително рядко, въпреки че имат най-добри резултати. И трите вида материали се отличават с високи потребителски качества:

  1. Трайност - експлоатационният живот на тръбите е различен, но минималният праг е 30 години. И медните продукти служат завинаги.
  2. Металните пластмаси, така и омреженият полиетилен и медта са устойчиви на агресивна среда и не са корозионни.
  3. Материалите са екологосъобразни, поради което тръбите от тях могат да се използват в помещения с високи санитарни и хигиенни изисквания - в медицински и образователни институции.
  4. Материалите имат различен коефициент на топлопроводимост - най-ефективните в това отношение могат да се разглеждат само медни тръби.
  5. Почти всички продукти имат ниско тегло, така че няма особени затруднения при монтажа. Те са лесни за транспортиране и подреждане, като задават желания вектор на движението на охлаждащата течност.
  6. Водата, която тече през тръбите, не създава шум, тъй като шумоизолационните свойства на тръбопровода са на височина.

Струва си да се обърне внимание на недостатъците - те ще помогнат за правилното навигация и правилния избор.

Метало-пластмасови тръби

Доскоро металопластичните тръби бяха извън конкуренцията. Структурните характеристики на материала отговарят на всички изисквания на подово отоплителната система. Тяхната отличителна черта, която може да се нарече основно конкурентно предимство, е наличието на алуминиев слой, скрит от двете страни от силни полиуретанови слоеве. Поради това тръбите имат по-малък коефициент на линейно разширение и имат по-голяма механична якост. Друга характеристика - устойчивост на стрес.

Съвсем лесно е да се монтира система "топъл под" с метални пластмасови тръби. За да направите това, не се нуждаете от сложно строително оборудване. Всички връзки се извършват с помощта на фитинги за сгъстяване. Безопасността на работата на цялата отоплителна система зависи от качеството на извършената работа.

Недостатъците на тръбите включват вероятността от оформяне на отоплителна верига, която може да предизвика прекомерно огъване на тръбопровода. Разходите за изграждането на системата поради необходимостта от закупуване на голям брой висококачествени висококачествени фитинги значително се увеличават. Това е покупката на скрепителни елементи, която отрича ниската цена на тръбопровода.

И още едно обстоятелство. Коефициентът на термично разширение на алуминий, пластмаса и фитинги е различен. Затова контактуващите материали реагират различно на температурата на охлаждащата течност. Често има малки деформации, които водят до отслабване на тръбата, където тя влиза в контакт с фитинга - водата тук започва да капе.

Обърнете внимание! В открити пространства е по-лесно да се отстрани такъв дефект - просто трябва да затегнете гайката на фитинга с гаечен ключ. Но няма да е възможно да се направи това в системата на топъл под, без да се демонтира подовата настилка.

Тръби от кръстосано свързан полиетилен

Такива продукти се превърнаха в добра алтернатива на метала. Те са чудесно за монтиране на "топъл под". Положителните аспекти на тяхното използване са очевидни:

  • На първо място, напречно-свързаният полиетилен е свързан чрез надеждно запояване, което значително намалява броя на свързващите части.
  • На второ място тръбите, направени от омрежен полиетилен, имат молекулна памет. Следователно, сгънати в дъга, огънати и натрошени, те възстановяват формата си след известно време.
  • Трето, тръбопроводът има хомогенна структура, която осигурява най-ниския коефициент на разширение. При рязка промяна в температурата на охлаждащата течност в тръбопровода не се получава стратификация, което може да се наблюдава при конструкцията на металопластична тръба.
  • Четвърто, омреженият полиетилен не насърчава възпроизводството на микроорганизми, така че може да се използва за транспортиране на питейна вода. Тя не е корозирала и има висока механична устойчивост, която помага да се избегне пробив в системата, когато водата е замръзнала.

Полиетиленовата тръба все още е трудно да се нарече идеална, тъй като има един съществен недостатък - за работа е необходим специален инструмент, наричан общо "спойка". Заслужава си, така че купуването му за еднократни полагане тръби няма смисъл. Решенията за този проблем са две - или да вземете спойка за наемане и да спестите по покана на квалифициран майстор, или да го наречете и да платите за качествен монтаж.

Обърнете внимание! С очевидна простота, инсталирането на тръби от омрежен пропилей има редица характеристики. Необходимо е точно да се изчисли времето за запояване, да се подготвят тръби и да се познават правилата за безопасност. Заваръчната горелка се загрява до много високи температури, така че процесът на сглобяване е травматичен.

Медни тръби

Медна тръба в пластмаса

Медна тръба за топъл под, Cuprotherm



Медта е универсален материал, който може да се използва за всякакви инженерни комуникации. Надеждността на медта потвърждава факта, че се използва за монтаж на хидравлични системи на самолетни и спирачни автомобилни системи. Металът с течение на времето не се влошава и не "е възраст". През целия си живот той запазва своите качества. След като инвестирате, можете спокойно да разчитате на факта, че сглобената система ще обслужва повече от едно поколение.

Медта е много скъп метал, но осигурява най-висока степен на икономичност. Медните инсталации не само представляват достойна конкуренция за всички съществуващи аналози, но също така дават най-висок показател за ефективността на системата.

Материалът има следните качества:

  1. Термичният коефициент на линейно разширение е няколко пъти по-нисък от този на съвременните полимери.
  2. Топлопроводимостта е четири пъти по-висока от тази на стоманата.
  3. Медта не се страхува от ултравиолетовите лъчи.
  4. Материалът осигурява абсолютна непропускливост на газовете, има широк диапазон на работна температура, който варира от -200 до +500 градуса.
  5. Той има бактерицидни свойства, не се страхува от замръзване и размразяване на водата.
  6. Тръбите се характеризират с висока обработваемост - те могат лесно да бъдат огънати и нарязани.

Обърнете внимание! Най-надеждният метод за свързване на медни тръби е високотемпературното спояване, което се основава на капилярния ефект. Появата трябва да бъде избрана сребро-бронз. Местоположението на тръбопровода не влияе върху еднородността на спойлера.

Монтажни характеристики

Монтаж на медни тръби

Устройството на топъл под

Монтирането на медни тръби започва с рязане на парчета с необходимата дължина. Това може да се извърши с обикновена хартия за метални или тръбни ножове.

Уверете се, че почиствате вътрешната и външната повърхност на тръбата, като отстранявате железните стружки и бръчките. Можете да направите това с файл или скрепер. Мястото, където е изрязана тръбата, е изравнено.

За огъване на медна тръба с помощта на тръбна блендер - това помага да се предотврати образуването на завои или гънки.

Обърнете внимание! Лошо изпълненото завой непременно ще доведе до корозионни щети, които няма да се образуват веднага, а с времето. То ще възникне само защото структурата на потока течен носител ще бъде съществено променена.

Недостатъци на медния тръбопровод

Въпреки голям брой предимства, медта има недостатъци:

  • Първо, системата ще работи ефективно само ако всичко е сглобено от медни елементи. Поради това поради високата цена на самия тръбопровод ще е необходимо да се добавят разходите за медни принадлежности, кранове и други елементи.
  • На второ място, процесът на инсталиране също е скъп. Направи го сам няма да успее, така че трябва да платите за работата на опитен майстор.

Гофрирана тръба

Връзката от неръждаема стомана се появи на пазара сравнително наскоро. Той е изработен от високо легирани полирани стоманени колани, които не задържат седименти върху техните повърхности. Поради това корозивните явления на материала не са ужасни. Този продукт има и много предимства:

Универсален тръбопровод

Гофрирана тръба от неръждаема стомана

  1. Неограничен живот.
  2. Гофрираните тръби са лесни за огъване, така че не са необходими инструменти за сглобяване на багажника на сложна конфигурация. Материалът ви позволява да монтирате песни с минимален брой връзки. В този случай диаметърът не се променя в завоите и с течение на времето микрокредитите не се образуват на такива места.
  3. Goftrub е имунизиран срещу гъбички. Тя не се страхува от гризачи, така че с този материал може да се инсталира топла подова система в мазето.
  4. Стоманената тръба не се страхува от водни чукове, чиято мощност достига 65 бара.
  5. Материалът има голямо разсейване на топлината, така че да може едновременно да се използва като радиатор.
  6. Goftrub - идеална опция за устройствата heliosystems. Той е подходящ не само за монтаж на топъл под, но и като кабелна тръба за окабеляване, за вътрешни газови мрежи, за топлообменник и климатик.

Обобщение по темата

Какъв тип тръба за топъл под, в края изберете? Много зависи от личния бюджет. Ако средствата позволяват, струва си да се даде предпочитание на медната тръба. То има най-висок топлообмен и практически безкраен живот, което в свое време ще оправдае инвестираните средства.

Продуктите и тръбите от метал-пластмаса, направени от омрежен полиетилен, могат да се превърнат в добра алтернатива на медта. Но при избора на първия трябва да се вземе предвид репутацията на производителите. Подсиленият алуминиев слой, който е разположен между полимерните стени, е прикрепен към тях посредством лепило. И много зависи от неговото качество.

Поради слабокачествен състав, тръбата бързо се стратифицира и не издържа на оперативни натоварвания. Металопластичните тръби могат да бъдат наречени безопасни само ако отговарят на съществуващите стандарти. Metalplast се монтира лесно, но инсталирането на система, използваща тръби, направени от омрежен полиетилен, изисква участието на специалисти.

Ето защо изборът ще бъде засегнат не толкова от качеството на материала, колкото от фините нюанси на отделните работни условия на топлата под. Съществуват и много други тръби, сред които стоманената тръба от стомана заслужава специално внимание. Тя също се е доказала добре в такива системи.

Това е перфектната комбинация от високо качество, достъпна цена, надеждност и издръжливост. Многобройни прегледи показват, че вълнодната тръба от неръждаема стомана се е доказала само от положителната страна.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Какъв трябва да бъде топъл подът на тръба за топъл под, фитинги и начини за полаганеКакъв трябва да бъде топъл подът на тръба за топъл под, фитинги и начини за полагане
Тръби за подово отопление на съществуващи продуктиТръби за подово отопление на съществуващи продукти
Изборът на материал, който тръби е по-добре за топъл подИзборът на материал, който тръби е по-добре за топъл под
Разнообразие от тръби за отоплителна системаРазнообразие от тръби за отоплителна система
Как да изберем подово отопление в дървена къща?Как да изберем подово отопление в дървена къща?
Имаме ли нужда от подложка за подово отопление?Имаме ли нужда от подложка за подово отопление?
Омрежен полиетилен за отоплениеОмрежен полиетилен за отопление
Избор на топъл етаж Видове и характеристикиИзбор на топъл етаж Видове и характеристики
Избираме смесител за топъл подИзбираме смесител за топъл под
» » Каква трябва да бъде тръбата за топъл под
© 2021 BggeHat.com